Dede Allen (1923-2010): montage.
Er zijn 22 films gevonden.

Fireflies in the Garden

2008 | Drama

Verenigde Staten 2008. Drama van Dennis Lee. Met o.a. Ryan Reynolds, Willem Dafoe, Julia Roberts, Emily Watson en Carrie-Anne Moss.

Een tragisch voorval tijdens een familiebijeenkomst geeft een getraumatiseerde dertiger (Reynolds) de gelegenheid in het reine te komen met zijn autoritaire vader (Dafoe). Debuterend speelfilmregisseur en -scenarist Lee schetst in slechts negentig minuten een groot aantal levensechte personages, allemaal rondom de vader als onvermoeibare tiran en de zoon als gestaag helende jongeling in de huid van een volwassen man. De kracht van Fireflies in the Garden is de invoelbare ontwikkeling van de familieleden, jong en oud, op de voet gevolgd door de prachtige kaneelgekleurde binnen- en buitenbeelden van cinematograaf Daniel Moder (de man van Julia Roberts).

The Final Cut

2004 | Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Duitsland 2004. Thriller van Omar Naim. Met o.a. Robin Williams, Mira Sorvino, Jim Caviezel, Mimi Kuzyk en Stephanie Romanov.

Sf-thriller over een man (Williams) die voor nabestaanden filmpjes maakt van de mooiste momenten uit het leven van overleden dierbaren. Hij gebruikt daarvoor de microchips die bij de geboorte zijn geïmplanteerd, een ontwikkeling die uitnodigt tot verwerpelijke praktijken. Williams dankt een aanzienlijk deel van zijn faam aan het neerzetten van lach- en meelijwekkende figuren. De laatste jaren heeft hij zijn imposante oeuvre verrijkt met psychologisch labiele engerds (oa One Hour Photo) en heuse griezels (oa Insomnia). In The Final Cut combineert hij zijn vermaarde verbeelding van geleerde onnozelheid met een huiveringwekkende kilte. Een intrigerende film die prettig nazeurt.

John Q

2002 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2002. Drama van Nick Cassavetes. Met o.a. Denzel Washington, Robert Duvall, Anne Heche, Ray Liotta en James Woods.

Nadat fabrieksarbeider John Quincy Archibald (Washington) de helft van zijn baan kwijtraakt, blijkt zijn zoontje niet meer verzekerd voor de kosten van een broodnodige harttransplantatie. Ten einde raad grijpt papa John in het ziekenhuis naar de wapens om de operatie af te dwingen. Media en politie staan binnen de kortste keren rijendik voor de deur. Het loodzwaar moraliserende verhaal is in prima handen bij Denzel Washington. Zijn levensechte spel maskeert de akelig sentimentele muziek, de loodzware regie en het voorspelbare einde. Nick Cassavetes, zoon van John, regisseert met John Q zijn derde film, na Unhook the Stars en She's So Lovely.

Wonder Boys

2000 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Japan​/​​Duitsland 2000. Drama van Curtis Hanson. Met o.a. Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Robert Downey jr en Katie Holmes.

Na zijn supersucces L.A. Confidential blaakte Curtis Hanson (1945-2016) kennelijk van zelfvertrouwen, want de regie van de schitterende film Wonder Boys is aangenaam nonchalant en creatief. Douglas maakt daar dankbaar gebruik van. Hij speelt een collegeleraar Engels, die ooit een briljant boek schreef, maar al vele jaren droog staat. Maguire speelt een van zijn leerlingen, een wonderkind met morbide neigingen. Meer vertellen over de inhoud heeft weinig zin, omdat de essentie van Wonder Boys in kleine inzichten en sublieme grappen ligt.

The Addams Family

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Barry Sonnenfeld. Met o.a. Anjelica Huston, Raul Julia, Christopher Lloyd, Christina Ricci en Jimmy Workman.

In de jaren zestig vonden de cartooneske hersenspinsels van Charles Addams (1912-1988) de basis voor een tv-serie over de akelige Gomez, de morbide Morticia, hun griezelige kinderen en onaangename huisgenoten. De verwachtingen waren hooggespannen toen regisseur Sonnenfeld in 1991 aan de slag ging met de eerste speelfilm. Het werd een instant cultklassieker. Een flinterdun verhaal vormt het speelveld voor honderd minuten galgenhumor, uitgevoerd door louter steracteurs die zichtbaar genieten. In 1993 verscheen het vervolg, Addams Family Values.

Henry & June

1990 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1990. Drama van Philip Kaufman. Met o.a. Fred Ward, Uma Thurman, Maria de Medeiros, Richard E. Grant en Kevin Spacey.

Gelikte verfilming van Anaïs Nins erotische dagboeken die ze schreef ten tijde van haar onstuimige driehoeksverhouding, begin jaren dertig, met schrijver Henry Miller en diens vrouw June. Henry & June onderscheidt zich onder andere door de prachtige decors van wellustig Parijs in de jaren dertig. Kaufman, die eerder de arthouse-hit The Unbearable Lightness of Being maakte, zorgde met dit werk voor een aanpassing in het Amerikaanse filmkeuringssysteem: het keurmerk 'X' (porno) werd vervangen door 'NC-17' (no children under 17). Let op de hier nog onbekende Spacey, die sinds zijn doorbraakrol in The Usual Suspects tot de commerciële top van Hollywood behoort.

Let It Ride

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Joe Pytka. Met o.a. Richard Dreyfuss, David Johansen, Teri Garr, Allen Garfield en Ed Walsh.

