Ennio De Concini (1923): regie, scenario en schrijver.
Er zijn 18 films gevonden.

La quindicesima epistola

1998 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Duitsland​/​​Italië 1998. Misdaad van José Maria Sanchez. Met o.a. Mario Adorf, Thekla Carola Wied, Daniele Liotti, Debora Caprioglio en Massimio Wertmüller.

Er worden twee moorden in een benedictijns vrouwenklooster gepleegd. Commissaris David Segre komt niet ver met zijn onderzoek omdat hij op een muur van stilzwijgen stuit. De biechtvader van de nonnen, pater Zefferino, lijkt een verdachte te zijn als blijkt dat één van de slachtoffers een nichtje van hem was die hem wilde chanteren. Maar dan wordt er een aanslag op de pater gepleegd

Mio caro Dottor Gräsler

1991 | Drama, Musical

Italië​/​​Hongarije​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Roberto Faenza. Met o.a. Keith Carradine, Miranda Richardson, Kristin Scott Thomas, Sarah-Jane Fenton en Max von Sydow.

Een film naar het boek 'Doktor Gräsler, Badeartz' van Arthur Schnitzler en gesitueerd in Hongarije rond 1900. Een dokter verbonden aan een kuuroord zoekt na de sterfdag van zijn zuster, die hij altijd heeft beschermd, een vrouw en door zijn onhandigheid om de vrouw van zijn begeerte aan de haak te slaan, trouwt hij uiteindelijk met een ijdele weduwe. Prachtig camerawerk van Giuseppe Rotunno, schitterende opnames van het landschap, mooie kostuums zorgen dat het resultaat een uiterst fijnzinnig, enigszins ironisch beeld schept van Midden-Europa aan het begin van de 20ste eeuw. Zeer goed spel. Scenario van Faenza, Ennio de Concini en Hugh Fleetwood.

Disperatamente Giulia

1989 | Oorlogsfilm, Drama

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1989. Oorlogsfilm van Enrico Maria Salerno. Met o.a. Tahnee Welch, Fabio Testi, Laura Antonelli, Dalila Di Lazzaro en Corinne Clery.

Giulia de Blasco (Welch) is een bekende journaliste die haar autobiografie schrijft. Ze brengt daarin een eerbetoon aan haar moeder Carmen Milkovich (Antonelli) die kort voor het uitbreken van WO II (1939-44) huwde met Ubaldo Milkovich (Salerno), een tegenstander van Mussolini, de fascistische leider van Itali[KA3]e. Na het uitbreken van de vijandelijkheden moet Ubaldo in dienst en de eenzame Carmen voegt zich bij het verzet tegen Il Duce. Ze ontmoet dan de zeer knappe Vittorio de Blasco (Pagni), een overtuigd anti-fascist, en beleeft met hem de grote liefde van haar leven. Terug in Rome blijkt Carmen zwanger en de vrucht van de passie is Giulia. Na een onbezorgde jeugd krijgt Giulia, als ze volwassen is, de nodige teleurstellingen met haar minnaars. Een film die bol staat van oppervlakkige liefdesavontuurtjes, waarin een wat meer eisende kijker geen bevrediging vindt. Allesbehalve opwindende soap, die vals sentiment niet schuwt. De middelmatige spelprestaties kwalificeren zeker niet voor een Oscar. Het scenario is van Ennio de Concini en Salerno naar de roman van Sveva Casati Modignani. Het camerawerk is van Ennio Guarnieri. Mono.

Quo Vadis

1985 | Historische film, Drama

Italië 1985. Historische film van Franco Rossi. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Frederic Forrest, Max von Sydow, Cristina Raines en Barbara DeRossi.

Naar de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Sienkiewicz, die in 1905 de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Deze televisiefilm met internationale bezetting gaat over drie gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 64-67 n.Chr., toen Nero regeerde over het Romeinse keizerrijk: de brand van Rome, de vervolging van de Christenen en de samenzwering van Piso. Prachtig geënsceneerd en schitterend van fotografie. De in Amerika uitgebrachte versie is bekort tot 200m.

