Henry Jones: cast.
Er zijn 42 films gevonden.

Breathing Lessons

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van John Erman. Met o.a. James Garner, Joanna Woodward, Kathryn Erbe, Joyce Van Patten en Eileen Heckart.

Een echtpaar op leeftijd (Garner en Woodward) begeeft zich naar de begrafenis van de echtgenoot van Woodwards vriendin (Van Patten). Ze moeten een heel eind - 150 km - rijden en vanaf het begin gaat er van alles mis. Onderweg ontmoeten ze zeer excentrieke personages, w.o. serveerster Heckart en de oude Winfield. De teraardebestelling verloopt bijzonder vreemd en op de terugweg wil Woodward nog even het huwelijk van haar dochter redden. Dankzij een uitgelezen bezetting is dit een droom van een film geworden, waaraan kijkers die graag een bekende rolverdeling zien spelen veel plezier zullen beleven. Woodward is schitterend als de drukke bemoeial, die telkens weer in nieuwe problemen verstrikt raakt. Een dramatische komedie met nostalgische trekjes, naar de met de Pulitzer-prijs bekroonde roman van Anne Tyler, tot scenario bewerkt door Robert W. Lenski. Fotografie van Gayne Rescher.

Grass Roots

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Jerry London. Met o.a. Corbin Bernsen, Reginald VelJohnson, John Glover, Claude Akins en James Wilder.

Tweedelige tv-film, die eigenlijk een soort vervolg heet te zijn op de miniserie CHIEFS, een familiekroniek gesitueerd in het Amerikaanse Georgia. Bernsen is een ambitieuze advocaat, tevens adjunct van senator Jones, een van de machtigste afgevaardigden uit het kiesdistrict Washington. De senator krijgt een hartaanval, en Bernsen stelt zich kandidaat bij de verkiezingen. Tegelijkertijd wordt hij door rechter Burr belast met de verdediging van een jonge blanke man, die ervan wordt beschuldigd een zwarte vrouw te hebben verkracht en vermoord. Die kwestie heeft een nadelige invloed op de politieke loopbaan van Bernsen, die op een bepaald moment moet kiezen tussen zijn carrière en zijn liefde voor de CIA-medewerkster Harris. Dit door Derek Marlowe geschreven vervolg op CHIEFS is minder bewogen en bevat te veel clichés. De personages zijn weinig overtuigend zoals bijvoorbeeld Glover in de rol van een ex-marinier met KKK- activiteiten, Taylor als een demente ex-generaal, Veljohnson als een eerlijke zwarte smeris, Conaway als een lellebel en Helmond als een zuidelijke schoonheid.

The Grifters

1990 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1990. Film noir van Stephen Frears. Met o.a. Anjelica Huston, John Cusack, Annette Bening, Pat Hingle en J.T. Walsh.

De eerste Amerikaanse film van de Britse regisseur Stephen Frears is een sombere film noir over een bizarre liefdesdriehoek tussen een jonge, nogal naïeve oplichter (Cusack), zijn lief (Bening), die ook een oplichter blijkt maar verre van naïef, en zijn jonge moeder (Huston), ook al oplichter en gevaarlijk verliefd op haar zoon. Het is een film waarin iedereen iedereen wantrouwt en bedriegt, een schaduwrijk oedipaal misdaaddrama gebaseerd op werk van de recent herontdekte misdaadauteur Jim Thompson. Het scenario van deze door Martin Scorsese geproduceerde film werd verzorgd door Donald E. Westlake.

Nowhere to Run

1990 | Thriller, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1990. Thriller van Carl Franklin. Met o.a. Jason Priestly, Kieran Mulroney, David Carradine, Brenda Bakke en Jillian McWhirter.

1960 - een stadje in Texas. Een misdadiger (Carradine) wil zich wreken op de plaatselijke politici, die hem verraden hebben. Een paar tieners weten daar handig gebruik van te maken. Een slimme, ongewone mengeling van misdaad en hoe-word-ik-volwassen, die de toeschouwer in het ongewisse laat. De leuke jonge acteurs mengen zich goed met de veteranen. Julie Corman, die de produktie deed voor het bedrijf van haar man, Roger Corman, heeft een uitstekend niveau weten te handhaven. Ook bekend als CADDO LAKE en TEMPTATION BLUES.

