Theo Lingen: regie en cast.
Er zijn 139 films gevonden.

Lady Dracula

1978 | Horror, Komedie

Duitsland 1978. Horror van Franz Josef Gottlieb. Met o.a. Brad Harris, Evelyn Kraft, Stephen Boyd, Theo Lingen en Christine Buchegger.

Na een honderdjarige slaap ontwaakt Lady Dracula en brengt nu het Wenen van 1976 in opschudding. De film is eerder saai dan griezelig. Ook bekend als LADY DRACULA - DAS LIEBESTOLLE VAMPIRMÄDCHEN.

Der Geheimnisträger

1975 | Komedie

Duitsland 1975. Komedie van Franz Josef Gottlieb. Met o.a. Gunther Philipp, Willy Millowitsch, Brigitte Mira, Theo Lingen en Eddi Arent.

Kuno, een ietwat naïeve boekhouder, wordt door de geheime dienst als koerier uitgekozen. Niets vermoedend maakt hij een reis naar Griekenland en verwondert hij zich over de verwarring die hij overal veroorzaakt. Onderhoudende filmkomedie met veel bekende Duitse komieken.

Immer Ärger mit Hochwürden

1972 | Komedie

Duitsland 1972. Komedie van Harald Vock. Met o.a. Georg Thomalla, Peter Weck, Heinz Reincke, Otto Schenk en Chris Roberts.

Een nog flauwer weliswaar op zichzelf staand vervolg op de komedie Hochwürden drückt ein Auge zu; dit keer raakt dorpspastoor Himmelreich (Thomalla) betrokken bij de strijd om een eilandje in het meer, waar hij een weeshuis wil stichten, terwijl ondernemer Springer (Weck) er een toeristencentrum van wil maken.

Hauptsache Ferien

1972 | Komedie, Muziek

Duitsland 1972. Komedie van Peter Weck. Met o.a. Peter Alexander, Martin Held, Christiane Hörbiger, Theo Lingen en Marietta Schupp.

Dr. Alexander, leraar op het gymnasium, moet aan de beste vriendin (Claus) van zijn dochter Schupp, de boodschap overbrengen dat zij niet bevorderd zal worden naar de volgende klas. Claus is de dochter van een steenrijke aannemer en ze wil haar vakantie niet laten verknoeien; ze probeert de deugdelijke Alexander om te kopen, maar hij is onkreukbaar. Zij zorgt ervoor dat Alexander een prijs wint in een loterij, waaraan hij niet heeft meegedaan. Haar oudere zus, de kokette architecte Hörbiger komt de prijs uitreiken. Het onvermijdelijke geschiedt: Alexander wordt verliefd op haar. Als zij er achterkomen zitten ze behoorlijk in het schip! Maar ze leefden nog lang en gelukkig. Oubollig romantisch gedoe rondom de keurige schlagerster Peter Alexander. Voor wie het zich nog herinneren kan.

Betragen ungenügend!

1972 | Komedie

Duitsland 1972. Komedie van Franz Josef Gottlieb. Met o.a. Hans Kraus, Renate Roland en Theo Lingen.

Dr. Alexander, leraar op het gymnasium, moet aan de beste vriendin (Claus) van zijn dochter Schupp, de boodschap overbrengen dat zij niet bevorderd zal worden naar de volgende klas. Claus is de dochter van een steenrijke aannemer en ze wil haar vakantie niet laten verknoeien; ze probeert de deugdelijke Alexander om te kopen, maar hij is onkreukbaar. Zij zorgt ervoor dat Alexander een prijs wint in een loterij, waaraan hij niet heeft meegedaan. Haar oudere zus, de kokette architecte Hörbiger komt de prijs uitreiken. Het onvermijdelijke geschiedt: Alexander wordt verliefd op haar. Als zij er achterkomen zitten ze behoorlijk in het schip! Maar ze leefden nog lang en gelukkig. Oubollig romantisch gedoe rondom de keurige schlagerster Peter Alexander. Voor wie het zich nog herinneren kan.

Wer zuletzt lacht, lacht am besten

1971 | Komedie

Duitsland 1971. Komedie van Harald Reinl. Met o.a. Roy Black, Uschi Glas, Theo Lingen, Ilja Richter en Siegfried Schürenberg.

Een failliet hotel komt weer tot bloei dankzij de liefde tussen het nichtje van de hotelier en de neef van de eigenaar van een hotelconcern. Een pretentieloze komedie met flauwe grappen. Het scenario is van Klaus E.R. von Schwarze en Johannes Weiß. Het camerawerk is van Heinz Hölscher.

Wenn mein Schätzchen auf die Pauke haut

1971 | Muziek, Komedie

Duitsland 1971. Muziek van Peter Weck. Met o.a. Roy Black, Uschi Glas, Theo Lingen, Ilja Richter en Peter Weck.

Schlager-ster Black schrijft zijn eigen liedjes en mag naar Amerika. Hij komt terug met uranium in plaats van een hit en zonder het onmiddellijk door te hebben met een heleboel gangsters achter zich aan. Als hij het in de gaten krijgt, verstopt hij zich gauw in een dorpsschooltje met een smerig schoolhoofd die echter een schone dochter heeft. En zo loopt het toch nog goed af in dit als film geflopte product. Scenario van Tom Eck, Johannes Weihs en Kurt Nachmann. Camerawerk van Heinz Hölscher.

Tante Trude aus Buxtehude

1971 | Komedie

Duitsland 1971. Komedie van Franz Josef Gottlieb. Met o.a. Rudi Carrell, Ilja Richter, Mascha Gonska, Theo Lingen en Chris Roberts.

Twee meisjes en twee privé-detectives op zoek naar de sleutel van de brandkast van tante Trude, die een miljoenenvermogen heeft nagelaten. Een geestig bedoelde film, die een graantje probeerde mee te pikken van Carrells tv-succes.

Die Tollen Tanten Schlagen Zu

1971 | Komedie, Muziek

Duitsland 1971. Komedie van Franz Josef Gottlieb. Met o.a. Rudi Carrell, Ilja Richter, Theo Lingen, Trude Herr en Hans Kraus.

Een snel vervolg op WENN DIE TOLLEN TANTEN KOMMEN van het jaar daarvoor. Carrell, Richter en Lingen zijn weer van de partij en wat er aan actie is draait om een strenge moeder met twee huwbare, ondeugende dochters, een meisjesinternaat, en een bijna failliet hotel aan de Oostenrijkse Wörthersee. Uitsluitend voor liefhebbers.

Wir hau'n die Pauker in die Pfanne

1970 | Komedie

Duitsland 1970. Komedie van Harald Reinl. Met o.a. Uschi Glas, Hans Kraus, Fritz Wepper, Karl Schönböck en Rudolf Schündler.

Wanneer Pepe Nietnagel, de schrik van elke leraar op het Mommsen Gymnasium, zijn ouders naar het vliegveld brengt, is hij zeer verbaasd zijn rector, Gottlieb Taft, daar aan te treffen. Maar wat blijkt: de man is de eeneiige tweelingbroer van de rector, Gotthold Emanuel Taft, en hij heeft nog een appeltje te schillen met zijn broer. Die mooie gelegenheid laat Pepe natuurlijk niet onbenut.

Die Feuerzangenbowle

1970 | Komedie

Duitsland 1970. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Walter Giller, Uschi Glas, Theo Lingen, Fritz Tillmann en Hans Richter.

Dit was Käutners laatste bioscoopfilm. Gauw een ander kanaal opzoeken. Biljarten of een demonstratie organiseren is ook leuk.

Pepe, der Paukerschreck

1969 | Komedie

Duitsland 1969. Komedie van Harald Reinl. Met o.a. Hans Kraus, Gustav Knuth, Uschi Glas, Theo Lingen en Hannelore Elsner.

In deze zeer flauwe middelbare scholieren-film laten de ondeugende rekels zowaar de spiksplinternieuwe auto van een leraar verdwijnen. Dat veroorzaakt nogal wat commotie, maar de vlegels staan gelukkig hun mannetje bij het 100-jarige bestaan van de school.

Hurra, die Schule brennt

1969 | Komedie

Duitsland 1969. Komedie van Werner Jacobs. Met o.a. Peter Alexander, Theo Lingen, Hans Kraus, Werner Finck en Gerlinde Locker.

In de vierde vlegelfilm speelt schlagerster Peter Alexander een z.g. progressieve leraar, en het Nederlandse zangertje van toen 'Heintje' is zijn ondeugende neef. Als hun school per ongeluk door de Inspecteur van het Onderwijs in brand wordt gestoken, komen ze terecht op een conservatieve school met een beruchte Lümmel-klas, onder aanvoering van raddraaier Kraus. Schlager-idool Alexander wordt verliefd op de muzieklerares, Locker. Het cirkeltje is dan rond. Indertijd al belegen materiaal, nu super flauw, waar niet om te lachen valt. Er volgden nog twee van zulke oninteressante producties.

Zum Teufel mit der Penne

1968 | Komedie

Duitsland 1968. Komedie van Werner Jacobs. Met o.a. Hans Kraus, Hannelore Elsner, Willy Millowitsch, Peter Alexander en Theo Lingen.

De vlegels uit de eerste film constateren dat er een tekort aan leerkrachten op hun school is en besluiten er wat aan te doen. Ze lokken een leuke, vlotte lerares hun instituut binnen, in het kader van een zgn. uitwisselingsprogramma. Een magere film die enkel en alleen steunt op één idee en die het best samengevat wordt door het schlagerliedje uit de film 'Siehst du da die Birke steh'n? Ach ja, sie ist so schlank und schön...' Onleuke scholierengrappen, die al een baard hadden toen de film in première ging.

Wenn die kleinen Veilchen blühen

1968 | Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1968. Muziek van Hermann Lanske. Met o.a. Marianne Schönauer, Johannes Heesters, Eleonore Bauer, Theo Lingen en Rudolf Carl.

Hoewel een meisjespensionaat verboden terrein is voor jonge mannen komt de liefde er toch wel binnen! Een sprankelende tv-verfilming van Stolz` operette onder diens eigen muzikale leiding, waarin zowel de oude garde (Heesters, Lingen en Carl) als de jonge (Fritsch en Kraus) zich uitstekend weren.

Die Lümmel von der ersten Bank

1968 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1968. Komedie van Werner Jacobs. Met o.a. Hans Kraus, Theo Lingen, Gila von Weitershausen, Günther Schramm en Uschi Glas.

De scholier Pepe Nietnagel heeft het voortdurend aan de stok met dekaan Knörz en om van hem af te komen zorgt hij ervoor dat zelfs directeur Taft begint te twijfelen aan het gezonde verstand van de leraar. Knörz wordt daarom naar een sanatorium gestuurd en wordt opgevolgd door de jonge leraar Kersten; met wie Pepe het meteen uitstekend kan vinden. Als Kersten verliefd wordt op Helena Taft; de dochter van de directeur; zorgt Pepe er dan ook voor dat de twee nader tot elkaar kunnen komen.

