Edna May Oliver (1883-1942): cast.
Er zijn 31 films gevonden.

Lydia

1941 | Romantiek

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Julien Duvivier. Met o.a. Merle Oberon, Edna May Oliver, Alan Marshal, Joseph Cotten en Hans Yaray.

Een sentimenteel verhaal over een oudere vrouw (Oberon) die haar voormalige aanbidders ontmoet en zich hun hofmakerij herinnert. Naar de beroemde Franse film UN CARNET DE BAL.

Pride and Prejudice

1940 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van Robert Z. Leonard. Met o.a. Greer Garson, Laurence Olivier, Mary Boland, Edna May Oliver en Edmund Gwenn.

Interessante Jane Austen-verfilming met Garson in de hoofdrol als de levendige en aantrekkelijke twintigjarige Elizabeth die haar sociaal onhandige 28-jarige huwelijkskandidaat Darcy (Olivier) aanvankelijk helemaal verkeerd inschat. Ondanks aanpassingen in toon, tijdperk en ontknoping is deze versie toch geliefd vanwege het subtiele spel en de fraaie verbeelding van de verstikkende lage landadel. Deze Pride and Prejudice kwam nog geen maand na de bevrijding uit in ­Nederland en was daarmee een welkome bron van geallieerd vermaak.

The Story of Vernon and Irene Castle

1939 | Musical, Biografie, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Musical van H.C. Potter. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Edna May Oliver, Walter Brennan en Lew Fields.

Laatste vooroorlogse Astaire-Rogers-musical is ongewoon vanwege zijn biografische inhoud en sombere einde. Hier ook kan het duo meer laten zien dan 'slechts' virtuoze dansnummers. Het succesverhaal over het echtpaar Vernon en Irene Castle, beroemde ballroomdansers vóór WO I, slaat door het dodelijk vliegongeluk van Vernon in 1917 om in een tragedie. In Parijs waren de Castles, aanvankelijk vrijwel berooid, van de een op de andere dag sterren geworden. Ze populariseerden muziekstijlen als ragtime en dansten op composities van onder meer Irving Berlin. Voor deze RKO-productie was Irene Castle adviseur.

Second Fiddle

1939 | Musical

Verenigde Staten 1939. Musical van Sidney Lanfield. Met o.a. Sonja Henie, Tyrone Power, Rudy Vallee, Edna May Oliver en Lyle Talbot.

Verzonnen Henie-musical over publiciteitsman Power die een Hollywoodromance voor Henie tot stand brengt, maar dan zelf op haar valt.

Nurse Edith Cavell

1939 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Biografie van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Edna May Oliver, George Sanders, Zasu Pitts en May Robson.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog helpt de Brusselse hoofdverpleegster Edith Cavell (Neagle) oorlogsgevangenen ontsnappen naar veilig Nederland, en verzamelt ze informatie voor de Britse geheime dienst. Dan wordt ze door de Duitsers gearresteerd en berecht. Biografisch drama over Cavell, die zowel in België als in Engeland als een martelares wordt beschouwd, geëerd met gedenkplaten en standbeelden. De Duitsers spreken Engels met een dik Duits accent, Neagle heeft een mooie hoofdrol als de standvastige, gracieuze dame in moeilijke tijden, en de score van Anthony Collins werd genomineerd voor een Oscar.

Drums Along the Mohawk

1939 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Drama, Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Claudette Colbert, Henry Fonda, John Carradine, Edna May Oliver en Eddie Collins.

In het jaar van het verpletterende Stagecoach maakte regisseur Ford nog een prachtige film. Vlak voor de Onafhankelijkheidsoorlog verhuizen Lana (Colbert) en Gilbert Martin (Fonda) naar een huisje in de Mohawk Valley. Vooral Lana moet erg wennen aan het karige, primitieve bestaan. En dan beginnen Indianen, aangevoerd door de eenogige Brit Caldwell (Carradine), hun dorpje ook nog aan te vallen en breekt ook nog de oorlog met de Britten uit. Met hulp van uitstekend spelende Colbert en Fonda schetste Ford in zijn eerste kleurenfilm een opmerkelijk realistisch beeld van een tumultueuze periode uit de Amerikaanse geschiedenis.

Paradise for Three

1938 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Drama van Edward Buzzell. Met o.a. Frank Morgan, Robert Young, Mary Astor, Edna May Oliver en Florence Rice.

Een vreemd verhaal over een Amerikaans zakenman die zich onder het Duitse volk begeeft om hun wijze van leven te leren kennen. De goede rolbezetting steunt het redelijke scenario van George Oppenheimer en Harry Ruskin naar de roman Drei Männer im Schnee van Erich Kästner. Het camerawerk is van Leonard Smith.

