Ben Barzman: scenario.
Er zijn 8 films gevonden.

The Heroes of Telemark

1965 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Anthony Mann. Met o.a. Kirk Douglas, Richard Harris, Michael Redgrave, Mervyn Johns en Eric Porter.

In door de Duitsers bezet Noorwegen probeert een groep verzetsmensen te voorkomen dat de nazi's in de fjorden bij Telemark een atoombom maken. WO II-drama van regisseur Mann, wiens grote kracht lag bij westerns (Winchester '73), moet het meer hebben van spanning (en een zweem poëzie) dan van gevechtsmomenten. Als liefhebber van filmen op locatie toog Mann voor zijn op een na laatste film (hij overleed in 1967) met zijn prima cast naar Noorwegen en nam het ervan: veel mooie winterlandschappen en een aantal spectaculaire ski-scènes.

The Fall of the Roman Empire

1964 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1964. Drama van Anthony Mann. Met o.a. Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, Christopher Plummer en James Mason.

Bioscoopgangers in de jaren zestig waren zo oudheidsepos-moe dat zelfs het spectaculair nagebouwde Forum (400 meter lang) hen niet kon lokken naar The Fall of the Roman Empire. De film is wel een genreklassieker geworden vanwege de starpower en de prachtige beelden van onder meer schier oneindige, niet-gedigitaliseerde legers. Het verhaal over de Romeinse neergang door gekonkel na de moord op keizer Marcus Aurelius (Guinness), werd redelijk authentiek gehouden onder supervisie van historicus Will Durant, maar meeslepend is anders.

The Visit

1963 | Drama

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1963. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Hans Christian Blech, Anthony Quinn en Ingrid Bergman.

Bioscoopgangers in de jaren zestig waren zo oudheidsepos-moe dat zelfs het spectaculair nagebouwde Forum (400 meter lang) hen niet kon lokken naar The Fall of the Roman Empire. De film is wel een genreklassieker geworden vanwege de starpower en de prachtige beelden van onder meer schier oneindige, niet-gedigitaliseerde legers. Het verhaal over de Romeinse neergang door gekonkel na de moord op keizer Marcus Aurelius (Guinness), werd redelijk authentiek gehouden onder supervisie van historicus Will Durant, maar meeslepend is anders.

El Cid

1961 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Anthony Mann. Met o.a. Charlton Heston, Sophia Loren, Hurd Hatfield, Geneviève Page en Raf Vallone.

Eigenlijk geen film voor op tv want dit epos over de Spaanse ridder El Cid die in de 11de eeuw de strijd aanbond met de Moren, moet het vooral hebben van de fraai uitgelichte en grootschalige oorlogstaferelen. Zoals wel vaker bij spektakelfilms houdt het acteren niet over: Heston speelt een beetje saaie, nobele held die ook in de buurt van zijn geliefde Loren vrijwel continu in de plooi blijft. Oscars zaten er niet in, wel een paar nominaties, oa voor de song 'The falcon and the dove'.

Blind Date

1959 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1959. Misdaad van Joseph Losey. Met o.a. Hardy Krüger, Stanley Baker, Micheline Presle, Robert Flemyng en Gordon Jackson.

Kafka-achtig verhaal over een schilder die opzettelijk vals beschuldigd wordt van moord op zijn vriendin. Aanvankelijk een intrigerend mysterie, maar het wordt een praatfilm en verliest de vaart, waarmee hij begon. Scenario van Ben Barzman en Millard Lampell naar de roman van Leigh Howard. Camerawerk van Christopher Challis. Amerikaanse titel: CHANCE MEETING.

Time Without Pity

1956 | Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1956. Thriller van Joseph Losey. Met o.a. Michael Redgrave, Ann Todd, Peter Cushing, Leo McKern en Alec McGowan.

Dronkelap Redgrave laat zijn glas staan, als zijn zoon de strop dreigt te krijgen voor een moord, waarvan hij overtuigd is dat hij die nimmer begaan heeft. Hij gaat achter de waarheid aan en weet de onderste steen boven te krijgen. Een boeiend en spannend psychologisch drama met als minpuntje dat er soms te veel dialoog is. Een mijlpaal in de Britse film. Ben Barzman schreef het scenario naar het toneelstuk Someone Waiting van Emlyn Williams. Camerawerk van Freddi Francis.

The Boy with Green Hair

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Dean Stockwell, Pat O'Brien, Robert Ryan, Barbara Hale en Richard Lyon.

Doordat hij zijn beide ouders is verloren, heeft een jongen (Stockwell) zo'n afkeer van oorlog dat hij er op een dag groen haar van krijgt. Hij wordt het levende symbool van al het onrecht in de wereld. Hij is echter nog niet rijp genoeg om een verband te leggen tussen zijn idealen en de onmenselijke wereld van grote mensen, hoe scherp hij de dingen ook ziet. Schitterende parabel over jeugdige onschuld tegenover het soms misdadige gedrag van de wereldleiders. Een sublieme rol van Stockwell, knap bijgestaan door O'Brien als zijn grootvader. Het scenario van Ben Barzman en Alfred L. Levitt is gebaseerd op een verhaal van Betty Beaton. Mede door deze film werd regisseur Losey op de beruchte zwarte lijst geplaatst door de fascistoïde communistenjagers onder leiding van senator Eugen McCarthy in de beginjaren 1950 - dat waren idiote tijden, waarvoor Amerika zich diep dient te schamen. De fotografie is van George Barnes.

Back to Bataan

1945 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Edward Dmytryk. Met o.a. John Wayne, Anthony Quinn, Beulah Bondi, Fely Franquelli en Richard Loo.

John Wayne vocht wel degelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Hollywood. Het is weer vlaggenzwaaien geblazen in Back to Bataan. Zó erg, dat het onvoorstelbaar is dat regisseur Dmytryk en scenarist Ben Barzman later als on-Amerikaanse communistenheulers werden veroordeeld. Tijdens het filmen was de herovering van Bataan nog in volle gang, dus werd het script continu bijgewerkt. Wayne leidt als kolonel de Filippijnse ondergrondse naar victorie in de Stille Oceaan. Quinn speelde in zijn carrière alle nationaliteiten van de wereld, maar Filippino is zelfs voor hem een brug te ver.