Mario Mattoli

1898 -1980 Regisseur, Acteur, Scenarist

Mario Mattoli (1898-1980) is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 59 films gevonden.

Totò story

1968 | Documentaire, Komedie

Italië 1968. Documentaire van Mario Mattoli en Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Arnoldo Tieri, Dorian Gray en Aldo Fabrizi.

Deze bloemlezing over de grote Napolitaanse komiek kwam tot stand nadat hij in 1967 op 69-jarige leeftijd gestorven was en wordt kort ingeleid door zijn oude collega Mario Castellani. Verschillende fragmenten uit films, zoals TOTÒ SCEICCO, LA BANDA DEGLI ONESTI, TOTÒ, PEPPINO E I FUORILEGGE en TOTOTRUFFA '62, laten zien hoe de excentriciteit en de scherpzinnigheid van deze man hem tot de meest geliefde en populaire komiek van Italië maken, zelfs na zijn dood.

Per qualche dollaro in meno

1966 | Western

Italië 1966. Western van Mario Mattoli. Met o.a. Lando Buzzanca, Elio Pandolfi, Gloria Paul, Lucia Modugno en Angela Luce.

Een puin-film; dit moet een humoristische spaghetti- western voorstellen, maar de rillingen lopen de westernfan over de rug. Vianello weet zijn onnozele neef Buzzanca zover te krijgen dat deze doet alsof hij een misdadiger is zodat er een prijs op zijn hoofd wordt gezet. Dan kan Vianello de premie innen, om het geld dan weer aan de pokertafel te verliezen. Verschrikkelijke nonsens.

Risate all'italiana

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Steno. Met o.a. Mario Mattoli, Giorgio Simonelli, Totò, Walter Chiari en Vittorio De Sica.

Een verzameling komische scènes en sketches uit verschillende films, gespeeld door de beste komieken van Italië. Ieder onderdeel wordt ingeleid door een verteller. Een leuke en onderhoudende compilatie. Alle stukjes komen uit films van verschillende regisseurs, waaronder Giorgio Bianchi en Camillo Mastrocinque. Alleen Steno Mario is er niet bij.

Cadavere per signora

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Franco Franchi, Sylva Koscina, Sandra Mondaini, Scilla Gabel en Lando Buzzanca.

Zwarte komedie waar heel wat om te lachen valt. Drie vrouwen zijn sinds hun kinderjaren bevriend. Als een van hen wordt gechanteerd met iets waarbij een lijk betrokken is, komen de andere twee haar onmiddellijk te hulp en beramen ze een plan om de dreiging af te wenden.

Obiettivo ragazze

1963 | Komedie, Drama

Italië 1963. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Walter Chiari, Carlo Campanini, Tony Renis en Marisa Del Frate.

Deze film, die moet doorgaan voor een komedie, bestaat uit vier verhalen, die zich in het leger afspelen en die zo stompzinnig zijn dat ze geen van alle boven de middelmaat uitkomen. De geforceerde humor is nergens puntig en de spelers doen overdreven kluchtig. Een film waar je niet om kunt lachen, hooguit zo nu en dan giechelen.

Cinque marines per cento ragazze

1962 | Komedie

Italië 1962. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Ugo Tognazzi, Virna Lisi en Little Tony.

Tijdens een gesimuleerde gevechtsoefening komen een aantal soldaten in een meisjesschool terecht, waar ze zich besluiten te verbergen. De meisjes ontdekken de militairen, maar vertellen dat aan niemand, omdat ze blij zijn dat er mannen in het gebouw zijn. Een situatiekomedie waarin de meisjes voortdurend toneel moeten spelen om er voor te zorgen dat de mannen niet ontdekt worden. Er wordt heel behoorlijk geacteerd en de film in zijn geheel is best wel grappig.

Appuntamento in riviera

1962 | Romantiek, Muziek, Familiefilm

Italië 1962. Romantiek van Mario Mattoli. Met o.a. Tony Renis, Mina en Graziella Granati.

Een romantisch verhaal over verliefde tieners met populaire Italiaanse liedjes uit het begin van de jaren 1960-1970. Op locatie gefilmd langs de Italiaanse Rivièra. Voor kijkers met nostalgische gevoelens.