Little Miss Broadway

1938 | Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Muziek van Irving Cummings. Met o.a. Shirley Temple, George Murphy, Jimmy Durante, Phyllis Brooks en Edna May Oliver.

Geen slechte Temple-film met Shirley die Olivers hotel voor theatermensen tot leven brengt; Shirley en Durante zijn goed samen. Liedjes: 'Be Optimistic', 'If All The World Were Paper' en 'Hop, Skip and Jump'.

Rosalie

1937 | Musical

Verenigde Staten 1937. Musical van W.S. Van Dyke. Met o.a. Eleanor Powell, Nelson Eddy, Frank Morgan, Edna May Oliver en Ray Bolger.

Loodzware MGM-musical over de verkering tussen een West Pointkadet en een prinses uit een mythisch koninkrijk. Het levende bewijs dat geld alleen nog geen goede film maakt. Cole Porter-muziek met o.a. 'In the Still of the Night'

Parnell

1937 | Biografie

Verenigde Staten 1937. Biografie van John M. Stahl. Met o.a. Clark Galiver, Edmund Gwenn, Alan Marshal, Donald Crisp en Billie Burke.

De biografie van de populaire en machtige Iers-nationalistische leider wiens carrière werd geruïneerd doordat zijn overspelige verhouding met Kitty O'Shea aan het daglicht werd gebracht. Een film die zich moeizaam voortsleept en niet de geweldige mogelijkheden benut die het verhaal biedt; hij werd in 1937 een flop, en dat was zeker terecht.

My Dear Miss Aldrich

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van George B. Seitz. Met o.a. Edna May Oliver, Walter Pidgeon, Maureen O'Sullivan, Rita Johnson en Janet Beecher.

Een prima Pidgeon in een komedie die zich afspeelt rond het krantenwereldje. O`Sullivan is de erfgename van het bedrijf en Oliver (hoe kan het ook anders) steelt voortdurend de show als een excentrieke dame. Verhaal en scenario zijn van Herman J. Mankiewicz.

Romeo and Juliet

1936 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Leslie Howard, John Barrymore, Edna May Oliver en Basil Rathbone.

Goed geacteerde, weelderige produktie van Shakespeare's toneelstuk over noodlottige geliefden. Howard en Shearer zijn zo goed dat men vergeet dat ze te oud zijn voor hun rol. Niet de grote film die het had kunnen zijn, maar een hele goede.

No More Ladies

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Edward H. Griffith. Met o.a. Joan Crawford, Robert Montgomery, Franchot Tone, Edna May Oliver en Gail Patrick.

Crawford trouwt met playboy Montgomery en tracht hem aan haar te binden door zijn jaloezie op te wekken door middel van gespeelde affectie voor Tone. Een luchtige komedie. Joan Burfield, die hier haar filmdebuut maakt, is de latere Joan Fontaine.

Murder on a Honeymoon

1935 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1935. Mysterie van Lloyd Corrigan. Met o.a. Edna May Oliver, James Gleason, Lola Lane, Chick Chandler en George Meeker.

Nadat er een moord is gepleegd aan boord van een watervliegtuig dat op weg was naar Catalina Island, krijgt Hildegarde Withers (die toevallig aan boord was) inspecteur Oscar Piper zover dat hij komt en de misdaad oplost. Een leuke aflevering uit de Withers-serie. Robert Benchley schreef mee aan het scenario en de film werd echt op het schilderachtige eiland opgenomen.

David Copperfield

1935 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1935. Familiefilm van George Cukor. Met o.a. Freddie Bartholomew, Basil Rathbone, W.C. Fields, Frank Lawton en Lionel Barrymore.

Nadat zijn moeder overlijdt wordt David Copperfield (Bartholomew) naar Londen gestuurd om in de fabriek van zijn hardvochtige stiefvader (Rathbone) te werken. Hij woont daar in het pension van de vriendelijke Micawber (Fields), maar als die wegens schulden naar de gevangenis gaat David lopend naar Dover, waar zijn tante woont. Mooie verfilming van het beroemde boek van Charles Dickens. Komiek Fields speelde voor de verandering een tamelijk serieuze rol en deed dat uitstekend. De film werd onderscheiden met drie Oscarnominaties waaronder die voor beste film.

A Tale of Two Cities

1935 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1935. Historische film van Jack Conway. Met o.a. Ronald Colman, Elizabeth Allan, Edna May Oliver, Reginald Owen en Basil Rathbone.