Folies bourgeoises

1976 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1976. Komedie van Claude Chabrol. Met o.a. Stéphane Audran, Bruce Dern, Sydne Rome, Jean-Pierre Cassel en Ann-Margret.

Geen moordmysterie of psychologisch drama van nouvelle vague-meester Chabrol, maar nu eens een kolderieke relatiekomedie. De vrouw van een welgestelde schrijver heeft een verhouding met zijn uitgever, terwijl zowel schrijver als uitgever er zelf ook geheime relaties op nahouden. De verwikkelingen zijn op den duur moeilijk te volgen en eigenlijk ook niet bijster interessant. De op zich aantrekkelijke internationale cast lijkt er grotendeels net zo over te denken. Misschien had Chabrol beter de serieuze toon kunnen aanhouden van de roman van Lucie Faure, waarop hij zich baseerde.

Hitler: the Last Ten Days

1973 | Oorlogsfilm

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Oorlogsfilm van Ennio De Concini en Ennio DeConcini. Met o.a. Alec Guinness, Simon Ward, Adolfo Celi, Diane Cilento en Gabriele Ferzetti.

Deze vreemde behandeling van Hitlers laatste tirannieke handelingen komt vaak grimmig amusant over, maar de verwarde film komt niet echt uit de verf. Een glansrol van Guinness als Hitler. Ward speelt de schrijver van het oorspronkelijke boek, Gerhard Bolt, die als jonge officier de laatste tien dagen in de bunker meemaakte en notuleerde.

Krasnaya palatka

1971 | Avonturenfilm, Actiefilm

USSR​/​​Italië 1971. Avonturenfilm van Mikhail Kalatozov. Met o.a. Nikolai Ivanov, Edward Marzevic Nikita Machalkov, Hardy Krüger, Mario Adorf en Massimo Girotti.

Avonturenfilm voor groot en klein over de ontdekkingsreiziger generaal Nobile. In 1928 gaat hij van start met een Noordpool-expeditie die strandt door een crash. De film gaat over de daaropvolgende reddingsactie van de expeditie die wordt bemoeilijkt door de barre weersomstandigheden. Roald Amundsen is één van de reddingswerkers en collega-ontdekkingsreiziger die de zoektocht naar Nobile start. Valeria is een verpleegster die niet alleen uit medische overwegingen meegaat: zij was verliefd op één van de vermiste mannen. De onverschrokken piloot Hardy Kruger ontketent ondertussen een internationaal schandaal wanneer blijkt dat hij het vinden van de generaal belangrijker vindt dan het redden van zijn mannen. Uiteindelijk wordt Nobile gered maar jaren later wordt hij nog steeds door zijn nachtmerries herinnerd aan die hachelijke periode

Amanti

1968 | Drama, Experimenteel

Italië 1968. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Marcello Mastroianni, Faye Dunaway, Esmeralda Ruspoli, Enrico Simonetti en Karin Eugh.

Een rijke Amerikaanse die leukemie heeft gaat voor haar laatste vakantie naar Italië waar ze verliefd wordt op een ingenieur, voor wie ze haar ziekte verzwijgt. Als hij achter de waarheid komt, wil ze zelfmoord plegen. Pretentie van de film om méér te zijn dan een smartlap heeft een ridicuul en averechts resultaat. Dunaway lijdt decoratief in stilte tegen de achtergrond van Venetië en Cortina d'Ampezzo totdat haar uitbarstingen van smart even onbeheerst als onoprecht zijn.

Operazione San Pietro

1967 | Komedie, Misdaad

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1967. Komedie van Lucio Fulci. Met o.a. Heinz Rühmann, Edward G. Robinson, Jean-Claude Brialy, Lando Buzzanca en Uta Levka.

Napolitaanse dieven proberen tijdens de heilige week de Pieta uit de Sint Pieterskerk te stelen. Het lukt, maar een Amerikaanse gangster steelt haar weer van hen. Deze misdaadkomedie heeft het voordeel van de curieuze rolbezetting, maar de meeste aandacht gaat uit naar Buzzanca als de Napolitaan. Scenario van Ennio de Concini, Paul Hengge, Adriano Baracco en Roberto Gianviti. Camerawerk van Enrico Menczer en Alfio Contini.