Arachnophobia

1990 | Komedie, Horror, Familiefilm

Verenigde Staten 1990. Komedie van Frank Marshall. Met o.a. Jeff Daniels, John Goodman, Julian Sands, Harley Jane Kozak en Stuart Pankin.

Steven Spielberg-leerling Marshall buit de menselijke angst voor achtpotige webmasters uit op een manier die doet denken aan vroegere B-films. Net als in deze films blijft echte horror achterwege, is lol belangrijk en wordt geen enkele cliché of gemeenplaats geschuwd. Mikael Salomon (The Abyss) weet mooie plaatjes te maken van een zonnig Amerikaans buitenwijkje waar de spinnen van Hollywoods bekendste insectenspecialist Steven Kutcher vrij spel hebben, evenals hun schaduwen. Dokter Jennings (Daniels) is hier met zijn gezin gaan wonen. Als er dooien beginnen te vallen, moet hij zijn diepgewortelde angst voor spinnen (arachnophobia) zien te overwinnen, voordat de dreiging een halt toegeroepen kan worden.

The Leftovers

1986 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Paul Schneider. Met o.a. John Denver, Cindy Williams, George Wyner, Pamela Adlon en Henry Jones.

Denver maakt zijn tv-debuut als directeur van een tehuis voor oudere kinderen die moeilijk plaatsbaar zijn in gezinnen. Een aardige avonturenfilm met komische inslag uit de Disney-studio's.

Code Name: Foxfire

1985 |

Verenigde Staten 1985. Corey Allen. Met o.a. Joanna Cassidy, Sheryl Lee Ralph, Robin Johnson, Liliane Komorowska en David Rasche.

Een pilotfilm voor een korte serie van acht films over een fraai gevormde, mooi uitziende geheim agente, die ingeschakeld wordt door de broer van de Amerikaanse president om de diefstal van een raket met een atoomkop op te lossen. Ze wordt geholpen door twee bijna even aantrekkelijke assistentes, die vaststellen dat het brein achter de misdaad een ex-CIA-agent is. Hoewel de film aardig is, zijn de vervolgen niet veel zaaks. Scenario van Joel Schumacher, Richard Chapman en Bill Dial.

Tales of the Apple Dumpling Gang

1982 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1982. Western van E.W. Swackhamer. Met o.a. John Bennett Perry, Sandra Kearns, Keith Michell, Sara Abeles en Ed Begley jr.

Disney vervolgde de Apple Dumpling Gang-bioscoopfilms met deze tv-versie. Donovan (Perry), kaartspeler en gezocht wegens vals spel, wint bij het kaarten de kinderen Clovis (Mitchell) en Celia (Abeles). Hij gaat omwille van de kinderen dan maar een eerlijk leven beginnen. Maar de kinderen vormen met twee zogenaamde bandieten, Amos en Theodore (Begley en Johnson) de Apple Dumpling Gang. Spannend gaat het worden als premiejagers boven water komen om de beloning op Donovans kop te innen. De film werd de pilot voor de serie Gun Shy waarvan slechts zes afleveringen werden uitgezonden.

Deathtrap

1982 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1982. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Michael Caine, Christopher Reeve, Dyan Cannon, Irene Worth en Henry Jones.

De veelvuldig verfilmde schrijver Ira Levin schreef ook het toneelstuk Deathtrap, dat tussen 1978 en 1982 bijna 1800 keer werd opgevoerd op Broadway. Uiteraard werd ook dit stuk verfilmd. Sidney Bruhl (Caine) is een uitgebluste toneelauteur. Hij kan zijn gebrek aan inspiratie niet meer verbergen. Een van zijn studenten, Reeve, overhandigt hem een ijzersterk script. Een buitenkansje! Bruhl bedenkt een ingewikkeld plan om de student te vermoorden en diens stuk in te pikken. Maar de uitvoering valt nog niet mee. Caine en Reeve hebben volop de kans zich uit te leven in deze speelse moordkomedie.

