Ineke Veenhoven: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Missing Link

1999 | Familiefilm, Drama, Komedie

Nederland​/​​België 1999. Familiefilm van Ger Poppelaars. Met o.a. Nick van Buiten, Tamar van den Dop, Johan Leysen, Thomas Acda en Lotte van der Laan.

Nederland rond 1955. De 11-jarige Rick (Van Buiten) woont bij zijn moeder (Van Den Dop) en tante, want zijn vader zou als vlieger in de oorlog neergeschoten zijn. Op school hoort hij over de evolutietheorie en de ontbrekende schakel in de menselijke evolutie. Toevallig organiseert een Belgische professor net op dat moment een expeditie naar die missing link in donker Afrika. Spannend! Rick gaat mee, de pittige dochter van de boekhandelaar ook. Deze tv-film met absurdistische humor en een serieuze ondertoon kreeg op het filmfestival van Utrecht bioscoopstatus én een Gouden Kalf voor het scenario.

Lef

1999 | Komedie

Nederland 1999. Komedie van Ron Termaat. Met o.a. Viggo Waas, Alice Reys, Rick Engelkes, Victor Reinier en Eric van Sauers.

Debuterend regisseur Termaat heeft lang moeten werken en leuren voordat hij Lef van de grond kreeg. Zijn film gaat dan ook over een aspirant scenarioschrijver Olivier (Waas) die samen met Luc (Engelkes) filmplannen heeft. Olivier gaat zich steeds meer identificeren met het personage waarover hij schrijft en als Olivier getuige is van de mishandeling van een meisje durft hij niets te doen, maar wordt wel verliefd op haar. Uiteindelijk vlucht hij in de fictie van zijn heldenrol. Misschien omdat Termaat zo lang gedaan heeft over zijn productie, is Lef niet helemaal van deze tijd; vooral in dialogen is dat waarneembaar. Niettemin won Lef de Grolsch Film Award op het Nederlands Filmfestival en werd de film geselecteerd voor het festival van Toronto.

fl. 19,99

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Mart Dominicus. Met o.a. Thomas Acda, Carine Korteweg, Jeroen Willems, Leny Breederveld en Jacqueline Blom.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Madelief: Krassen in het tafelblad

1998 | Jeugdfilm

Nederland 1998. Jeugdfilm van Ineke Houtman. Met o.a. Madelief Verelst, Rijk de Gooyer, Margo Dames, Kitty Courbois en Frederik Brom.

De tienjarige Madelief hoort dat haar oma dood is. Ze is er niet zo van onder de indruk, ze kende het hele mens niet. Met tegenzin gaat ze met haar ouders mee naar het huis van haar opa, een knorrige man, die ze het liefst ontvlucht. Dan vindt ze in een schuurtje oude spullen, waaronder een tafel met allemaal krassen erop. Er volgt een fascinerende speurtocht naar het verleden. Uitstekende jeugdfilm van Ineke Houtman met geweldig spel van iedereen, maar vooral van De Gooyer (die er een Gouden Kalf voor kreeg) en van de jonge Verelst. Naar het gelijknamige boek van Guus Kuijer.

Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen

1994 | Komedie, Drama

Nederland 1994. Komedie van Gerrard Verhage. Met o.a. Ineke Veenhoven, Jack Wouterse, Ariane Schluter, Kethenka Woudenberg en Stefan de Walle.

In een broeierig Hollands huis wonen de tirannieke moeder Veenhoven, haar volwassen zoon Wouterse, raadselachtige dochter Schluter en neef-huurder De Walle, die rond deze personages een roman probeert te schrijven. Aan de andere kant van de straat woont de knappe vrouw Woudenberg. Van haar wordt verteld dat zij een moord heeft gepleegd. Nooit is iets bewezen, maar het levert De Walle wel enige inspiratie voor zijn boek-in-wording. Een en ander in dit spel met taal en sobere dramaconventies leidt tot een kleine zwarte komedie, waarin de moeder een hond het raam uit keilt en de dochter lesbisch blijkt te zijn. Lichtjes gebaseerd op de vergeten, sombere maar boeiende psychologische roman [KL]La m[KA2]eche[KLE]/[KL]De lont[KLE] (1948) van de Belgische, door haar huwelijk Nederlands geworden schrijfster Lucie Flore Veldhuyzen-Marchal. Ger Beukenkamp bewerkte het verhaal. Op het Nederlands Filmfestival 1994 werd regisseur Verhage genomineerd als een van de drie beste speelfilmregisseurs van het seizoen 1993-94, maar hij moest het voor een Gouden Kalf afleggen tegen Rosemarie Blank. Of: hoe een interessante mislukking al snel tot de top behoort.