Max Croiset: cast.
Er zijn 14 films gevonden.

Retrospectief

1990 | Drama

Nederland 1990. Drama van Erik Fransman. Met o.a. Max Croiset, Huub Stapel, Will van Kralingen, Annet Nieuwenhuijzen en Marleen Stoltz.

Een gepensioneerd rechter denkt na de dood van zijn vrouw, een advocate, terug aan een rechtzaak van dertig jaar geleden waarbij hij zijn vrouw leerde kennen. Oerdegelijke kortfilm die op het festival van Houston een 'Golden Award' kreeg in de categorie korte films. Gebaseerd op een verhaal van Hugo Pos.

Vroeger is dood

1986 | Drama

Nederland 1986. Drama van Ine Schenkkan. Met o.a. Jasperina de Jong, Elisabeth Hooymans, Max Croiset, Huib Rooymans en Dolf de Vries.

Een schrijfster probeert het verlies van haar ouders te verwerken door de meest emotionele gebeurtenissen te ordenen en in boekvorm te gieten. Hierdoor ontstaat een constructie met monologues int[KA1]erieurs, die de snelheid uit de film halen. Niettemin een geslaagd debuut van zowel Schenkkan als De Jong (een Gouden Kalf op de Nederlandse Filmdagen).

Twee Vorstinnen en een Vorst

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Otto Jongerius. Met o.a. Kitty Courbois, Eric Clerckx, Jan Decleir, Max Croiset en Joan Remmelts.

Een vervelende verfilming van de boeken [KL]Twee Vorstinnen en een Vorst[KLE] en [KLE]Mijn Tante Coleta[KLE] van H.J. Peskens (pseudoniem van de inmiddels overleden uitgever G.A. van Oorschot). Een oudere man ziet bij het sterven van zijn vroeger strijdbare moeder terug op zijn jeugd en zijn verliefdheid op de jonge tante Coleta. Deze met irriterend commentaar omgeven reeks terugblikken roept echter vragen op die niet beantwoord worden.

Charlotte

1981 | Drama, Oorlogsfilm, Biografie

Nederland​/​​Duitsland 1981. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Birgitt Doll, Derek Jacobi, Elisabeth Trissenaar, Max Croiset en Brigitte Horney.

Het scenario van Judith Herzberg en Weisz heeft enkele zwakke plekken, maar voor het overige is dit een film met klassieke allures. De internationale bezetting doet het voortreffelijk, met name Doll als Charlotte Salomon die in 1939 uit Berlijn vlucht, maar vier jaar later in Auschwitz omkomt. Nauw aansluitend op de sfeer van de gouaches en tekeningen die de echte Salomon omstreeks 1940 in Frankrijk maakte, is deze film een verdieping van de persoonlijke stijl van Weisz.

The Little Ark

1972 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Familiefilm van James B. Clark. Met o.a. Theodore Bikel, Philip Frame, Genevieve Ambas, Max Croiset en Johan te Slaa.

Weer een goede kinderfilm van producent Robert Radnitz. Deze gaat over twee Nederlandse kinderen die hun vader proberen te vinden tijdens de watersnoodramp van 1953.

Dyadya Vanya

1972 | Drama

USSR​/​​Nederland 1972. Drama van Andrey Konchalovskiy, Hans van den Busken en Adrian Brine. Met o.a. Innokenti Smoktoenovskiej, Vladimir Zeldin, Hans Croiset, Max Croiset en Sigrid Koetse.

Weer een goede kinderfilm van producent Robert Radnitz. Deze gaat over twee Nederlandse kinderen die hun vader proberen te vinden tijdens de watersnoodramp van 1953.

A Dog of Flanders

1959 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1959. Familiefilm van James B. Clark. Met o.a. David Ladd, Donald Crisp, Theodore Bikel, Max Croiset en Monique Ahrens.

Vlaanderen, eind negentiende eeuw. De kleine Ladd is melkleverancier. Zijn wagen wordt getrokken door de hond Patrasche. Het dier wordt door zijn eigenaar erg mishandeld en Ladd wordt thuis niet begrepen. De twee zoeken troost bij elkaar. De gefrustreerde jongen loopt van huis weg. De hond gaat op zoek naar hem. Ouderwetse sentimentele film, gebaseerd op de klassieke roman van Ouida, geschreven in 1872 en nog steeds een internationaal befaamd kinderboek. Ook al worden de bijrollen vertolkt door getalenteerde acteurs, het blijven Ladd en de hond die de film stelen. Hou je zakdoeken binnen handbereik. Ted Sherdeman bewerkte de roman, die op locatie in Vlaanderen opgenomen werd door Otto Heller. Reeds ten tijde van de stomme film werd een filmbewerking gemaakt en begin jaren 1990 stond een remake op stapel, maar het project ging niet door. Gefilmd in Cinemascope.

