Jean Richard is acteur.
Er zijn 99 films gevonden.

M. Gallet décédé

1991 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1991. Misdaad van Georges Ferraro. Met o.a. Jean Richard, Philippe Nahon, Roger Dumas en Jean Paredes.

Een bewerking van een van de talloze Maigrets van Georges Simenon, niet een van de meest bekende. Het onderzoek van de beroemde inspecteur speelt zich af in het rustige dorpje Saumur. Genoemde Gallet is onder zeer verdachte omstandigheden gestorven in het Hotel de la Loire. Maar wat ging hij doen in Saumur, terwijl zijn vrouw dacht dat hij in het Hotel de la Poste zou zitten? Aldus het gegeven, niet voorzien van een uitzonderlijke regie, maar de kijker ontdekt niettemin de bekoring van dit middeleeuwse stadje, en er is altijd het uitstekende spel van Richard als Maigret.

Les caves du 'Majestic'

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Maurice Frydland. Met o.a. Jean Richard, Maurice Risch, Catherine Allégret en Florence Giorgetti.

De bewerking van een roman van Georges Simenon, waarin de beroemde commissaris Maigret (Richard) onderzoek doet naar aanleiding van de vondst van het lijk van een vrouw, in het plaveisel van een hal in het hotel 'Majestic'. Knap en snel in elkaar gezet door deze televisieregisseur, aan wiens vakmanschap niemand twijfelt, en met een realistische beschrijving van het ietwat eigenaardige wereldje van het luxe hotelwezen.

L'auberge des noyés

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Jean-Paul Sassy. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy en André Penvern.

Een nieuw onderzoek van commissaris Maigret, bedacht door Simenon. Deze keer wordt hij geconfronteerd met een 'ongeluk', dat plaatsvindt te Nemours, wanneer hij daar verblijft als de gast van het hoofd van de gendarmerie, een schreeuwlelijk, smulpaap en liefhebber van goede wijn. Met als gevolg een tamelijk grappige mengeling van misdaad en komedie, ook al heeft de dienstdoende regisseur zich niet al te zeer uitgesloofd.

L'amoureux de Mme Maigret

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van James Thor. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

Een verfilming van de gelijknamige roman van Georges Simenon, rond de moord op een grijsaard in een park. Een alledaagse en zuinige regie, zoals gewoonlijk, die steunt op de brede schouders van Richard als Maigret, eveneens zoals gewoonlijk. Ontspanning.

Un échec de Maigret

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Gilles Katz. Met o.a. Jean Richard, Georges Aubert en Teddy Bilis.

De verfilming van een roman van Georges Simenon, waarin de beroemde commissaris Maigret onderzoek doet naar de moord op een oude medeleerling van de middelbare school, later de beste slager van Parijs. Katz was voorheen filmregisseur (LETTRES DE STALINGRAD), maar daar hij nimmer een distributeur vond, houdt hij zich nu bezig met tv-opdrachten. Netjes gedaan, maar een serie die het duidelijk moet hebben van Richard als Maigret.

Stan le Tueur

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Philippe Laik. Met o.a. Jean Richard, Wojtek Pszoniak, Michel Beaune, Alain Recoing en Béatrice Lord.

Een boerenechtpaar wordt enkele dagen voor hun gouden bruiloft op beestachtige wijze vermoord. Soortgelijke gevallen doen zich plotseling overal elders in Europa voor en worden opgeëist door een moordcommando. Het onderzoek wordt toevertrouwd aan commissaris Maigret. Een bewerking van een verhaal van Georges Simenon. De toegewijde en nauwgezette regie van een goede leerling en Richard speelt op uitstekende wijze de rol van de beroemde commissaris.

Maigret à New York

1990 | Misdaad

Canada/Frankrijk 1990. Misdaad van Stéphane Bertin. Met o.a. Jean Richard, Raymond Pellegrin, Fred E Baker, Arthur Grosser en David Brécourt.

De bewerking en de dialogen zijn van Bernard Marie, uiteraard op basis van Simenon die hier in New York in kringen van Franse immigranten een onderzoek doet hoewel de rolverdeling, opmerkelijk genoeg, Canadees is. Voor de regie van deze tv-film was, bij wijze van uitzondering, voldoende geld beschikbaar maar hij blijft enigszins steken in een overvloed aan tamelijk opdringerige stedelijke landschappen, hoewel die het op het scherm altijd wel goed doen. Met overtuigend spel.

Maigret et les braves gens

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Jacques Goron. Met o.a. Jean Richard, Anouk Ferjac, Alex de Konopka, Annick Tanguy en Armand Mestral.

Het einde van de zomer nadert, en commissaris Maigret (Richard) is nog maar nauwelijks terug van vakantie, of hij moet een verdachte moord op een man van een jaar of vijftig onderzoeken. Het gebruikelijke vakmanschap en op basis van een roman van Simenon. Ontbreekt het niet aan zwarte humor, om te beginnen al in de vrij ironische titel, en de beklemmende atmosfeer is goed weergegeven. Hele duistere personages. Een van de betere van deze serie, ondanks enige onduidelijkheden in de vertelling.

Maigret et l'homme tout seul

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Paul Sassy. Met o.a. Jean Richard, François Cadet en Jean-François Devaux.

Georges Simenon`s beroemde commissaris stelt deze keer een onderzoek in naar de moord op een stel clochards en andere sociale randfiguren die elkaar op een koude lente-ochtend ontmoeten rond een vuurpot aan de oever van de Seine in Parijs. Deze roman (één van de obscuurste van de schrijver) is vooral interessant dankzij de beklemmende beschrijving van dit milieu, maar de derderangs regisseur heeft de essentie van het onderwerp helemaal overgeslagen. Wat overblijft is een karkas: het verhaal is alles wat er is. Gelukkig is Richards vertolking van Maigret in de hele serie Les enquêtes du Commissaire Maigret geloofwaardig!

Maigret et l'homme de la rue

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean Kerchbron. Met o.a. Jean Richard, Gilles Ségal, Patrick Brugel, Nathalie Dalian en François Caadet.

Bewerking van één van de ontelbare Maigret-verhalen van Georges Simenon. In dit geval gaat het om de moord op een Parijse arts-playboy. Kundig in elkaar gezet door een oude rot in het tv-wereldje met gevoel voor spanning. Een film met een verrassende ontknoping. En altijd weer Jean Richard in een geloofwaardige hoofdrol.

Maigret et l'ambassadeur

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Stéphane Bertin. Met o.a. Jean Richard, Jacques Dumesnil, Annie Decaux, Marie-Hélène Daste en Odile Versois.

Een gelijkvormige adaptatie van een roman van Georges Simenon, waarin de beroemde commissaris zich deze keer met zijn pijp en zijn hoed onder de adel mengt. Het gaat al snel vervelen, temeer daar de regie slapjes en mat overkomt. Blijft over het vakmanschap van de spelers en de schoonheid van Versois.

Maigret en Arizona

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Stéphane Bertin. Met o.a. Jean Richard, François Cadet, Jess Hahn, William Lang en Babette Propps.

Een verfilming van, weer eens wat anders, een roman van Georges Simenon rond een drugsaffaire in Arizona. Daarom doen er dus zoveel Amerikaanse acteurs mee, inclusief oude rotten op hun retour als Hahn zijn van de partij. Een anonieme regie maar dat verwondert niemand. Ontspanning en meer niet maar dat verwondert ook niemand.

Les cinq dernières minutes

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Alain Levent. Met o.a. Jean Richard, Blanche Ravalec, Annick Tanguy en Xavier Depraz.

Een redelijke bewerking van een de meest bekende romans van Simenon met zijn commissaris Maigret (Richard), die dit keer op vakantie in Vichy is, maar niet kan nalaten een collega te helpen met de oplossing van een vreemde criminele zaak, die zich daar afspeelt. Mooie toeristische film, als reclame voor een kuuroord. Het gewicht van de film rust, zoals altijd, op de (stevige) schouders van de hoofdrolspeler.

Le témoignage d'un enfant de chœoeur

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Michel Subiela. Met o.a. Jean Richard, Jérémie Covillault en Annick Tanguy.

Verfilming van een roman van Simenon, waarin Maigret - wie anders dan hij - in een klein stadje een misdaad onderzoekt die door een koorknaap werd ontdekt. Een eerlijke, vlekkeloze, maar niet bijster originele verfilming, die geheel op de schouders van Richard in de rol van Maigret rust.

