Nadira

Acteur

Nadira is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Cotton Mary

1999 | Drama, Historische film

Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Ismail Merchant. Met o.a. Greta Scacchi, Madhur Jaffrey, James Wilby, Sarah Badel en Riju Bajaj.

India, vlak na de onafhankelijkheid van Engeland. Lily (Greta Scacchi), de vrouw van een Britse correspondent, moet noodgedwongen de Indiase verpleegster Cotton Mary (Madhur Jaffrey) in vertrouwen nemen nadat de verpleegster de zorg voor Lily's baby heeft gemonopoliseerd. De geforceerde situatie dwingt beide vrouwen om hun door afkomst gedomineerde identiteit onder de loep te nemen. Mary dringt zich steeds meer op in het huishouden van de Engelse. Deze staat apathisch toe dat Mary zich met de dagelijkse gang van zaken bezighoudt. Die trekt steeds meer macht naar zich toe en droomt ondertussen van het baren van blanke baby's.

Ek Nazar

1972 | Drama

India 1972. Drama van B.R. Ishara. Met o.a. Amitabh Bachchan, Jaya Badhuri, Manhoman Krishna en Nadira.

Een prostituée en een dichter staan tegenover elkaar in de rechstzaal. Beiden proberen de zaak te winnen zonder de ander pijn te doen. Film die wordt gedragen door momenten van krachtig drama en zachte emotie.

Pakeezah

1971 | Drama, Musical

India 1971. Drama van Kamal Amrohi. Met o.a. Kashif Rasheed Siddiqui, Ashok Kumar, Raaj Kumar, Meena Kumari en Praveen Paul.

Sahibjaan is courtisane aan het hof. Ze volgde hiermede de traditie van haar moeder. Regisseur Amrohi werkte veertien jaar aan de voorbereidingen van deze film, waarin zijn vrouw Kumari de hoofdrol speelt. De film geldt als een monument van superkitsch dat qua stijl het midden houdt tussen een dik melodrama van Douglas Sirk en een musical van Vincente Minelli, die in de jaren 1950-60 de immitaties uit Bollywood waren voorgegaan. Exporttitel: THE PURE.

Bombay Talkie

1970 | Romantiek

India 1970. Romantiek van James Ivory. Met o.a. Shasi Kapoor, Jennifer Kendal, Aparna Sen, Zia Mohyeddin en Utpal Dutt.

Neurotische schrijfster Kendal van bestsellers met vier mislukte huwelijken achter de rug, maakt in India kennis met de getrouwde filmster Shashi Kapoor. Ze raakt onderste boven van hem en probeert hem te veroveren. Derde film van Ivory waarin hij andermaal de verschillen uit de doeken doet tussen de westerse en de oosterse cultuur. De achtergrond van de filmstudio is redelijk overbodig en doet afbreuk aan de beoogde ironie, jaloezie en andere passies, die hij ons voorschotelt. Het scenario is van Ruth Prawer Jhabvala. Camerawerk van Subrata Mitra.

Aan

1952 | Avonturenfilm, Historische film

India 1952. Avonturenfilm van Ramjankhan Mehboobkhan. Met o.a. Dilip Kumar, Nimmi, Premnath en Nadira.

Een heldhaftige geschiedenis. Het gaat over Jai, een dappere boer (Kumar) en zijn vriendinnetje Mangala (Nimmi), die het opnemen tegen de kwade Prins en zijn woeste zuster Aan (Nadira), die de macht aan zich hebben getrokken en de bevolking terroriseren. Jai wint natuurlijk. Door dit aansprekende mantel- en-degenverhaal en de kleurenpracht van de barokke kostuums had de film ook groot succes in de westerse wereld. Regisseur Mehboobkhan staat op de aftiteling als Mehboob. Voor het scenario tekenden R.S. Chaudhary en S. Ali Raza. Faredoon A. Irani maakte als cameraman het imposante kleurenopnames. Een van de eerste Indiase export-films, die voor dat doel flink werd ingekort.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nadira op televisie komt.

Reageer