Gustaw Holoubek

Acteur

Gustaw Holoubek is acteur.
Er zijn 10 films gevonden.

Jezioro Bodénskie

1986 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1986. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Krzysztof Pieczynski, Malgorzata Pieczynska, Joanna Szczepkowska, Maria Pakulnis en Gustaw Holoubek.

Herinneringen uit een Duits interneringskamp van 1940 waar een jonge Poolse intellectueel met een Frans paspoort wordt geconfronteerd met zijn onvermogen heroïsche acties te ondernemen en zich dientengevolge schuldig voelt. Een bewerking van de ironische debuutroman van Stanislaw Dygat uit 1946, die op het doek helaas wat tegenvalt.

Zabicie ciotki

1985 | Drama, Experimenteel

Polen 1985. Drama van Grzegorz Królikiewicz. Met o.a. F. Robert Herubin, Maria Kleydysz, Miroslawa Zaborowska, Gustaw Holoubek en Józef Pieracki.

Een surrealistische verfilming van een moord die door een student gefantaseerd wordt. Het zich ontdoen van zijn geliefde tante is voor hem een daad van rebellie die hem toegang verschaft tot een wereld van totale vrijheid. Deze wilde fantasie spreekt tot de verbeelding dankzij het uitstekende camera-werk van Krzystof Ptav en de zwarte humor van de roman van Andrzej Bursa, de nu legendarische Poolse outsider uit de jaren vijftig.

Pismak

1985 | Drama, Historische film

Polen 1985. Drama van Wojciech Has. Met o.a. Wojciech Wysocki, Gustaw Holoubek, Zdzisław Wardejn, Jan Peszek en Janusz Michałowski.

Psychologisch portret van drie gevangenen in de Oostenrijkse afdeling van een krijgsgevangenenkamp in de laatste maanden van WOI. Een jonge joodse schrijver, die uitgever is van een atheïstisch satirisch blad, een elegante brandkastenkraker en een fanatieke monnik, die een moordenaar is, vormen de hoofdfiguren. Een onwaarschijnlijke film met sterke karakters en een claustrofobische sfeer, die typerend is voor de stijlvolle films van Has, maar er zit weinig actie in.

W starym dworku czyli niepodległos[KA1]c trójkatów

1984 | Drama, Experimenteel

Polen 1984. Drama van Andrzej Kotkowski. Met o.a. Beata Tyszkiewicz, Gustaw Holoubek, Grazyna Szapołowska, Jerzy Bo[KA1]nczak en Tadeusz Chudecki.

Een wilde fantasie die zich afspeelt in de uitbundig decadente sfeer van een Pools landhuis waarin de frivole geest van de ontrouwe echtgenote rondwaart. Ze brengt haar stiefzoon en minnaar, de decadente kunstenaar Jezory, ertoe te trouwen met een nicht en te zorgen voor hun sinistere zoon Tadzio, die er uiteindelijk de oorzaak van is dat het huis ten onder gaat in een boerenrevolte. De film, gebaseerd op toneelstukken van Stanislaw Ignacy Witkiewicz, de excentrieke schrijver en schilder uit de jaren dertig, is stijlvol maar mist het intellectueel provocerende van het avantgardistische 'theâtre de l'absurde'.

Limuzyna Daimler-Benz

1982 | Drama

Polen 1982. Drama van Filip Bajon. Met o.a. Michal Bajor, Piotr Bajor, Vadim Glowna, Maja Komowska en Tadeusz Lomnicki.

De psychologische tekening van twee broers enkele maanden voor het uitbreken van WO II. In deze gespannen tijd voelt Andrzej zich aangetrokken tot de Nazi-ideologie en hij begint samen te werken met de Duitse geheime dienst. Michal stort zich volledig op de kunst. Een beheerste en elegante film van de veelbelovende regisseur Bajon.

Dziecinne pytania

1981 | Drama

Polen 1981. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Adam Ferency, Gustaw Holoubek, Mirosław Konarowski, Agnieszka Mandat Gr[KA10]abka en Cezary Morawski.

Studenten bouwkunde, nog onder de invloed van 1968, ontdekken dat hun vernieuwende ideeën voor stadsplanning op papier mogen bestaan, maar in de praktijk slechts met veel compromissen zijn uit te voeren. Deze wat naïeve film zal het Nederlandse publiek nauwelijks aanspreken.

W biały dzie[KA1]n

1980 | Drama, Historische film

Polen 1980. Drama van Edward Zebrowski. Met o.a. Michał Bajor, Krystyna Janda, Jan Nowicki, Gustaw Holoubek en Krzysztof Kolberger.

Chronologisch een vervolg op GOR[KA10]ACZKA van Agnieszka Holland. De revolutiepoging van de Poolse Socialistische Partij in 1905 is mislukt. Het gaat Zebrowski echter niet in de eerste plaats om de historische feiten, doch veeleer om het morele conflict van een partijlid dat de opdracht krijgt een collaborateur te liquideren, hoewel hij twijfels heeft over diens schuld. Een enigszins droge, maar mooi opgenomen film, die de aandacht moeilijk kan vasthouden.

Pokój z widokiem na morze

1978 | Drama

Polen 1978. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Piotr Fronczewski, Gustaw Holoubek, Marek Bargiełowski, Marcin Tro[KA1]nski en Zofia Mrozowska.

Onder druk van een man die, staande op een richel van de gevel van een hoog flatgebouw, naar beneden dreigt te springen, ontspint zich een discussie tussen twee psychiaters over de manier waarop de man van zelfmoord kan worden afgehouden. Op basis van een goed scenario wordt een voortdurende spanning gecreëerd: zal de man springen of kan hij overreed worden dat niet te doen en welke benaderingswijze zal hem uiteindelijk overtuigen? Zonder meer indrukwekkend.

Sanatorium pod klepsydra

1973 | Drama

Polen 1973. Drama van Wojciech Has. Met o.a. Jan Nowicki, Tadeusz Kondrat, Gustaw Holoubek, Halina Kowalska en Mieczysław Voit.

In deze surrealistische film bezoekt Joseph zijn vader in een sanatorium. Het bezoek wordt een teruggang in de tijd: de vader leeft in een soort fantastisch pseudo-verleden, dat wordt overheerst door mythes, volkstradities en motieven uit de Bijbel en de Talmoed. Ook Joseph wordt in staat gesteld zijn verleden te reconstrueren. Een schitterende verfilming van Bruno Schulz' boek dat in ons land verschenen is onder de titel Sanatorium Clepsydra.

Salto

1965 | Komedie, Drama

Polen 1965. Komedie van Tadeusz Konwicki. Met o.a. Zbigniew Cybulski, Gustaw Holoubek, Marta Lipi[KA1]nska, Irena Laskowska en Andrzej Łapicki.

Konwicki`s onderwerpen, zowel in zijn boeken als in zijn films, zijn veelal complex en voor niet-Polen moeilijk te begrijpen. Cybulski speelt de man die steeds weer met een masochistisch plezier zijn oorlogsontberingen oprakelt en zijn onaangepast gedrag toeschrijft aan die ervaringen uit het verleden. Het absolute hoogtepunt is een rituele dans (de Salto) die hij uitvoert in een soort gemeenschapshuis van het dorp waar de film zich afspeelt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Gustaw Holoubek op televisie komt.

Reageer