Der Vogelhändler

1968 | Muziek

Duitsland 1968. Muziek van Joachim Hess. Met o.a. Peter Minich, Lucia Popp, Renate Holm, Karl Dönch en Ernst Schütz.

De vogelkoopman Adam heeft een vriendinnetje, Christel een vrouwelijke postbode, maar er moet eerst het één en ander gebeuren voordat ze elkaar voor eeuwig trouw beloven. Met een uitstekende rolbezetting is Hess de vrije natuur ingetrokken en dit maakt deze tv-verfilming van Zellers operette tot een extra-plezierige aangelegenheid.

Die Heiden von Kummerow und ihre lustigen Streiche

1967 | Drama, Komedie

Duitsland​/​​Oost Duitsland 1967. Drama van Werner Jacobs. Met o.a. Paul Dahlke, Ralf Wolter, Fritz Tillmann, Rainer Penkert en Jörg Resler.

Uit het dagboek van een protestante herdershond, die rond 1900 in Pommeren het nodige te stellen heeft met een conservatief ingestelde kudde, wars van vooruitgang en een jeugd die heidense gebruiken verheerlijkt. Unieke z.g. culturele samenwerking tussen de Oost- en Westduitsers bezet met een gemengde rolverdeling van ervaren spelers. Ondanks de buitenissige invalshoek, een recht geaarde Heimatfilm, die buiten de landsgrenzen de kijkers toch nauwelijks in volvoering kan brengen. Voor eigenheimers van het jaar 2.000 een verouderde moraal met socialistische principia, die aardig hilarisch aandoen. Scenario van Johanna Sibelius en Eberhard Keindorff naar het gelijknamige boek van Ehm Welk. Camerawerk van Günter Haubold.

Das Große Glück

1967 | Romantiek, Musical, Komedie

Oostenrijk 1967. Romantiek van Franz Antel. Met o.a. Marika Kilius, Hans Jürgen Bäumler, Uschi Glas, Scilla Gabel en Gerd Vespermann.

In 1963 en 1964 werden Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler wereldkampioen kunstschaatsen. Hun populariteit werd door regisseur Antel uitgebuit in een film, Die große Kür, en een paar jaar later met Das große Glück, waarin het koppel voornamelijk doet waar het goed in is: schaatsen. Het dun-ijs-verhaaltje voorziet in carrièreproblemen voor Hans-Jürgen, omdat Marika gaat trouwen. Een nauwelijks terzakedoend recent Oostenrijks mopje: 'Marika Kilius und Hans-Jürgen Bäumler wollen wieder zusammen Eislaufen. Ihr Spezialsprung: der dreifache Alzheimer.' (IdH/VPRO Gids)

Die fromme Helene

1965 | Drama

Duitsland 1965. Drama van Axel von Ambesser. Met o.a. Simone Rethel, Theo Lingen, Bruno Hübner, Abraham Glanzmann en Leonardo Putzgruber.

Een brave film gezien door de ogen van de legendarisch schrijver-tekenaar Wilhelm Busch ('Max und Moritz') gespeeld door regisseur von Ambesser over een meisje met ondeugende streken. Haar strenge voogd, een gepensioneerde gevangenisdirekteur, stuurt haar voor de vakantie naar het platteland om haar mores te leren.

Bei Pichler stimmt die Kasse nicht

1961 | Komedie

Duitsland 1961. Komedie van Hans Quest. Met o.a. Theo Lingen, Georg Thomalla, Fita Benkhoff en Karin Dor.

Van de roman Der Hochstapler van U. Katajew was in 1931 al een erg komische verfilming gemaakt door Fritz Kortner: DER BRAVE SŸNDER, waarbij deze verfilming maar bleekjes afsteekt ook al deed Luis Trenkers cameraman Albert Benitz het camerawerk.

Pension Schöller

1960 | Komedie

Duitsland 1960. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Rudolf Vogel, Christa Williams, Ann Smyrner, Helmut Lohner en Theo Lingen.

De lotgevallen van student in de medicijnen Lohner die van jazz houdt en naar 20.000 mark zoekt om een bandje op te richten. Daartoe probeert hij zijn rijke oom Vogel centjes af te troggelen onder het motto `de schijn bedriegt maar al te graag`. Banaal en knoeierig. Joachim Wedekind, Gustav Kampendonk en de regisseur fabriekten het zwakke scenario naar de klucht van Wilhelm Jacoby (vader van de regisseur) en Carl Lauff. De derde verfilming; de eerste was in 1930 en tweede in 1952 van Jacoby zelf. Deze zelfherhaling is tevens zijn zwanenzang. Achter de camera stond Willy Winterstein.

Eine Frau fürs ganze Leben

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Klausjürgen Wussow, Gustav Knuth, Harry Meyen en Theo Lingen.

Het leven van een vrouw, vanaf jong meisje omstreeks de eeuwwisseling tot grootmoeder zestig jaar later. Tamelijk hypocriet van Liebeneier om zomaar de dertien jaar van het Hitler-tijdperk over te slaan. Een incompleet vrouwenleven en een incomplete film.

Die Nacht vor der Premiere

1959 | Komedie, Muziek

Duitsland 1959. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Wiebke Paritz, Theo Lingen, Marika Rökk en Wolfgang Lukschy.

Het leven van een vrouw, vanaf jong meisje omstreeks de eeuwwisseling tot grootmoeder zestig jaar later. Tamelijk hypocriet van Liebeneier om zomaar de dertien jaar van het Hitler-tijdperk over te slaan. Een incompleet vrouwenleven en een incomplete film.

Die Gans von Sedan

1959 | Historische film

Duitsland 1959. Historische film van Helmut Käutner. Met o.a. Hardy Krüger, Jean Richard, Françoise Rosay, Dany Carel en Theo Lingen.

In de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 verwisselen een Franse en een Duitse soldaat van uniform, worden vrienden en beiden verliefd op hetzelfde meisje. Ach ja, die oorlogen toch. Het scenario is van Jean L'Hote en regisseur Käutner naar de roman Ein Sonntag auf dem Felde der Ehre van L'Hote. Het camerawerk is van Jacques Letellier.

Der Löwe von Babylon

1959 | Avonturenfilm

Spanje​/​​Duitsland 1959. Avonturenfilm van Johannes Kai. Met o.a. Georg Thomalla, Theo Lingen, Helmut Schneider, Fernando Schancho en Rafael Luis Calvo.

In dit niet al te sterke Karl May-avontuur maken Thomalla en Lingen als respectabele Arabieren een reis op een vlot op de Tigris en worden door de politie voor smokkelaars aangezien. Overdreven spel en een bijna karikaturale uitbeelding van het Midden-Oosten.

Im Prater blüh'n wieder die Bäume

1958 | Muziek

Oostenrijk 1958. Muziek van Hans Wolff. Met o.a. Johanna Matz, Gerhard Riedmann, Nina Sandt, Theo Lingen en Marte Harell.

Een prins wordt verliefd op een meisje van eenvoudige komaf, maar moet om politieke redenen van een huwelijk afzien. Een matte verfilming van het toneelstuk Die Sachertorte. Geza von Bolvary zou er beslist méér van hebben gemaakt. Stolz' befaamde 'Wienerlied', dat als titel fungeert, plus twee door hem voor deze film gecomponeerde melodieën zorgen in ieder geval voor nog wat Weense sfeer.

Eine Reise ins Glück

1958 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1958. Komedie van Wolfgang Schleif. Met o.a. Rudolf Prack, Waltraud Haas, Theo Lingen, Teddy Reno en Oskar Sima.

Een vrolijke en onderhoudende komedie over het bezit van een verlopen wijngaard en de voorraad chianti in Italië die geërfd worden door een Duitse caféhoudster zonder centen. Een corrupte zaakvoerder en een uitgekookte wijnhandelaar menen de naïeve dirndl uit het Noorden gemakkelijk in het ootje te kunnen nemen, maar de dochter van de zaakvoerder gooit roet in het eten. Mooie landsschapsfotografie. Het scenario is van J.A. Hübler-Kahla en Franz Gribitz. Het camerawerk is van Willi Sohm.

Ein Lied geht um die Welt

1958 | Biografie, Drama

Duitsland 1958. Biografie van Géza von Bolváry. Met o.a. Hans Reiser, Sabina Sesselmann, Theo Lingen, Karl Lieffen en Ruth Stephan.

Een boeiende, maar hier en daar nogal geromantiseerde biografie van Joseph Schmidt met dezelfde titel als Schmidts eigen film uit 1933. Voor de zangfragmenten is de stem van de in 1942 overleden tenor gebruikt. Scenario van Ernst Neubach. Camerawerk van Ernst W. Kalinke.

DieSklavenkarawane

1958 | Avonturenfilm

Duitsland​/​​Spanje 1958. Avonturenfilm van Georg Marischka. Met o.a. Georg Thomalla, Theo Lingen, Victor Staal en Mara Cruz.

Thomalla speelt een Noord-Afrikaanse avonturier die twee vrienden uit de klauwen van een meedogenloze slavenhandelaar tracht te bevrijden. Als hij hulp krijgt van een excentrieke Engelsman (Lingen) worden de problemen alsmaar groter. Het loopt uiteraard goed af in deze vooral kluchtige film waarin eigenlijk niemand in zijn rol past. Gebaseerd op een verhaal van Karl May.

Drei Mann auf einem Pferd

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Kurt Meisel. Met o.a. Walter Giller, Nadja Tiller, Gardy Granass, Theo Lingen en Kurt Meisel.

Erwin Tucke is dichter, maar hij moet de kost winnen met het maken van vier-regelige rijmpjes voor ansichtkaarten. Daarmee kan hij nauwelijks het zout in de pap verdienen. In zijn vrije tijd vult hij als hobby de paardentoto in, want voor Erwin is dit net zoiets als een kruiswoordpuzzel.

Die Unschuld vom Lande

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Rudolf Schündler. Met o.a. Theo Lingen, Bibi Johns, Rudolf Platte, Ruth Stephan en Walter Groß.

Weinig geslaagde remake van de gelijknamige film van Carl Boese uit 1932/33 (die ook nog in het Italiaans gedraaid werd als LA PROVINCIALINE) over een schone plattelandsdochter die carri[KA2]ere wil maken op de planken van het toneel in de Duitse hoofdstad. Ze raakt verstrikt in allerhande huwelijksgekonkel. In deze dijenkletser zijn de boertige, dubbelzinnige grappen niet van de lucht. Een wegwerp sit-com uit het pre-tv-tijdperk. Het scenario werd geschreven naar het oorspronkelijke draaiboek van Walter Wasserman en Walter Schnee door een team van z.g. deskundigen: C.A. Barret, Per Schwenzen, Fritz B[KA3]ottger en Curth Flatow (die er niet voor uit wilde komen, want hij staat niet op de aftiteling). De Engelsen hebben zo'n fraaie definitie van een kameel: 'a horse designed by a committee'; dat was stellig van toepassing op het voornoemde equipe van auteurs. Werner M. Lenz verzorgde de nauwelijks opwindende fotografie.