Le notaire de Châteauneuf

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Gérard Goslan. Met o.a. Jean Richard, Martine Sarcey, Yves Vincent en Caroline Seyrig.

Alain Franck bewerkte de roman van Georges Simenon voor de film. Commissaris Maigret (Richard) leidt een onderzoek rond de vermissing van kunstvoorwerpen in het kasteel van de notaris van Châteauneuf. Een levendig tempo en aardig om te zien. Een bijpassende regie.

La guinguette à deux sous

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jean Richard, Robert Rondo, François Cadet, Jean-François Devaux en Philippe Mercier.

Een zoveelste bewerking naar Georges Simenon met commissaris Maigret in de hoofdrol. Trouw naar de letter maar een beetje aan de lange kant. Deze film speelt zich af in het criminele milieu van de grote Parijse voorsteden. Best aardig om naar te kijken.

La folle de Maigret

1990 | Misdaad, Mysterie

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Boissol. Met o.a. Jean Richard, François Cadet, J.F. Delvaux, Maurice Gauthier en Hélène Dieudonné.

De verfilming van een novelle van Georges Simenon over een onderzoek van commissaris Maigret. Het uitgangspunt vormt het verhaal dat een oude dame, die door iedereen voor krankzinnig wordt versleten, hem vertelt. Jammer dat de regie zo onpersoonlijk is, want het plot is als altijd even amusant.

Maigret et les témoins récalcitrants

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Denys de La Patellière. Met o.a. Jean Richard en Jean Topart.

Een bewerking van de roman van Georges Simenon met als thema het onderzoek van Maigret naar de moord in een huis in Ivry. Routine-regie van een vermoeide oudgediende, terwijl Topart en vooral Richard met kop en schouder uitsteken boven een al even ongelijkmatige als onbeduidende vertolking.

Maigret au Piccratt's

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Guy Jorré. Met o.a. Jean Richard, Pascale Pellegrin en Christophe Otzenberger.

Bewerking van een niet zo bekende roman van Simenon, met de beroemde commissaris Maigret. Een jonge danseres verlaat 's morgens vroeg de Parijse nachtclub waar zij werkt. Na veel aarzelingen en zich met twee glazen alcohol de nodige moed te hebben ingedronken, begeeft zij zich naar het politiebureau om er te melden dat een gravin die zij kent vermoord gaat worden. Vanzelfsprekend gelooft niemand het tot op het moment dat het gebeurt. Wie? Wat? Waarom? De bekende vragen. Fatsoenlijke regie.

Maigret a peur

1989 | Misdaad, Mysterie

Frankrijk 1989. Misdaad van Jean Kerchbron. Met o.a. Jean Richard, Jacques Castelot, Roger Van Hool en André Reybaz.

Een van de ontelbare bewerkingen van een Simenon met commissaris Maigret, die zich eerst in een trein en daarna in Fontenay afspeelt. Deze film is een genoegen om naar te kijken dank zij vooral Richard. Keurige regie maar weinig diepgang.

Les scrupules de Maigret

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Jean-Louis Mullet. Met o.a. Jean Richard, Valérie Lagrange, Michel Robin en Michèle Muc.

Een bewerking van Simenon en deze keer gaat het om het verhaal van een klassieke driehoeksverhouding met echtgenoot, vrouw en maîtresse. Een produkt dat geheel in overeenstemming is met de obligate regie maar gelukkig speelt Richard erin mee, die als altijd uitblinkt in de rol van de eeuwige commissaris Maigret.

La pipe de Maigret

1989 | Misdaad, Avonturenfilm, Komedie, Thriller

Frankrijk 1989. Misdaad van Jean-Marie Coldefy en Jean-Marie Codelfy. Met o.a. Jean Richard, Nelly Borgeaud, Philippe Demarle, Gérard Jourde en André Penvern.

Maigret kan er niet van slapen. Iemand heeft zijn lievelingspijp gestolen uit zijn eigen kantoor op de Quai des Orfèvres. Onvergeeflijke heiligschennis!! Een onderzoek volgt en verrassingen blijven niet uit maar de pijp komt weer terecht. Een bewerking van Simenon die soms tegen het komische aanligt. Ontspannend en aardig om te volgen, mede dank zij een vrij levendige regie en overtuigend spel.

La colère de Maigret

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Alain Levent. Met o.a. Jean Richard en Michel Beaune.

Een getrouwe bewerking van een roman van Georges Simenon, die zich afspeelt in het milieu van de Parijse nachtclubs. Er wordt een man gevonden, die is gewurgd. Tijdens de opnamen, met volkomen onbekende acteurs, moest elke cent letterlijk worden omgedraaid. Zoals gewoonlijk is het dankzij Richard, die Maigret speelt, toch nog wat geworden.

L'Ami d'enfance de Maigret

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Stéphane Bertin. Met o.a. Jean Richard, Jean-Pierre Darras, Jacques Dacqmine, Marcel Cuvelier en Henri Génès.

Een verfilming van de roman van Georges Simenon, die onderzoek doet naar de moord op de maîtresse van een vroegere schoolkameraad, die hij sedertdien uit het zicht is verloren. Met nog steeds Richard in de hoofdrol, die het gewicht van een regie die dicht bij de originele vertelling blijft op zijn schouders torst. Daarnaast gaat het om een voor het merendeel van de tijd hele onpersoonlijke regie.

Maigret se trompe

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Stéphane Bertin. Met o.a. Jean Richard, Rachel Boulenger en Anne-Marie Mayfair.

Een adaptatie van de roman van Georges Simenon, moeten we dat nog toelichten? Hier wordt zijn beroemde commissaris naar Nancy gezonden om een trieste zaak uit te zoeken en vergist zich aanvankelijk inderdaad in de schuldige. Hij bemerkt dat hij het mikpunt van de vijandigheid van iedereen is, terwijl de commissaris van deze stad hem impliciet duidelijk maakt dat ook niemand hem zal helpen. En de vraag waar het om draait is dus : waarom niet? Een onopvallende regie en een scenario dat gelukkig degelijk in elkaar zit. Een spannende film met bovendien de ontdekking van een mooie stad.

Maigret se défend

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Georges Ferraro. Met o.a. Jean Richard, Georges Vilain en Marcel Cuvelier.

Richard heeft de rol van commissaris in meer dan tachtig films gespeeld, en dat brengt met zich mee dat het allemaal of als gesmeerd loopt, of dat hij zich als het ware wentelt in de dagelijkse sleur. Beide ditmaal, want Richard is altijd een geloofwaardige Maigret, terwijl het in dit verhaal over een onderzoek naar herhaaldelijk terugkerende juwelendiefstallen, om een vlakke regie gaat.

Maigret et le voleur paresseux

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Jean-Marie Coldefy. Met o.a. Jean Richard, Madeleine Barbulée, Rufus, Pascale Barqui en Anne Bertin.

Een zaak van inspecteur Maigret, naar het boek van Georges Simenon. Goede acteerprestaties, met name van Richard in de rol van Maigret en Rufus als inspecteur Fumel. Dankzij de verzorgde decors en een goede sfeertekening vermaak van redelijk niveau.

Maigret et le Tueur

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Marcel Cravenne. Met o.a. Jean Richard en Hugues Ouester.

Een avontuur van commissaris Maigret die de moord op een rustige en eenzame jongeman onderzoekt. Goed spel en mooie sfeerbeelden van een nachtelijk en regenachtig Parijs. Geregisseerd door een tamelijk uitgeputte routinier (geboren in 1908).

Maigret chez le ministre

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Jean-Paul Sassy. Met o.a. Jean Richard, Guy Tréjean, Alain Mottet en Corinne Marchand.

Commissaris Maigret doet in deze film onderzoek naar een rapport met zeer gevoelige informatie dat verdwenen is, waardoor een minister in een lastig parket verzeild is geraakt. Eén van de meest onbeduidende tv-films in deze reeks, wat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat het verhaal zich afspeelt in het wereldje van de politiek, wat bij voorbaat al weinig interessant is, en aan de middelmatigheid van de regie. Richard kan het niet helpen, maar helaas.

Le collier d'épingles

1988 | Misdaad, Horror

Frankrijk 1988. Misdaad van Alain Boudet. Met o.a. Jean Richard, Guy Tr[KA1]jean, Alain Mottet en Corinne Marchand.

