Natasha Braier: camera.
Er zijn 11 films gevonden.

She Said

2022 | Drama

Verenigde Staten 2022. Drama van Maria Schrader. Met o.a. Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson, Andre Braugher en Jennifer Ehle.

Drama over de totstandkoming van het artikel van Jodi Kantor en Megan Twohey in de New York Times in 2017, dat zowel de val van filmproducent en seksueel roofdier Harvey Weinstein als de opkomst van #MeToo inluidde. Jammer genoeg vindt regisseur Schrader de thuissituatie van de Kantor en Twohey – de een is moeder, de ander zwanger – vaak belangrijker dan hun journalistieke speurwerk. Weinstein zelf zien we ook nog even, op de redactie van de NYT. Maar wel alleen van achteren gefilmd, wat nogal ten koste gaat van het drama. Ook jammer, want deze film had wel wat meer drama kunnen gebruiken.

Honey Boy

2020 | Drama

Verenigde Staten 2020. Drama van Alma Har'el. Met o.a. Shia LaBeouf, Lucas Hedges, Noah Jupe, Byron Bowers en Laura San Giacomo.

Acteur Shia LaBoeuf schreef het scenario van Honey Boy als therapeutische oefening in een afkickkliniek. De plot is goeddeels autobiografisch: hoofdpersoon Otis is ook een acteur die in een kliniek zit, waar hij terugblikt op zijn jeugd als kindster met een zwaar gefrustreerde vader. Debuterend speelfilmregisseur Har’el sleurt je meteen het verhaal in met een explosieve opening en houdt de aandacht daarna vast met poëtische beelden en meeslepend (melo)drama. Maar vooral het acteerwerk maakt indruk, met name van LaBoeuf zelf, die een versie van zijn eigen vader speelt.

Gloria Bell

2018 | Komedie, Drama, Romantiek

Chili​/​​Verenigde Staten 2018. Komedie van Sebastián Lelio. Met o.a. Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera, Alanna Ubach en Sean Astin.

Engelstalige remake van de Chileense arthousehit Gloria (2013) door dezelfde, inmiddels Oscarwinnende cineast Lelio (Una mujer fantástica). Op instigatie van de Amerikaanse actrice en hoofdrolspeelster Julianne Moore, die deze keer verzekeringsagente Gloria speelt. Gloria is in de vijftig, alleenstaand en probeert haar niet zo glorieuze leven in L.A. liefst dansend van enige glans te voorzien. Behalve in de bezetting onderscheidt deze nauwgezette remake zich door de aandacht voor enkele typisch Amerikaanse besognes en een insluipende, haarloze buurkat. Opnieuw erg amusant en ontroerend in zijn fijnzinnige, tragikomische observaties van de strubbelingen die schuilgaan achter alledaagse façades.

The Neon Demon

2016 | Drama, Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Denemarken 2016. Drama van Nicolas Winding Refn. Met o.a. Elle Fanning, Christina Hendricks, Keanu Reeves, Jena Malone en Karl Glusman.

Barokke mix van horrorthriller en coming of age-verhaal over de zestienjarige Jesse (Fanning), die naar Los Angeles komt om het te maken als model. Daar treft ze een plastic wereld aan vol wellustige mannen en jaloerse vrouwen. En iedereen heeft het op haar voorzien, omdat Jesse 'that thing' heeft, dat onbeschrijflijke iets waardoor ze ver boven iedereen uitstijgt. Zoals elke film van Refn (regisseur van onder meer Valhalla Rising en Drive) geen al te subtiele film, maar vol onvergetelijke beelden en zonder meer een belevenis.

The Rover

2014 | Drama

Australië​/​​Verenigde Staten 2014. Drama van David Michôd. Met o.a. Guy Pearce, Robert Pattinson, Scoot McNairy, David Field en Anthony Hayes.

De Australische woestijn, tien jaar na 'the collapse'. Wat die collapse was, kom je nooit te weten. De enige verhaallijn is die van Eric (Pearce), die de dieven van zijn auto achtervolgt en nergens voor opzij gaat. De hele film houdt regisseur Michôd de voet op het gaspedaal, net als eerder in Animal Kingdom. Hij heeft weinig nodig om de waanzin te laten zien: alleen de Australische woestijn, Robert Pattinson (Twilight) als het gestoorde broertje van een van de daders en een heleboel vliegjes die het verval suggereren. Als je wilt zien hoe je een thriller maakt, kijk naar Michôd.