Arrivano i Titani

1962 | Avonturenfilm, Komedie

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1962. Avonturenfilm van Duccio Tessari. Met o.a. Antonella Lualdi, Pedro Armendáriz, Jacqueline Sassard, Giuliano Gemma en Gérard Séty.

Persiflage op het Italiaanse spektakel-genre door middel van een spaghetti-peplum met actie, humor en een forse korrel zout bij de Griekse mythologie. Kleuren, kostuums en decors overtreffen het spel en het verhaal dat over de goden gaat die vinden dat de tiran van Thebe, Kadmos verslagen moet worden door een jonge god. Ze sturen hem naar de Aarde, maar eenmaal daar aangeland vindt deze laatste zijn liefde voor een prinses belangrijker dan zijn opdracht. Eerste rol van Gemma. Scenario van Ennio de Concini en de regisseur. Camerawerk van Alfio Contini.

Divorzio all'italiana

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Pietro Germi. Met o.a. Marcello Mastroianni, Daniela Rocca, Stefania Sandrelli, Leopoldo Trieste en Margherita Girelli.

Toen deze film gemaakt werd was scheiden in Italië nog niet toegestaan. Toch wil de reeds gehuwde Siciliaanse baron Fernando Cefalú (Mastroianni) met zijn mooie zestienjarige nichtje Angela (Sandrelli) trouwen. Hij wil dus van zijn vrouw af. Als zij overspel zou plegen kan hij haar vermoorden en er met een lichte straf vanaf komen, hij moet immers zijn eer verdedigen. Hij zoekt dus een minnaar voor zijn vrouw. Venijnige, af en toe bijzonder geestige satire op de Italiaanse huwelijkswetgeving en dubbele moraal, met een fraaie hoofdrol voor Mastroianni. Oscar voor het scenario.

La maschera del demonio

1960 | Horror, Mysterie

Noorwegen​/​​Italië 1960. Horror van Mario Bava. Met o.a. Barbara Steele, John Richardson, Ivo Garrani, Andrea Checchi en Arturo Dominici.

Een door de inquisitie geexecuteerde heks wordt na twee eeuwen door een bloeddruppel op haar kist weer tot leven gewekt en doodt haar nazaten. Een jonge geleerde redt echter de dochter (die sprekend op de heks lijkt) uit die familie en dorpelingen verbreken de vloek door de heks op de brandstapel te brengen. Deze film naar een griezelverhaal van Gogol werd een klassieker in het horrorgenre door de uitzonderlijk suggestieve kwaliteit van de fotografie - Bava die hiermee zijn regiedebuut maakte was zelf cameraman - en de fascinerende dubbelrol van Steele die hiermee een cultus-idool werd. Actrice en regisseur zouden deze kwaliteit zelden meer evenaren.

La battaglia di Maratona

1960 | Horror, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1960. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Steve Reeves, Mylène Demongeot, Sergio Fantoni, Daniela Rocca en Ivo Garrani.

Een olympische winnaar komt achter het komplot van een veldheer om samen met de koning van Perzië de macht in Athene over te nemen. Hij moet een afstand van veertig kilometer hardlopend afleggen om tijdig het verzet te organiseren. Dit historisch spektakel over het ontstaan van de marathon is zowel qua scenario als geroutineerde regie boven de middelmaat van het genre, met fraaie landschapsopnamen en imponerende massascènes. Scenario van Ennio de Concini.

La grande strada azzurra

1957 | Drama

Italië 1957. Drama van Gillo Pontecorvo. Met o.a. Yves Montand, Alida Valli, Francisco Rabal, Peter Carsten en Terence Hill.

Een schitterend in beeld gebracht verhaal over een strenge doch rechtvaardige inspecteur van politie. Hij probeert vergeefs een eenvoudige visser te arresteren, die er illegale dingen naast doet om te kunnen overleven en om voor zijn twee zoontjes te kunnen zorgen. Het wordt een tragedie. Mooi gespeeld en goed geregisseerd.