Sua eccellenza si fermò a mangiare

1961 |

Italië 1961. Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Ugo Tognazzi, Virna Lisi, Lauretta Masiero en Lia Zoppolli.

Totò is een dief die zich uitgeeft voor Dr. Tanzella. Ernesto stelt hem voor aan zijn vrouw als een vroegere vriend uit het leger, om zijn lange afwezigheid te verklaren. Zo weet Totò een uitnodiging te krijgen voor een diner bij Ernesto's schoonfamilie, ter ere van een minister. Hij steelt het gouden bestek, een diefstal waarvan een politicus beschuldigd wordt door jaloerse rivalen. Maar Totò lost de zaak op en verdwijnt met de smoes dat hij de arts is van Mussolini. Schitterende politieke en sociale satire.

Un mandarino per Teo

1960 | Musical, Komedie

Italië 1960. Musical van Mario Mattoli. Met o.a. Walter Chiari, Sandra Mondaini, Ave Ninchi, Riccardo Billi en Alberto Bonucci.

Gebaseerd op een musical van Garinei en Giovannini. Aankomend acteur Teo (Chiari) krijgt de hoofdrol in een groots opgezette, op locatie in China op te nemen film. De twee heren die hem hebben gecast, beloven hem dat hij rijk zal worden, zelfs al moet daar een Chinese mandarijn voor sterven. Het hele project gaat de mist in, maar Teo krijgt van een advocaat bericht dat in China een mandarijn is gestorven die hem een fortuin heeft nagelaten. Wie dit nog leuk vindt, is uit een andere tijd of een beetje simpel.

Totò, Fabrizi e i giovani d'oggi

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Christine Kaufmann en Geronimo Meynier.

Een jongen en een meisje willen trouwen, maar hun vaders krijgen ruzie over het voorgenomen huwelijk en dwarsbomen de plannen van het stel. Deze film is weliswaar niet de grappigste die Totò heeft gemaakt, maar het is zeker een van de betere wat betreft het verhaal.

Tipi da spiaggia

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Ugo Tognazzi, Lauretta Masiero en Johnny Dorelli.

Een stel vrienden gaat op vakantie naar Taormina op Sicilië, maar hun eigenlijke doel is een rijke Amerikaanse aan de haak te slaan. Ze proberen het op allerlei manieren, maar ze falen jammerlijk, maar leuk. De uitstekende acteurs weten de komische situaties ten volle uit te buiten.

Signori si nasce

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Delia Scala, Carlo Croccolo en Peppino De Felippo.

Edelman Zaz[KA2]a (Totò) zit met de handen in het haar: het operettegezelschap dat hij financiert, staat aan de rand van de afgrond omdat de grote ster ervandoor is met haar geliefde. In wanhoop stuurt hij zijn trouwe dienaar naar zijn welgestelde broer, met de boodschap dat hij op het punt staat zelfmoord te plegen. Tot zijn verbazing verschijnt broerlief met een ambitieuze actrice. Een komedie die meer een klucht is, maar dan wel een bijzonder aardige en onderhoudende.

Apputamento a Ischia

1960 | Musical

Italië 1960. Musical van Mario Mattoli. Met o.a. Domenico Modugno, Antonella Lualdi, Linda Christian, Maria Letitia Gazzoni en Carlo Croccolo.

Een succeszanger en weduwnaar heeft trouwplannen met een rijke Amerikaanse, maar zijn dochter slaagt er tijdens een verblijf op Ischia in hem te koppelen aan een stiefmoeder van háár keuze. Simpel verhaal, met veel liedjes door de destijds populaire Modugno, loopt uit in een toeristisch prentenboek .

Prepotenti più di prima

1959 | Komedie

Italië 1959. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Nino Taranto, Ave Ninchi en Wandisa Guida.

Jong, pasgetrouwd stel realiseert zich na de wittebroodsweken dat hun vaders nog lang niet op één lijn zitten, al doen de beide families hun best om aardig tegen elkaar te zijn. De vader van de bruid wil dat het paar in Rome gaat wonen, terwijl de vader van de bruidegom verwacht dat het stel in Napels blijft. Bijzonder onderhoudende, knotsgekke film met prachtige typetjes, vooral van Fabrizi en Taranto als de vaders.

Guardatele ma non toccatele

1959 | Komedie

Italië 1959. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Ugo Tognazzi, Fred Buscaglione, Johnny Dorelli, Raimondo Vianello en Bice Valori.