Die Beine von Dolores

1957 | Muziek

Duitsland 1957. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Ruth Stephan, Germaine Damar, Theo Lingen en Claus Biederstaedt.

Een nachtclubdanseres vertelt haar ouders dat ze als nachtzuster in een ziekenhuis werkt. Wanneer haar vader een baan in de nachtclub krijgt, ontstaan er allerlei verwikkelingen. Matige revuefilm met pittige muziek van Michael Jary.

Almenrausch und Edelweiß

1957 | Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1957. Komedie van Harald Reinl. Met o.a. Theo Lingen, Karin Dor, Paul Westermeier, Maria Andergast en Elma Karlowa.

Na jarenlang alleen door haar moeder te zijn opgevoed wil een meisje nu wel eens haar vader zien. Ondanks Theo Lingen en Karin Dor heeft Harald Reinl er niet meer dan een banale klucht van gemaakt.

Wo die Lerche singt

1956 | Muziek

Oostenrijk 1956. Muziek van Hans Wolff. Met o.a. Doris Kirchner, Renate Holm, Theo Lingen, Lutz Landers en Oskar Sima.

Een kunstschilder is verliefd op een mode-ontwerpster, maar tegelijkertijd heeft hij een verhouding met een ander. Een vrije, niet zo geslaagde bewerking van de gelijknamige minder bekende operette van Franz Lehár.

Meine Tante, deine Tante

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Theo Lingen, Hans Moser, Oskar Sima, Georg Thomalla en Sabine Bethmann.

Drie deftige dames gaan boven een bank wonen. Dolle pret als het heren blijken te zijn, die boosaardige plannen beramen. Scenario van Bobby E. Lüthge en J.A. Hübler-Kahla. Camerawerk van Bruno Stephan.

Familie Schimek

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Theo Lingen, Fita Benkhoff en Lucie Englisch.

In 1926 verfilmde Alfred Halm onder de titel WIENER HERZEN het typisch Oostenrijkse verhaal over de knecht die veel misverstanden veroorzaakt in een meubelmakerij na de dood van zijn baas. De Hans Moser-film uit 1937 was van alle drie versies de leukste.

Der Mustergatte

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Harald Juhnke, Theo Lingen en Inge Egger.

Omdat zij haar man een dooie pier vindt, begint Egger een flirt met Lingen die dit best leuk vindt. Het huwelijk dreigt uit elkaar te vallen en dat is ook weer niet de bedoeling. Deze komedie háált het niet bij de Rühmann-versie uit 1937. Wat maakten de Duitsers in de jaren 1950 saaie films.

Das Liebesleben des schönen Franz

1956 | Komedie

Oostenrijk 1956. Komedie van Max Nossek. Met o.a. Theo Lingen, Erika von Thellmann, Walter Müller, Wolfgang Wahl en Nicole Heesters.

Een don-juan koketteert in opdracht van zijn baas met de dames. Dit loopt ten slotte flink uit de hand en als gevolg rammelen een tweetal misleide vrouwtjes beurtelings en onafhankelijk van elkaar buitengewoon nijdig aan zijn deur; als hem dan ook nog een ontvoering in de schoenen geschoven wordt, is hem de grond duidelijk te heet onder de voeten en moet een groothartige benedenbuurvrouw hem verbergen. Een flauwe, lege komedie die al die drukte niet waard is; Nossek heeft wel beter werk afgeleverd.

Wenn die Alpenrosen blüh'n

1955 | Drama, Romantiek

Duitsland 1955. Drama van Richard Häussler en Hans Deppe. Met o.a. Hertha Feiler, Claus Holm, Marianne Hold, Christine Kaufmann en Richard Häussler.

Oh, wat is er veel aan de hand in het idyllische alpendorpje Alpsee: misverstanden, een oplichter, een ruziënd paartje, een gescheiden stel met een dochter die in haar eentje de berg opklimt. Maar gelukkig komt alles weer goed! Een leuke film voor de zondagmiddag. Scenario van Ilse Lotz-Dupont en Tibor Yost. Camerawerk van Willy Winterstein.

Heidi und Peter

1955 | Familiefilm, Drama, Jeugdfilm

Zwitserland 1955. Familiefilm van Franz Schnyder. Met o.a. Elspeth Sigmund, Heinrich Gretler, Thomas Klameth, Willy Birgel en Isa Günther.

Heidi keert na een lang verblijf in de grote stad terug naar haar geliefde alpenlandschap en de berghut van haar grootvader. Ze leert haar vriendje Peter, die geitenhoeder is, lezen en zwerft dagenlang met hem over de alpenweide. Peter en Heidi smeden al toekomstplannen, maar de komst van Heidi's vriendin Klara gooit alles in de war.

Die Wirtin zur goldenen Krone

1955 | Komedie

Oostenrijk 1955. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Fritz Schulz, Albert Rueprecht en Paula Wessely.

Heidi keert na een lang verblijf in de grote stad terug naar haar geliefde alpenlandschap en de berghut van haar grootvader. Ze leert haar vriendje Peter, die geitenhoeder is, lezen en zwerft dagenlang met hem over de alpenweide. Peter en Heidi smeden al toekomstplannen, maar de komst van Heidi's vriendin Klara gooit alles in de war.

Hurra - ein Junge!

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Ernst Marischka. Met o.a. Paul Westermeier, Grethe Weiser, Ingrid Lutz, Theo Lingen en Adrian Hoven.

Een onverteerbare dijenkletser over de huwelijksontrouw, buitenechtelijke kinderen, die absoluut niet meer door de beugel kan naar de boulevardklucht van het duo Arnold en Bach, door regisseur Marischka hoogstpersoonlijk tot scenario verheven. Theo Lingen is Professor Waldemar Weber, die uit medelijden de onechte zoon van zijn inmiddels overleden hospita geadopteerd had toen hij nog student was en nu met `zijn verleden` geconfronteerd wordt. Het `kind` is volwassen, heet Fritz Pappenstiel (Müller) en is cabaretier. Zijn grootouders die voor het eerst van zijn bestaan horen, verwachten een baby en geen potsenmaker. Luide, zo niet oververdovende teksten, die leuk zouden moeten zijn. Kurt Schulz stond achter de camera. Een film om te vermijden.

Heute nacht passiert's

1953 | Komedie, Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Theo Lingen, Ilse Petri, Hans Holt, Christiane Jansen en Ingrid Lutz.

Een brave leraar wordt door zijn schoonvader overgehaald, de modesalon die hij van zijn vroegere geliefde heeft geërfd, over te nemen. Natuurlijk lukt het de leraar niet zijn dubbelleven verborgen te houden, en het ene misverstand stapelt zich op na het andere. Een grove komedie der verwisselingen zonder al te veel niveau.

Heimlich, still und leise

1953 | Muziek

Duitsland 1953. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Gretl Schörg, Walter Giller, Hans Nielsen en Theo Lingen.

Een beroemde operettezangeres moet heel wat doorstaan voordat het geluk haar toelacht. Een niet onaardige operettefilm, waarvoor Paul Linckes muziek door Michael Jary in een nieuw jasje werd gestoken.

Die vertagte Hochzeitsnacht

1953 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1953. Komedie van Karl Georg Külb. Met o.a. Margot Hielscher, Theo Lingen, Viktor Staal, Hans Leibelt en Paul Westermeier.

Een vader doet alle moeite om zijn dochters te overtuigen van de onschuld van hun aanstaande echtgenoten, die allebei in onmiskenbaar overspelige situaties worden betrapt. Vader raakt daarbij verstrikt in zijn eigen verzinsels. Domme klucht-der- vergissingen, waarbij weinig te lachen valt.

Schäm' dich, Brigitte!

1952 | Komedie

Oostenrijk 1952. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Heinz Rühmann, Hans Moser, Theo Lingen, Nadja Tiller en Annie Rosar.

Dr. Felix Schneider (Rühmann), Professor Stieglitz (Moser) en Paul Fellmeier (Lingen) met hun respectievelijke vrouwen vormen drie echtparen die lief en leed delen. Drie in Duitsland zeer populaire hoofdrollen in één klucht - dat kan niet anders dan kassa-kassa betekenen. En zo hoort het kennelijk ook.

Man lebt nur einmal

1952 | Komedie

Duitsland 1952. Komedie van Ernst Neubach. Met o.a. Theo Lingen, Paul Hörbiger, Rudolf Platte, Lisa Stammer en Marina Ried.

Zakenman Lingen heeft grote schulden. Bovendien maakt hij mot met verloofde Stammer. Hij ziet het niet meer zitten. Er is nog maar één uitweg: zelfmoord, maar hij durft niet. Hij is een fatsoenlijk mens en wil zijn schuldeisers betalen; hij heeft een levensverzekering, die na zijn dood voldoende uitkeert om alle schulden te voldoen. Hij neemt contact op met een gangster en vraagt deze hem te vermoorden. De killer heeft geen tijd en speelt de opdracht door naar een 'collega'; ondertussen is alles weer koek en ei tussen Stammer en Lingen. Nu wil hij niet meer dood. Hij moet zich uit de voeten maken om het vege lijf van een moordenaarshand te redden. Regisseur Neubach schreef zelf het scenario naar zijn eigen boulevardklucht Der Mann, der seinen Mörder sucht. Hoewel het thema geheel en al versleten is, blijkt de vaart er toch nog in te zitten. De film is vaardig gespeeld en het is plezierig tijdverdrijf. Otto Baecker stond achter de camera.

Die Diebin von Bagdad

1952 | Komedie, Muziek, Fantasy

Duitsland 1952. Komedie van Carl Lamac. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Paul Kemp, Theo Lingen en Fita Benkhoff.

Een klerendievegge aan het kaliefhof weet samen met een roofzuchtige sjeik te ontsnappen. Dit onbenullige en genante gedoe is in het milieu van 1001 Nacht gesitueerd en laat de publiekslievelingen Ziemann en Prack voor de verandering eens in een zeer exotische rol zien... Scenario van Gustav Kampendonck.

Hilfe, ich bin unsichtbar!

1951 | Komedie

Duitsland 1951. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Theo Lingen, Inge Landgut, Fita Benkhoff, Grethe Weiser en Hubert von Meyerinck.

