Alan Crosland jr (1918-2001): regie en montage.
Er zijn 6 films gevonden.

Natchez Trace

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Alan Crosland jr. Met o.a. Zachary Scott, William Campbell, Marcia Henderson, Irene James en Kenne Duncan.

Aan deze nogal onbekende western mis je weinig. Daniel Beauchamp en William Cox, routiniers op westerngebied, schreven het scenario rond het bekende Apachenopperhoofd Natchez. Of de film ook in 1961 geproduceerd is, is minder duidelijk. Het was in ieder geval een van de laatste films van Scott.

Fury River

1958 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Western van Jacques Tourneur, Alan Crosland jr en George Waggner. Met o.a. Keith Larsen, Buddy Ebsen, Don Burnett, Jay Novello en Paul Picerni.

Drie afleveringen uit de TV-serie NORTHWEST PASSAGE (zie FRONTIER RANGERS), te weten THE VULTURE, STAB IN THE BACK en THE FIGHT OF THE RIVER, waarin onze helden te maken krijgen met een Engelse politicus die niet deugt en met een reeks moorden. Ten slotte trekken ze ten strijde tegen de Fransen om hen te verhinderen van zee uit een Engels fort kapot te schieten. Harkness Smith en Harold E. Wellman deden het camerawerk van deze drie afleveringen. Scenaristen waren Gerald Drayson Adams, Anthony Ellis, Sloan Nibley en George Waggner naar een roman van Kenneth Roberts. Naast de genoemde regisseurs was ook Otto Lang nog actief bij de regie betrokken. Raoul Kraushaar was er voor de muzikale achtergrond.

Sweet Smell of Success

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Alexander Mackendrick. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison, Martin Milner en Sam Levene.

De zeer gevreesde New Yorkse columnist J.J. Hunsecker (Lancaster) heeft een probleem: een jazz-musicus wil met zijn zuster trouwen. Hij vraagt een van zijn slaafse bewonderaars, PR-agent Sidney Falco (Curtis) om 'al het mogelijke' te doen om hem te ontmoedigen. Tony Curtis, de Johnny Depp van de jaren '50, gokte deze keer nu eens niet op zijn 'good looks', maar vertrouwde op zijn acteertalent. Geholpen door de cynische dialogen (geschreven door Clifford Odets), en uitstekend tegenspel van Lancaster levert Curtis een prestatie af 'die wellicht herinnerd zal worden als de beste uit zijn carrière', aldus filmcritica Pauline Kael.

The Flame and the Arrow

1950 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Burt Lancaster, Nick Cravat, Virginia Mayo, Robert Douglas en Aline MacMahon.

De film wordt gesitueerd in het middeleeuwse Lombardije dat wordt onderdrukt door huurlingen uit Hessen. In zijn doorbraakrol speelt Lancaster de Lombard Dardo die een persoonlijke vete uitvecht met de despotische huurlingenleider Alessandro (Douglas). The Flame and the Arrow heeft het allemaal: schone beelden van Ernest Haller, idem muziek van Max Steiner (beiden van Gone in the Wind), actie, en romantiek - zie maar hoe Lancaster middenin een slag pauzeert om de jonkvrouwe te zoenen. Om The Flame and the Arrow te promoten ging Burt Lancaster het land af om live voorproefjes te geven op de acrobatische stunts in de film. Hij en Cravat waren immers samen circusartiesten geweest.

Silver River

1948 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Ann Sheridan, Thomas Mitchell, Bruce Bennett en Tom D'Andrea.

Geen beste western met Flynn. Hij verlaat na de Burgeroorlog het leger en in het Westen ontpopt hij zich als een gewiekst zakenman die over lijken gaat. Om Sheridan te kunnen krijgen doodt hij simpelweg haar huidige echtgenoot, nog wel één van zijn eigen mannen: Bennett. Maar Sheridan wijst hem af en dat geeft hem te denken. Max Steiner verzorgde de muziek, Sid Hickox de cameratechniek en het draaiboek was van Stephen Longstreet en Harriet Franks jr. Alan Crosland jr stond achter de montagetafel en zou later regisseur worden.

Adventures of Don Juan

1948 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van Vincent Sherman. Met o.a. Jerry Austen, Robert Warwick, Romney Brent, Ann Rutherford en Alan Hale.

Nog altijd flamboyant, maar onder invloed van allerlei ziektes en excessief drankgebruik niet meer zo jongensachtig als in The Adventures of Robin Hood, glimlacht en vecht Errol Flynn zich een weg door deze mooie kostuumfilm. Als Don Juan zegt hij tegen een van zijn vele vrouwelijke slachtoffers: 'Het kan zijn dat een schilder duizend schilderijen maakt voordat hij een kunstwerk aflevert. Zou je een geliefde dezelfde oefening ontzeggen?' Voor dit soort logica vallen alle dames in Europa, terwijl zijn knecht Leporello (nogal kleurloos gespeeld door Alan Hale) het met lede ogen aanziet. Maar als de verleider de dominante maar kwetsbare koningin van Spanje (Lindfors) ontmoet, zweert hij zijn promiscue gewoontes af. Van nu af aan is Don Juans doel de koningin - immers vrouw der vrouwen - te veroveren en tegelijk de gemene staatscoup van de zwaar gewenkbrauwde Graaf De Lorca te verijdelen.