Een Amerikaans militair vliegtuig wordt gedwongen tot een landing op een Italiaanse basis. De militairen zijn meer dan welkom. Een zwakke film.

Totò, Peppino e le fanatiche

1958 | Drama

Italië 1958. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Alessandra Panaro, Johnny Dorelli en Aroldo Tieri.

Twee patiënten die voor herstel in een zenuwinrichting verblijven, worden opgehaald door familieleden. Ze moeten deelnemen in een opvoering die hun behoorlijk van de kaart zal brengen, maar op het allerlaatste ogenblik worden ze op tijd ervoor behoed door de leden van een vermaard orkest. Na de voorstelling, verkleed als clowns, belanden ze in de binnenstad en veroorzaken een complete puinhoop. De directeur van de inrichting realiseert zich echter dat het niet zijn ontsnapte patiënten zijn die gek zijn, maar hun familieleden. Een puike sociale satire.

Peppino, le modelle e...chellallà

1957 | Komedie

Italië 1957. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Peppino De Filippo, Teddy Reno, Gino Bramieri en Giulia Rubini.

De prestaties en de eeuwige rivaliteit tussen twee schilders van vrouwelijk schoon en charme, hun onderlinge strijd en jaloezie, maar uiteindelijk komt een van hen tot inkeer. Met gemaakte grappen en de trage regie van regisseur Mattoili maakt de film tot een bezoeking.

Le Diciotteni

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Marisa Allasio, Antonio de Teffe, Luisella Boni, Helena Partelli en Ave Ninchi.

De prestaties en de eeuwige rivaliteit tussen twee schilders van vrouwelijk schoon en charme, hun onderlinge strijd en jaloezie, maar uiteindelijk komt een van hen tot inkeer. Met gemaakte grappen en de trage regie van regisseur Mattoili maakt de film tot een bezoeking.

L`ultimo amante (Stasera niente di nuovo)

1955 | Drama, Romantiek

Italië 1955. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Amedo Nazzari en May Britt.

Realistische film over het tragische leven van een journalist. De tegenslagen die hij te verduren heeft in zijn werk, zijn privéleven en zijn liefdes worden breed uitgemeten. Prachtige rol van Nazzari.

Totò cerca pace

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Isa Barzizza, Enzo Turco, Paolo Ferrari, Ave Ninchi en Isa Berzizza.

De komst van een jonge leraar op een strenge meisjeskostschool brengt beroering onder de oudere leerlingen. Zij hebben geen aandacht voor zijn lessen, maar des te meer voor hun onderlinge rivaliteit. Een van hen krijgt hem, na het eindexamen. Deze simpele en soms uitgesproken sentimentele komedie heeft aardige momenten dankzij de aandachtig geregisseerde jonge actrices. Niets bijzonders, maar een aantal scènes zijn amusant.

Miseria e nobiltà

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Enzo Turco, Totò, Sophia Loren, Dolores Palumbo en Carlo Croccolo.

Een markies die verliefd is op een danseres vraagt aan twee gezinnen die een armelijke woning in Napels delen om voor zijn familie door te gaan, zodat hij toestemming van zijn rijke aanstaande schoonvader krijgt om te trouwen en zijn eigen ouders kan omzeilen. Deze 19de-eeuwse theaterklucht kreeg een curieuze filmvorm die begint en eindigt in een schouwburg en daardoor overkomt als een toneelreportage-van-binnenuit. Een schitterend groteske rol van Totò als de pauper die voor edelman speelt, al gaat zijn gestoei met dialecten voor niet-Italiaans publiek verloren.

Il Medico dei pazzi

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Franca Marzi, Tecla Scarano en Aldo Giuffrè.

De burgemeester van een klein stadje gaat met zijn vrouw en dochter naar Napels om zijn neef, een psychiater, op te zoeken. Deze blijkt een nietsnut te zijn, die zijn oom zelfs geld afhandig maakt en hem doet geloven dat het pension tevens dient als kliniek. Niet de beste film van Totò, maar wel met enkele komische scènes.

Un Turco Napoletano

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Isa Barzizza, Carlo Campanini en Franca Faldini.