Een domme verzekeringsagent brengt met zijn experimenteerdrift zijn vrouw tot wanhoop. Van zijn laatste geld ontwikkelt hij een machine, die zogenaamd onzichtbaar maakt. In een heilzame droom beleeft hij de gevolgen van deze onzichtbaarheid en wordt vanaf dan een beter mens. Een nietszeggende komedie, geheel afgestemd op Lingen.

Durch dick und dünn

1951 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1951. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Theo Lingen, Fita Benkhoff, Dietrich Kühnel, Tessy Kuhls en Grethe Weiser.

Oppervlakkige komedie over een druk gezinshoofd met de onverwachtse grillen die te maken krijgt met een zeer welkome erfenis in de vorm van een oud vehikel. Lingen probeerde het deze keer weer eens als regisseur, maar wist echter weinig meer dan een paar versleten grappen te bedenken.

Die Mitternachts-Venus

1951 | Muziek, Komedie

Duitsland 1951. Muziek van Ferdinand Dörfler. Met o.a. Theo Lingen, Paul Kemp, Maria Andergast, Hans Schwarz en Hubert von Meyerinck.

Een kledingontwerper krijgt een slechte naam in zijn provinciestad vanwege de extravagante modellen die hij ontwerpt. In de modesalon van de grote stad daarentegen, verdringen de dames zich om hem. Maar al gauw is hij het fijnzinnige gedoe van de upper ten zat en keert weer terug naar waar hij hoort. Pretentieloze klucht.

Schuß um Mitternacht

1950 | Mysterie

Duitsland 1950. Mysterie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Mady Rahl, Jakob Tiedtke, Ida Wüst, Theo Lingen en Albert Matterstock.

Een misdaadbestrijder wordt tijdelijk op vakantie gestuurd, omdat hij al jaren met dezelfde zaak bezig is. Natuurlijk lukt het hem juist op de vakantieplek de moord op te helderen. Doorsnee misdaadfilm die nog in oorlogstijd (1944) opgenomen werd, maar pas zes jaar later te zien was.

Jetzt schlägt's 13!

1950 | Komedie

Oostenrijk 1950. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen, Susi Nicoletti, Josef Meinrad en Lotte Lang.

Een Weense variant op het oeroude Comedia del'Arte-motief van de slimme knecht en de domme meester. De rappe Lingen wordt als butler door Mosers vrouw ontslagen omdat hij de avontuurtjes van zijn baas dekte. Een van Mosers geestigste rollen, en wie een fan van hem wil worden moet met deze film beginnen.

Die gestörte Hochzeitsnacht

1950 | Komedie

Duitsland 1950. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Louis Gravuere, Camilla Horn, Theo Lingen, Adele Sandrock en Ilse Werner.

Een goed gespeelde niet al te originele dijenkletser over een ex-vrouw, die de huwelijksnacht komt verpesten van haar hertrouwde ex-echtgenoot. Eind goed al goed: ze troost zich met een vriend van haar voormalige man. Ook bekend als GUTE NACHT, MARY.

Der Theodor im Fuszballtor

1950 | Sportfilm

Duitsland 1950. Sportfilm van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen, Josef Meinrad, Gustav Knuth en Lucie Englisch.

Twee voetballers dingen naar de hand van één meisje. Typisch onbenullig Emo-kijkvoer, draaglijk echter voor doorgewinterde Moser-fans. Schlager: 'Der Theodor im Fuszballtor'

Um eine Nasenlänge

1949 | Sportfilm, Komedie, Romantiek

Duitsland 1949. Sportfilm van E.W. Emo. Met o.a. Theo Lingen, Hans Moser, Sonja Ziemann, Rudolf Prack en Ilse Petri.

Komedie der verwisselingen die zich afspeelt tijdens een zesdaagse race: een krantenjongen doet zich voor als wielrenner om zijn geliefde te imponeren. Wanneer deze onverwachts tijdens de wedstrijd opduikt, ontstaan er pijnlijke situaties. Het duo Moser - Lingen zorgt voor een heerlijke reeks van grappen, verder pretentieloos amusement voor sportfans.

Nichts als Zufälle

1949 | Komedie

Duitsland 1949. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Theo Lingen, Sonja Ziemann, Susi Nicoletti, Grethe Weiser en Hans Richter.

Vanwege de schlager 'Warum fuhr Kolumbus nach Amerika?' werd deze komedie over een eerste huwelijksdag voor katholieken strikt ontraden.

Liebesheirat

1949 | Sportfilm, Familiefilm

Duitsland 1949. Sportfilm van Theo Lingen. Met o.a. Hans Holt, Winnie Markus, Theo Lingen, Susi Nicoletti en Beppo Brem.

De gezellige wittebroodsweken van een jong echtpaar worden door de komst van een vroegere vriendin van de bruidegom flink verstoord. De echtelijke ruzie kan pas opgelost worden wanneer ook de jonge echtgenoot de kwellingen van de jaloezie leert kennen. Onschuldige filmpret uit het Duitsland van na de oorlog.

Wiener Melodien

1947 | Komedie, Muziek, Familiefilm

Oostenrijk 1947. Komedie van Theo Lingen en Hubert Marischka. Met o.a. Elfie Mayerhofer, Johannes Heesters, Fritz Gehlen, Hedwig Bleibtreu en Anton Gaugl.

Tweelingzusters, die in hun vroegste jeugd van elkaar gescheiden zijn, ontmoeten elkaar vele jaren later als zangeressen in Wenen. Pretentieloze, vrolijke komedie der verwisselingen met muzikale charme.

Operettenklänge

1945 | Muziek

Duitsland 1945. Muziek van Theo Lingen. Met o.a. Paul Hörbiger, Hans Holt, Margot Jahnen, Theo Lingen en Hilde Hildebrand.

Een chocoladefabrikant viert zijn jubileum met een compositie van Millöcker en de dochter van de fabrikant verlooft zich. Het bekende Weense operettewerk, ook bekend onder de titels DER ARME JONATHAN en GLŸCK MUSS MAN HABEN.

Es fing so harmlos an

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Johannes Heesters, Inge List, Theo Lingen, Will Dohm en Maria Eiselt.

Lichtvoetige, voorspelbaar kostuum-niemendalletje van Lingen met Heesters en hemzelf in de hoofdrol. De intrige gaat om een gevonden diplomatentas met een streng geheim verdrag, en de verovering van het seksobject van weleer Eiselt, een rondborstige brave operazangeres à la Bianca Castafiore. Scenario van Lingen en Franz Gribitz naar het gelijknamige toneelstuk. Camerawerk van Erich Claunigk.

Tolle Nacht

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Marte Harell, Gustav Fröhlich, Theo Lingen en Marina Ried.

Een zangeres krijgt in haar hotelkamer nachtelijk bezoek van een man in pyjama die de weg is kwijtgeraakt. Daaruit vloeien de nodige complicaties voort. Een verre van origineel gegeven, daarenboven allesbehalve verrassend uitgewerkt. Van Lingen als regisseur zou men iets meer mogen verwachten.

Wiener Blut

1942 | Muziek

Duitsland 1942. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen, Maria Holst, Willy Fritsch en Fred Liewehr.

Tijdens het Congres van Wenen geniet een Duitse graaf met volle teugen van het Weense leven. Een charmante bewerking van Johann Strauss` gelijknamige operette, waarin de komieken Lingen en Moser alle ruimte krijgen, zonder uit de toon te vallen. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Sieben Jahre Glück

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Ernst Marischka. Met o.a. Hannelore Schroth, Wolf Albach-Retty, Theo Lingen, Hans Moser en Elly Parvo.

Een eenzame romanschrijver en dito schrijfster komen na veel vijven en zessen tot elkaar. Na het succes van SIEBEN JAHRE PECH schreef Marischka een draaiboek vol min of meer op zich zelf staande, soms heel leuke soms minder geslaagde, grappen voor het duo Lingen-Moser. De medewerking van de Italiaanse acteurs, o.a. Stoppa, zal wel in verband staan met het feit dat de film in de Cinecittá-studio's in Rome werd opgenomen.

Liebeskomödie

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Magda Schneider, Lizzi Waldmüller, Johannes Riemann, Albert Matterstock en Theo Lingen.

Een berooide schilderes probeert in de belangstelling te komen door rond te bazuinen dat ze een affaire heeft met een beroemde operettecomponist. In dit vrolijke blijspel wisselen dolle scènes en droge humor elkaar af. Scenario van Franz Gribitz, door de camera keek Erich Claunigk.

Liebeskomodie

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Johannes Riemann en Magda Schneider.

Een berooide schilderes probeert in de belangstelling te komen door rond te bazuinen dat ze een affaire heeft met een beroemde operettecomponist. In dit vrolijke blijspel wisselen dolle scènes en droge humor elkaar af. Scenario van Franz Gribitz, door de camera keek Erich Claunigk.

Johann

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Theo Lingen, Fita Benkhoff, Irene von Meyendorff, Hermann Thimig en Hilde Seipp.

Johann, de volmaakte kamerdienaar, belandt door een kamermeisje in de gevangenis en dat is nog maar het begin van een reeks bonte avonturen. Theo Lingen in een heel amusante verfilming van zijn eigen toneelstuk, dat indertijd ook op de Nederlandse planken werd gespeeld (met Cor Ruys).

Was geschah in dieser Nacht?

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Theo Lingen, Lucie Englisch, Irene von Meyendorff, Karl Ludwig Diehl en Hans Brausewetter.

Marion is te verlegen om de, niet minder verlegen, dr. Johannes Petersen te bekennen dat ze van hem houdt. Een resoluut nichtje zorgt ervoor dat ze een paar worden. Een amusant blijspel met goede dialogen, aantrekkelijke muziek van Jary en een spitse regie van Lingen.

Hauptsache glücklich!

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Heinz Rühmann, Hertha Feiler, Jane Tilden, Hans Leibelt en Fritz Odemar.

R[KA3]uhmann is als boekhoudertje tevreden met zijn bestaan, maar vrouwlief Hertha (ook in werkelijkheid Rühmanns vrouw) niet. De rekeningen worden echter te hoog en Rühmann komt in de problemen, waarna zijn vrouw wil scheiden. Jochen Huth schreef het scenario naar een idee van Walter Foster en Rudo Ritter. Oskar Schnirch verzorgde het camerawerk.

Hauptsache glücklich

1941 |

Duitsland 1941. Theo Lingen. Met o.a. Ida Wüst, Hertha Feiler en Heinz Rühmann.

R[KA3]uhmann is als boekhoudertje tevreden met zijn bestaan, maar vrouwlief Hertha (ook in werkelijkheid Rühmanns vrouw) niet. De rekeningen worden echter te hoog en Rühmann komt in de problemen, waarna zijn vrouw wil scheiden. Jochen Huth schreef het scenario naar een idee van Walter Foster en Rudo Ritter. Oskar Schnirch verzorgde het camerawerk.