Casse-tête chinois

2013 | Drama, Komedie

Frankrijk 2013. Drama van Cédric Klapisch. Met o.a. Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile de France en Kelly Reilly.

Na L’Auberge Espagnol en Les Poupées Russes de derde ensemble-romcom over het chaostische leven van Xavier en zijn vrienden, die nu bijna veertig is en vader van twee jonge kinderen. Als zijn ex Wendy Parijs verruilt voor New York en de kinderen meeneemt, gaat hij ook. Opnieuw sterk in speelse verbeeldingen, maar belegen in clichés en bedachte toestanden. De film is een beetje als de liefde waarover zij gaat: een opgewarmde kliek. Best lekker, maar een tikje gezapig.

The Infidel

2010 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2010. Komedie van Josh Appignanesi. Met o.a. Omid Djalili, Richard Schiff, Archie Panjabi, Igal Naor en Stewart Scudamore.

Ondernemer Mahmud is een relaxte moslim: af en toe een drankje, niet te vaak bidden. Maar wanneer zijn zoon wil trouwen met de stiefdochter van een radicale imam, moet hij blijk geven van meer devotie. Op dat moment komt Mahmud er achter dat hij ooit geadopteerd, en in werkelijkheid Joods is. Britse lowbudget komedie pakt een van de meest gevoelige actualiteiten opgewekt bij de kop en schudt culturele en religieuze identiteiten lekker door elkaar. De Brits-Iraanse komiek Djalili is innemend als de goedmoedige familieman-in-crisis.

The Milk of Sorrow

2009 | Drama, Muziek

Spanje​/​​Peru 2009. Drama van Claudia Llosa. Met o.a. Magaly Solier, Susi Sánchez en Efraín Solís.

Drama van Claudia Llosa over de kinderen van verkrachte vrouwen die – zo wil de volkswijsheid – de ellende van hun moeders via de melk hebben binnengekregen (vandaar de titel).

Somers Town

2008 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 2008. Drama van Shane Meadows. Met o.a. Thomas Turgoose, Piotr Jagiello, Ireneusz Czop, Perry Benson en Kate Dickie.

De zestienjarige, uit de Midlands afkomstige Tomo hoopt in Londen een toekomst op te bouwen. Helaas, hij wordt al op de eerste avond in de nogal treurige wijk Somers Town in elkaar geslagen, zijn spullen worden gepikt. Hij vindt wel snel een nieuwe vriend: de vijftienjarige Poolse Marek (Jagiello). Even dreigt hun beider bewondering voor een aantrekkelijke Franse serveerster de jongens tot rivalen te maken, maar deze fraaie zwart-wit film blijft aanstekelijk optimistisch van toon. Veel optimistischer in elk geval dan regisseur Meadows' This Is England (2006).

XXY

2007 | Drama

Argentinië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 2007. Drama van Lucía Puenzo. Met o.a. Inés Efron, Martín Piroyansky, Ricardo Darín, Valeria Bertuccelli en Germán Palacios.

De vijftienjarige Alex (Efron) is hermafrodiet, heeft zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken. Alex woont bij haar ouders, die haar na haar geboorte niet lieten opereren zodat ze later zelf kon kiezen of ze man of vrouw wilde worden. In hun Urugayaanse vissersdorpje ontmoet ze de eveneens vijftienjarige Alvaro. De twee voelen zich tot elkaar aangetrokken. Opmerkelijk en subtiel debuut van de Argentijnse regisseuse Puenzo won talloze prijzen op festivals, waaronder de Grand Prix Semaine de la Critique in Cannes. Uitstekend spel van Efron.

Glue

2006 | Drama

Argentinië​/​​Verenigd Koninkrijk 2006. Drama van Alexis Dos Santos. Met o.a. Nahuel Pérez Biscayart, Nahuel Viale, Inés Efron, Veronica Llinas en Héctor Díaz.

Lucas, Nacho en Andrea zijn drie Argentijnse tieners die tijdens een zomervakantie muziek maken, feestjes bezoeken, lanterfanten, drugs gebruiken, met elkaar vrijen en andere typische tienerhandelingen verrichten. Grote ontwikkelingen maken ze niet mee in deze losjes gefilmde en goeddeels geïmproviseerde debuutfilm, die de dromerige tienerportretten van Gus Van Sant, Richard Linklater en Larry Clark in herinnering brengt. Wat Dos Santos mist aan originaliteit maakt hij ruimschoots goed met zijn authentieke toon, die vals sentiment en exploitatie vermijdt.