Klucht der vergissingen, naar het verhaal van Scarpetta over een Turk uit Napels die zich uitgeeft voor eunuch en opdracht krijgt te waken over de eer van de beeldschone vrouw en de al even mooie dochter van de jaloerse Don Pasquale. Er valt veel te lachen, al is het scenario aan de zwakke kant.

Siamo tutti inquilini

1953 | Drama, Komedie

Italië 1953. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Anna-Maria Ferrero, Peppino De Filippo, Maurizio Arena en Enrico Viariso.

Een meisje erft een flat van een vrouw met wie zij ooit gewerkt heeft. Helaas heeft ze geen enkele financiële armslag en ze is nauwelijks in staat het onderhoud te betalen. De eigenaar van het flatgebouw probeert misbruik te maken van haar situatie en de flat in handen te krijgen. Maar de zachtmoedige conciërge van het gebouw komt haar te hulp. Fabrizi is uitstekend als de opgejaagde concierge.

Il Più comico spettacolo del mondo

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, May Britt en Franca Faldini.

Een clown in een groot circus heeft een persoonlijk geheim dat hem ertoe dwingt altijd als een clown geschminkt te gaan. Dit komt de circuseigenaar goed van pas. De clown intussen is verliefd op het meisje van het trapezenummer. Een sympathieke film waarin goed geacteerd wordt.

Due notti con Cleopatra

1953 | Historische film, Komedie

Italië 1953. Historische film van Mario Mattoli. Met o.a. Ettore Manni, Alberto Sordi, Sophia Loren, Alberto Tagelalli en Paul Muller.

Jaren na de onopgemerkte première kreeg deze film een onverdiende reputatie door de publikatie van foto's met de inmiddels beroemd geworden Loren, topless in badscène. De paleiswacht van Cleopatra moet de nacht met haar doorbrengen wanneer Marcus Antonius aan het front is, maar wordt anders dan zijn collega's de volgende ochtend niet gedood. Deze platte klucht, zoals er destijds reeksen in Italië werden gemaakt - rond antieke of historische helden - is hooguit een curiosum om de vroege rollen van de sterren, die allesbehalve veelbelovend in de weer zijn. Loren speelt met een blonde pruik ook haar eigen slavin. Het roemruchte bad was uitsluiten bestemd voor de exportversie voor Frankrijk.

Cinque poveri in automobile

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Eduardo De Filippo, Aldo Fabrizi, Titina De Filippo, Walter Chiari en Isa Barizza.

De uitstekende rolbezetting kan dit middelmatige werkje niet redden. Het gaat over vriendschap, vrijgevigheid en armoede. Vier gezworen kameraden winnen een auto in de loterij. Ze besluiten de wagen te verkopen, maar ze willen de opbrengst delen met een vijfde, aan lager wal geraakte, vriend. Het ligt allerminst aan de spelers dat deze tragi-komedie maar niet van de grond komt.

I cadetti di Guascogna

1951 | Drama, Romantiek, Komedie

Italië 1951. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Walter Chiari, Carlo Campanini en Virgilio Riento.

Twee soldaten zijn verliefd op hetzelfde meisje en redetwisten, ruziën en scheppen over haar op. Beide proberen ze het meisje voor zich te winnen en sturen ze de plannen van de ander in de war. Een leuke komedie over misverstanden en valse streken.

Arrivano i nostri

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Walter Chiari, Lisetta Nava, Mario Riva, Franca Marzi en Riccardo Billi.

De dochter van een financieel geruïneerde baron stemt toe in een huwelijk met de arrogante schuldeiser van haar vader, zodat de oude man voor een verdere ondergang behoed blijft. Echter de chauffeur van de schuldeiser is verliefd op het meisje en vice versa. Hij redt haar uit haar hachelijke situatie door de huwelijksplechtigheid voor het altaar te verstoren. Een uitzonderlijk goede cast in een schitterende komedie.

Totò terzo uomo

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Franca Marzi en Elli Parvo.

In een provinciestadje wonen twee tweelingbroers. De één is nors en egotistisch en de burgemeester van het plaatsje. De ander is een landeigenaar die van het leven geniet. Ze beginnen te discussiëren over de bouw van een nieuwe gevangenis, een controversieel project waarbij de hele provincie betrokken is. Op dat moment doet zich een onverwachte situatie voor, waar de zaken niet eenvoudiger op worden. Er arriveert in de gedaante van Totò een derde tweelingbroer in het stadje. Erg vrolijk en onderhoudend.