De beroemde commissaris Maigret (Richard) moet in deze film een bijzonder ingewikkeld en verwarrend onderzoek leiden: midden in de 20e eeuw waren er diep in Frankrijk nog altijd tovenaars rond die mensen kunnen betoveren! Er wordt goed gebruik gemaakt van het natuurlijke decor. Gegarandeerde verstrooiing zonder pretenties.

Le chien jaune

1988 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 1988. Thriller van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

Verfilming van één van de bekendste en meest succesvolle romans van Simenon, waarin commissaris Maigret een onverklaarbare misdaad onderzoekt die gepleegd is in Boulogne- sur-Mer. Een met grote zorg vervaardigde film, die nummer zoveel is in deze reeks zonder einde. De oceaan wordt er gratis bijgeleverd en dat is alvast meegenomen!

L' Amoureux De Madame Maigret

1988 | Thriller

Frankrijk 1988. Thriller van James Thor. Met o.a. Annick Tanguy en Jean Richard.

Verfilming van één van de bekendste en meest succesvolle romans van Simenon, waarin commissaris Maigret een onverklaarbare misdaad onderzoekt die gepleegd is in Boulogne- sur-Mer. Een met grote zorg vervaardigde film, die nummer zoveel is in deze reeks zonder einde. De oceaan wordt er gratis bijgeleverd en dat is alvast meegenomen!

Un Noël de Maigret

1987 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1987. Misdaad van Jean-Paul Sassy. Met o.a. Jean Richard, Rosy Varte, Annick Tanguy en Françoise Dornier.

Het is 25 december en de beroemde inspecteur heeft zijn vrouw formeel beloofd het feest rustig in hun appartement te vieren. Het lot wil echter dat zij gestoord worden door twee ongeruste buurvrouwen. Het zieke dochtertje van één van hen heeft in haar kamer bezoek gekregen van een kerstman, die ze onder een lat van de parketvloer naar een verborgen voorwerp heeft zien zoeken! Een vreemde zaak. Het script volgt Simenon op de voet en de clichématige regie wordt goedgemaakt door het homogene acteerwerk, dat steeds gedomineerd wordt door het sprankelende spel van Richard-Maigret.

Maigret s'amuse

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van René Lucot. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy en Robert Rondo.

De titel die Georges Simenon koos, is ironisch bedoeld want de beroemde inspecteur vermaakt zich helemaal niet. Bij wijze van grote uitzondering kunnen hij en mevrouw Maigret vakantie nemen. Een onverwachtse tegenslag op het laatste ogenblik doet hen een zomermaand lang aan Paijs gekluisterd blijven. Werkloos ontdekt Maigret (Richard) tussen de grote koppen in de krant, dat het lijk van de vrouw van een succesvolle arts in de spreekkamer van haar echtgenoot is gevonden, en hij gaat op jacht om de tijd door te komen. Natuurlijk ontdekt hij de schuldige, maar wel met enige moeite. Deze film- en tv-regisseur beschikt over een tamelijk vloeiende visuele stijl, en slaagt erin een suggestief beeld op te roepen van de bijzondere sfeer in Parijs in het zomerseizoen. Het zekere spel van Richard evenals van zijn vrouw en tegenspeelster Tanguy doet de rest. Een van de beste afleveringen van deze serie.

Le voleur de Maigret

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Jean-Paul Sessy.

De zoveelste bewerking van een verhaal van Georges Simenon. Dit keer begint het met een ogenschijnlijk onbeduidend voorval: in een caf[KA1]e rolt een jonge onbekende (die dat als acteur ook zal blijven...) de portefeuille van de commissaris, maar kleine oorzaken hebben grote gevolgen. Het is triest te moeten constateren dat de naam Simenon (vooral sinds die er niet meer is) op van alles en nog wat geplakt wordt. Armoedig en onbetekenend knoeiwerk, waarin het onzalige verhaal in zijn geheel op de schouders van de arme Richard terechtkomt.

Le Notaire De Chateauneuf

1987 | Thriller

Frankrijk 1987. Thriller van Gerard Goslan. Met o.a. Martine Sarcey, Yves Vincent en Jean Richard.

De zoveelste bewerking van een verhaal van Georges Simenon. Dit keer begint het met een ogenschijnlijk onbeduidend voorval: in een caf[KA1]e rolt een jonge onbekende (die dat als acteur ook zal blijven...) de portefeuille van de commissaris, maar kleine oorzaken hebben grote gevolgen. Het is triest te moeten constateren dat de naam Simenon (vooral sinds die er niet meer is) op van alles en nog wat geplakt wordt. Armoedig en onbetekenend knoeiwerk, waarin het onzalige verhaal in zijn geheel op de schouders van de arme Richard terechtkomt.

La tête d'un homme

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Louis Grospierre. Met o.a. Jean Richard, Gérard Desarthe en Denis Manuel.

Bewerking van [KA1]e[KA1]en van de beroemdste romans van Simenon over de wraakzucht van een ontsnapte ter dood veroordeelde. Zoals gebruikelijk heeft de schrijver een op zich nogal banaal gegeven door zijn magische schrijfstijl en zijn aparte sfeer- en karakterschetsen een andere gedaante gegeven. Dat zijn echter kwaliteiten waarnaar de kijker tevergeefs zal zoeken in dit fletse routineprodukt. De eerste scene is echter veelbelovend: om elf uur `s avonds duwt een gevange de (onafgesloten) deur van zijn cel open en sluipt hij door de verlaten en sinistere gangen naar de muur van de gevangenis, waar men met andere kleren en met een touw met een werpanker op hem wacht. Maar dan, helaas! Hoewel Simenon in de bioscoop soms goed uit de verf komt, laat de tv zelden wat van hem heel. Dat blijkt uit het grote talent van Richard (Maigret) die het gewicht van deze eindeloze serie op zijn schouders moet dragen.

Maigret voyage

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Jean-Paul Carrère en Jean-Paul Carrere. Met o.a. Jean Richard, Jacques François, Katia Tchenko en Ivan Desney.

In haar luxueuze hotelsuite in Parijs neemt gravin Palmieri een enorme dosis Gardenal in. Prima (om het zo maar eens te zeggen) maar waarom waarschuwt ze dan meteen een piccolo zodat deze een dokter kan halen? Dat wil commissaris Maigret ook weten. Correcte en strakke regie. Goed acteerwerk. Van de produktieve serie [KL]Les enqu[KA4]etes du commissaire Maigret[KLE], die Richard (Maigret) zo populair maakte.

Maigret : La danseuse du Gai Moulin

1986 | Misdaad

Frankrijk 1986. Misdaad van Jean-Paul Sassy. Met o.a. Jean Richard, Gérard Darrieu, Danièle Croisy en Luc Florian.

Van deze serie zijn minstens 70 tv-films gemaakt naar Simenon. Deze roman, niet een van de bekendste, vertelt over twee jonge klunzen die een grote slag willen slaan en zich laten insluiten in een nachtclub (die erg lijkt op de Moulin Rouge) om de kassa te kunnen meenemen. Het zal slecht voor hen aflopen, en de beroemde commissaris lost voor de zoveelste keer een duister zaakje op, waarbij hij weer meer ingaat op menselijke motivaties dan op gecompliceerde situaties. Correct maar zonder enige originaliteit verfilmd, zoals gebruikelijk bij deze tv-regisseur. Overtuigend spel.

Maigret : L'Ecluse

1986 | Misdaad

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard, Alfred Adam, François Darbon en Hélèna Bossis.

Een man, duidelijk dronken, probeert op een schip te klauteren, dat bij een sluisdeur aangemeerd is, maar valt in het water. Hij wordt op het nippertje gered door de schippers in de buurt. Hiermee zijn de moeilijkheden nog niet voorbij, want commissaris Maigret is nog niet in beeld geweest. Een van Simenons meesterwerken door het duistere en mysterieuze sfeertje. Richard bleef tot Bruno Cremer de beste belichaming van de beroemde commissaris (op tv).

La tête d'un homme

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

E[KA1]en van de ongeveer honderd tv-films waarin Richard de rol vertolkt van het door Simenon bedachte personage van commissaris Maigret. Het betreft hier een nauwgezette bewerking van de roman, die is opgebouwd rond een misdaad zonder motief. De film loopt zoals gebruikelijk lekker soepel. De regie is correct maar routinematig en kan lang niet tippen aan THE ROPE (1948) van Alfred Hitchcock, die uitgaat van hetzelfde thema. De film ademt echter een psychopathisch sfeertje en dat maakt dit verhaal, dat inspeelt op de fascinatiebehoefte van de kijker, zo interessant. Men kan trouwens niet ontkennen dat Richard de meest overtuigende Maigret neerzet die er momenteel op tv te zien is.

