Leleti Khumalo: cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Yesterday

2004 | Drama

Zuid-Afrika 2004. Drama van Darrell Roodt. Met o.a. Leleti Khumalo, Lihle Mvelase, Kenneth Khambula en Harriet Lenabe.

Filmmaker Roodt stelde zich de volgende vraag: 'Wat kan een jonge moeder doen die lijdt aan aids, in een uithoek van Zuid-Afrika, zonder toegang tot hulp?' Titelmoeder Yesterday beantwoordt de vraag met schrijnend opgewekte realiteitszin: 'Ik ga niet dood voordat mijn kind op school zit.' Yesterday is een rauw drama, geschoten tegen het contrasterend fraaie decor van de Drakensbergen in hartje KwaZulu-Natal, over het gevecht tegen de dood én tegen de sociale uitsluiting tijdens het aftakelen. De Nelson Mandela Foundation gebruikt de film voor bewustwordingscampagnes. Genomineerd voor een Oscar.

Cry, the Beloved Country

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Darrell Roodt. Met o.a. James Earl Jones, Richard Harris, Vusi Kunene, Leleti Khumalo en Charles S. Dutton.

Zestigers James Earl Jones en Richard Harris laten op subtiele wijze al hun acteerervaring samenkomen in Cry, the Beloved Country, de tweede verfilming van de roman van Alan Paton. Jones, bekend van de stem van Darth Vader in Star Wars, is groots als weinig wereldse, plattelandse 'umfundisi' (priester) Kumalo. Voor het eerst in zijn leven reist de umfundisi in 1948 naar de grote stad Johannesburg. Hij zoekt er zijn problematische zuster en zijn vermiste zoon. Daarbij krijgt hij handige hulp van lokale umfundisi Msimangu (mooi gespeeld door de onbekende Kunene). Ondertussen leren we dat Kumalo's dorpsgenoot James Jarvis (Harris) eveneens in Johannesburg is, omdat diens zoon er vermoord is. De wegen van Jarvis en Kumalo, een witte landeigenaar een zwarte umfundisi in Zuid-Afrika, zullen op dramatische wijze kruisen. Een aantal kijkers en critici had moeite met Cry, the Beloved Country, omdat de film het racisme in het opkomende apartheidsysteem niet op vlijmscherpe toon aan de kaak stelt. Dat feit kan echter ook als kwaliteit beschouwd worden. De filmers laten een prachtig land zien, met mensen, wit en zwart, die allen nadeel zullen ondervinden van apartheid. De (zwarte) Msimangu beschrijft de tragedie als volgt: 'In mijn hart heb ik die grote angst, dat wanneer de blanke liefde vindt, wij alleen nog haat kennen.'

Sarafina!

1992 | Muziek

Frankrijk​/​​Zuid-Afrika​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1992. Muziek van Darrell Roodt. Met o.a. Mbongeni Ngema, Leleti Khumalo, Miriam Makeba, Whoopi Goldberg en John Kani.

Gebaseerd op gelijknamige theatermusical met prachtige songs van Ngema en Hugh Masekela (een Broadwayhit in 1988) en gesitueerd in een bruisend Zuidafrikaans Soweto met Goldberg als een politiek bewuste lerares, die wordt verbannen. Een van haar leerlingen, het titelpersonage, gespeeld door Khulama, komt hiertegen met haar medeleerlingen in opstand, zij wordt opgepakt en gefolterd en een zwarte politieman wordt uit wraak vermoord. Efficiënt wordt op een WEST SIDE STORY-achtige manier een schrijnend beeld opgehangen van de apartheidspolitiek die Zuid- Afrika tot in 1991 bedreef. Een boodschap van passie en hoop, een ode aan de kracht van de menselijke geest. Degelijke regie, aanstekelijke soundtrack van Stanley Myers en opvallende vertolkingen met een sensationele Khulama.