Totò sceicco

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Tamara Lees, Arnoldo Tieri, Arnoldo Foà en Carlo Croccolo.

Totò is butler van een adellijke familie, en moet zijn jonge meester volgen naar Afrika om dienst te nemen in het Vreemdelingenlegioen. Door een misverstand komt hij bij Marokkaanse rebellen terecht. Een lachwekkende film en dat was ook de bedoeling.

Tototarzan

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Mario Castellani, Tino Buazzelli, Marylin Bufard en Bianca Fusari.

Drie kwaadwillende avonturiers, een vrouw en twee mannen, gaan in de jungle op zoek naar een blank aapmens, die als kind door zijn rijke vader in de wildernis werd achtergelaten en nu een reusachtig fortuin heeft geërfd. Een zeer komische film met Totò op zijn best. Je blijft lachen.

Toto sceicco

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Aroldo Tieri, Tamara Lees en Totò.

Drie kwaadwillende avonturiers, een vrouw en twee mannen, gaan in de jungle op zoek naar een blank aapmens, die als kind door zijn rijke vader in de wildernis werd achtergelaten en nu een reusachtig fortuin heeft geërfd. Een zeer komische film met Totò op zijn best. Je blijft lachen.

Totò al Giro d'Italia

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò en Isa Barizizza.

Professor Totò wordt verliefd op een collega, maar zij moet hem niet met zijn opdringerigheid. Zij belooft met hem te trouwen als hij de Giro d'Italia wielerwedstrijd wint. Vertwijfeld sluit hij een pact met de duivel. Nog maar net op het nippertje weet hij zijn ziel te redden. Eén van de beste komedies van Totò.

Signorinella

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Gino Bechi, Aroldo Tieri, Ughetto Bertucci, Antonella Lualdi en Enzo Garinei.

Twee kruimeldieven gaan met een gestolen Amerikaanse auto naar een kleine provinciestad in Abruzzi. Een van hen doet zich voor als Amerikaan en de inwoners houden hem voor een in Amerika rijk geworden stadsgenoot, die welvaart voor allemaal had beloofd. Hij kan de jonge Maria (Lualdi) er niet van weerhouden weg te lopen voor romantische hersenschimmen. De twee dieven zetten met een advocaat een zoektocht in gang. Ze wordt gevonden en niemand weet hoe teleurgesteld de dieven zijn, zelfs de advocaat niet. Maria zal het bedrog ontdekken, dat duidelijk wordt met de aankomst van een oom die de simulerende dieven opbrengt. Geen bijzondere film maar wel vrij onderhoudend.

Pompieri di Viggiù

1949 | Musical, Komedie

Italië 1949. Musical van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Isa Barzizza en Carlo Campanini.

Viggiù is een provinciestadje waar nooit iets gebeurt, geen brand of ongeval waarbij de plaatselijke vrijwillige brandweer kan laten zien wat ze waard is. Enige troost voor de brandweerlieden: zij mogen het muziektheater bewaken. Deze musical over verveling in een slaperig stadje is eigenlijk om te gillen, dankzij Totò.

Pompieri di Viggiu

1949 | Musical

Italië 1949. Musical van Mario Mattoli. Met o.a. Carlo Campanini, Isa Berzizza en Totò.

Viggiù is een provinciestadje waar nooit iets gebeurt, geen brand of ongeval waarbij de plaatselijke vrijwillige brandweer kan laten zien wat ze waard is. Enige troost voor de brandweerlieden: zij mogen het muziektheater bewaken. Deze musical over verveling in een slaperig stadje is eigenlijk om te gillen, dankzij Totò.

Adamo ed Eva

1949 | Fantasy, Romantiek, Komedie

Italië 1949. Fantasy van Mario Mattoli. Met o.a. Erminio Macario, Isa Barzizza, Gianni Agus en Guglielmo Barnabò.

Een aardige, onderhoudende film over een verloofd stel, dat uit elkaar dreigt te gaan vanwege meningsverschillen die meer triviaal dan serieus zijn. Plotseling worden zij getuige van verschillende tragisch afgelopen romances uit de geschiedenis. Deze ervaring maakt zo'n indruk op de gelieven dat ze het maar weer gauw goed maken.