La patience de Maigret

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Alain Boudet. Met o.a. Jean Richard, Jean-Pierre Kalfon, Elisabeth Margoni, Colette Emmanuelle en Robert Manuel.

Een (tamelijk onsamenhangende) film naar een boek van Simenon, maar moet dat nog gezegd worden? In deze film leidt de beroemde commissaris, die zo degelijk wordt neergezet door Richard, het onderzoek naar een gangster die zogenaamd berouw toont. Maigret verdenkt hem er namelijk van aan het hoofd te staan van een bende juwelendieven. Tamelijk middelmatige regie en slecht acteerwerk van Kalfon, die denkt dat hij de hoofdrol speelt. Richard doet zijn best om het zaakje nog te redden.

La nuit du carrefour

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma en Alain Tasma. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy, Sunnyi Melles, Bruno Cremer en Johan Leysen.

Verfilming van een roman van Simenon waarin Maigret zich op een kruispunt in de stromende regen bevindt. Aan dit kruispunt liggen een garage, een villa en een huisje met twee lijken. Absoluut gezien is deze tv-film correct gemaakt en er wordt ook oprecht geacteerd, maar het geheel vormt jammer genoeg slechts een zwakke vertoning vergeleken met de originele LA NUIT DU CARREFOUR van Jean Renoir (1932).

51 d'arrêt à Jeumont

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Gilles Katz. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy, Bertrand Valdeneige, André Oumansky en Irène Budelberger.

Jeumont is een grensstation, gelegen tussen Charleroi in België en Maubeuge in Frankrijk, waardoor de trein de 51 minuten oponthoud heeft. Tijdens het wachten ontdekt de neef van Maigret, die in deze trein reist, een dode die niet onder natuurlijke omstandigheden om het leven is gekomen. Hij roept uiteraard zijn beroemde oom te hulp. Een goede Simenon, met van begin tot eind de psychologische spanning ondanks tekortkomingen in televisiebewerkingen, omdat er soms niet de meest geïnspireerde en meest vaardige regisseur aangezet wordt. Richard speelt gelukkig perfect de rol van de commissaris, terwijl zijn vrouw Tanguy), als Madame Maigret zijn tegenspeelster is.

Signé Picpus

1985 | Misdaad

Frankrijk 1985. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

Eén van de ontelbare rollen van Richard als commissaris Maigret, die deze keer aan de slag moet nadat er in een café een inscriptie is gevonden die luidt: 'Morgen om drie uur zal ik degene die het gezien heeft, doden'. Ingenieus, vlot verpakt, zonder veel geld maar toch zeer doeltreffend in elkaar gezet door een oude rot uit het tv-wereldje. Onderhoudend en zonder diepere bedoelingen.

Maigret et le clochard

1985 | Misdaad

Frankrijk 1985. Misdaad van Louis Grospierre. Met o.a. Jean Richard, Catherine Sauvage en Daniel Gélin.

Uiteraard een verfilming naar Georges Simenon. Rustig gezeten op een zomeravond, met zijn benen boven de Seine bengelend en precies tegenover de Quai des Orfèvres, raakt een man door geweld verwond en verdrinkt bijna. De beroemde commissaris neemt deze zaak op zich : gaat het om persoonlijke wraakneming of om een provocatie jegens de politie? Redelijke, weinig persoonlijke regie maar zeer overtuigend acteerwerk.

Maigret : L'inspecteur cadavre

1985 | Misdaad

Frankrijk 1985. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard en Annick Tanguy.

Houdt u van Simenon? Op tv is commissaris Maigret al ontelbare keren uitgebeeld, maar niemand vertolkt hem beter dan Richard met zijn brede schouders, zijn ronde postuur, zijn (geveinsde) gemoedelijkheid en vooral zijn ontnuchterende filosofie over het menselijke gedrag. Het feit dat hij hier in een dorp de zogenaamde zelfmoord van een jongeman onderzoekt, is uiteindelijk maar bijzaak. Altijd goed doortimmerd en met een gegarandeerde sfeer, hoewel er toch een paar langdradige scènes in voorkomen.

Maigret

1984 | Misdaad

Frankrijk 1984. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy en Rogers Andrex.

Het beroemde geesteskind van Simenon onderzoekt in deze film (waarvoor men overigens wel een andere titel had kunnen verzinnen!) een moord die gepleegd is in een nachtclub op Montmartre. Een tv-film die qua regie noch in positieve noch in negatieve zin eruit springt en die volledig op de schouders van Richard rust.

L' Ami D'enfance De Maigret

1984 | Thriller

Frankrijk 1984. Thriller van Stephane Bertin. Met o.a. Jacques Dacqmine, Jean-Pierre Darras en Jean Richard.

Het beroemde geesteskind van Simenon onderzoekt in deze film (waarvoor men overigens wel een andere titel had kunnen verzinnen!) een moord die gepleegd is in een nachtclub op Montmartre. Een tv-film die qua regie noch in positieve noch in negatieve zin eruit springt en die volledig op de schouders van Richard rust.

Un Noel De Maigret

1983 | Thriller

Frankrijk 1983. Thriller van Jean-Paul Sassy. Met o.a. Rosy Varte, Annick Tanguy en Jean Richard.

Het beroemde geesteskind van Simenon onderzoekt in deze film (waarvoor men overigens wel een andere titel had kunnen verzinnen!) een moord die gepleegd is in een nachtclub op Montmartre. Een tv-film die qua regie noch in positieve noch in negatieve zin eruit springt en die volledig op de schouders van Richard rust.

La Patience De Maigret

1983 | Thriller

Frankrijk 1983. Thriller van Alain Boudet. Met o.a. Elisabeth Margoni, Jean-Pierre Kalfon en Jean Richard.

Het beroemde geesteskind van Simenon onderzoekt in deze film (waarvoor men overigens wel een andere titel had kunnen verzinnen!) een moord die gepleegd is in een nachtclub op Montmartre. Een tv-film die qua regie noch in positieve noch in negatieve zin eruit springt en die volledig op de schouders van Richard rust.

Maigret et le fou de Bergerac

1982 | Misdaad, Thriller, Horror

Frankrijk 1982. Misdaad van Yves Allégret. Met o.a. Jean Richard, Annick Tanguy, Fred Personne, Jacques Duby en Maxence Mailfort.

Een zorgvuldige bewerking van een van de beroemdste en griezeligste romans van Simenon. Zijn beroemde commissaris bevindt zich in de Bergerac en doet daar onderzoek naar de misdaden die door een sadistische gek zijn gepleegd. De grijsgroene sfeer is aanwezig. Een van de beste televisiefilms die Allégret aan het einde van zijn loopbaan maakte.

Maigret et l'indicateur

1980 | Misdaad

Frankrijk 1980. Misdaad van Yves. Met o.a. Allégret, Jean Richard, Michel Blanc, Caroline Cartier en Jean-Pierre Castaldi.

Een bewerking van een roman uit de Maigret-cyclus van Georges Simenon over het onderzoek rond het lijk van een teruggetrokken gangster, aangetroffen in Montmartre. Aan het einde van zijn carrière had Allégret geen enkele ambitie meer. Wat slechts resteert, is de geroutineerde technniek, die het scenario wat ophaalt.

Dragées au poivre

1973 | Komedie

Frankrijk/Italië 1973. Komedie van Jacques Baratier. Met o.a. Guy Bedos, Sophie Daumier, Jean Babilée, Jean-Paul Belmondo en Francis Blanche.

Jonge filmgekken proberen d.m.v. een verborgen camera uitwassen van het Parijse leven te betrappen voor een cinéma vérité-documentaire. Deze episodische komedie persifleert moderne/modieuze filmgenres, maar mengt daar al te veel opgeklopte flauwiteiten doorheen, vooral in de vermoeiende uitbundige activiteiten van de filmploeg zelf. Wel een aantrekkelijke sterbezetting met uitschieters van Signoret-Belmondo in een zgn. prostituée-legionair-smartlap en van Vitti-Vadim in een MARIENBAD-parodie.

