Gaston Vandermeulen: cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Maria Speermalie

1979 | Drama

België 1979. Drama van Antonin Moskalyk. Met o.a. Tessy Moerenhout, Senne Rouffaer, Dora van der Groen, Gaston Vandermeulen en Ward de Ravet.

Een groots opgezette Vlaamse miniserie, naar de gelijknamige roman van Herman Teirlinck, met het dramatische levensverhaal van de krachtige, sensuele eigenares van een landgoed. Uitstekend gespeeld, tot in de kleinste bijrollen, door het puikje van de Vlaamse acteurs en indrukwekkend in beeld gebracht door de Tsjechische regisseur Moskalyk. Aan deze miniserie werd twee jaar gewerkt.

Kasper in de onderwereld

1979 | Drama, Experimenteel

België 1979. Drama van Jef van der Heyden. Met o.a. Jos Houben, Annelies Vaes, Ann Petersen, Charles Janssens en Gaston Vandermeulen.

Een geesteszieke concertpianist is ervan overtuigd dat zijn geliefde zich in de onderwereld bevindt en begint een ware schimmenjacht om haar terug te vinden... Een picturaal erg fraaie verfilming van De goden moeten hun getal hebben, de magisch-realistische roman van Hubert Lampo.

De komst van Joachim Stiller

1977 | Mysterie, Komedie, Romantiek

België 1977. Mysterie van Harry Kümel. Met o.a. Hugo Metsers, Dora van der Groen, Gaston Vandermeulen, Anton Peters en Jan Remmelts.

Een journalist wordt geobsedeerd door de mysterieuze figuur Joachim Stiller. Dankzij hem ontdekt hij evenwel een ander, veel echter leven, en evenzeer de ware liefde. Aldus het thema van deze schitterende expressionistische roman van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo (1960). Zoals dikwijls (MALPERTUIS) vervalt deze cineast tot gezwollenheid en kan hij amper vat krijgen op een interessant werk, dat overigens te lang is voor de beeldbuis.

De loteling

1973 | Drama

België 1973. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Jan Decleir, Ansje Beentjes, Gaston Vandermeulen, Gella Allaert en Bernard Verheyden.

De loteling van Roland Verhavert. Verfilmde literatuur, maar dan wel van 'de man die zijn volk leerde lezen', Hendrik Conscience. Een sociaal drama waarin Jan Decleir voor geld de plaats van een rijke jongeman in het leger inneemt en dat zwaar moet bekopen. Zijn geld wordt gestolen en door de slechte hygiëne raakt hij blind. Ansje Beentjes debuteerde in deze film als de verloofde van de arme soldaat.

Wij, Heren van Zichem

1969 | Komedie

België 1969. Komedie van Maurits Balfoort. Met o.a. Bob Storm, Alfons Exelmans, Dora van der Groen, Robert Marcel en Luc Philips.

Eindeloze, onevenwichtige maar oerpopulaire kroniek rond een aantal figuren uit de volksromans van Ernest Claes: de hereboer Coene, Lewie 'de Witte', Pastoor Munte, Jef de Smid, Wannes Raps, Rozelien e.a. In totaal een serie van 26 afleveringen, die de éénmanssignatuur draagt van regisseur Balfoort.

Vrijgezel met 40 kinderen

1958 | Komedie

België 1958. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Sabrina Hey, Irma DE Veirman, Co Flower en Willy Vandermeulen.

Verschrikkelijke melodramatische toestanden die voor een lach en een traan moeten zorgen. Vrijgezel Janssens erft miljoenen op voorwaarde dat hij het voortbestaan waarborgt van een weeshuis: hij wordt vader van veertig kinderen... Toppunt van tranerigheid is de opname in het tehuis van een z.g. weesmeisje, terwijl haar moeder de nieuwe schoonmaakster is. Drama of komedie? Een komedie om mee te wenen, een drama om mee te lachen. Het hoeft niemand te verbazen dat dit Bruyninckx' laatste speelfilm was.