Frau Luna

1941 | Muziek

Duitsland 1941. Muziek van Theo Lingen. Met o.a. Lizzi Waldmüller, Fita Benkhoff, Theo Lingen, Georg Alexander en Paul Kemp.

De première van de operette 'Frau Luna' dreigt in het water te vallen, want de autoriteiten vinden de kostumering te frivool! Aardige fantasie rond Paul Linckes meest succesvolle werk, met een sprankelende Lizzi Waldmüller.

Dreimal Hochzeit

1941 | Romantiek

Duitsland 1941. Romantiek van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Hedwig Bleibtreu, Willy Fritsch, Theo Lingen en Theodor Danegger.

Een Russische vorst is verliefd op een vrouw, die niet `geduld` wil worden en daarom van een huwelijk afziet. Wanneer ze elkaar jaren later in Berlijn treffen - hij als chauffeur, zij als revuester - is het ditmaal zijn eer te na om met haar te trouwen. Prima rollen van Harell en Fritsch. Lingen zorgt voor de komische noot. Scenario van Ernst Marischka naar een idee van Gerhard Menzel. De film ging enkele dagen na de Duitse overval op de toenmalige Sovjetunie in premi[KA2]ere en raakte daardoor heel gauw in het vergeetboek. Vertoning op de tv is daarom een van die zeldzame gelegenheden om deze liefdesgeschiedenis te zien. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Was wird hier gespielt?

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Theo Lingen, Fita Benkhoff, Hannes Stelzer, Otto Wernicke en Paul Henckels.

Theo Lingen tekende voor regie en het scenario. Hij speelt bovendien een van de hoofdrollen in dit plezierige blijspel. Het gebeurt allemaal in een schouwburg, waar een van de hoofdrolspelers tijdens de voorstelling plotseling verdwijnt. Een toevallig aanwezige rechercheur begint onmiddelijk een onderzoek, terwijl het publiek toekijkt. Lingen ensceneert hier een intelligente misdaad-komedie vol verrassingen. In de behoorlijke rolbezetting blinkt Hannes Stelzer - gevallen in 1944 - uit in een van zijn zeldzame rollen, waarin hij een vrolijk personage, hier de schouwburgdirecteur, speelt.

Sieben Jahre Pech

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Ernst Marischka. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen, Ida Wüst, Wolf Albach-Retty en Olly Holzmann.

Sinds auteur Heinz Kersten een spiegel gebroken heeft, wordt hij door pech achtervolgd. Een heel vrolijke komedie, vooral door toedoen van het komisch duo Lingen en Moser. Twee jaar later werd getracht het succes te evenaren met SIEBEN JAHRE GL[KA3]uck. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Rosen in Tirol

1940 | Muziek

Duitsland 1940. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Johannes Heesters, Hans Moser, Theo Lingen en Hans Holt.

Een vorst gebruikt een jachtpartij als dekmantel voor een amoureus avontuur. Bij de twee specialisten Marischka (draaiboek) en Von Bolvary (regie) was deze vrije bewerking van Zellers operette Der Vogelhändler in goede handen. Ook de rolbezetting laat niets te wensen over.

Ihr Privatsekretär

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Karl Friedrich Klein. Met o.a. Maria Andergast, Gustav Fröhlich, Fita Benkhoff, Theo Lingen en Carsta Löck.

Om de juwelen te bemachtigen van de rijke dame Kieperga[KL29] (Benkhoff) doen twee schurken (Lingen en Carl) zich voor als resp. een arts en de uit Mexico teruggekeerde neef van de vrouw. Als de echte neef (Fröhlich), die toevallig opduikt, hier achter komt laat hij zich in dienst nemen als privé- secretaris van zijn tante. Het lukt hem, uiteraard pas na allerlei verwikkelingen, de beide boeven te ontmaskeren. Als beloning krijgt hij de hand van gezelschapsdame Andergast. Een amusant en vlot blijspel met verwisselingen en vergissingen dat ook nu nog niets aan vermakelijkheid heeft ingeboet.

Herz modern möbliert

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Hilde Krahl, Gusti Huber, Gustav Fröhlich, Theo Lingen en Kurt Seifert.

Wervelend blijspel met vele verwisselingen en verwikkelingen. Twee jonge paren, Hans en Daisy (Lingen en Huber) plus Thomas en Lore (Fröhlich en Krahl) willen een eigen huishouding voeren en daartoe moet ieder een woning inrichten. De een betrekt een eenvoudige, de ander een luxueuze. Dit vormt de basis waarop de film stoelt. Lingen, die bewezen heeft over regeisseurstalent te beschikken, tracteert de kijker op een aardige avondje amusement, waarbij hij geholpen wordt door een hele schare bekende gezichten.

Die rote Mühle

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Jürgen von Alten. Met o.a. Ida Wüst, Grethe Weiser, Theo Lingen, Edith Oss en Fritz Genschow.

In het geheim leidt wasvrouw Mahnke (W[KA3]ust) een dubbelleven. Zelfs haar kinderen (Oss en Genschow) weten daar niets van. Overdag leidt ze de wasserij, 's nachts staat aan het hoofd ze een nachtclub. Deze lokaal heeft zij van haar gescheiden en inmiddels overleden echtgenoot geërft. In het testament was bepaald dat ze de nachtclub voor een bepaalde tijd moest leiden, anders zou ze de erfenis niet krijgen. De buren vinden het gedrag van mevrouw Mahnke steeds vreemder. Na menigerlei verdachtmakingen komt alles aan het eind toch op zijn pootjes terecht. Deze film leunt zwaar op komisch actrice Ida Wüst, die alle registers van haar kunnen opentrekt. Zeker geen artistiek hoogtepunt, maar wel goed amusement.

Der ungetreue Eckehart

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Hans Moser, Rudi Godden, Lucie Englisch, Hedwig Bleibtreu en Theo Lingen.

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt Eckehart (Lingen), schoonzoon van chocoladefabrikant Fellner (Moser), verdacht van overspel. De turbulente verwikkelingen die dan volgen, veroorzaken dat ook Fellner zelf en nog een van zijn schoonzoons hetzelfde lot treft. Huize Fellner in rep en roer! Natuurlijk blijkt aan het eind dat alle heren onschuldig zijn en spoedig daarna volgt dan ook de verzoening met hun echtgenotes. Grandioos spel en grappige dialogen zorgen ervoor dat deze film nog steeds lachsalvo's uitlokt.

Das Fräulein von Barnhelm

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Hans Schweikart. Met o.a. Käthe Gold, Ewald Balser, Fita Benkhoff en Theo Lingen.

Minna von Barnhelm wint haar in zijn eer aangetaste man terug. Een geslaagde bewerking van Lessings klassieke komedie.

Opernball

1939 | Muziek

Duitsland 1939. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Will Dohm, Marte Harell, Hans Moser en Theo Lingen.

Een operettefilm uit de losse, vakkundige pols van Von Bolvary over een bierbrouwer die zijn hart verliest op een operabal, maar zijn charmante vrouw weet er wel raad op.

Marguerite : 3

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Gusti Huber, Hans Holt, Grethe Weiser en Theo Lingen.

Dr. Wolf Findeisen wordt verliefd op Marguerite, de eigenares van een modezaak. Zijn drie ooms, vrijgezellen van middelbare leeftijd, zijn daar niet enthousiast over. Maar wanneer ze Marguerite leren kennen, doen ze haar alle drie een huwelijksaanzoek. Het briljante draaiboek van Käutner en Eggebrecht, naar het gelijknamige blijspel van Schwiefert en Lingen, werd door de laatste met veel vaart en humor verfilmd.

Hochzeitsreise zu dritt

1939 | Komedie

Oostenrijk 1939. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Maria Andergast, Johannes Riemann, Herbert Ernst Groh, Paul Hörbiger en Theo Lingen.

Omdat de bruidegom op het allerlaatste moment vraagt de huwelijkssluiting te verzetten, besluit de bruid alleen op huwelijksreis te gaan. Daarbij ontmoet ze een ingenieur die voor haar man wordt aangezien. Een overvloed van komische situaties en puntige dialogen.

Drunten und drüber

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Paul Hörbiger, Hilde Krüger, Albert Florath, Fita Benkhoff en Johannes Riemann.

Een getrouwde man, die met een oude vriendin op stap is geweest, wordt uit een penibele situatie gered door een onbekende die zich voor de echtgenoot van het meisje uitgeeft. Vele komische situaties die in hoog tempo zijn geregisseerd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Das Abenteuer geht weiter

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Johannes Heesters, Maria von Tasnady, Paul Kemp, Theo Lingen en Gusti Wolf.

De vrouw van een beroemde zanger heeft genoeg van diens avontuurtjes en wil scheiden. Hij komt tot inkeer, maar voor hoelang? Vlot blijspel met sympathieke rollen van Heesters en Von Tasnady.

Tanz auf dem Vulkan

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans Steinhoff. Met o.a. Gustaf Gründgens, Ralph Arthur Roberts, Sybille Schmitz, Theo Lingen en Gisela Uhlen.

Zes jaar voordat Jean-Louis Barrault zijn beroemde rol speelde in LES ENFANTS DU PARADIS, vertolkte de populaire Duitse acteur/regisseur Gründgens de rol van Debureau in deze film, waarin het liedje 'Die Nacht ist nicht allein zum Schlafen da' iets anders bedoelt dan men zou denken: namelijk de oproep aan Parijzenaars anno 1830 tot opstand, reden waarom Goebbels de platen met het liedje verbood, echter niet deze film van de nazi- getrouwe Steinhoff. Het scenario is van Hans Rehberg, regisseur Steinhoff en Peter Hagen. Het camerawerk is van Edwald Daub.

Immer, wenn ich glücklich bin

1938 | Komedie

Oostenrijk 1938. Komedie van Karel Lamac. Met o.a. Marta Eggerth, Lucie Englisch, Paul Hörbiger, Hans Moser en Frits van Dongen.

Een zangeres heeft na haar huwelijk haar beroep opgegeven. Ze ontmoet ex-collega's en haar man komt tot de conclusie dat hij haar met de kunst zal moeten delen. De film drijft bij gebrek aan originele handeling op de komieken en op de zang van Marta Eggerth, die prima is ingebouwd.

Finale

1938 | Drama

Oostenrijk 1938. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Käthe von Nagy, Ilse Werner, Lucie Englisch, Elfriede Datzig en Hans Holt.

Vier vrouwelijke werkstudenten delen lief en leed totdat er problemen komen. Een mooie rol van Moser als de pedel die de meisjes financieel ondersteunt. Ook bekend onder de titel DIE UNRUHIGEN MÄDCHEN.

Es leuchten die Sterne

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans H. Zerlett. Met o.a. Ernst Fritz Fürbringer, Vera Bergman, Carla Rust, La Jana en Fridtjof Mjoen.