California Gold Rush

1981 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Jack B. Hively. Met o.a. Robert Hays, John Dehner, Henry Jones, Gene Evans en Ken Curtis.

[KL]The Luck of Roaring Camp[KLE] en [KLE]The Outcast of Poker Flat[KLE] van Bret Harte in de vorm van een soort stripverhaal gegoten, zoals het wordt verteld door een volwassen Harte (Hays) die nu in dienst is van Captain John Sutter.

Nine to Five

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Colin Higgins. Met o.a. Jane Fonda, Lily Tomlin, Dolly Parton, Dabney Coleman en Sterling Hayden.

Drie gewiekste secretaresses hebben te lijden onder de vitterijen van een domme baas en krijgen dan bij toeval de kans om zich te wreken. De eerste helft van deze komedie is schitterend en vindt zijn hoogtepunt in een Disney-achtige fantasie over de moord op de slavendrijver. Dan volgt echter een rampzalige wending, waarbij elk logisch verband verloren gaat. Het overtuigende spel van de drie ster-actrices plus de verrassende momenten krikken het eindoordeel toch weer op: Nine to Five is grappig. En niet te vergeten de titelsong (genomineerd voor een Oscar) die iedereen, ook niet Parton-fans, moeiteloos mee kan zingen.

Salvage

1979 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Lee Philips. Met o.a. Andy Griffith, Joel Higgins, Trish Stewart, J. Jay Saunders en Richard Jaeckel.

Aardige pilot voor de kortstondige tv-serie waarin een schroothandelaar met lef in ruimtezaken gaat met twee jonge compagnons om een fortuin bijeen te garen in afgedankte ruimtevaartuigen. Scenario van Mike Lloyd Ross.

Please Call It Murder

1975 | Mysterie

Verenigde Staten 1975. Mysterie van Burt Brinckerhoff. Met o.a. Bradford Dillman, Kathleen Widdoes, Janet Margolin, Henry Jones en Simon Deckard.

Dillman, een politie-inspecteur, onderzoekt de dood van iemand die zowel vermoord zou kunnen zijn als zelfmoord zou kunnen hebben gepleegd.

The Outfit

1974 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Actiefilm van John Flynn. Met o.a. Robert Duvall, Karen Black, Joe Don Baker, Robert Ryan en Timothy Carey.

Een aantrekkelijk, rommelig misdaadmelodrama, waarin ex- gevangene Duvall het syndicaat aanpakt dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn broer. Hij pleegt overvallen op hun speelholen en bankinstellingen. De gangsters onderschatten de wraaknemer ten zeerste. Goede bijrollen ondersteunen de film net zoals het voortreffelijke camerawerk en de passende muziek. Gebaseerd op de roman van Donald E. Westlake (die schrijft onder de naam van Richard Stark). Scenario van regisseur Flynn. Camerawerk van Bruce Surtees.

Roll Roll, Freddy

1974 | Komedie

Verenigde Staten 1974. Komedie van Bill Persky. Met o.a. Tim Conway, Jan Murray, Scott Brady, Henry Jones en Ruta Lee.

Opgeblazen tv-klucht waarin computerprogrammeur Conway als gescheiden man wanhopig probeert de aandacht van zijn zoontje te winnen, in een strijd met de uitbundige stiefvader van het jongetje, door als non-stop-rolschaatser te proberen in het Guinness Book of World Records terecht te komen.

Tom Sawyer

1973 | Familiefilm, Musical, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1973. Familiefilm van Don Taylor. Met o.a. Johnnie Whitaker, Celeste Holm, Warren Oates, Jeff East en Jodie Foster.

Een goed geregisseerde nieuwe versie van het verhaal van Mark Twain, over het wonderkind uit het Amerikaanse plaatsje Hannibal met zijn vrienden Huckleberry Finn en Becky Thatcher. Een musical met charme. Scenario van Richard M. Sherman en Robert B. Sherman. Camerawerk van Frank Stanley.