Fifa e arena

1948 | Komedie

Italië 1948. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò en Mario Castellani.

Een parodie op de Tyrone Power-klassieker BLOOD AND SAND. Het eerste commerciële succes van de Italiaanse komiek Totò. Een apothekersassistent emigreert naar Spanje en verandert onverwacht in een matador. Zeer grappig.

Assunta Spina

1948 | Drama

Italië 1948. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Anna Magnani, Eduardo De Filippo, Titina De Filippo en Antonio Centa.

De Napolitaanse Assunta Spina heeft een wasserij. Tijdens een ruzie verwondt haar minnaar haar. De verwondingen zijn niet ernstig en ze herstelt snel, maar de minnaar wordt opgepakt en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De wasvrouw heeft de pest in. Om een lichtere straf voor haar minnaar te bewerkstelligen, gaat ze in op de avances van de rechter. Eduardo De Filippo bewerkte het dramatische toneelstuk van Salvatore Di Giacomo. De spelers overtreffen zichzelf.

Il fiacre n.13 - Delitto

1947 | Drama

Italië 1947. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Leonardo Cortese, Vera Carmi, Roldano Lupi, Ginette Leclerc en Sandro Ruffini.

De hertogin van Latour onterft haar onhebbelijke zoon Giorgio (Lupi) en laat al haar rijkdom na aan een andere, serieuzere zoon. Giorgio vermoordt zijn broer en ook een onwettige zoon, door het kind in een koets achter te laten. Een onschuldige dokter wordt beschuldigd van de moord. Twintig jaar later vraagt de familie om een herziening via een proces maar alle belangrijke papieren zijn verdwenen. Een jonge functionaris gaat het probleem oplossen. Hij blijkt de onwettige zoon te zijn van de vermoorde bloedverwant, die in de koets door Giorgio was achtergelaten. Redelijke rollen, voorspelbaar, maar over het geheel genomen nogal sentimenteel.

I Due orfanelli

1947 | Komedie

Italië 1947. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Carlo Campanini, Isa Barzizza en Isa Berzizza.

Een komedie die zich in het midden van de vorige eeuw in Parijs afspeelt. Twee volwassen wezen gaan op zoek naar hun ouders. E[KA1]en van hen ontdekt dat hij de zoon van een edelman is, terwijl de andere ontdekt dat hij de zoon van een beul is. Op het einde is alles bijna een droom. De film is niet zo vrolijk, maar wel behoorlijk onderhoudend, met een (ontoereikend) aantal heuse grappige scènes.

La vita ricomincia

1945 | Drama

Italië 1945. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Alida Valli, Fosco Giachetti en Eduardo De Filippo.

Na vele jaren van afwezigheid kan een krijgsgevangene eindelijk een vreedzaam bestaan met vrouw en kinderen opbouwen. Gedurende zijn langdurige afwezigheid is zijn vrouw door een zware periode heengegaan, die thans een dramatische afloop nadert. De echtgenoot vindt de kracht om haar te vergeven en krijgt het gezin weer bij elkaar. Geen bijster origineel verhaal en een gemiddelde regie, maar schitterend acteerwerk.

L'ultima carrozzella

1943 | Drama, Komedie

Italië 1943. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Aldo Fabrizi, Anna Magnani, Laura Gazzolo en Tino Scotti.

Leuk, bitterzoet sociaal drama met voortreffelijke rolbezetting over een aapjeskoetsier die zijn rijtuig niet wil opgeven voor een auto. Hij wordt beschuldigd van een diefstal die hij niet heeft gepleegd. Gelukkig is er een verband tussen het een en het ander, zodat hij niet ten onrechte wordt veroordeeld.

Labbra serrate

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Annette Bach, Andrea Checchi en Fosco Giachetti.

Een zwaarop de hand liggend drama over een vrouw met een stormachtig verleden en een jongeman die van haar houdt. Aanvankelijk probeert zij hem op een afstand te houden en verbergt ze haar verleden voor hem, maar geleidelijk aan onthult zij, en ontdekt hij, haar verleden zonder dat dit ten koste van zijn liefde gaat. Goed geregisseerd en geschreven.

I tre aquilotti

1942 | Komedie

Italië 1942. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Michela Belmonte, Leonardo Cortese en Alberto Sordi.

