Helma Sanders

Regisseur, Acteur, Scenarist

Helma Sanders is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 6 films gevonden.

Lumière et compagnie

1995 | Documentaire

Duitsland/Spanje/Noorwegen/Frankrijk 1995. Documentaire van Sarah Moon. Met o.a. Gabriël Axel, Theodoros Angelopoulos, Vicente Aranda, Merzak Allouache en John Boorman.

Op initiatief van Philippe Poulet werden veertig internationale regisseurs uitgenodigd door het Filmmuseum van Lyon om een stukje film te draaien met de originele cinématographe van de gebroeders Lumière, onder het talentrijke oog van kunstenares Sarah Moon. De regels die ze moeten volgen: het filmpje mag maximum tweeënvijftig seconden duren, mag geen synchroon geluid hebben en moet uit ten hoogste drie scènes bestaan. Ondertussen worden hen vragen gesteld als 'Waarom filmt u?', 'Houdt de filmkunst op te bestaan?' en 'Waarom wilt u filmen met de camera van Lumière?'. Als tegenpool worden actualiteitsbeelden van het jaar getoond, zonder geluid en in zwart-wit. Een film waaraan het grote publiek weinig heeft, maar die in wezen veertig verschillende theorieën geeft over de zevende kunst, even uiteenlopend als de talenten die erbij betrokken werden. Een curiosum dat voor cinefielen en filmstudenten een hele wereld opent. Roger Ikhief en Timothy Miller moesten alles monteren en de historische ontmoetingen werden vastgelegd met een gewone 35mm-camera door Philippe Poulet en Didier Ferry. De film ging in wereldpremière op 27 december 1995, de dag dat de cinematografie honderd jaar werd.

L' Avenir d'Emilie

1984 | Drama

Duitsland/Frankrijk 1984. Drama van Helma Sanders. Met o.a. Brigitte Fossey, Hildegarde Knef, Ivan Desny, Camille Raymond en Hermann Treusch.

Een actrice gaat in Normandië bij haar ouders uitrusten. Zij zorgen ook voor haar dochter als zij moet werken. Uiteindelijk keert zij terug naar Berlijn. Wederom analyseert Helma Sanders de menselijke relaties in een afgeschermde leefgemeenschap. De spanning in het huis is om te snijden, terwijl de eerste indruk die van een rustig huishouden is. Hier wordt stilzwijgend een levensstijl aangeklaagd. De beelden zijn opzettelijk afgevlakt en zonder diepte. Het geheel is overrompelend.

Shirins Hochzeit

1976 | Drama

Duitsland 1976. Drama van Helma Sanders. Met o.a. Ayten Erten, Jürgen Prochnow, Peter Francke, Aras Ören en Ortrud Beginnen.

Een Turks meisje reist naar Duitsland, de man achterna met wie zij volgens de familie-afspraken zou trouwen, maar komt in de wereld van de prostitutie terecht en wordt vermoord. Jammer van het typisch Duits-melige van het overigens ontroerend verfilmde melodrama. Camerawerk van Thomas Mauch.

Unter dem Pflaster ist der Strand

1975 | Drama

Duitsland 1975. Drama van Helma Sanders. Met o.a. Grischa Huber, Heinrich Giskes, Heinz Hönig en Gesine Strempel.

Er wordt te veel gepraat en de studentenbeweging van 1968 is al te vaak als onderwerp genomen om nog langer een geloofwaardige mythe te kunnen zijn. Scenario van de regisseur, camerawerk van Thomas Mauch.

Erdbeben in Chili

1974 | Drama

Duitsland 1974. Drama van Helma Sanders. Met o.a. Julia Peña, Victor Alcazar, Juan Amigo, Maria Jesus Hoyos en Maria Vico.

Verfilming van een novelle van Heinrich von Kleist waarin een aardbeving verhindert, dat het doodvonnis wordt voltrokken aan een non die een kind ter wereld brengt, al krijgt de non van het vrome volk achteraf de schuld van de aardbeving.

Die Letzten Tage von Gomorrha

1974 | Sciencefiction

Duitsland 1974. Sciencefiction van Helma Sanders. Met o.a. Mascha Rabben, Matthias Fuchs, Consuela Neal, Ernst Jacobi en Dieter Borsche.

Een niet geheel geslaagde SF-film met een niet al te verrassend gegeven: warenhuis Gomorrha Inc. (een fusie van álle warenhuizen) verkoopt nog maar één produkt, een machine die álle lichamelijke en geestelijke behoeftes van de mens kan bevredigen.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Helma Sanders op televisie komt.

Reageer