The Letters

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Gene Nelson, Paul Krasny, Ellis Marcus en Hal Sitowitz. Met o.a. John Forsythe, Pamela Franklin, Ida Lupino, Dina Merrill en Ben Murphy.

Een knap drama in drie delen dat brieven schrijven gebruikt als eenheidselement in verhalen over verbitterde, onbeantwoorde liefde. Standaardsituaties voor alle mogelijke melodramatische gebeurtenissen, desondanks goede rollen door uitstekende acteurs. Scenario van James G. Hirsch, Ellis Marcus en Hal Sitowitz.

Letters from Three Lovers

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van John Erman. Met o.a. Martin Sheen, Belinda J. Montgomery, Ken Berry, Juliet Mills en June Allyson.

Dit drama-in-drie-delen haakt in op toestanden van echtparen, die zonder bezorging van brieven onvolledig zijn. De banale verbindingsfactor (Jones als postbode) bederft veel van het bedoelde effect.

Hawkins: Die, Darling, Die

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. James Stewart, Murray Hamilton, Henry Jones, Diana Douglas en Sam Elliott.

De lijzig sprekende advocaat Billy Jim Hawkins (Stewart) uit Virginia kruist de degens met officier van justitie Luther Wilkes (Elliott) die Janet Hubbard (Harris) beschuldigt van moord op haar echtgenoot Jeff, met als motief diens bezit van twee miljoen dollar. Hawkins heeft een lastige zaak, want Janet zwijgt als het graf. Zeker is, dat haar man ongeneeslijk ziek was en dat zij wellicht uit angst haar mond houdt, omdat ze hem uit zijn lijden verlost zou kunnen hebben op humanitaire gronden. De waarheid is echter nog minder spectaculair. Vrijwillige euthanasie was ten tijde van het maken van deze film wettelijk verboden in de V.S., al kwam een jaar of tien later wel een zekere discussie op gang. In het jaar 2001 kreeg Nederland een euthanasiewet, die kort daarop in België werd nagevolgd. In de rest van de wereld moeten doktoren, verpleegsters en familieleden nog altijd knoeien om mensen uit hun nodeloze lijden te helpen als hun bestaan absoluut zinloos is geworden. De ethische kwestie maakt het bekijken van deze aflevering interessant, maar behalve Stewart, moet je je verwachtingen niet al te hoog stellen.

Pete 'n' Tillie

1972 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1972. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Walter Matthau, Carol Burnett, Geraldine Page, Barry Nelson en Rene Auberjonois.

Vlot komediedrama met goede momenten wanneer een zure vrijgezel op laconieke wijze dingt naar de hand van Burnett en met haar trouwt. De wending naar melodrama werkt echter niet en de bijrolpersonages van Page en Auberjonois zijn van geen betekenis. Genoeg goede kwaliteiten voor onschuldig vertier.

Napoleon and Samantha

1972 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Familiefilm van Bernard McEveety. Met o.a. Michael Douglas, Jodie Foster, Johnny Whitaker, Will Geer en Arch Johnson.

Het overlijden van zijn grootvader houdt de kleine Napoleon (Whitaker) geheim uit angst naar een weeshuis gestuurd te worden. Een student (Douglas) die tevens schaapherder is, helpt hem het lichaam te begraven. De jongen volgt hem samen met zijn trouwe huisdier, een tamme leeuw. Onderweg krijgen zij nog gezelschap van een meisje, Samantha (Foster). Samen moeten ze de nodige gevaren trotseren. Redelijk geslaagde kinderfilm uit de Disney- studio's die wat naíef en moraliserend overkomt. De kinderen leveren uitstekende prestaties, vooral Foster in haar filmdebuut. Stewart Raffil schreef het scenario, dat door Monroe Askins oogstrelend verfilmd werd.

Support Your Local Gunfighter

1971 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1971. Western van Burt Kennedy. Met o.a. James Garner, Suzanne Pleshette, Jack Elam, Joan Blondell en Harry Morgan.