Deze film, gemaakt onder het fascistische regime, hamert op een overdreven en propagandistische manier op de Italiaanse deugden, met name op de vaderlandsliefde. Twee verhalen, losjes met elkaar verbonden: het eerste gaat over drie kadetten van de vliegeropleiding die door een en dezelfde vrouw voor het gerecht gesleept worden; het tweede verhaal gaat over stoere vliegers die zich in de lucht als helden gedragen. Een erg gedateerde film die je rustig kunt overslaan, alleen Sordi is het aanzien waard.

Catene invisibili

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Alida Valli en Carlo Ninchi.

Een prachtig gespeelde, dramatische film die je emotioneel raakt. Het gaat over een financieel onafhankelijke, karaktervolle, jonge vrouw die, na de dood van haar vader, besluit haar louche halfbroer te helpen weer tot zichzelf te komen.

Il pirata sono io!

1940 | Komedie

Italië 1940. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Dora Bini, Erminio Macario en Juan de Landa.

Een situatiekomedie over piraten. De gouverneur van Santa Cruz organiseert een piratenfeest, compleet met een heuse aanval, maar hij wordt geconfronteerd met échte zeerovers en een échte overval.

Lo vedi come sei?

1939 | Komedie

Italië 1939. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Erminio Macario, Carlo Campanini, Franca Gioieta, Enzo Bilotti en Enzo Filippi.

Twee neven erven een enorm fortuin van een excentrieke oom uit Amerika. Maar het testament stelt als voorwaarde dat zij eerst in volledige armoede en ellende moeten leven, voordat zij het geld in handen krijgen. Dit is de tweede film van Macario, na zijn succesvolle debuut in IMPUTATO ALZATEVI!, het jaar daarvoor. Regisseur Mattoli weet maximale prestaties te halen uit deze virtuoze komiek.

Imputato alzatevi

1939 | Komedie

Italië 1939. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Erminio Macario en Leila Guarni.

Het regiedebuut van Mattoli en de eerste grote filmrol van Macario. Als excentrieke verpleger loopt hij somber en alleen door de stad. Hij is verliefd op een vrouwelijke collega en om haar ijdelheid te strelen doet hij zich voor als een succesvol versierder. Maar de enige vrouw die hij vindt, is zojuist vermoord, en hij wordt van het misdrijf beschuldigd. Als hij vrijgesproken is, wordt hij een briljant acteur die veel succes heeft. Een middelmatige film die het uitsluitend en alleen moet hebben van de sympathieke Macario.

Eravamo sette vedove

1939 | Komedie

Italië 1939. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Laura Nucci, Antonio Gandusio, Nino Taranto, Laura Solari en András Kern.

Zeven vrouwen en een man zijn gestrand op eem eiland, na een schipbreuk tijdens een cruise. Na een poosje knoopt een van de vrouwen een relatie aan met de man. Als de echtgenoten van de dames op het eiland verschijnen vindt er een blijde reünie plaats, voor iedereen behalve één.

Ai vostri ordini signora

1939 | Komedie

Italië 1939. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Elsa Merlini, Vittorio De Sica, Vivi Gioi en Umberto Melnati.

Amusante situatiekomedie waarin De Sica een jongeman speelt die werk zoekt. Hij wordt door een bedrijf ingehuurd dat zojuist een nieuw hotel heeft gebouwd. Hij en enkele anderen worden gekozen en moeten zich voordoen als gasten van het hotel. Hij ontmoet een kapitaalkrachtige weduwe en ze worden verliefd op elkaar. Hij verlaat haar omdat hij denkt dat hij vanwege zijn bescheiden achtergrond niet bij haar past. Een paar maanden lang zoekt de weduwe hem. De Sica weet niet dat hij van een onlangs overleden familielid een omvangrijk bedrag heeft geërfd. Aan het eind ontmoet hij de weduwe toevallig weer. Deze keer blijven ze wel bij elkaar. De Sica acteert voortreffelijk in deze film.

Nonna Felicita

1938 | Komedie

Italië 1938. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Dina Galli, Armando Falconi en Nino Taranto.

Grootmoeder Felicita Colombo (Galli) is bezorgd over het nonchalante en zorgeloze leventje dat haar kleinzoon leidt, aan de Ligurische kust. Ze gaat bij hem op bezoek om orde op zaken te stellen en maakt alles in orde. Licht vertier naar een toneelstuk maar bijzonder onderhoudend. De spelprestaties zijn goed.

