Lembit Ulfsak

Acteur

Lembit Ulfsak is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Miekkailija

2015 | Biografie, Drama

Finland/Estland/Duitsland 2015. Biografie van Klaus Härö. Met o.a. Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Kaarle Aho, Kirill Käro en Lembit Ulfsak.

Om uit de klauwen van Stalins geheime politie te blijven, ontvlucht de getalenteerde schermer Endel Nelis begin jaren vijftig Leningrad. In het Estische kustplaatsje Haapsalu wordt hij gymleraar op een school met kinderen waarvan de vaders dood of verdwenen zijn. Endel sticht er een schermclub, maar de 'feodale' sport valt slecht bij de fanatiek communistische directeur. Ongewoon verhaal, gebaseerd op het leven van Nelis (1925-1993), werkt beheerst toe naar de cruciale keuze die de hoofdfiguur moet maken. Elegante enscenering, prachtige 'Scope-fotografie, discreet stemmige muziek, subtiel spel: een dramatische voltreffer.

Head käed

2002 | Komedie, Romantiek

Estland/Letland 2002. Komedie van Peeter Simm. Met o.a. Rezija Kalnina, Leonarda Klavina, Tiit Sukk, Maija Apine en Atis Tenbergs.

Koele Margita (Kalnina) en haar zus Evija (Klavina) beleven een gouden tijd in Riga, de hoofdstad van Letland, als vingervlugge zakkenrolsters en supersnelle gauwdieven. Bij een diefstal, waarbij een four wheel drive betrokken is, raakt Evija gewond en Margita wordt de grond te heet onder de voeten. Ze neemt razendsnel de benen naar het noordelijk gelegen Estland en duikt onder in het onbenullige dorpje Vineeri. Als zij de auto van de badende, gepensioneerde Adolf (Ulfsak) wil pikken, wint haar goede hart het als ze meent, dat hij aan het verdrinken is. Van het een komt het ander en Margita heeft een onderkomen. Ook de zorg voor de kleine Pavo (Tenbergs), die de interessante gave heeft, dat hij aan de warmte op de toetsen van een geldautomaat de pincode van de vorige gebruiker kan ontcijferen. Als Margita verliefd wordt op Adolfs zoon Arnold (Sukk) die politieman is, wordt het de hoogste tijd om hem weer te smeren. Een plezierige kleine film met wat overladen subplots. Hij ontspoort slechts eventjes in de finale. Gesierd door behoorlijk spel, een strakke regie en een mooie technische uitvoering. Het scenario is van Toomas Raudam en regisseur Simm. Het camerawerk is van Uldis Jancis.

Candles in the Dark

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Maximilian Schell. Met o.a. Maximilian Schell, Alyssa Milano, Chad Lowe, Günther Maria Halmer en Natasha Andreichenko.

Hoofdrol-regisseur Schell heeft een film gemaakt over wat er gebeurd zou kunnen zijn op de vooravond van de bevrijding van het communistische juk in de Baltische landen, die sedert het uitbrken van WO II (1939-40) door de communisten geannnexeerd waren. Hij heeft dat gedaan aan de hand van een avontuurlijke en spannende film over een onhandelbaar Amerikaans meisje, Sylvia Velliste (Milano), die voor vakantie naar Estland gaat en bij het verzet tegen de Russen betrokken raakt en ontdekt dat haar vader een oud verzetsstrijder is. Zoals bekend hebben de communisten onder leiding van Michael Gorbatsjov de Baltische landen niet zonder slag of stoot hun vrijheid laten nemen - verbazingwekkend vergeleken met Oosteuropa, de DDR, Polen, Tsjecho-Slowakije en Hongarije. Het scenario van Nicholas Niciphor gaat van tamelijk onwaarschijnlijke situaties uit, en dat is jammer, want Schell is een vaardige man en Milano lang niet slecht.

Povorot siuzheta

1988 | Drama

SU 1988. Drama van Peteris Krylov. Met o.a. Liubomiras Lautsiavichius, Yurate Onaitite, Lembit Ulfsak en Elena Kamburova.

Het verhaal gaat over Ivar, een filmregisseur die zijn vrouw en zoon heeft verlaten. Als hij na jaren bij hen terugkeert is hij niet in staat het vroegere gezinsleven weer op te pakken. Tenslotte gaat zijn zoon het huis uit en zijn vrouw pleegt zelfmoord.

Legenda o Tile

1977 | Avonturenfilm, Historische film

SU 1977. Avonturenfilm van Alexander Alov en Vladimir Naumov. Met o.a. Lembit Ulfsak, Natalia Belokhvostikova, Evgeni Leonov, Mikhail Ulianov en Alla Demidova.

In deze uit twee delen bestaande film worden de avonturen van Tijl Uilenspiegel gevolgd. Het verhaal speelt zich af in de zestiende eeuw en is een filosofisch en episch werk over de strijd om vrijheid, de ware geschiedenis van het leven en de onsterfelijke geest van het volk in die tijd. De film vermengt legende en folklore met historische waarheden. Amerikaanse titel: THE LEGEND OF TILL.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Lembit Ulfsak op televisie komt.

Reageer