Le viager

1971 | Komedie

Frankrijk 1971. Komedie van Pierre Tchernia. Met o.a. Michel Serrault, Michel Galabru, Jean-Pierre Barras, Rosy Varte en Claude Brasseur.

Een familie koopt het huis van een bejaarde tegen lijfrente in de veronderstelling dat hij binnen enkele jaren gestorven zal zijn. In plaats daarvan gaat het met iedereen vervolgens economisch steeds slechter, terwijl de oude baas steeds vitaler wordt. Een simpel gegeven werd met rake situatiehumor en leuke spelprestaties een pittige komedie waaraan Asterix- auteur René Goscinny ook meeschreef. Een fraaie rol van Serrault als uitgekookte grijsaard, ondanks de weinig overtuigende bejaardengrime. Het scenario is van regisseur Tchernia en René Goscinny. Het camerawerk is van Jean Tournier.

Le Plus vieux métier du monde

1971 | Komedie, Erotiek

Duitsland/Frankrijk/Italië 1971. Komedie van Franco Indovina, Mauro Bolognini, Philippe de Broca, Michael Pfleghar en Claude Autant-Lara. Met o.a. Michèle Mercier, Enrico Maria Salerno, Hiram Keller, Elsa Martinelli en Gastone Moschin.

Episodenfilm over prostitutie. I. De oertijd. II. Het Romeinse keizerrijk. III. De Franse revolutie. IV. De Belle Epoque. V. De tegenwoordige tijd. VI. Een gecomputeriseerde toekomst. De charme en (voorzover aanwezig) het talent van de actrices is verspild aan de fantasieloze scenario`s, die navenant lusteloos in beeld zijn gebracht. De Broca`s episode met Moreau als Mimi Guillotine, die haar attracties combineert met het uitzicht op de onthoofdingen, is nog wel aardig, terwijl Godards filosofische SF interessant voortborduurt op zijn ALPHAVILLE (maar tijdens de bioscooproulatie werd de film meestal gecoupeerd). De scenario's zijn van Daniel Boulanger, André Tabet, Jean-Luc Godard, Ennio Flaiano, Jean Aurenche, Georges- André Tabet en Michel Legrand.

La Maison de campagne

1969 | Komedie

Frankrijk 1969. Komedie van Jean Girault. Met o.a. Danielle Darrieux, Jean Richard, André Luguet, Denise Grey en Maria Pacôme.

Op aandrang van zijn vrouw koopt een Parijse huisvader een buitenhuis dat eerst nog verbouwd moet worden. Allerhande tegenslagen en steeds nieuwe eisen voor snufjes van mevrouw maken een verbouwing zo kostbaar dat de woning in de stad verkocht moet worden. De verve van de acteurs - Darrieux voorop - doet de satire op de stedelijke hang naar het zuivere buitenleven leuker lijken dan het scenario en de regie zijn.

Maigret : L'inspecteur Cadavre

1968 | Misdaad

Frankrijk 1968. Misdaad van Michel Drach. Met o.a. Jean Richard, Jean Martin, Christian Barbier, Béa Tristan en Etienne Bierry.

Een bewerking van de gelijknamige roman van Georges Simenon door Jacques Remy. Het is vooral een naargeestige beschrijving van de provincie. De sfeertekening in deze film is goed, maar de acteerprestaties zijn van ongelijkmatige kwaliteit. Ook bekend als LES ENQUÊTES DU COMMISSAIRE MAIGRET.

Béru et ces dames

1968 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1968. Misdaad van Guy Lefranc. Met o.a. Gérard Barray, Jean Richard, Paul Préboist, Marcel Bozzuffi en Roger Carel.

Een vrije bewerking naar de roman van Frédéric Dard. De huurder van een particulier hotel wordt vermoord en de eigenaar vindt hem. Inspecteur Bérurier ontdekt dat genoemd hotel een 'bordeel' herbergt. Teneinde dit mysterie te ontrafelen, roept hij San Antonio te hulp. Aan dit misdaadstramien heeft de cineast een aantal botte en vreselijk ordinaire grappen toegevoegd, en ideeën op het terrein van de filmstijl ontbraken evenzeer. Niet helemaal waardeloos dankzij de acteurs die hun best doen hun gezicht te redden.

Sale temps pour les mouches

1966 | Actiefilm

Frankrijk 1966. Actiefilm van Guy Lefranc. Met o.a. Gérard Barray, Jean Richard, Philippe Clay, Patricia Viterbo en Nicole Maurey.

Commissaris San Antonio dringt een bende binnen die gespecialiseerd is in ontvoeringen van geleerden, door zich voor gangster uit te geven. Voor hij ontmaskerd wordt heeft hij ontdekt wie het brein achter alle plannen is. Deze film naar de komische SAN ANTONIO-serie van Frédéric Dard mist humor om een geslaagde parodie te zijn en vaart plus technische en financiële middelen, voor een onderhoudend avontuur. Zelfs de verplichte fatale dames blijven beneden de uiterlijke norm van het genre.

Bang bang

1966 | Komedie

Italië/Frankrijk 1966. Komedie van Serge Piollet. Met o.a. Sheila, Brett Halsey, Jean Yanne, Franco Fabrizi en Guy Lux.

Een film, gemaakt voor en rond Sheila, toen zij nog aan de top van de hitparades stond, alvorens in de vergetelheid te geraken. Een onschuldige komedie, in elkaar gezet door Albert Simonin (die zich niet te veel heeft uitgesloofd), waarin een middelbare scholiere een detectivebureau erft, plus wat daarop volgt. De wil is er wel, maar hoewel zij innemend is, acteert de actrice-zangeres als een kip zonder kop, zijn haar chansons zwak en getuigt de onbekende cineast, die verder ook weinig inbreng had, van geen enkele persoonlijkheid. Wat overblijft zijn de reuze grappige teksten van Albert Simonin, die soms iets van de geest van ZAZIE DANS LE METRO uitstralen. Ook de overige acteurs zijn het niet helemaal.

Les bons vivants

1965 | Komedie

Frankrijk 1965. Komedie van Gilles Grangier en Georges Lautner. Met o.a. Bernard Blier, Frank Villard, Dominique Davray, Yori Bertin en Andréa Parisy.

Drieluik (UN GRAND SEIGNEUR, LA FERMETURE, AU TRIBUNAL) over de nasleep van de sluiting van een bordeel. Uiteindelijk wordt een burgerman die zich over een dakloze hoer heeft ontfermd door haar erkentelijke collega's gepromoveerd tot nieuwe bordeelhouder. Deze episodenfilm heeft het voordeel dat de sketches op elkaar aansluiten. Alleen de laatste bijdrage echter - van Lautner, met Darc en De Funès - heeft enige verve en sjeu. Scenario van Albert Simonin en camerawerk van Michel Magne.

Les Fêtes galantes

1965 | Historische film, Romantiek

Frankrijk/Roemenië 1965. Historische film van René Clair. Met o.a. Jean-Pierre Cassel, Philippe Avron, Geneviève Casile, Marie Dubois en Jean Richard.

Nicht van maarschalk haalt jonge brigadier over om zich achter vijandelijke linies te wagen om te proberen vrede tot stand te brengen. Laatste film van Clair mist bedoelde elegante lichtheid zowel in vormgeving als in zelfgeschreven scenario dat acteurs weinig mogelijkheden biedt en hun uitbundigheid overdreven doet lijken. In Roemenië gemaakte opnamen van landschappen en kastelen zijn fraai om naar te kijken.

Le Caïd de Champignol

1965 | Komedie, Sportfilm

Frankrijk 1965. Komedie van Jean Bastia. Met o.a. Jean Richard, Martine Sarcey, Alfred Adam, Denise Benoît en Michel Barbey.

Een simpele landbouwer erft een paard dat over ren-kwaliteiten blijkt te beschikken. De man wordt jockey en wint zelfs de Grand Prix. Een simpele en vriendelijke komedie, waarin op voor de hand liggende wijze het boerenleven tegenover de wereld rond de rennen wordt geplaatst. In de suffe regie krijgen de acteurs een onbeperkte speelruimte, wat aardige momenten oplevert, maar ook veel flauwiteiten.

La Tête du client

1965 | Komedie

Spanje/Frankrijk 1965. Komedie van Jacques Poitrenaud. Met o.a. Sophie Desmarets, Michel Serrault, Jean Poiret, Francis Blance en Caroline Cellier.