Slap vervolg op SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF. Ditmaal ontsnapt Garner aan een huwelijk om de revolverheld uit te hangen nadat men hem voor een ander aanzag. Scenario van James Edward Grant. Camerawerk van Harry Stradling.

Rabbit, Run

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Jack Smight. Met o.a. James Caan, Anjanette Comer, Jack Albertson, Melodie Johnson en Arthur Hill.

Briljante rolbezetting, briljant boek (door John Updike) en een afgrijselijke film over een vroegere universiteitsatleet die opeens ontdekt dat het leven harder is dan het sportterrein.

Love Hate Love

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van George McCowan. Met o.a. Ryan O'Neal, Lesley Ann Warren, Peter Haskell, Henry Jones en Jeff Donnell.

Een redelijke wending in een driehoeksverhouding. Een mannequin, verloofd met een ingenieur (O'Neal) valt voor een dure bink die psychopaat blijkt te zijn. Competente acteerprestaties, redelijke situaties en zelfs één moment van spanning.

Dirty Dingus Magee

1970 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1970. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Frank Sinatra, George Kennedy, Anna Jackson, Lois Nettleton en Jack Elam.

Zwerver-in-het-zadel Sinatra is een allemansvriend, waardoor de mensen op den duur allemaal achter hem aan komen. Voorlopig de laatste rol die Sinatra zou spelen tot 1981. Vervelende, komische film met script van Joseph Heller, Tom Waldman en Frank Waldman. Camerawerk van Harry Stradling.

Support Your Local Sheriff!

1969 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1969. Western van Burt Kennedy. Met o.a. James Garner, Joan Hackett, Walter Brennan, Harry Morgan en Henry Jones.

Een dik aangezette wild-westparodie waarin de laconieke Garner de bandieten te slim af is, gewoon door zijn hersens te gebruiken terwijl hij de verstrooide Hackett het hof maakt. Niet zo grappig als het had gekund, maar toch best aardig. Scenario van William Bowers, camerawerk van Harry Stradling, Jr.

Rascal

1969 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1969. Familiefilm van Norman Tokar. Met o.a. Steve Forrest, Bill Mumy, Pamela Toll, Bettye Ackerman en Elsa Lanchester.

Disney-bewerking van Sterling Norths bekende autobiografische boek over zijn vriendschap als jongen met een wasbeer; omgewerkt volgens de Disney-formule met plezierig maar voorspelbaar resultaat.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 | Western, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin en Henry Jones.

Anti-western over de laatste successen uit de carrière van twee legendarische treinrovers bezorgde Redford (als the Sundance Kid) sterstatus. Het roemloze einde van het geweldloze duo wordt door regisseur Hill fotogeniek maar - volgens veel Amerikaanse critici - grof en smakeloos in beeld gebracht. Bovendien maakte Fox de kostbare Hollywoodfout om met de dood van de beide helden een vervolg onmogelijk te maken. Tien jaar later waren ze eruit: een prequel! (die overigens best aardig werd). De originele Butch Cassidy and the Sundance Kid kreeg onder andere een Oscar voor het scenario van William Goldman en voor Burt Bacharachs liedje 'Raindrops keep fallin' on my head'.

Stay Away, Joe

1968 | Muziek, Western, Komedie

Verenigde Staten 1968. Muziek van Peter Tewksbury. Met o.a. Elvis Presley, Burgess Meredith, Joan Blondell, Katy Jurado en Thomas Gomez.

Een slechte film, zelfs voor Presley, als Joe Lightcloud, over de hedendaagse Indianen. Niet alleen worden vooroordelen bevestigd, maar de film biedt nauwelijks verstrooiing. Het scenario is van Michael A. Hoey en Burt Kennedy naar de roman van Dan Cushman. Het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Project X

1968 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van William Castle. Met o.a. Christopher George, Greta Baldwin, Henry Jones, Monte Markham en Phillip Pine.