Het meisje en de madonna

1958 | Drama

België 1958. Drama van Edith Kiel. Met o.a. Denise de Weerdt, Odette Moni, Jaak Germain, Louise Lausanne en Jan Cammans.

Verschrikkelijke melodramatische draak over een moeder die in mei 1940 tijdens de vlucht voor de Duitsers op het platteland haar twee dochtertjes met een muziekdoos achterlaat. Zij worden door een vrekkige boer geadopteerd. Zeventien jaar later zijn het twee mooie meisjes geworden en dankzij de muziekdoos vinden zij hun familie terug. Na een hele reeks volkskluchten in het Antwerps dialect is dit de eerste dramatische produktie van Kiel in het A.B.N. Veel te onwaarschijnlijke sentimentaliteiten maar wel mooie fotografie van Herbert Körner die op het Derde Festival van de Belgische Film de Prijs voor de Beste Fotografie kreeg.

Het Geluk komt morgen

1958 | Komedie

België 1958. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Hector Camerlinckx, Dora van der Groen, Paul Cammermans en Anny Andersen.

Een professor ontdekt bij toeval een middel dat alle vermoeidheid wegneemt en nieuwe levenskracht schenkt. Tijdens de Expo (Wereldtentoonstelling van 1958) in Brussel zal hij het middel lanceren, maar er zijn sinistere individuen die het middel voor andere doeleinden willen gebruiken. Lichtvoetige, wat ouderwets aandoende komedie die dankbaar gebruik maakt van de accommodatie van de Expo.

Vuur, liefde en vitaminen

1956 | Komedie

België 1956. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Pim Lambeau, Julien Schoenaerts, Romain Deconinck en Gaston Vandermeulen.

De af en toe slapstickachtige lotgevallen van Janssens als wachtmeester bij de brandweer en weduwnaar met Lambeau als aantrekkelijke dochter. Op een bepaald moment willen drie vrouwen Janssens als echtgenoot strikken maar na een reeks paniekerige verwikkelingen besluit hij rustig brandweerman en weduwnaar te blijven. Zwak, weinig origineel scenario van Jeroom Verten. Soepele Janssens ten spijt eens te meer ondermaats vertoon. Ongewone rol van Schoenaerts als de jonge brandmeester die de ingénue Lambeau het hof maakt.

De klucht van de brave moordenaar

1956 | Komedie, Romantiek

België 1956. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Paul Cammermans, Ketty van de Poel, Romain Deconinck en Co Flower.

Janssens als brave gevangeniscipier is diep ongelukkig als zijn cel leegloopt. Gelukkig wordt Cammermans opgepakt en opgesloten als de vermoedelijke dader van een moord. Maar hij blijkt onschuldig en trouwt dan maar Van de Poel, de dochter van de cipier. Mislukte Vlaamse klucht rond het thema 'gevangenis zonder gevangenen', gebaseerd op het gelijknamig, oerpopulair toneelstuk van Jos Janssen. Speelfilmregiedebuut van ex-acteur Bruyninckx. Filmdebuut ook van de Gentse komiek-toneelauteur Romain Deconinck.

Antoon, de flierefluiter

1942 | Komedie

België 1942. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. René Bertal, Jos Gevers, Gaston Vandermeulen, Charles Janssens en Fred Engelen.

Dwaze klucht, ge[KA3]inspireerd op synopsis van Felix Timmermans over een vrolijke vrijgezel, de landelijke fanfare waarvan hij dirigent is, zijn huwelijk met de lokale brouwersdochter, de dorpsroddel en de lokale herberg waar de muzikanten samenkomen. Bekende namen, acteurs van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, in de rolbezetting. Laatste speelfilm van Vanderheyden (oorlogsschaarste aan cello[KA3]id) die in 1944 naar Berlijn vluchtte, terugkeerde, veroordeeld werd wegens collaboratie en die zich na zijn vrijlating in 1951 op de achtergrond hield: zijn werk (het produceren en draaien van volksfilms) werd toen voortgezet door zijn trouwe medewerkster Edith Kiel, die niet alleen alle scenario's van zijn films schreef maar die ook steeds eigenlijk de regie voerde.