Een hoedenmaker drijft 's avonds met zijn zwager een clandestiene goktent. Niet alleen wil zijn dochter zich gaan verloven met de zoon van één van zijn gokklanten, hij wordt ook nog gechanteerd met zijn dubbelleven. Een typische vaudeville-komedie, met tamelijke vaart gemaakt en geacteerd door specialisten in het genre.

L' Or du duc

1965 | Komedie

Frankrijk 1965. Komedie van Jacques Baratier. Met o.a. Claude Rich, Monique Tarbès, Pierre Brasseur, Annie Cordy en Danielle Darrieux.

Een adellijke dichter wordt door een deurwaarder met vrouw en tien kinderen op straat gezet, maar erft van een rijke oom een autobus waarin hij zijn gezin onderdak kan brengen. Pas na veel avonturen komt hij erachter dat het chassis van de bus van goud is. In plaats van het kansrijk gegeven met grappen uit te bouwen, zoekt de film het in een optreden van 'gaststerren' met wie het weerzien aangenaam is, zonder dat het tot verrassingen leidt.

Le Dernier tiercé

1964 | Sportfilm, Thriller

Frankrijk 1964. Sportfilm van Richard Pottier. Met o.a. Odile Versois, Michele Le Royer, Magali Noël, Raymond Souplex en Jean Richard.

Een schoonheidsspecialiste erft een paardenfokkerij, waardoor ze in de schulden belandt. Tegen de testamentaire bepalingen in laat ze zich door haar verloofde overhalen één van de paarden te laten uitkomen in een concours hippique, waar het inderdaad wint omdat een concurrerende jockey naar het leven is gestaan. Film die speculeert op tv-succes van de acteurs - zoals Raymond Souplex die hier de rol van politieman herhaalt uit de serie LES DERNIERS CINQ MINUTES - is ondanks de situering in het milieu van de paardenrennen weinig dynamisch en versierd met zouteloze grappen.

Comment épouser un premier ministre

1964 | Komedie

Frankrijk 1964. Komedie van Michel Boisrond. Met o.a. Jean-Claude Brialy, Pascale Petit, Claude Gensac, Jean Richard en Jacques Charon.

Ouvreuse in de opera krijgt compromitterende liefdesbrief in handen van jong politicus aan vrouw van een van zijn superieuren. Als onvoorzien resultaat van haar chantage maakt hij carrière en weet zij hem zelf te veroveren. Film benut geen van de mogelijkheden van gegeven: als politieke satire halfzacht, als romance zonder vuur, als misverstand-komedie zonder grappen. Opmerkelijke decors overtroeven de acteurs.

Allez France !

1964 | Komedie

Frankrijk 1964. Komedie van Robert Dhéry. Met o.a. Robert Dhéry, Diana Dors, Colette Brosset, Raymond Bussières en Jean Carmet.

Rugby-supporter gaat aan de vooravond van zijn huwelijk stiekem naar een interland Engeland-Frankrijk en hem wordt een paar tanden uitgeslagen. Nieuwe stifttanden dwingen hem de mond dicht te houden en zo verdwaalt hij in Londen en verijdelt per ongeluk de ontvoering van een filmster. Dhéry heeft meer komische kwaliteiten als schrijver-regisseur dan als acteur, dus is zwijgzaamheid het voordeel voor de film met een reeks grappen en spelprestaties van wisselend niveau, maar met een behoorlijk gemiddelde. Het scenario is van Pierre Tchernia, Jean Lhote, Colette Brosset en regisseur Dhéry. De fotografie is van Jean Tournier.

Coup de bambou

1963 | Komedie

Frankrijk 1963. Komedie van Jean Boyer. Met o.a. Micheline Presle, François Périer, Jean Richard, Jacques Dufilho en Noël Roquevert.

De vrouw van een caféhouder veinst geheugenverlies omdat ze het geld waarvoor haar man zijn café heeft verkocht in een taxi heeft laten liggen. De echtgenoot krijgt van de schok echte amnesie, zodat zijn ober van de gelegenheid misbruik maakt om met de identiteit van zijn baas zelf achter het geld aan te gaan. Deze zouteloze en geroutineerd geregiseerde klucht krijgt nog een schijn van esprit door de inzet van de bekwame acteurs.

Bébert et l'omnibus

1963 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1963. Familiefilm van Yves Robert. Met o.a. Petit Gibus, Jean Richard, Blanchette Brunoy, Pierre Mondy en Michel Serrault.

Tijdens vakantievoorbereidingen van de familie trekt een lastig jongetje er alleen op uit. Zowel hijzelf als de gezinsleden die hem zoeken beleven allerhande avonturen. Aardige en verfrissende komedie voor alle leeftijden, al is Petit Gibus (uit Roberts GUERRE DES BOUTONS) soms een nogal irritant kinder- acteurtje.

Tartarin de Tarascon

1962 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 1962. Komedie van Francis Blanche. Met o.a. Francis Blanche, Jacqueline Maillan, Alfred Adam, Michel Galabru en Bourvil.

Een man die over allerlei denkbeeldige reisavonturen heeft opgeschept, moet zich tegenover zijn stadgenoten zien waar te maken door ècht in Afrika op leeuwejacht te gaan. Hij belandt in het moderne Casablanca in de meest onverwachte situaties. Deze eigentijdse verfilming van een roman van Alphonse Daudet schiet haar satirische doel voorbij en moet het vooral hebben van de gastrolletjes van bekende komieken in hun overbekende typeringen.

La guerre des boutons

1962 | Komedie, Drama

Frankrijk 1962. Komedie van Yves Robert. Met o.a. Jacques Dufilho, Yvette Etiévant, Michel Galabru en Jean Richard.

Ieder schooljaar beknokken de knapen van de dorpen Velrans en Longeverne elkaar. De rivaliteit belandt in een nieuwe fase wanneer bij een overwinning de knopen van de verliezers als oorlogsbuit gaan gelden. Prachtige, met de Prix Jean Vigo bekroonde Louis Pergaud-adaptatie uit 1962 is weemoedig stemmende zwart-witpost uit een voorgoed verloren Frankrijk. Herverfilmingen ontberen de frisheid van Roberts origineel. Van de piepjonge amateurspelers gingen de meesten niet door in de cinema. Slechts François Lartigue ('Grand Gibus') maakte, na een carrière als vrije fotograaf, naam als cameraman.

Les Tortillards

1961 | Komedie

Frankrijk 1961. Komedie van Jean Bastia. Met o.a. Jean Richard, Roger Pierre, Danièle Lebrun, Louis de Funès en Madeleine Barbulée.

De zoon van een insektenpoederfabrikant trotseert het ouderlijk gezag door op tournee te gaan met een jonge actrice. De familie achtervolgt hem, tot de vader in de voorstelling een kans ziet om reclame te maken voor zijn produkt. In deze machteloos geregisseerde klucht wordt getracht de op zich bekwame rolbezetting op te kloppen met smakeloze grollen.

Es muß nicht immer Kaviar sein

1961 | Komedie

Duitsland 1961. Komedie van Géza von Radványi. Met o.a. O.W. Fischer, Senta Berger, Eva Bartok, Viktor de Kowa en Jean Richard.

Een bankbediende, die een rokkenjager is en van lekker eten houdt, raakt verstrikt in een spionageweb. Naar de bestseller van Johannes Mario Simmel, de Westduitse Harold Robbins.

Diesmal muß es Kaviar sein

1961 | Komedie

Duitsland/Frankrijk 1961. Komedie van Géza von Radványi. Met o.a. O.W. Fischer, Senta Berger, Jean Richard, Eva Bartok en Werner Peters.

Vervolg op ES MUSS NICHT IMMER KAVIAR SEIN over geheim-agent- tegen-wil-en-dank, die van lekker eten (en de dames) houdt. Naar het boek van de vroegere journalist, nu miljonair-schrijver Johannes Mario Simmel.

Sans tambour ni trompette

1960 | Oorlogsfilm

Duitsland/Frankrijk 1960. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Jean Richard, Françoise Rosay, Hardy Krüger en Dany Carrel.

De regisseur bewerkte met Jean l'Hote de roman Un dimanche au champ d'honneur van laatstgenoemde, over de vriendschap tussen een Franse militair en zijn Duitse alter-ego, gedurende de oorlog van 1870. Met de charme van de ietwat verjaarde, maar realistische films van destijds, een bekwame reconstructie, boeiende personages en voor een keer een benadering van de oorlog vanuit komische hoek. Een van de meest geslaagde films van een regisseur, die overigens dan weer goede en dan weer slechte films aflevert. Ook bekend onder de titel GANS VON SEDAN, DIE.

