Tim Oliehoek is regisseur, bedenker en scenarist.
Er zijn 9 films en 2 series gevonden.

Stanley H.

2019 | Misdaad, Drama, Biografie

Nederland 2019. Misdaad van Tim Oliehoek. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Sieger Sloot, Jochum ten Haaf en Egbert Jan Weeber.

Serie over crimineel Stanley Hillis. Zijn directe omgeving zag hem echt als een warme en lieve man, maar iedereen in de onderwereld moest rekenschap aan hem afleggen.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen

2017 | Komedie

Nederland 2017. Komedie van Met o.a. Kees Hulst, André Duin, Olga Zuiderhoek, Rob van de Meeberg en Ad van Kempen.

Serie over crimineel Stanley Hillis. Zijn directe omgeving zag hem echt als een warme en lieve man, maar iedereen in de onderwereld moest rekenschap aan hem afleggen.

Wiplala

2014 | Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Familiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus, Kee Ketelaar en Hans Kesting.

Producent Bos Bros gaat gestaag verder met het verfilmen van het oeuvre van Annie M.G. Schmidt. Haar Wiplala stamt alweer uit 1957 en is behoorlijk gemoderniseerd, zij het minder ingrijpend dan eerder bijvoorbeeld Abeltje. De grote lijnen zijn ongewijzigd: de driekoppige familie Blom wordt door het wezentje Wiplala (Weisz) verkleind tot kabouterlengte en beleeft met hem doldwaze avonturen in Amsterdam. Regisseur Oliehoek (Vet hard, Chez Nous) kan goed uit de voeten met de actie en special effects, maar het drama overtuigt minder. Daardoor ontbreekt het de vermakelijke familiefilm uiteindelijk aan magie.

Chez Nous

2013 | Komedie

Nederland 2013. Komedie van Tim Oliehoek. Met o.a. Alex Klaassen, Achmed Akkabi, Thomas Acda, Jack Wouterse en Peter Faber.

Scenarioschrijver Frank Houtappels bedacht een origineel uitgangspunt door Hollandse homogezelligheid met een Hollywood-heist te combineren. Als de kroeg Chez Nous ten onder dreigt te gaan, beraamt een groepje stamgasten het plan om tijdens de grachtenoptocht van de Gay Pride voor miljoenen aan juwelen te roven. Onder regie van Tim Oliehoek (Vet Hard) en met een cast van formaat levert dat uiteindelijk een onevenwichtige feelgoodfilm op die, vooral door de komische timing en mimiek van Achmed Akkabi, bij vlagen amuseert.

Pizzamaffia

2011 | Drama, Komedie

Nederland 2011. Drama van Tim Oliehoek. Met o.a. Iliass Ojja, Mamoun Elyounoussi, Sabri Saad El-Hamus, Hakim Traïdia en Sallie Harmsen.

De Marokkaanse neven Bram en Haas werken als brommerkoeriers voor een Haagse pizzeria. Ze zijn goede vrienden, het botert echter niet zo tussen hun vaders. Amar, de eigenaar van het pizza-restaurant, denkt dat zijn broer en compagnon Faris geld achterover drukt. De vaders krijgen ruzie, wat ook leidt tot een breuk tussen Bram en Haas. Niet zo goed gelukte multiculti-komedie van Tim Oliehoek (Vet hard, Spion van Oranje). De actiescènes zijn net niet spannend, de grappen net niet leuk genoeg. Naar het boek van Khalid Boudou.

Spion Van Oranje

2009 | Actiefilm, Komedie

Nederland 2009. Actiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Paul de Leeuw, Jennifer Hoffman, Najib Amhali, Nelly Frijda en Plien van Bennekom.

De homoseksuele modeontwerper François (De Leeuw), woonachtig bij zijn moeder (Nelly Frijda), krijgt van de AIVD het verzoek om te helpen bij het opsporen van zijn broer Bruno (ook De Leeuw), een Duitse terrorist, die al in de eerste minuten van de film het Paleis op de Dam heeft vernietigd. Dan volgt een aaneenschakeling van slapstick-momenten, waarbij bijvoorbeeld de grafkelder van de Oranjes in Delft verbouwd wordt. Regisseur Oliehoek (Vet Hard) houdt van grove humor, maar de grappen in Spion van Oranje zijn vaker genant dan leuk.

Vet hard

2005 | Misdaad, Actiefilm

Nederland/België/Verenigd Koninkrijk 2005. Misdaad van Tim Oliehoek. Met o.a. Jack Wouterse, Kurt Rogiers, Bracha van Doesburgh, Johnny de Mol en Jaak Van Assche.

In de gitzwarte misdaadkomedie Vet hard worden mensen vermoord, verkracht (in die volgorde), geslagen, geplet, aangereden, verbrand, beschoten en ingevroren. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en de inzet is humor. Jack Wouterse neemt het leeuwendeel van het geweld op zich in de rol van Bennie, een geboren crimineel met Obelixiaanse trekjes die op zoek is naar geld voor een nieuwe lever voor zijn stiefvader. Begeleid door jolige muziek (oa George Baker en André Hazes) trekt hij samen met stiefbroer Koen (Rogiers) en diens suïcidale vriendin Katja (Van Doesburgh) een spoor van vlot gemonteerde vernieling door Nederland en België. Uitzonderlijke Nederlandse film is remake van Gamle mænd i nye biler (Oude mannen in nieuwe auto's).

Allerzielen

2005 | Korte film

Nederland 2005. Korte film van Michiel van Jaarsveld, Mijke de Jong, Tim Oliehoek, Marco van Geffen en Nicole van Kilsdonk.