Een film voor La Jana-fans want deze actrice spant de kroon in enkele schitterend uitgevoerde nummers. Het verhaal van het secretaresje dat filmster wil worden is omspoeld door schlagers als 'Das ist Berlin, Berlin', 'Es leuchten die Sterne' en 'Du muszt die Wahrheit recht verstehen'. Meer dan vijftig persoonlijkheden uit de film- en sportwereld hebben korte bijrolletjes of een gastoptreden.

Diskretion - Ehrensache

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Johannes Meyer. Met o.a. Heli Finkenzeller, Hans Holt, Ida Wüst, Ralph Arthur Roberts en Theo Lingen.

Mary (Finkenzeller) wil koste wat kost voorkomen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de sullige Lord Benton (Lingen). Ze laat zich in met een jongeman (Holt), opdat Benton haar als 'gevallen vrouw' zal afwijzen. Maar ze heeft buiten de waard gerekend, de jonge man is niet degene die ze voor het gefingeerde avontuurtje uitgezocht had. Zo beginnen de verwikkelingen. Maar de toevallige kennismaking leidt tenslotte natuurlijk tot een echte verbintenis. Het heeft te weinig inhoud dit blijspel, en algauw slaat de verveling toe. Dankzij het goede spel is het toch nog een middelmatige film geworden.

Der Optimist

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Viktor de Kowa, Gusti Huber, Henny Porten, Else Elster en Theo Lingen.

Gustl (Kowa) is de optimist, een jonge man die constant van grote rijkdom droomt. Hij staat open voor duizend-en-een grillige idee[KA3]en en brengt zijn moeder (Porten), zuster (Elster) en verloofde (Huber) tot vertwijfeling door zijn onbekwaamheid. Uiteindelijk lukt het hem een fictieve oliebron goedkoop in handen te krijgen en met grote winst weer te verkopen, kort voordat duidelijk wordt dat er geen olie is. Zo heeft Gustl toch zijn fortuin gemaakt. Ondanks de goede acteurs slechts een doorsneefilm.

Das Indische Grabmal

1938 | Romantiek, Avonturenfilm

Duitsland 1938. Romantiek van Richard Eichberg. Met o.a. Fritz van Dongen, La Jana, Alexander Golling, Gustav Diessl en Kitty Jantzen.

Deel 1: DER TIGER VON ESCHNAPUR (90 min.); deel 2: DAS INDISCHE GRABMAL (95 min). Nieuwe versies van May's films uit 1921. Beide delen werden apart uitgebracht. De Maharadja van Eschnapur geeft een Europese architect opdracht een groots paleis te bouwen uit liefde voor een Indiase prinses, die echter verliefd wordt op de architect wiens graftombe het bouwwerk wordt. La Jana speelde onvergetelijk exotisch de schone Sithra, en Kitty Jantzen Irene, de verloofde van de architect.

Zauber der Bohème

1937 | Muziek

Oostenrijk 1937. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Jan Kiepura, Marta Eggerth, Oskar Sima, Paul Kemp en Theo Lingen.

Een zangeres gaat aan dezelfde ziekte tenonder als de operaheldin die ze speelt. Niet alleen fragmenten uit Puccini's La Bohème, maar ook liederen van Robert Stolz voor het zangersechtpaar Eggerth-Kiepura. Aardige bijrollen van Kemp en Lingen.

Premiere

1937 | Musical, Mysterie

Duitsland 1937. Musical van Géza von Bolváry. Met o.a. Zarah Leander, Karl Martell, Theo Lingen, Attila Hörbiger en Maria Bard.

Hörbiger als commissaris Helder die een moord op een producent oplost tijdens de première van een revue met een 'Kanonen-Nummer'. Schlagers: 'Das Buch der Liebe' en 'Eine Braut in Shanghai' Het scenario is van Max Wallner en F.D. Andam. Het camerawerk is van Franz Planer.

Gefährliches Spiel

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Harry Liedtke, Karl Martell, Theo Lingen en Otto Treßler.

De fantastische samenwerking tussen regisseur Erich Engel en zijn hoofdrolspeelster Jenny Jugo (samen maakten ze elf films) is ook hier aan af te zien. De jonge Rosy (Jugo) en haar vader (Liedtke) zijn plotseling arm geworden. Ze doen voor elkaar net of er niets gebeurd is. Ze gaan stiekem werken - Rosy in een fabriek en vader als kelner. De hardvochtige grootvader (Tre[KL29]ler) weigert hen te helpen. Dankzij een verliefde, rijke jongeman (Martell) komt alles toch nog op zijn pootjes terecht. Jenny Jugo bewijst hier dat ze ook in serieuze en dramatische scènes het publiek kan overtuigen. Een goede film, die na meer dan een halve eeuw nog weinig van zijn glans verloren heeft.

Fremdenheim Filoda

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Hans Hinrich. Met o.a. Ida Wüst, Richard Romanowsky, Theo Lingen, Sabine Peters en Mady Rahl.

Een Amerikaanse miljonair van Duitse komaf (Florath), die anoniem wil blijven, stuurt mevrouw Filoda (W[KA3]ust) via een detectivebureau 5.000 mark. Mevrouw Filoda opent daarmee een pension, in het begin tegen de zin van haar familie. Na heel wat geharrewar en misverstanden denkt mevrouw Filoda ten onrechte dat haar buurman (Henckels) haar geldschieter is. Een tijdlang lijkt het, alsof het geld verkeerd bezorgd is. Pas wanneer de miljonair persoonlijk verschijnt, wordt alles duidelijk. Een vrolijk blijspel met goede dansmuziek, een schare uitstekende blijspel- acteurs en een onderhoudend draaiboek. Geen grootse filmkunst maar een leuke komedie, die boven het gemiddelde uitsteekt. Ook bekend als PENSION FILODA.

Die Verschwundene Frau

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Paul Kemp, Jupp Hussels, Oskar Sima en Theo Lingen.

Een overijverige gerechtsdienaar laat een dozijn mensen arresteren in verband met een door hem ontdekte moord die later helemaal niet gepleegd blijkt te zijn. Het verhaal is op zich niet zo origineel, maar Moser draagt de handeling en dat maakt de film de moeite waard.

Die Unentschuldigte Stunde

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Gusti Huber, Gusti Wolf, Dagny Servaes, Anton Edthofer en Hans Moser.

Een gymnasiumleerlinge trouwt een arts met een drukke praktijk. Ze verveelt zich al gauw en gaat, zonder dat haar man dat weet, weer naar school. Een amusante, vlot geregisseerde en goed gespeelde film.

Die Austernlilli

1937 | Komedie, Muziek

Duitsland 1937. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Gusti Wolf, Hermann Thimig, Theo Lingen, Heinz Salfner en Oskar Sima.

Een zangeresje dat in een oesterrestaurant werkt wordt een revue-ster en verlooft zich met haar chef. Een vrolijke komedie met liedjes als 'Wenn jetzt der Richt'ge käm' van Stolz.

Der Mann, von dem man spricht

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen en Heinz Rühmann.

Een zangeresje dat in een oesterrestaurant werkt wordt een revue-ster en verlooft zich met haar chef. Een vrolijke komedie met liedjes als 'Wenn jetzt der Richt'ge käm' van Stolz.

Der Mann von dem man spricht

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Heinz Rühmann, Hans Moser, Theo Lingen, Heinz Salfner en Gusti Huber.

Een student die het met de studie niet zo nauw neemt, treedt op als dompteur in een circus. Een dolle klucht, waarin Rühmann vakkundig wordt bijgestaan door Hans Moser en Theo Lingen. Scenario van Hanns Saßmann. Camerawerk van Eduard Hoesch.

Wer zuletzt küsst...

1936 | Komedie

Oostenrijk 1936. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Liane Haid, Theo Lingen, Hans Moser, Annie Rosar en Susi Lanner.

Een jongeman, die verliefd is op de dochter van een grammofoonplatenfabrikant, wordt aangezien voor de vriend van een in het geheim getrouwde filmster. Een komedie die steunt op het komiekentrio Moser-Lingen-Rühmann en waarin bovendien liedjes van Robert Stolz voorkomen, waaronder Ungeküsst sollst du nicht schlafen gehn'. Onder een variatie daarop, UNGEKŸSST SOLL MAN NICHT SCHLAFEN GEHEN, wordt de film ook wel vertoond. Het scenario is van Fritz Koselka. Het camerawerk is van Harry Stradling.

Ungeküßt soll man nicht schlafen gehen

1936 | Komedie

Oostenrijk 1936. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen en Heinz Rühmann.

Ingewikkelde verwisselkomedie rond het bezoek van een filmster aan Wenen drijft op de acteerprestaties van het komische trio Rühmann-Lingen-Moser. Het meest opvallend is Lingen in de rol van de verwijfde en zelfingenomen manager die zijn bazin, de filmster, adoreert maar intussen korte metten maakt met iedereen die zich in haar omgeving waagt. Echte publiekstrekker is natuurlijk Heinz Rühmann, die onverwacht vertedert als de eeuwige student oude talen ('er zijn er zoveel, daarom studeer ik zo lang'). Bonhomme Moser tenslotte valt vooral op als vader van een mooie dochter op wie Rühmann een oogje heeft. De titel van de film is gebaseerd op een liedje van Robert Stolz.

Opernring

1936 | Muziek

Oostenrijk 1936. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Jan Kiepura, Friedl Czepa, Theo Lingen, Anton Pointner en Alfred Neugebauer.

Een Weense taxichauffeur wordt zanger. De Italiaanse regisseur Carmine Gallone, van vele markten thuis maar vooral operafilmspecialist, regisseert de tenor Kiepura, die ditmaal niet door zijn eigen vrouw, Marta Eggerth, wordt bemind, maar door Czepa. Ook vertoond als IM SONNENSCHEIN.

Es geht um mein Leben

1936 | Misdaad

Duitsland 1936. Misdaad van Richard Eichberg. Met o.a. Kitty Jantzen, Karl Ludwig Diehl, Theo Lingen, Robert Dorsay en Margit Symo.

Voor de villa van een advocaat (Diehl) vindt een moord plaats. De laatste woorden van de vermoorde man (Hardt) en een even daarvoor gevoerd telefoongesprek maken meerdere personen verdacht, met name de vrouw van de advocaat (Jantzen) en de bediende (Lingen). Pas op het allerlaatst wordt de echte moordenaar (Zesch-Ballot) gepakt. De film bevat alles, waardoor een Eichberg-film zich onderscheidt: tempo, spanning, humor en revue-achtige scènes. Het zou een Amerikaanse film kunnen zijn in plaats van een Duitse. Dat het verhaal wat ongeloofwaardig verloopt, doet aan de rolprent niets af. Artistiek geen hoogstaande film, maar hij is dan ook voor het grote publiek gemaakt. Naast geliefde acteurs zien we Eichberg's echtgenote, de Duits-Amerikaanse Kitty Jantzen, in haar eerste rol.