La Famille Fénouillard

1960 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk/Spanje 1960. Komedie van Yves Robert. Met o.a. Sophie Desmarets, Jean Richard, Annie Sinigalia, Marie-José Ruiz en Gérard Darrieu.

Vader Fénouillard wil burgemeester van zijn dorpje worden en vertrekt met vrouw en dochters naar Parijs om cultuur op te doen. Via de verkeerde trein belanden ze in Le Havre en van daaruit op een onbedoelde wereldreis van Zuid-Amerika via de Pool naar Japan. Film doet loffelijke poging om in aankleding en decoratie beelden van stripverhaal uit begin van de eeuw te benaderen, maar scenario en spel missen juiste toon en zijn eerder flauw dan parodistisch.

Candide ou l'optimisme au 20e siècle

1960 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 1960. Komedie van Norbert Carbonnaux. Met o.a. Jean-Pierre Cassel, Pierre Brasseur, Daliah Lavi, Nadia Gray en Michel Simon.

Leerling van filosoof wordt verliefd op jonge barones, maar door haar vader verjaagd. Tijdens WO II vindt hij leermeester terug in concentratiekamp en geliefde op blanke slavenmarkt in Midden-Oosten. Film heeft met een filosofische vertelling van Voltaire niet meer gemeen dan namen van personages, maar is met vaart gemaakte komedie die als satirisch doelwit filmgenres en filmtypes neemt (zelfparodieën van sterbezetting) in plaats van het echte leven. Cassel geeft aan het onverwoestbare optimisme van held charme, Brasseur is briljant als dwarse filosoof.

Vous n'avez rien à déclarer?

1959 | Komedie

Frankrijk 1959. Komedie van Clément Duhour. Met o.a. Jean Poiret, Pierre Mondy, Jacqueline Maillan, Jean Richard en Michel Serrault.

Een gedeputeerde heeft zijn dochter uitgehuwelijkt aan een rijke graaf. De op het meisje verliefde zangleraar verstoort vervolgens de huwelijksreis per trein zó dat de echtgenoot impotent wordt en van zijn psychiater herstel moet zoeken bij een andere vrouw. De vaudeville-klucht vol persoonsverwarringen kreeg een sterke rolbezetting van specialisten in het genre, maar de regie weet toneel-effecten niet naar film te vertalen.

Die Gans von Sedan

1959 | Historische film

Duitsland 1959. Historische film van Helmut Käutner. Met o.a. Hardy Krüger, Jean Richard, Françoise Rosay, Dany Carel en Theo Lingen.

In de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 verwisselen een Franse en een Duitse soldaat van uniform, worden vrienden en beiden verliefd op hetzelfde meisje. Ach ja, die oorlogen toch. Het scenario is van Jean L'Hote en regisseur Käutner naar de roman Ein Sonntag auf dem Felde der Ehre van L'Hote. Het camerawerk is van Jacques Letellier.

Certains l'aiment froide

1959 | Komedie

Frankrijk 1959. Komedie van Jean Bastia. Met o.a. Louis de Funès, Jean Richard, Francis Blanche, Pierre Dudan en Robert Manuel.

Het testament van een markies wordt na 200 jaar gevonden en bij de opening blijkt dat de directe afstammelingen zullen erven op voorwaarde dat ze een blanco strafblad hebben en ongeneeslijk ziek zijn. Er zijn zes kandidaten van verschillende nationaliteit, maar in perfecte gezondheid. Het gezochte idee zou aanleiding moeten zijn voor zwarte humor, maar grappen over ziektes vallen banaal en smakeloos uit. De acteurs - De Funès in feitelijke bijrol - gaan zonder steun van een sluitend scenario en een goede regie een wedstrijd in bekkentrekkerij aan.

Messieurs les ronds-de-cuir

1958 | Komedie

Frankrijk 1958. Komedie van Henri Diamant-Berger. Met o.a. Noël-Noël, Pierre Brasseur, Philippe Clay, Michel Serrault en Jean Poiret.

Een conservator maakt aanspraak op een museumstuk, maar wordt geconfronteerd met een onvoorstelbare bureaucratie en lamlendigheid op het verantwoordelijke ministerie. Deze venijnige toneelsatire van Georges Courteline heeft nog niets aan werkzaamheid en burleske humor verloren, maar zowel de scenariobewerking als de regie zijn veel te mat, waardoor de sterbezetting het er te dik op legt. Onderhoudend, maar het had zoveel meer kunnen zijn.

La Vie à deux

1958 |

Frankrijk 1958. Clément Duhour. Met o.a. Pierre Brasseur, Danielle Darrieux, Sophie Desmarets, Fernandel en Edwige Feuillère.

Een succesvolle schrijver stelt een testament op waarin hij zijn bezittingen nalaat aan koppels die hem inspireerden tot zijn beroemde boek La vie a deux, mits ze nog even gelukkig zijn als toen. Vrienden die anders de erfenis zullen krijgen gaan op onderzoek uit naar de beurse plekken in het huwelijksleven van hun 'concurrenten'. Sacha Guitry is vaak verweten dat hij zijn scenario's zonder inzicht, wat de vorm betreft, in beeld bracht. De postume verfilming van deze stof door een assistent die jarenlang met hem werkte, bewijst het tegendeel door het totaal onbreken van filmisch besef. Dat bezwaar zal minder gelden op tv, waar de ironie de episodes en de sterbezetting de meeste aandacht krijgen.

Photo Finish

1957 |

1957. Norbert Carbonnaux. Met o.a. Micheline, Fernand Gravey en Jean Richard.

Een succesvolle schrijver stelt een testament op waarin hij zijn bezittingen nalaat aan koppels die hem inspireerden tot zijn beroemde boek La vie a deux, mits ze nog even gelukkig zijn als toen. Vrienden die anders de erfenis zullen krijgen gaan op onderzoek uit naar de beurse plekken in het huwelijksleven van hun 'concurrenten'. Sacha Guitry is vaak verweten dat hij zijn scenario's zonder inzicht, wat de vorm betreft, in beeld bracht. De postume verfilming van deze stof door een assistent die jarenlang met hem werkte, bewijst het tegendeel door het totaal onbreken van filmisch besef. Dat bezwaar zal minder gelden op tv, waar de ironie de episodes en de sterbezetting de meeste aandacht krijgen.

La Peau de l'ours

1957 | Komedie, Thriller

Frankrijk 1957. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Jean Richard, Nicole Courcel, Denise Grey, Sophie Daumier en Junie Astor.

Een politiecommissaris is een ingebeelde zieke en constateert vergiftigingsverschijnselen bij zichzelf, waarna hij zijn hele familie gaat verdenken, zijn aantrekkelijke en veel jongere vrouw in de eerste plaats. Zij gaan op hun beurt aan zijn geestesvermogens twijfelen, tot alles - uiteraard - een misverstand blijkt. Ondanks de voorspelbare afloop en de weinig vlotte regie levert het wantrouwen van Richard een aantal vermakelijke scènes op en weren ook de andere acteurs zich met verve.

Les Truands

1956 | Komedie, Misdaad, Romantiek

Frankrijk 1956. Komedie van Carlo Rim. Met o.a. Junie Astor, Lucien Baroux, Eddie Constantine, Robert Dalban en Héléna Manson.

De 101-jarige voorzitter van een gangstervakbond zoekt uit vele kandidaten een waardige opvolger, nadat die eerst enkele proeven van bekwaamheid hebben moeten afleggen. Deze satirische gangsterkomedie in episoden, met te vaak valse humor zonder meer, is slechts bij vlagen écht geestig.

La Vie est belle

1956 | Komedie

Frankrijk 1956. Komedie van Roger Pierre en Jean-Marc Thibault. Met o.a. Roger Pierre, Jean-Marc Thibault, Colette Richard, Véronique Zuber en Francis Blanche.

Door woningnood geplaagde, bevriende echtparen winnen bij een radiospel samen een villa. Het samenwonen stelt de verstandhouding tussen de vrouwen echter zwaar op de proef zodat ook hun echtgenoten moeten voorgeven met elkaar in onmin te leven. Deze in eigen beheer bedachte en gemaakte film van komiekenduo is veel geestiger en smakelijker dan de kluchten, waarin ze onder verantwoording van anderen te zien zijn. Met uitstekende collega's in de bijrollen.