La dama bianca

1938 | Romantiek, Komedie

Italië 1938. Romantiek van Mario Mattoli. Met o.a. Elsa Marlini, Nino Besozzi, Enrico Viarisio en Ada Cristina Almirante.

Een rijk echtpaar gaat op vakantie naar Cervinia in de noordelijkste provincie van Italië, Valla D'Aosta, vanwaar je de Matterhorn kan zien. De man is een onverbeterlijke rokkenjager en zijn vrouw weet dat. In de trein heeft hij al zitten flirten en in het hotel zit hij zo ongeveer alle dames achterna. De vrouw wil hem een lesje leren. Om hem jaloers te maken flirt ze er lustig op los en iedere avond valt ze een andere kerel om zijn hals.

Sette giorni all'altro mondo

1936 | Komedie, Romantiek

Italië 1936. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Armanda Falconi, Leda Gloria en Mimi Aymler.

Een rokkenjager met een eigen bedrijf vertelt zijn vrouw dat hij voor zaken naar Oslo in Noorwegen moet. In werkelijkheid verzint hij dat verhaal om in Abruzzo zijn maîtresse te kunnen ontmoeten. Zijn vrouw doorziet zijn plannetje echter en er wacht hem dan ook een verrassing. Erg onderhoudend met een paar goede acteurs.

La damigella di Bard

1936 | Komedie

Italië 1936. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Emma Gramatica, Luigi Cimara en Mirella Pardi.

Een oude vrijster van adel, die gedwongen werd van het huwelijk af te zien toen zij jong was, heeft grote belangstelling voor de rampspoed van een meisje, dat verliefd is op een jongeman. De vrouw helpt de jonge geliefden met het overwinnen van de hindernissen, die hun huwelijk en geluk in de weg staan. Gramatica zet een goede en sympathieke rol neer als de adellijke dame. Een ietwat sentimentele film.

L'uomo che sorride

1936 | Komedie

Italië 1936. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Vittorio De Sica, Assia Noris, Umberto Melnati en Enrico Viarisio.

Aldo De Beneditti schreef het script voor de filmversie van het gelijknamige toneelstuk dat hij samen met Luigi Bonelli schreef. Een rijke weduwnaar probeert van zijn afschuwelijke dochter (Noris) af te komen en hij zoekt ijverig naar een huwelijkskandidaat voor de feeks. Op een dag verschijnt Pio Fardella (De Sica), die het wel met dochterlief wil proberen. Niet een film die eruit springt, maar de beminnelijke De Sica is verrukkelijk om naar te kijken.

Amo te sola

1935 | Komedie

Italië 1935. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Vittorio De Sica, Milly, Enrico Viarisio en Carlo Ninchi.

Een beroemde Napolitaanse componist arriveert in Florence en wordt verliefd op een jonge vrouw, Grazia (Milly). Hij bezoekt regelmatig een plaats waar zich liberalen ophouden en componeert een partijlied, waarna hij door de autoriteiten wordt gearresteerd. Na zijn vrijlating zoekt hij een goed heenkomen in Milaan maar heeft heimwee naar Grazia en keert terug naar Florence. De film laat het streven naar politieke eenheid in Italië in de 19e eeuw zien. Tegen deze achtergrond hervinden de twee geliefden elkander weer. Een van de betere lichte komedies die Italië's Risorgimento bespot. Regisseur Mattoli houdt van het maken van grapjes over de oecumenische beweging van de winnaars en de opportunistische ommekeer van de verliezers. De Sica en de andere acteurs zijn superieur.

Tempo massimo

1934 | Komedie

Italië 1934. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Vittorio De Sica, Anna Magnani, Milly en Camillo Pilotto.

Een knappe, rijke jongeman ontfermt zich over een jonge, gracieuze parachutiste die in het Comomeer, op de grens van Italië en Zwitserland, is geland. De verrukkelijke vrouw is een avontuurlijk type en de weinig sportieve jongeman probeert haar in alles te evenaren, om zo haar liefde te winnen. Een dolle afdaling op de ski's wordt hem bijna fataal. Een middelmatige komedie met een buitengewoon charmante De Sica.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mario Mattoli op televisie komt.

Reageer