Der Kurier des Zaren

1936 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Duitsland 1936. Avonturenfilm van Richard Eichberg. Met o.a. Adolf Wohlbr[KA3]uck (Anton Wallbrook), Maria Andergast, Lucie Höflich, Hilde Hildebrand en Theo Lingen.

Een verfilming van Jules Vernes beroemde boek. Michael Strogoff krijgt van de tsaar opdracht een geheim document naar het verre Irkoetsk te brengen. Deze verfilming werd in Parijs gedraaid met een gelijktijdige Franse versie.

Alles für Veronika

1936 | Drama

Hongarije​/​​Zwitserland​/​​Duitsland 1936. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Thekla Ahrens, Willy Eichberger, Hans Moser, Theo Lingen en Walter Janssen.

Veronika, een jong meisje (Ahrens), is verkoopster in een warenhuis en droomt ervan eens een grote dame te zijn. In een onbezonnen moment `leent` ze in het weekend een zilvervos om haar vriend (Eichberger) te behagen. Maar men mist de bontjas voor die tijd al en alles komt uit. Veronika wordt van diefstal beschuldigd. Ze heeft het uitsluitend aan de begripvolle directeur van het warenhuis (Moser) te danken dat alles nog goed komt. Naast Thekla Ahrens kan vooral Hans Moser zijn gaven ontplooien. Hij is serieus, goedig en zelfs cynisch. Een film die het waard is om te zien. Ook bekend als DER SCHLAUMEIER, en WIEN - AUSVERKAUFT.

Winternachtstraum

1935 | Komedie, Muziek

Duitsland 1935. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Magda Schneider, Wolf Albach-Retty, Richard Romanowsky, Hans Moser en Theo Lingen.

Kassier Boeneke (Romanowsky) en klerk Prinz (Moser) willen hun collegaatje Hilde (Schneider) aan een man helpen. Gedrie[KA3]en gaan ze op vakantie in de bergen. Daar komt het tot de dolste verwikkelingen. Boeneke wordt van verduistering verdacht en Prinz van oplichting, een stel dieven (Meyerinck/Bj[KA3]ornson) pikt de aktentas van Boeneke en tenslotte duiken ook nog de directeur en de afdelingschef van de firma op. Maar het was de moeite waard: Hilde krijgt haar kerel (Albach-Retty). De sterren zijn niet Schneider en Albach-Retty, maar het komische trio Moser, Romanowsky en Lingen, die alle registers van hun kunnen opentrekken. Scenario van Ernst Marischka en camerawerk van Werner Brandes.

Petersburger Nächte

1935 | Komedie, Muziek

Duitsland 1935. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Eliza Illiard, Adele Sandrock, Theo Lingen en Ernst Dumcke.

Johann Strau[KL29] (H[KA3]orbiger), de koning van de wals, gaat voor een gastoptreden naar St. Petersburg. Onderweg ontmoet hij een Russisch meisje (Illiard) en hij wordt verliefd op haar. Als blijkt dat zij de verloofde is van een grootvorst moet Strauß zich terugtrekken. Hij vindt troost in zijn muziek. De film is bedoeld als komedie. Er spelen ook heel wat Duitse blijspelacteurs in mee, maar er valt weinig te lachen. Ook van een Russische sfeer is geen sprake. Het enige lichtpuntje in deze film is de sopraan Eliza Illiard met haar prachtige stem. Ook bekend onder de titels WALZER AN DER NEWA en WALZER AUS WIEN.

Im Weiszen Rössl

1935 | Muziek

Oostenrijk 1935. Muziek van Carl Lamac. Met o.a. Christl Mardayn, Hermann Thimig en Theo Lingen.

Na een verfilming in 1926 door Richard Oswald is dit de eerste geluidsversie van Eric Charell en Ralph Benatzky's populaire operette.

Ich liebe alle Frauen

1935 | Muziek

Duitsland 1935. Muziek van Karl Lamac. Met o.a. Lien Deyers, Jan Kiepura, Paul Bildt, Fritz Imhoff en Margarete Kupfer.

De beroemde zanger Jan Moreno heeft een dubbelganger die in een delicatessenzaak werkt en daaruit vloeien heel wat verwikkelingen voort. Jan Kiepura speelt met veel plezier z'n dubbelrol en zingt het hoogste lied, o.a. 'Ob blond, ob braun, ich liebe alle Frau'n' van Robert Stolz. Een van de laatste Duitse films van de Nederlandse Lien Deyers.

Himmel auf Erden

1935 | Komedie

Oostenrijk 1935. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Hans Moser, Theo Lingen en Heinz Rühmann.

De beroemde zanger Jan Moreno heeft een dubbelganger die in een delicatessenzaak werkt en daaruit vloeien heel wat verwikkelingen voort. Jan Kiepura speelt met veel plezier z'n dubbelrol en zingt het hoogste lied, o.a. 'Ob blond, ob braun, ich liebe alle Frau'n' van Robert Stolz. Een van de laatste Duitse films van de Nederlandse Lien Deyers.

Frühjahrsparade

1935 | Muziek

Duitsland​/​​Hongarije​/​​Oostenrijk 1935. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Paul Hörbiger, Franziska Gaal, Theo Lingen, Adele Sandrock en Hans Richter.

Hongaars meisje beproeft haar geluk in het Wenen van Keizer Franz Joseph en leert een Duitse militaire muzikant kennen.

Ein falscher Fuffziger

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Lucie Englisch, Georg Alexander, Theo Lingen, Käte Haack en Adele Sandrock.

De jonge Christa (Englisch), verkoopster in een grammofoonplatenzaak, laat zich door een gewiekste oplichtster (Hildebrand) een vals biljet van vijftig mark in de hand drukken. Al haar pogingen om dit in te ruilen voor een echt biljet van vijftig mark mislukken. Het biljet komt weer in omloop en brengt Christa in steeds grotere problemen. Tenslotte lukt het haar echter toch, de oplichtster samen met haar medeplichtige (Meyerinck) aan de politie uit te leveren, en zij ontmoet de man van haar leven (Alexander). Een briljante rol voor Lucie Englisch, met haar naïeve, komische stijl. Door haar is deze film - ook vandaag de dag nog - een succesvolle komedie.

Der Himmel auf Erden

1935 | Muziek

Oostenrijk 1935. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Heinz Rühmann, Hans Moser, Theo Lingen, Adele Sandrock en Hermann Thimig.

Een Heinz Rühmann-productie naar Julius Horst's toneelstuk over een componist die zijn schoonvader niet durft te bekennen dat hij walsen en schlagers schrijft. Het kapitaal voor een eigen boerenbedoeninkje steekt schoonzoonlief in een operetteproductie. Een Rühmann-film loopt altijd goed af. Georg Zoch schreef het scenario. Het camerawerk is van Bruno Timm.

Der Ammenkönig

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Hans Steinhoff. Met o.a. Käthe Gold, Richard Romanowsky, Gustav Knuth, Marieluise Claudius en Erika von Thellmann.

Terwijl in het ene stadje een zedelijkheidscommissie 't voor het zeggen heeft, wordt in het andere druk bezoek gebracht aan een vruchtbaarheidsbron. Een kleffe klucht, vooral wanneer men hem plaatst tegen de achtergrond van de bevolkingspolitiek van de nazi's. Alternatieve titel: DAS TAL DES LEBENS.

Das Einmaleins der Liebe

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Carl Hoffmann. Met o.a. Luise Ullrich, Paul Hörbiger, Lee Parry, Theo Lingen en Paul Henckels.

Alvorens te trouwen wil Sopie weten of haar toekomstige man wel over de nodige kwaliteiten beschikt. Ze observeert hem tijdens diens afscheid van het vrijgezellenleven en is dik tevreden! Alleraardigste komedie met een prima, door Ullrich en Hörbiger aangevoerd, ensemble en met pittige muziek van Theo Mackeben.

Mein Herz ruft nach dir

1934 | Muziek

Duitsland 1934. Muziek van Carmine Gallone. Met o.a. Jan Kiepura, Marta Eggerth, Trude Hesterberg, Hilde Hildebrand en Paul Hörbiger.

Een operagezelschap dat failliet dreigt te gaan tracht een engagement in Monte Carlo te krijgen. Wanneer dat niet lukt treedt het met veel succes op het plein vóór het operatheater op en wordt dan toch aangenomen. Een voorbeeld van een geslaagde zang-, resp. zangersfilm, dank zij een prima scenario, temperamentvolle regie, een stralende Jan Kiepura, voortreffelijke bijrollen van Paul Hörbiger, Paul Kemp en Theo Lingen en de muziek van Robert Stolz en Werner Schmidt-Boecke.

Liebe dumme Mama

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Luise Ullrich, Hermann Thimig, Leopoldine Konstantin, Gustav Waldau en Theo Lingen.

Lieve, domme mama (Konstantin) ziet er nog goed uit en is nog steeds zeer grillig. Ze denkt meer aan flirten en dansen dan aan de leiding van haar hotel. Het is dan ook geen wonder dat het met het bedrijf steeds slechter gaat. Dan komt haar dochter Hedy (Ullrich) van kostschool terug. Ze neemt de leiding van het hotel op energieke en onverstoorbare wijze van haar moeder over. Ze pakt haar moeder's aanbidder af en trouwt tenslotte met hem. Toch slaat mama ook een echtgenoot aan de haak. Van dit gegeven had een goede film gemaakt kunnen worden. Door het langdradige draaiboek en de hoofdrolspelers die niet overtuigend acteren, is het een slechte film geworden.

Ihr größter Erfolg

1934 | Historische film, Muziek, Biografie

Duitsland 1934. Historische film van Johannes Meyer. Met o.a. Marta Eggerth, Aribert Mog, Leo Slezak, Gustav Waldau en Max Gülstorff.

Deze film is een vrije interpretatie van de opkomst van de Oostenrijkse actrice Therese Krones (1801-1830), gespeeld door Eggerth. Nadat de beroemde Ferdinand Raimund uit het volkstheater, gespeeld door Slezak, de weg naar het toneel voor haar ge[KA3]effend heeft, maakt ze snel carri[KA2]ere en wordt de lieveling van Wenen. Wanneer haar intieme vriend graaf Jaroff (Schoenhals) echter een bedrieger blijkt te zijn, die de bourgeoisie geld afhandig heeft gemaakt, keren de Weners zich van Therese af. Maar weer is het Raimund, die alles ten goede keert. Deze film staat of valt met de mooie muziek van Grothes, de komische kracht van Slezak en de prachtige stem van Marta Eggerths. Ook bekend als THERESE KRONES.

Ich sehne mich nach dir

1934 | Komedie, Muziek

Duitsland 1934. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Louis Graveure, Camilla Horn, Theo Lingen, Adele Sandrock en Marja Tamara.

