Ola Solum

Regisseur, Acteur

Ola Solum is regisseur en acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Troll syn

1994 | Historische film, Fantasy

Noorwegen 1994. Historische film van Ola Solum. Met o.a. Julia Onsager-Steen, Liv Bernhoft-Osa, Bjorn Willberg-Andersen, Reidar Sørensen en Baard Owe.

Noorwegen is midden veertiende eeuw in de greep van de Zwarte Dood. De inwoners van het dorpje Justedal sluiten zich van de buitenwereld af in de hoop de epidemie te kunnen ontvluchten. De vader van Onsager-Steen brengt het meisje naar de bergen waar hij haar de schapen laat hoeden. Ondertussen wordt in het dorp een bruiloft gevierd. Eén van de genodigden blijkt echter besmet te zijn en in korte tijd is ook Justedal weggemaaid. Wanneer het meisje terugkomt vindt ze alleen haar moeder terug. Een beroemde Noorse legende die tijdens de Deense bezetting van Noorwegen, de hoop op een nationale wedergeboorte aanwakkerde. De epidemie doodde bijna zeventig procent van de bevolking. De jonge Onsager- Steen geeft schitterend gestalte aan haar personage. Anja Breien schreef het scenario en Harald Gunnar-Paalgard stond in voor de prachtige fotografie.

Kvitebjørn Kong Valemon

1991 | Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm

Noorwegen/Zweden/Duitsland 1991. Avonturenfilm van Ola Solum. Met o.a. Jack Fjeldstad, Maria Bonnevie, Tobias Hoesl, Anna-Lotta Larsson en Monica Nordquist.

Fraaie, maar weinig zeggende sage, gebaseerd op de Noorse sprookjesverzameling van Asbjörnsen en Moe. De Koning van Zomerland is door een heks veranderd in een agressieve ijsbeer. Ondanks deze handicap blijft de Prinses van Winterland van hem houden en ze raapt al haar moed bijeen om de vloek ongedaan te maken. Het verhaal komt pas tegen het eind een beetje op gang; er zit weinig humor in (alleen de boeven schijnen nog wel eens pret te hebben) en de speciale effecten zijn klungelig gedaan, al is het mechanische berenpak ontworpen door de Jim Henson Creature Shop.

X

1986 | Drama, Romantiek

Noorwegen 1986. Drama van Odvar Einarson. Met o.a. Jörn Christiansen, Bettina Banoun, Atle Mostad, Sigrid Huun en Hege Schøyen.

De film schetst de ongelukkige liefde tussen een eenzame, 19- jarige fotograaf en een 14-jarig van huis weggelopen meisje. Een anonieme metropool is het decor. De X van de titel zie je op één van de vele achtertuinmuren. Vlammen, kaarslicht, vuur en water wijzen op invloed van Andrei Tarkovsky. Frisse beelden en taferelen verdoezelen echter de psychologische hiaten niet.

Orions Belte

1985 | Thriller, Avonturenfilm

Noorwegen 1985. Thriller van Ola Solum. Met o.a. Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola SØ rlie, Kjersti Holmen en Jon Eikemo.

Drie moderne piraten knappen klusjes op in de Gordel van Orion, het gebied tussen Europa, Groenland en de USSR tot de Russen ongenadig jacht op hen maken. Eén man ontkomt maar zijn verhaal is in Noorwegen ook niet welkom. Somber, afstandelijk opgebouwd avonturendrama, schitterend gefotografeerd door Harald Paalgard. Bezinning over de onmacht van het individu als speelbal van de grootmachten. Naar de roman van Jon Michelet.

Operasjon Cobra

1978 | Familiefilm, Avonturenfilm

Noorwegen 1978. Familiefilm van Ola Solum. Met o.a. Roy Bjørnstad, Nils Ole Oftebro en Wenche Medbøe.

Drie jongens die in de omgeving van een Noorse luchthaven wonen ontdekken een komplot van PLO-terroristen tegen de Amerikaanse staatssecretaris die een officieel bezoek zal afleggen. Een van de jongens en zijn ouders worden in hun eigen woning gegijzeld. Deze spannende jeugdfilm - naar een verhaal van de Deense thrillerauteur Anders Bodelsen - biedt behalve de onderhoudende acties ook een redelijk objectief inzicht in de problematiek van het Midden-Oosten.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ola Solum op televisie komt.

Reageer