Elena et les hommes

1956 | Romantiek, Drama, Komedie, Experimenteel

Frankrijk 1956. Romantiek van Jean Renoir. Met o.a. Ingrid Bergman, Mel Ferrer, Jean Marais, Jean Richard en Magali Noël.

Een Poolse prinses interesseert zich alleen voor mannen die ze maatschappelijk omhoog kan helpen. Dus kiest ze tussen drie aanbidders die door een rechtse groep gemanipuleerd worden om een staatsgreep te plegen waarbij zij ook haar enthousiaste invloed doet gelden. Elegante en symbolisch gestileerde zedenkomedie ligt in de lijn van eerdere Renoirfilms over vrouw-tussen-drie-mannen, hoewel het ditmaal meer om satire op de Belle Epoque- onbezonnenheid gaat. (De Engelstalige versie Paris Does Strange Things is door verandering in dialoog en montage buiten Renoir om van strekking veranderd).

Courte-tête

1956 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1956. Komedie van Norbert Carbonnaux. Met o.a. Fernand Gravey, Micheline Dax, Jean Richard, Darry Cowl en Jacques Duby.

Oplichters plegen een kleine zwendel rond het wedden op de paarderennen van Longchamps en kiezen een schijnbaar na[KA3]ieve provinciaal als doelwit. Deze ontpopt zich echter als de slimste en pikt zowel de buit als het vrouwelijk bendelid in. Onderhoudende filmklucht met een soms al te overvloedige dialoog en aardige rollen van komieken die pas jaren later belangrijk zouden worden (evenals de regie-assistenten Jacques Deray en Georges Lautner).

Casta Diva

1956 | Biografie, Muziek

Frankrijk/Italië 1956. Biografie van Carmine Gallone. Met o.a. Maurice Ronet, Antonella Lualdi, Nadia Gray, Jacques Castelot en Jean Richard.

Componist Bellini wil de muziek er aan geven voor gezinsleven, maar zijn aanstaande maakt het uit omdat ze zo'n offer niet wil. Verbitterd concentreert hij zich op zijn carrière en oogst steeds grotere successen. Volgens filmbiografieën worden componisten uitsluitend geïnspireerd door liefdesverdriet en deze is geen uitzondering. De clichés zijn gepakt in fraaie beelden en - voor de liefhebbers - fraaie klanken. De aria uit NORMA die de filmtitel geeft wordt in de slotscène op de geluidsband gezongen door Maria Callas.

Escalier de service

1954 | Komedie

Frankrijk 1954. Komedie van Carlo Rim. Met o.a. Alfred Adam, Junie Astor, Mischa Auer, Estella Blain en Etchika Choureau.

Een dienstmeisje heeft een nieuwe betrekking in een gezin van bohémiens en vertelt haar rampzalige ervaringen in haar eerdere dienstverbanden. Ze werkte bij een overspannen advocaat, bij de beul, bij een amoureuze vader en zoon en bij een stel toneelspelers. Een topbezetting in deze episodische komedie die in de beste momenten een absurdistische parodie wordt, maar soms ook al te voorspelbare boulevardkluchtigheden vertoont.

Le portrait de son père

1953 | Komedie

Frankrijk 1953. Komedie van André Berthomieu. Met o.a. Jean Richard, Brigitte Bardot, Michèle Philippe, Mona Goya en Paul Faivre.

Een jonge boer blijkt een bastaardkind te zijn en de voornaamste erfgenaam van een Parijse warenhuisdirecteur. Hij geeft blijk van onvermoed zakelijk inzicht. Hij verkiest toch het plattelandsleven. Deze zoveelste Franse komedie over onverwachte slimheid van een boertje heeft een leuk rolletje van B.B. als eigenwijze stiefzus met uilebril, maar biedt geen enkele andere verrassing.

Cinema d'altri tempi

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Steno. Met o.a. Lea Padovani, Walter Chiari en Jean Richard.

Sentimentele, nostalgische sitcom, spelend in de Italiaanse provincie Lazio, in het jaar 1908. Krachtig geregisseerd door Vanzina, die later bekender werd onder de naam Steno. Jonge boerendochter raakt verzeild in de wereld van de film. Leuk gespeeld, maar mottig script.

Les Sept péchés capitaux

1952 | Komedie

Frankrijk/Italië 1952. Komedie van Georges Lacombe, Eduardo De Filippo, Jean Dréville, Yves Allégret en Carlo Rim. Met o.a. Andrée Debar, Claudine Dupuis, Eduardo De Filippo, Isa Miranda en Michèle Morgan.

Op de kermis kun je gooien naar poppen die de zeven hoofdzonden voorstellen en de exploitant vertelt anekdotes die elke zonde illustreren. De nogal zwakke scenario-uitwerking met een op LA RONDE ge[KA3]inspireerde ceremoniemeester (Philipe) dankt meer aan de sterbezetting dan aan de regie, hoewel Rossellini's 'afgunst' - naar een verhaal van Colette - een relatieve uitschieter is. Het tegenspel van Morgan en Rosay redt de 'hoogmoed', waardoor deze episodefilm in de laatste twee sketches toch nog wat interessanter wordt.

Belle mentalité

1952 | Komedie

Frankrijk 1952. Komedie van André Barthomieu. Met o.a. Jean Richard, Michèle Philippe, Jean Martinelli, Jeanne Fusier-Gir en Geneviève Kervine.

De trouwhartige huisknecht van een 'society' advocaat valt in het milieu van zijn werkgever uit de toon door zijn eerlijke rechtlijnigheid en wordt zelfs het doelwit van een gevaarlijke gangster. André Berthomieu, die aan de lopende band komedies maakte rond goedgelovige boertjes - zoals Jean Richard hier en André Bourvil in veel andere films -, verzon ditmaal een ingenieus scenario dat ook zijn standaardheld enige oorspronkelijke mogelijkheden bood. De regie had hij overigens beter aan een ander kunnen overlaten.

Bertrand coeur de lion

1951 | Komedie

Frankrijk 1951. Komedie van Robert Dhéry. Met o.a. Robert Dhéry, Colette Brosset, Roger Destain, Roger Saget en Jean Richard.

Een timide jachtopziener die in dienst is van een opera-tenor verbergt de konijnen zodra zijn baas gaat jagen. Hij wordt verliefd op de zuster van een gevreesde smokkelaar en valsemunter, die stroman blijkt van de tenor zelf. Om haar te veroveren moet hij toch enige heldenmoed gaan demonstreren. Vernuftige komedie is met verve gemaakt, hoewel het echtpaar Robert Dhéry-Colette Brosset als spelers geschikter lijken voor het theater dan voor de nabijheid van de camera.

Mission à Tanger

1949 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1949. Komedie van André Hunebelle. Met o.a. Raymond Rouleau, Gaby Sylvia, Mila Parély, Piere Destailles en Bernard Lajarrige.

Een vlotte verslaggever verzaakt zijn journalistieke opdracht om een misdaad te verslaan door zelf op onderzoek te gaan. Ondanks zijn zwak voor de drank, een mooie vrouw en de averechtse hulp van zijn onhandige fotograaf, weet hij de zaak op te lossen. Deze ironische misdaadkomedie met spitsvondige dialogen - van Michel Audiard - had destijds een verrassend nieuwe toon, die nu weinig opmerkelijk zal overkomen door veelvuldige en betere navolging. Het succes leidde tot de vervolgen MÉFIEZ-VOUS DES BLONDES en MASSACRE EN DENTELLES. Ook bekend als JE TIRE MA RÉVÉRENCE.

Six heures à perdre

1946 | Film noir

Frankrijk 1946. Film noir van Alex Joffé. Met o.a. Dany Robin, Denise Grey, Jacqueline Pierreux, Paulette Dubost en Luce Fabiole.

Omdat hij zes uur de tijd heeft, wachtend op de aansluiting tussen twee treinen, gaat een reiziger wandelen in een klein stadje. Hij wordt voor een 'Excellentie' gehouden die de rol van Kerstman speelt voordat hij bij vergissing wordt neergeschoten. Dit vreemde onderwerp komt van de scenarioschrijver Alex Joffé; dit was zijn, bizarre, eerste film, ongelijkmatig, met soms sombere zwarte humor en soms grof. Met een goede fotografie van Pierre Montazal met in kleine rolletjes twee debutanten die beroemd zouden worden: Richard en De Funès.