Sverre Porsanger

Acteur

Sverre Porsanger is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Detektor

2000 | Komedie, Mysterie, Thriller, Drama

Noorwegen 2000. Komedie van Pȧl Jackman, Pål Jackman en Pål Jackman. Met o.a. Mads Ousdal, Hildegun Riise, Ingjerd Egeberg, Allan Svensson en Harald Eia.

Voor de millenniumwisseling was Noorwegen vol kritiek over de saaie nationale filmindustrie. Toen kwam Detektor, met een frisse regisseur, een knappe jonge ster, een populaire komiek en een bizar verhaal van de gehypte auteur Loe. Detektor werd een megaklapper. De komedie met dramatische kanten is zeer amusant en verrassend, maar laat niet veel dieps om over te mijmeren achter. Ousdal speelt psychiater Daniel, die samen met zijn vriend de hobby van metaal detecteren heeft. Als Daniel een ketting vindt met de naam Jenna, staat zijn leven op zijn kop en worden allerlei geheimen ontrafeld.

Sagojogan Ministeri

1997 | Komedie, Oorlogsfilm

Finland/Noorwegen/Zweden 1997. Komedie van Paul-Anders Simma. Met o.a. Erik Kiviniemi, Bjørn Sundquist, Sara Margrethe Oskal, Kari-Pekka Toivonen en Anita Suikkari.

In het voorjaar van 1945 heeft Finland zich gekeerd tegen zijn bondgenoot nazi-Duitsland. Het Sovjetleger dat het land is binnengedrongen, probeert orde op zaken te stellen. In het uiterste Noord-Westen, op de grens met Zweden en Noorwegen ligt het dorpje Sagojokk in Lapland. Veel hebben ze niet van de oorlog gemerkt en de dienst wordt er al jaren uitgemaakt door grootgrondbezitter Antti Neia (Sundquist). Twee Finse soldaten, Seppo R[KA3]avmark (Kiviniemi) en Otto Swinskj[KA3]old (Toivonen), zijn zowel op de vlucht voor het Duitse als het Rode leger. Bij Sagojokk verliest Seppo het bewustzijn en wordt gevonden door de dorpelingen. Otto vervolgt zijn weg. Iemand in het dorp meent Seppo te herkennen als een minister die belast is met de landhervorming. Zo wordt Seppo gelijk [KL]De revisor[KLE] van Gogol met alle egards ontvangen. Seppo geniet van zijn nieuwe rol en begint lapjes grond toe te delen aan de dorpelingen, die er heel blij mee zijn. Hij incasseert daarvoor wel de leges voor de registratie en hij begint aan de bouw van een verharde weg. [KA1]E[KA1]en man is niet tevreden met het werk van de minister; en dat is Antti. Tot overmaat van ramp is zijn zuster Marit Jaha (Oskal) verliefd geworden op Seppo. Antti probeert Seppo uit de weg te laten ruimen door zijn beulen, hetgeen enige actie en spanning in de film veroorzaakt. Als dit niet wil lukken, schakelt hij de nazi's in om een hooggeplaatste regeringsfunctionaris krijgsgevangene te maken, maar Seppo redt zijn eigen huid, daarbij geholpen door een teruggekeerde Otto die ook een graantje mee wil pikken van het geld dat aan de landregistratie verdiend wordt. Het aardige scenario van regisseur/producent Simma is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Het spel is geloofwaardig en zeer aanvaardbaar en het camerawerk van Hans Welin ziet er heel mooi uit. Een grappige film, die je beslist kunt bekijken als hij wordt uitgezonden.

Pathfinder

1987 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Noorwegen 1987. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. Mikkel Gaup, Nils Utsi jr, Svein Scharffenberg, Helgi Skulason en Sverre Porsanger.

Compacte verfilming van een achthonderd jaar oude sage uit Lapland [KL]De verkenner en de toorts[KLE] met de grandioze landschappen van het hoge Noorden (gefotografeerd door Erling Thurmann-Andersen) die schitterend worden uitgespeeld in de strijd tussen goed en kwaad, aangevuld met volkswijsheden en bijgeloof. Primitieve, woeste en meedogenloze actie. Regiedebuut van Gaup die eigenlijk een acteur uit Lapland is. Hij laat de Tchudes, een stel gewelddadige plunderaars, een door hem uitgevonden taaltje brabbelen. De 'goeden' spreken Laplands. Scenario van regisseur Gaup. De film kreeg een Oscarnominatie. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als PATHFINDER.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sverre Porsanger op televisie komt.

Reageer