De visie van Dickens op het tijdperk van de Franse Revolutie rond 1790 werd een MGM-kassucces met Colman als zorgeloze advocaat Sydney Carton die zich van zijn verantwoordelijkheden bewust wordt en slachtoffers van de terreur gaat helpen. Een overweldigende rolbezetting in een waarlijk luxueuze productie.

We're Rich Again

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van William A. Seiter. Met o.a. Edna May Oliver, Billie Burke, Reginald Denny, Joan Marsh en Buster Crabbe.

Een screwball comedy met Mitchell als een miljonair die zijn vermogen is kwijtgeraakt, Burke zijn verwende vrouw, Marsh zijn dochter en Denny zijn toekomstige schoonzoon die de familie uit de zorgen wil halen. Oliver is leuk als de sportieve grootmoeder. Gebaseerd op het toneelstuk van Alden Marsh.

The Last Gentleman

1934 | Komedie

Verenigde Staten 1934. Komedie van Sidney Lanfield. Met o.a. George Arliss, Edna May Oliver, Charlotte Henry, Janet Beecher en Ralph Morgan.

Een heerlijke komedie over Arliss als stervende miljonair, die zich met zijn familieleden geconfronteerd ziet, welke hopen een stuk van zijn fortuin binnen te halen. De ingenieuze ontknopingen zorgen ervoor dat het Arliss is die het laatst lacht. De titel is ironisch: Arliss werd 'the screen's first gentleman' genoemd.

Murder on the Blackboard

1934 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1934. Mysterie van George Archainbaud. Met o.a. Edna May Oliver, James Gleason, Bruce Cabot, Gertrude Michael en Regis Toomey.

Een jonge onderwijzeres wordt vermoord en haar collega Hildegarde Withers (Oliver) raakt, samen met inspecteur Oscar Piper, betrokken bij het oplossen van de zaak. Aardige aflevering uit de korte Withers-reeks.

Only Yesterday

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van John M. Stahl. Met o.a. Margaret Sullavan, John Boles, Billie Burke, Reginald Denny en Edna May Oliver.

Hoewel Boles nauwelijks te harden is, is het acteerwerk van Sullavan, die met deze film haar debuut maakte, nog steeds sprankelend genoeg om het verhaal te dragen. Het is het relaas, in flashback, van een ongetrouwde moeder en het omspant de periode tussen het eind van WO I en de depressie van de jaren dertig. De openingsscènes, die het effect schilderen van de beurskrach op een stelletje feestvierende geldverbrassers, zijn zo sterk dat ze de rest van de film een beetje overschaduwen. Het scenario is van William Hurlbut, Arthur Richman en George O'Neil.

Meet the Baron

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Walter Lang. Met o.a. Jimmy Durante, Jack Pearl, Zasu Pitts, Edna May Oliver en Ted Healy.

Een onbetekenende MGM-komedie die niet volledig geslaagd is maar toch amuseert; er zijn rollen voor de lolbroeken Jimmy Durante, Jack Pearl en ZaSu Pitts, en optredens van Ted Healy, de Three Stooges en Edna May Oliver. Healy was de manager van de Stooges en dit is de enige film waarin ze samen op het witte doek te zien zijn.

Little Women

1933 | Komedie, Romantiek, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1933. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Joan Bennett, Paul Lukas, Frances Dee en Jean Parker.

Deze film biedt oneindig veel plezier hoeveel keren je hem ook gaat bekijken; een trouwe, mooie bewerking van Alcott's roman over vier zusters, die samen met hun moeder wonen, terwijl vader in het leger zit en moet vechten. Victor Heerman en Sarah Y. Mason kregen terecht een Oscar voor het scenario. Uitstekende rolverdeling. Gesitueerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in een klein stadje in Massachusetts. In 1949 opnieuw gefilmd en 1978 nog eens als tv-film.

Ann Vickers

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van John Cromwell. Met o.a. Irene Dunne, Walter Huston, Bruce Cabot, Edna May Oliver en Conrad Nagel.

Maatschappelijk werkster Dunne heeft een korte, ontgoochelende relatie met Cabot, met als gevolg dat ze mannen haat. Na een korte tijd werkzaam te zijn geweest in een vrouwengevangenis, schrijft ze een boek over de gruwelen die zich achter de tralies afspelen. Hierna krijgt ze zelf de leiding over een gevangenis. Door haar werk leert ze rechter Huston kennen die haar weer in de liefde doet geloven. Ze raakt zwanger van hem. Huston is echter verwikkeld in een fraudezaak en draait de gevangenis in. Fragmentarische weergave van de melodramatische roman van Sinclair Lewis, bewerkt door Jane Murfin, komt onsamenhangend over en zit vol ongeloofwaardige personages. De acteurs doen hun best, maar slagen er niet in de film boven de middelmaat uit te laten steken. Mooie zwart-wit fotografie van David Abel en Edward Cronjager en melodieuze score van Max Steiner.