War and Peace

1956 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1956. Drama van King Vidor. Met o.a. Audrey Hepburn, Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman en John Mills.

Niet op alle fronten even geslaagde verfilming van Leo Tolstoi's wijdlopige roman, waarin een jonge vrouw ervaart hoe oorlog haar leven radicaal verandert. Ondanks de leemtes in het scenario maken de sterrencast en de spectaculaire oorlogsscènes rond de opmars van Napoleon de film tot een boeiend kijkspel. Vidors director’s cut werd door de producenten grondig ingekort: van zijn vier uur bleven er een kleine drie over. Het fameuze duel tussen Bezukhov (Fonda) en Kuragin (Gassman) passeerde de censuur maar net. Hepburn excelleert als Natasja Rostov.

Ulisse

1954 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1954. Avonturenfilm van Mario Camerini en Mario Bava. Met o.a. Kirk Douglas, Silvana Mangano, Anthony Quinn, Rossana Podestà en Jacques Dumesnil.

Oorspronkelijk in 3D gedraaide Homerus-adaptatie in Technicolor is een van de eerste fors gebudgetteerde Italiaanse peplums (zwaard-en-sandalenfilms) in de jaren vijftig. Ulisse vertelt, grotendeels in flashback en met panache, over de wederwaardigheden van Ithaka's koning Odysseus, nadat hij met een list de stad Troje heeft ingenomen. Fantastische creaturen (zoals de Cycloop) en spektakel op het niveau van de kleurrijke Vittorio Cottafavi-peplums. Niet op de titelrol vermeld staat co-regisseur Mario Bava (1914-1980), zelf meester-cameraman, speciale-effectentovenaar en maker van barokke horrorfilms. Mangano speelt zowel Odysseus' echtgenote Penelope als zijn verleidster Circe.

La Cortigiana di Babilona

1954 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1954. Avonturenfilm van Carlo Ludivico Bragaglia. Met o.a. Rhonda Fleming, Ricardo Montalban, Roldano Lupi, Tamara Lees en Carlo Ninchi.

Een rebel tegen de tirannieke koning van Babylon wordt het leven gered door een mooi meisje, dat echter óók de begeerte wekt van de vorst, die haar gevangen neemt en tot zijn geliefde maakt. Ze helpt haar minnaar te bevrijden en de koning te verslaan, waarna ze samen over Babylon zullen heersen. De geïmporteerde sterren zorgen voor een standaardspektakel, dat alle elementen Italiaans-breed aanzet. Het scenario is van Ennio de Concini, Giuseppe Mangione en regisseur Bragaglia. Het camerawerk is van Gabor Pogany. Opnieuw gefilmd als IO SEMIRAMIDE.

Attila

1954 | Drama, Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1954. Drama van Pietro Francisci. Met o.a. Anthony Quinn, Henri Vidal, Sophia Loren, Ettore Manni en Claude Laydu.

Rond 400 na Chr., tijdens de ondergang van het Romeinse Rijk, worden de buitengewesten vanuit Centraal Azië geterroriseerd en geplunderd door Attila (Quinn) en zijn broer, koning der Hunnen. De wanhopige Romeinen onder keizer Valentino willen vrede sluiten met de koning der Hunnen, die daarop wil ingaan. Maar Attila staat op tegen zijn broer en doodt hem. Onoria (Loren), de zuster van de Romeinse keizer, verleidt Attila en stelt hem voor de macht met haar te delen als hij Rome eenmaal zal hebben veroverd. Hij gaat niet in op haar verraderlijke voorstel en trekt ten strijde. Quinn is zeer geloofwaardig als Attila. Deze spektakelfilm over de barbaarse Hunnenkoning trok een paar jaar na de première opeens hernieuwde aandacht, omdat de rolbezetting inmiddels beroemd was geworden. Hun optreden in deze film kan met de grootste welwillendheid niet veelbelovend worden genoemd.