Een flinterdun verhaaltje waarin Graveure na een mislukte carrière als sportleraar, zanger tegen-wil-en-dank wordt en groot succes heeft als tenor. Uiteraard een excuus om een film te maken rond de toentertijd populaire operettester.

Ich kenn' Dich nicht und liebe Dich

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Magda Schneider, Willi Forst, Trude Haefelin, Max Gülstorff en Theo Lingen.

Een bekend componist (Forst) wordt verliefd op een meisje (Schneider). Om haar beter te leren kennen neemt hij bij haar ouders een baantje aan als kamerdienaar. Als het meisje het bedrog ontdekt is ze eerst kwaad, omdat ze zich bespied voelt, maar later komt toch alles weer goed. Zoals alle films van Bolvary is ook deze amusant, onderhoudend en vol leuke details. Naast de hoofdrollen is het vooral Theo Lingen die je bijblijft. De muziek van Franz Grothe heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van deze film, waarvan ook een Franse versie werd gemaakt: TOI QUE J'ADORE.

Ich heirate meine Frau

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Lil Dagover, Paul Hörbiger, Theo Lingen, Fritz Odemar en Hubert von Meyerinck.

Om een echtpaar van scheiding te weerhouden vertelt een vriend dat het huwelijk indertijd niet wettig gesloten is. Dat brengt de twee weer tot elkaar! Dit tamelijk onbeduidende verhaal wordt genietbaar door het spel van Dagover en Hörbiger. Ook Lingen is voortreffelijk.

Ein Walzer für dich

1934 | Muziek, Komedie

Duitsland 1934. Muziek van Georg Zoch en Georg Zoch. Met o.a. Louis Graveure, Camilla Horn, Heinz Rühmann, Adele Sandrock en Theo Lingen.

Een verdwenen troonopvolger blijkt carrière gemaakt te hebben als zanger en voelt er niets voor de troon te bestijgen. Een nogal uitgesponnen filmoperette op muziek van Meisel, met de tenor Graveure in de hoofdrol en een goede rol van Rühmann als componist. Het scenario is van Hans H. Zerlett en de regisseur. Het camerawerk is van Willy Winterstein. Ook bekend als ICH HEIßE BENJAMIN.

Ein Mädel wirbelt durch die Welt

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Magda Schneider, Harald Paulsen, Hugo Schrader, Theo Lingen en Jakob Tiedtke.

Dochter Schneider van een muziekuitgever Tiedke vlucht op een motorfiets voor een haar opgedrongen verloofde. Ze leert twee vrienden kennen - een componist (Paulsen) van wat toen nog `Schlagers` heette, en een tekstdichter (Schrader). Ze wachten op een doorbraak en ondertussen worden ze allebei verliefd op het meisje. De componist wint, en tijdens een diner bij de muziekuitgever worden de beide vrienden ontdekt. Een onbeduidend werkstukje dat niet wervelt, maar trekt als kauwgom. Daar valt voor de geroutineerde cast niets meer aan te redden. Van regisseur Jacoby hebben we betere films gezien. Het enige aardige zijn twee kleine liedjes.

Die Finanzen des Grossherzogs

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Gustaf Gründgens. Met o.a. Viktor de Kowa, Hilde Weissner, Heinz Rühmann, Paul Henckels en Maria Loja.

In een dwergstaatje breekt bijna revolutie uit omdat men denkt dat de heersende vorst Ramon II er met de staatskas vandoor is. Ramon komt echter terug met een bruid, een Russische grootvorstin, waarna iedereen gelukkig is. Murnau's houterige versie uit 1924 was in Amerika aanleiding voor komische parodieën van o.a. Stan Laurel en Ben Turpin. De versie van Gründgens, een toneelacteur en -regisseur, treft de juiste toon.

... heute abend bei mir

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Janny Jugo, Friedrich Benfer, Paul Hörbiger, Theo Lingen en Lissy Arna.

Baron H[KA3]orbiger wil van zijn bijzonder vervelende vriendin af. Hij huurt daartoe een verkoopstertje uit een muziekwinkel (Jugo), die moet doorgaan voor zijn nieuwe vlam. Zo hoopt hij de oude het huis uit te treiteren. Als Jugo een jongeman ontmoet (Benfer) die haar niet onverschillig laat wil ze niet meer meespelen, maar ze kan niet meer terug. Na allerlei verwikkelingen volgt er natuurlijk een happy end. De grillige Jugo en haar man Benfer spelen hun rollen met humor en charme. Lissy Arna is verrukkelijk als de vriendin waar je gillend gek van wordt en Theo Lingen speelt - hoe kan het anders - de bediende.

Walzerkrieg

1933 | Muziek

Duitsland 1933. Muziek van Ludwig Berger. Met o.a. Willy Fritsch, Renate Müller, Paul Hörbiger, Adolf Wohlbrück en Theo Lingen.

De Weense componisten Joseph Lanner en Johann Strauss betwisten elkaar in een plagiaatsproces het alleenrecht op de driekwartsmaat, hetgeen een vrolijke operettefilm oplevert.

Liebe muss verstanden sein!

1933 | Komedie

Duitsland 1933. Komedie van Hans Steinhoff. Met o.a. Rose Barsony, Georg Alexander, Wolf Albach-Retty en Theo Lingen.

Een typiste helpt een uitvinder van de wal in de sloot maar belandt toch in zijn armen. Niet bijster origineel maar vlot verteld.

Ihre Durchlaucht, die Verkäuferin

1933 | Muziek

Duitsland 1933. Muziek van Karl Hartl. Met o.a. Willi Forst, Liane Heid, Paul Kemp, Hubert von Meyerinck en Theo Lingen.

Omdat de man op wie zij verliefd is, niets van adellijke dames moet hebben, wordt gravin Liane Heid een schoenverkoopstertje. Met assistentie van Henri-Georges Clouzot maakte Hartl een Franse versie, CAPRICE DE PRINCESSE, met Albert Préjean en Marie Belle in de hoofdrollen.

So ein Mädel vergißt man nicht

1932 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1932. Komedie van Fritz Kortner. Met o.a. Dolly Haas, Willy Forst, Oskar Sima, Ida Wüst en Max Gülstorff.

De grote Fritz Kortner heeft een heerlijke komedie gemaakt over drie werkeloze acteurs (Haas, Forst en Sima) die niet altijd even eerlijk, maar met veel optimisme door het leven gaan. Ze zorgen voor veel verwikkelingen en muziek, totdat ze aan het eind van de film een engagement krijgen. Van de vele liedjes is alleen de titelsong een evergreen geworden bij het Duitse publiek. Een geslaagde amusementsfilm - ook nu nog.

Eine Stadt steht Kopf

1932 | Komedie, Muziek

Duitsland 1932. Komedie van Gustaf Gründgens. Met o.a. Gustaf Gründgens, S.Z. Sakall, Jenny Jugo, Hermann Thimig en Paul Henckels.

Een verfilming van Nikolai Gogols schitterende satirische roman De revisor over een vertegenwoordiger die voor een staatsinspecteur wordt aangezien, waarna de jongeman te maken krijgt met alle denkbare kleinburgerlijke eigenschappen. Een geslaagd en uniek debuut van theaterregisseur en -acteur Gustaf Gründgens.

Die Gräfin von Monte Christo

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Karl Hartl. Met o.a. Brigitte Helm, Lucie Englisch, Gustaf Gründgens, Rudolf Forster en Oskar Sima.

Figurante geeft zich uit voor de gravin van Monte Christo en rijdt in dure sportwagens rond. Haar vriend wordt een beroemde journalist door er grote reportages over te schrijven. Een uitstekende film van Hartl en een allerplezierigste hoofdrol van Brigitte Helm.

Nie wieder Liebe

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Anatole Litvak en Max Ophüls. Met o.a. Lilian Harvey, Harry Liedtke, Felix Bressart, Margo Lion en Theo Lingen.

Playboy Sandercroft zweert dat hij vijf jaar lang op zee zal blijven rondvaren om geen vrouw meer te hoeven zien, totdat men midden op zee een schipbreukelinge tegenkomt. Een alleraardigste komedie van Litvak en Ophüls, die de dialoogregie deed.

Meine Frau, die Hochstaplerin

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Kurt Gerron. Met o.a. Heinz Rühmann, Käthe von Nagy, Fritz Grünbaum, Alfred Abel en Theo Lingen.

De temperamentvolle vrouw van een schuchtere bankemployé weet door allerlei listen te bereiken dat haar man mededirecteur wordt van een worstfabriek. Een vlotte komedie waarin de beide hoofdrollen met Von Nagy en Rühmann uitstekend zijn bezet.

M - eine Stadt sucht einen Mörder

1931 | Thriller, Misdaad, Drama

Duitsland 1931. Thriller van Fritz Lang. Met o.a. Peter Lorre, Gustaf Gründgens, Otto Wernicke, Theo Lingen en Gerhard Bienert.

Lang laat de personages in zijn 'serial killer' film er bijna allemaal gedeformeerd uitzien. De kop van kindermoordenaar Hans Beckert (Lorre) komt er nog redelijk vanaf vergeleken bij de tronies van de Düsseldorfse onderwereldfiguren en de politie, tussen wie door montage en verhaal weinig verschil te bemerken is. In zijn eerste praatfilm is Lang wijselijk spaarzaam met geluid en dialogen. Hij laat de beelden voor zich spreken en gebruikt een fluitdeuntje naar Griegs 'Peer Gynt' om op een ijzige manier de nabijheid van de slechte Hans Beckert aan te duiden. Een perfect misdaaddrama.

Dolly macht Karriere

1930 | Komedie

Duitsland 1930. Komedie van Anatole Litvak. Met o.a. Dolly Haas, Paul Kemp en Theo Lingen.

Een verkoopster wil aan het toneel, maar krijgt weinig steun van haar vriend, de componist, die haar voor onbegaafd houdt. Zij gaat haar eigen weg. De verzoening volgt wanneer ze een van zijn composities tot een 'Schlager' maakt. Dolly Haas is uitstekend in deze vrolijke film.

Das Flötenkonzert von Sanssouci

1930 | Historische film, Drama

Duitsland 1930. Historische film van Gustav Ucicky. Met o.a. Otto Gebühr, Renate Müller, Walter Janssen, Hans Rehmann en Friedrich Kayssler.

Oostenrijk, Frankrijk en Rusland sluiten een verbond tegen Pruisen, maar Frederik de Grote komt er toch achter, en in een pauze van vijf seconden tijdens een door hem uitgevoerd fluitconcert, geeft hij zijn generaals bevelen. Op Veit Harlans DER GROSZE KÖNIG na was dit de meest reactionaire Frederik de Grote-verfilming, waartegen links heftig protesteerde wegens het pleidooi voor bewapening van Duitsland.