Alice in Wonderland

1933 | Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1933. Familiefilm van Norman Z. McLeod. Met o.a. Charlotte Henry, Richard Arlen, Gary Cooper, W.C. Fields en Cary Grant.

Trage film naar een bewerking van het klassieke verhaal. Toch boeiend vanwege de rolbezetting: Cooper als de Witte Ridder, Fields als Humpty Dumpty, Grant als de Mock Turtle. Helaas te saai. Het script is van Joseph L. Manckiewicz en William Cameron Menzies.

The Conquerors

1932 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1932. Historische film van William A. Wellman. Met o.a. Richard Dix, Ann Harding, Edna May Oliver, Guy Kibbee en Julie Haydon.

Onbeschaamde kopie van CIMARRON met Dix en Harding als het pasgetrouwde stel dat naar het Westen trekt om fortuin te zoeken en een bankimperium sticht waarin gedurende een periode van vijftig jaar de ups en downs worden gevolgd. Enige goede scènes gaan teloor in de cliché's van dit episch verhaal. Hertiteld: PIONEER BUILDERS.

Penguin Pool Murder

1932 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1932. Misdaad van George Archainbaud. Met o.a. Edna May Oliver, James Gleason, Mae Clarke, Robert Armstrong en Donald Cook.

De sigarenvretende smeris Oscar Piper (Gleason) en de onderwijzeres Hildegarde Withers (Oliver) werken samen om een weerzinwekkende aquariummoord op te lossen. Dit is de eerste film in de kortstondige maar onderhoudende 'Hildegarde Withers'-serie, gebaseerd op de verhalen van Stuart Palmer.

Ladies Of The Jury

1932 |

1932. Lowell Sherman. Met o.a. Florence Lake, Kitty Kelly, Ken Murray, Roscoe Ates en Cora Witherspoon.

De sigarenvretende smeris Oscar Piper (Gleason) en de onderwijzeres Hildegarde Withers (Oliver) werken samen om een weerzinwekkende aquariummoord op te lossen. Dit is de eerste film in de kortstondige maar onderhoudende 'Hildegarde Withers'-serie, gebaseerd op de verhalen van Stuart Palmer.

Hold 'Em Jail

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Bert Wheeler, Robert Woolsey, Betty Grable, Edgar Kennedy en Edna May Oliver.

Een domme komedie over gevangenen met privileges (Wheeler en Woolsey) die in Kennedy's Bidemore-gevangenis een rugbyteam opzetten. Een paar lachers.

Half Shot at Sunrise

1930 | Komedie

Verenigde Staten 1930. Komedie van Paul Sloane. Met o.a. Bert Wheeler, Robert Woolsey, Edna May Oliver, Dorothy Lee en George MacFarlane.

Debuutfilm van Wheeler en Woolsey, een soort Snip & Snap-duo van het variété-theater van Broadway. Een sketch van speelfilm-lengte over een tweetal soldaten, die tijdens WO I van het front naar Parijs gedrost zijn om de bloemetjes buiten te zetten. Tot overmaat van ramp wordt een van hen verliefd op de dochter van hun bevelvoerende officier. Was al behoorlijk flauw bij het uitkomen, maar werd gedraaid vanwege de enorme populariteit van het tweetal. Uitsluitend voor degenen, die zich dat nog herinneren kunnen... en dat zijn er niet veel meer.

The Saturday Night Kid

1929 | Komedie

Verenigde Staten 1929. Komedie van Edward Sutherland. Met o.a. Clara Bow, James Hall, Jean Arthur, Charles Sellon en Ethel Wales.

De zusjes (Bow en Arthur) werken in een warenhuis en vechten om dezelfde man, waarbij Arthur het spel niet al te fair speelt. Jean Harlow is in een klein rolletje te zien als winkelverkoopster. Redelijk vertier vooral dankzij de hoofdrolspeelsters.

The American Venus

1926 | Drama

Verenigde Staten 1926. Drama van Frank Tuttle. Met o.a. Esther Ralston, Lawrence Gray, Louise Brooks, Kenneth MacKenna en Edna May Oliver.

Zwart-wit film met kleurinlassen over de strijd tussen cosmetica fabrikanten. We zien een schoonheidswedstrijd waarin ook de werkelijke Miss America 1925 (het produktiejaar) Fay Lanphier te zien is. In zijn genre een prima soap opera met een sterke bezetting.