Ongewoon, maar uiteindelijk niet overtuigend mengsel van ruimtereizen, biologische oorlogvoering en psychologie in een verhaal over een toekomstige aardse beschaving op zoek naar een bacteriologische formule. Een geheim agent met geheugenverlies kent hem.

Le scandale

1967 | Thriller, Drama

Frankrijk 1967. Thriller van Claude Chabrol. Met o.a. Anthony Perkins, Maurice Ronet, Yvonne Furneaux, Stéphane Audran en Annie Vidal.

Een rijke champagne-verbouwster wil haar onderneming aan Amerikanen verkopen, maar ze is geen eigenares van het merk dat toebehoort aan de neef en beste vriend van haar playboy- echtgenoot. Op een ochtend ontwaakt de neef met naast zich het lijk van een call-girl. Daardoor kan hij gechanteerd worden om zijn rechten op het merk af te staan. Deze complexe thriller vol vernuftige wendingen en dubbele bodems heeft schitterend spel van Ronet die steeds meer aan zijn eigen onschuld gaat twijfelen en een bravoure-rol van Audran die de sleutel is tot een verrassende en spectaculair uitgewerkte ontknoping.

Never Too Late

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Bud Yorkin. Met o.a. Paul Ford, Connie Stevens, Maureen O'Sullivan, Jim Hutton en Jane Wyatt.

Een gedeeltelijk amusante filmversie van een succesvol Broadway-toneelstuk over het kinderloze echtpaar van middelbare leeftijd Ford en O'Sullivan dat zich plotseling op het ouderschap moet voorbereiden. De oudere acteurs doen het geestig; Hutton, Stevens, de scenario-schrijver en de regisseur waren minder in vorm. Gefilmd in Panavision.

Angel Baby

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Paul Wendkos en Hubert Cornfield. Met o.a. George Hamilton, Salome Jens, Mercedes McCambridge, Joan Blondell en Henry Jones.

Indringende onthulling van een evangelische tournee door het platteland. Jens in de titelrol met Hamilton als de promotor, McCambridge is zijn uitgekookte vrouw - mooie bijrollen van Blondell en Jones; Reynolds in zijn filmdebuut.

The Bramble Bush

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Richard Burton, Barbara Rush, Jack Carson, Angie Dickinson en Henry Jones.

Het verhaal van Charles Mergendahls als broodschrijver wordt kunstmatige glitter met Burton die zich volslagen 'unhappy' voelt met het spelen van een dokter uit New England die naar Cape Cod terugkeert waar hij verliefd wordt op de vrouw van zijn stervende vriend.

Cash McCall

1959 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1959. Komedie van Joseph Pevney. Met o.a. James Garner, Natalie Wood, Nina Foch, Dean Jagger en E.G. Marshall.

Garner in de juiste rol van zakenmagnaat die zich een nieuw stel manieren aanmeet om de dochter (Wood) van een minder fortuinlijke zakenman (Jagger) het hof te maken. Oppervlakkige film naar het boek van Cameron Hawley.

Vertigo

1958 | Thriller, Mysterie, Film noir

Verenigde Staten 1958. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore en Henry Jones.

Rechercheur John Ferguson (Stewart) heeft last van hoogtevrees sinds hij zag hoe een collega tijdens een achtervolging van een dak af stortte. Na zijn vervroegd pensioen vraagt een oude vriend hem om een oogje te houden op zijn vrouw Madeleine. Maar Ferguson valt als een blok voor de mooie blondine, dat kan natuurlijk niet goed aflopen. De film kreeg een lauwe ontvangst, pas na verloop van tijd werd duidelijk dat Hitchcock hiermee een van zijn beste films had gemaakt. Een beroemde camerabeweging werd later bekend als een 'Vertigo-shot'.

Will Success Spoil Rock Hunter?

1957 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1957. Drama van Frank Tashlin. Met o.a. Jayne Mansfield, Tony Randall, Betsy Drake, Joan Blondell en Henry Jones.