Dorp aan de rivier

1958 | Drama

Nederland 1958. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Max Croiset, Mary Dresselhuys, Jan Retèl, Hans Kaart en Jan Teulings.

Dokter Tjerk van Taeke (Croiset) heeft een wat eigenzinnige manier van werken, die door de gewone bewoners van een gehucht aan de rivier wordt gewaardeerd. Maar niet door de maatschappelijk hogergeplaatsten. De verhoudingen binnen de kleine samenleving komen na de zelfmoord van een molenaarsknecht op scherp te staan. Bewerking van de roman van Antoon Coolen heeft fraai camerawerk van Eduard van der Enden. Speelfilmdebuut en nationale klassieker van een van Nederlands belangrijkste naoorlogse filmmakers, Fons Rademakers, werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Rechter Thomas

1953 | Drama, Thriller

Nederland 1953. Drama van Walter Smith. Met o.a. Ton van Duinhoven, Piet Bron, Rini van Slingelandt, Bob de Lange en Ida Wasserman.

Van Duinhoven als delinquent in een verfilming van een roman van François Pauwels heeft een aardige rol, maar kan dit zwakke werkje niet redden.

Ergens in Nederland

1940 | Komedie, Drama

Nederland 1940. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Lily Bouwmeester, Jan de Hartog, Cruys Voorberg, Matthieu van Eysden en Max Croiset.

Jan de Hartog wordt opgeroepen voor de mobilisatie, waardoor hij en zijn vrouw Bouwmeester na allerlei verwikkelingen meer begrip voor elkaar krijgen. Opnieuw een vakkundige film van Berger (na PYGMALION) met stevig camerawerk van Akos Farkas. Nederland begon het filmen eindelijk te leren en pal daarop kwam de bezetting. Scenario van Jan de Hartog.

De Laatste Dagen van een Eiland

1938 | Drama

Nederland 1938. Drama van Ernst Winar. Met o.a. Max Croiset, Jules Verstraete, Aaf Bouber, Jeanne Verstraete en Coen Hissink.

Een verfilming van Karel Norels roman Aan dood water, een vissersdrama in de traditie van de Nederlandse plattelandsliteratuur.

Oranje Hein

1936 | Komedie, Muziek, Musical

Nederland 1936. Komedie van Max Nosseck. Met o.a. Herman Bouber, Aaf Bouber, Max Croiset, Johan Elsensohn en Sylvain Poons.

Verfilmd volkstoneel van Herman Bouber (al eerder als zwijgende film geproduceerd), geheel in de, door de toenmalige critici zo verafschuwde, Jordaantradities. Ditmaal werden de studio-opnamen afgewisseld met buitenopnamen: Koninginnedag te Rotterdam dat in de film rustig voor Amsterdam doorgaat. Bouber als vrolijke ex-koloniaal en Elsensohn als alcoholische visverkoper, besluiten op koninginnedag de bloemetjes buiten te zetten nadat ze beiden ruzie hebben gehad met hun echtgenotes.

Klokslag Twaalf

1936 | Misdaad

Nederland​/​​Frankrijk 1936. Misdaad van Léo Joannon en Louis de Bree. Met o.a. Fien de la Mar, Louis de Bree, Annie van Duyn, Jules Verstraete en Mien Duymaer van Twist.

Een met Nederlandse spelers in Frankrijk opgenomen versie van de Franse film QUAND MINUIT SONNERA, met een door Sam Wagenaar bewerkte versie van Alfred Machards scenario en met regie- assistentie van De Bree voor deze versie. (Joannon zou in 1951 Laurel & Hardy`s laatste speelfilm ATOLL K (UTOPIA) regisseren.) KLOKSLAG TWAALF is een gangsterdrama dat destijds matig succes had.

Dood Water

1934 | Drama

Nederland 1934. Drama van Gerard Rutten. Met o.a. Jan Musch, Helga Gogh, Jules Verstraete, Max Croiset en Johan Schilthuyzen.

Deze film kreeg, na een geruchtmakende vertoning op het festival van Venetië een prijs voor het fraaie camerawerk van Andor von Barsy. Simon Koster schreef het scenario over de Zuiderzee-afsluiting die gevolgen had voor de schandelijk door de regering verwaarloosde vissers. Een indrukwekkend door het Russische filmen beïnvloed drama.