Filmproject van zestien korte films over de moord op filmmaker Theo van Gogh en de gevolgen voor Nederland. De filmpjes zijn: 72 maagden door Michiel van Jaarsveld,
02/11 door Mijke de Jong, Betsy door Tim Oliehoek, Dylan door Marco van Geffen, Genade door Nicole van Kilsdonk, Goodbye door Meral Uslu, Groeten uit Holland door Hanro Smitsman, Met uitzicht op bloemen door Maarten Treurniet, Nachtwacht door Norbert ter Hall, Restaurant door Eddy Terstall, Stabat Mater door Mariecke van der Linden en Rob Schröder, Stofwolk door David Lammers, Storm door Rita Horst, Van 12 hoog door Ger Beukenkamp, Vincent Destombes President Altadis E.U. 08/11/04 Lyon, Frankrijk door Constant Dullaart en Welterusten Wilders door Peter de Baan.

The horseless prince

2003 | Korte film

Nederland 2003. Korte film van Tim Oliehoek. Met o.a. Victor Reinier, Miryanna van Reeden en Joep Truijen.

'Pimmetje... het is bedtijd. Ga je mee, dan lees ik je nog wat voor.' De zevenjarige Pim is gefascineerd door het sprookje Sneeuwwitje. Vooral door het gedeelte waar de prins Sneeuwwitje wakker kust. Zijn moeder leest het sprookje daarom bijna elke avond voor. Op een dag heeft ze een verassing voor Pim. In haar atelier heeft ze een prachtige schets gemaakt van de kussende Sneeuwwitje en de prins. Als moeder en zoon in de auto stappen om verf te gaan kopen, loopt de rit fataal af. De moeder van Pim is op slag dood en Pim loopt een zware hersenschudding op. De artsen waarschuwen de vader van Pim voor tijdelijke uitval van bepaalde hersenfuncties. De kleine jongen is dan ook flink in de war als hij zijn opgebaarde moeder te zien krijgt. Te meer ze precies op Sneeuwwitje lijkt. Pim schrijft een brief naar kroonprins Willem Alexander. Hij is ervan overtuigd dat de Hollandse prins zijn moeder kan wakker kussen. Maar tijdens de begrafenis komt de prins niet opdagen. Pim is teleurgesteld en denkt dat de post vertraging heeft. De verwarde jongen sluipt midden in de nacht naar het kerkhof, waar het graf met losse planken gesloten is. Hij weet het lichaam van zijn moeder te bemachtigen en haar in het atelier te verstoppen. 'Nu heeft de prins meer tijd om te reageren', denkt Pim. Als de prins twee maanden later nog steeds niets van zich laat horen, twijfelt Pim over de 'echtheid' van prins Willem Alexander. 'Hij heeft geeneens een paard, zoals de prins in Sneeuwwitje'. Dan besluit Pim om zelf maar prins te worden. Door een fles blauwe verf op te drinken, hoopt hij dat hij echt blauw bloed zal krijgen. Pim verliest echter zijn bewustzijn. Maar als hij wakker wordt, blijkt hij inderdaad blauw bloed gekregen te hebben. Als hij zijn moeder wakker kust, opent die tot zijn verbazing haar ogen. Pim is dolgelukkig, het is gelukt. Moeder en zoon lopen naar buiten waar ze vader tegenkomen. Hij is in paniek en passeert zijn gezin zonder enkele reactie. De nieuwsgierige Pim loopt zijn vader achterna. Dan ontdekt Pim dat de blauwe verf hem fataal is geworden. Niet de kus, maar zijn dood heeft hem met zijn moeder herenigd

15.35: Spoor 1

2003 | Drama, Familiefilm

Nederland 2003. Drama van Tim Oliehoek en Marcel Hensema. Met o.a. Caro Lenssen, Fatima Loubna Belfkih, Marijn Klaver, Charlie Dagelet en Youssef Bchiri.

Telefilm is gebaseerd op een krantenbericht over een ongeluk bij een metrohalte in Amsterdam-West, waarbij een vijftienjarig Marokkaans meisje onder de sneltram kwam en overleed. Een tragisch ongeluk of racistische moord? Benjamin, een medescholier van het slachtoffer, krijgt een 'te gekke kans'. Hij mag een reportage maken voor de lokale nieuwszender. De weifelende - veelal niet-professionele - acteurs, het niet al te consistente scenario en het knullige karakter van de lokale nieuwszender (die herinneringen oproept aan de pionierstijd van de televisie) staan de geloofwaardigheid danig in de weg. Hoe Oliehoek en Hensema ook hun best doen.

Filmlab: Isabelle

2001 |

Nederland 2001. Tim Oliehoek. Met o.a. Marian Mudder en Catharina Haverkamp.

Jeanne is een afstotelijke vrouw die zich heeft afgezonderd in een bouwvallige boerderij in de bossen. Zij heeft een bizarre fascinatie ontwikkeld voor het verval van lichamen. Dit verval weet ze vast te leggen door dode diertjes te vereeuwigen in een serie schilderijen. Ze laat zien dat al het 'mooie' uiteindelijk eindigt in 'lelijk'. De mensen uit het dorp hebben de schilderes verstoten vanwege haar uiterlijk. Jeanne is verbitterd en besluit wraak te nemen. Ze ontvoert haar tegenpool Isabelle: een succesvolle en prachtige filmactrice. Jeanne sluit haar op in een donkere kelder en is vastbesloten het verval van de actrice vast te leggen in een nieuwe serie schilderijen. Isabelle gebruikt haar acteertalent om Jeanne te manipuleren. Uiteindelijk wordt het schilderproces verstoord als de tegenpolen dichter bij elkaar lijken te komen