Reclamejongen-zonder-succes Rock Hunter (Randall) staat op het punt zijn baan te verliezen als hij niet subiet met een gouden idee komt. Hij hoopt gered te zijn als hij filmster Rita Marlowe (Mansfield) die naar New York gekomen is om er even uit te zijn, weet over te halen om een nieuw merk lippenstift te promoten. Rita laat zich door hem benaderen omdat zij Rock wil gebruiken om haar vaste vriend jaloers te maken, terwijl Rocks vriendin denkt dat hij succes heeft en daarvan uit zijn dak zal gaan, arrogant worden etc. Een aardige parodie op de benepen tijdgeest, die Amerika in de periode 1950-60 beheerste. Mansfield die volgens iedereen niet in de schaduw van Monroe kon staan, blijkt niet alleen over een geweldige boezem te beschikken, maar ook over heel wat komisch talent. Naar het toneelstuk van George Axelrod. Gedegen scenario van regisseur Tashlin. Camerawerk van Joseph MacDonald.

3:10 to Yuma

1957 | Western, Misdaad, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1957. Western van Delmer Daves. Met o.a. Glenn Ford, Van Heflin, Leora Dana, Felicia Farr en Henry Jones.

Lang voordat Hollywood de filmische romans van Elmore Leonard ontdekte (oa Get Shorty, Out of sight), werd een van zijn korte verhalen al geadapteerd voor deze intelligente western, die qua sfeer en plot doet denken aan genreklassieker High Noon. Een rancher krijgt opdracht een crimineel op de trein te zetten naar de rechtbank terwijl diens bende wordt opgerold. Tijdens het wachten ontvouwt zich een psychologisch spel tussen de twee. In 2007 verscheen een prima remake met Russell Crowe en Christian Bale in de hoofdrollen.

The Girl He Left Behind

1956 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1956. Drama van David Butler. Met o.a. Tab Hunter, Natalie Wood, Jessie Royce Landis, Jim Backus en Alan King.

Herinnering aan SEE HERE PRIVATE HARGROVE, maar dan zonder de warmte en de humor. Hunter als recruut in het leger.

The Girl Can't Help It

1956 | Misdaad, Muziek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Frank Tashlin. Met o.a. Tom Ewell, Jayne Mansfield, Edmond O'Brien, Julie London en Henry Jones.

Artiesten-manager Ewell krijgt opdracht van een voormalige boef en speelautomatenkoning O'Brien om diens liefje Mansfield als zangeres onder contract te nemen en een rockster van haar te maken. Mansfield wil dat niet en heeft maar een wens: het moederschap als getrouwde huisvrouw. Ze verknoeit opzettelijk de opname van haar eeste plaat.

The Bad Seed

1956 | Thriller

Verenigde Staten 1956. Thriller van Mervyn LeRoy. Met o.a. Nancy Kelly, Patty McCormack, Henry Jones, Eileen Heckart en Evelyn Varden.

Het boosaardige kind McCormack 'veroorzaakt' de dood van verschillende mensen. Enigszins toneelmatig, maar goed geacteerd. John Lee Mahin bewerkte het stuk van Maxwell Anderson. Er bestaat een versie waarbij de epiloog is verwijderd. Opnieuw gemaakt als tv-film.

Accused of Murder

1956 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Thriller van Joseph Kane. Met o.a. David Brian, Vera Ralston, Sidney Blackmer, Virginia Grey en Lee Van Cleef.

B-film met Ralston die als zangeres op toernee is door Europa met een dubieus visum. Advocaat van kwade zaken Blackmer ziet en hoort haar zingen, waarop hij haar ten huwelijk vraagt. Kort erna wordt hij in de buurt van Ralston's appartement levenloos aangetroffen met een gapend kogelgat in zijn lichaam. Zij wordt van moord verdacht, maar politieman Brian valt voor haar en besluit haar onschuld te bewijzen in weerwil van zijn assistent Van Cleef, voor wie de zaak allang beklonken is en de schuld vast staat. Een impasse, gevolgd door zelfmoord als wraak op gangsters blijken de werkelijke oorzaak te zijn. De gelukkige afloop is heel voorspelbaar. Routineuze film maar met een goede rol van Ralston. Van Cleef's debuut.