Dreyfuss en Johansen trachten een fortuin te vergaren op de paardenraces in Florida. Debuutfilm van ex-clipregisseur Pytka (van o.a. Michael Jackson`s [KL]Dirty Diana[KLE]). Verschrikkelijk zwak scenario naar de roman [KL]Good Vibes[KLE] van Jay Cronly. Een volledige mislukking hoewel het tempo vlot is; slechts Tilly is met haar adembenemende lichaam en sexy kledij (maar met onbeduidend stemgeluid) het bekijken waard. Nancy Dowd die het scenario schreef, liet haar naam op de aftiteling veranderen in een pseudoniem om verdere verlegenheid te voorkomen. David Johansen heet in werkelijkheid Buster Pointdexter.

The Milagro Beanfield War

1988 | Komedie, Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1988. Komedie van Robert Redford. Met o.a. Chick Vennera, Julie Carmen, Daniel Stern, Rubén Blades en Christopher Walken.

Robert Redford was eind jaren tachtig begaan met de strijd van regionale gemeenschappen tegen de oprukkende commercie van villawijken, winkelcentra en golfbanen. Zijn spreekbuis werd auteur John Nichols’ boek The Milagro Beanfield War, het openingsnummer van Nichols’ New Mexico-trilogie. Redford maakte er welhaast een magisch-realistische fabel van, over een bonenboer die water aftapt van rijke import en daarmee zijn dorpsgemeenschap verdeelt in voorstanders, tegenstanders en meelopers. Gefilmd op locatie in Trucas, New Mexico, een lieflijk gehucht dat naar aanleiding van de film - o ironie - werd overspoeld door rijke import.

Off Beat

1986 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Michael Dinner en Michael Winner. Met o.a. Judge Reinhold, Meg Tilly, Cleavant Derricks, Joe Mantegna en Jacques d'Amboise.

Bibliothecaris Reinhold is een lieve, bedeesde jongen, die door pech achtervolgd wordt. Hij vervangt een bevriend politieman bij de audities voor een politiefeest. Tot zijn grote verbazing wordt hij geselecteerd voor een dansnummer, met als partner de mooie politieagente Tilly. Komedie die maar niet van de grond komt. Het scenario van Mark Medoff, naar een verhaal van Dezso Magyar sleept zich voort op de prestaties van de bijrolspelers, zoals Mantegna, Turturro, Tolkan, Wright en Zerbe. De hoofdrolspelers kunnen de toeschouwer niet boeien. Camerawerk van Carlo di Palma en een zwierige score van James Horner.

The Breakfast Club

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van John Hughes. Met o.a. Emilio Estevez, Molly Ringwald, Judd Nelson, Ally Sheedy en Anthony Michael Hall.

Vijf nogal van elkaar verschillende pubers, die elkaar niet kennen, zitten op zaterdag in een afgesloten ruimte van de school hun straf uit. Ze leggen hun ziel bloot en ontdekken dat ze meer gemeenschappelijke problemen hebben dan ze ooit vermoed hadden. Deze humoristische adolescentenfilm kwam uit in een jaar van overvloed aan tienerrolprenten, maar stak daar met kop en schouders bovenuit, door zijn aangrijpende en scherp geobserveerde situaties. Leuk gespeeld door opkomende sterren, met als enig minpuntje dat het allemaal een beetje voorspelbaar is.

Harry & Son

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Paul Newman. Met o.a. Paul Newman, Robby Benson, Ellen Barkin, Joanne Woodward en Wilford Brimley.

Harry (Newman) is vijftig en weduwnaar. Nadat hij medische klachten krijgt, raakt hij zijn baan als sloper kwijt. Vooral met zijn 21-jarige zoon Howard (Benson), die schrijver wil worden, heeft Harry een moeizame relatie: hij kan het niet verkroppen dat hijzelf niet meer aan de bak komt, terwijl Howard flierefluitend door het leven gaat. Newman speelde de hoofdrol, deed de regie, schreef mee aan het scenario, was een van de producenten, maar Harry & Son is geen goede film, vooral door het matige scenario.

Reds

1981 | Historische film, Drama, Biografie, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Historische film van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Diane Keaton, Maureen Stapleton, Edward Herrmann en Jerzy Kosinski.

Warren Beatty is regisseur, co-scenarist, hoofdrolspeler en producent van dit geruchtmakende portret van de Amerikaanse journalist John Reed, die naam maakte met zijn verslaggeving over de Russische Oktoberrevolutie. Nogal link om in het Amerika van Reagan een (dure) film uit te brengen over een rooie rakker annex revolutionaire coryfee. Beatty kon er niet mee zitten, gebiologeerd als hij was door zijn hoofdpersoon. In Reds draait het vooral om de love story tussen Reed en de vrijgevochten activiste Louise Bryant (Keaton) waarbij de politieke geschiedenis dienst doet als fraai doortekend decor. Oscar voor beste regie, beste fotografie en beste vrouwelijke bijrol (Stapleton).

The Wiz

1978 | Musical, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Musical van Sidney Lumet. Met o.a. Diana Ross, Michael Jackson, Richard Pryor, Nipsey Russell en Ted Ross.

Jaren tachtig remake van The Wizard of Oz - door Amerikanen gekoesterd als een van de belangrijkste pijlers onder hun nationaal cultureel erfgoed - ditmaal met een flinke scheut swingende, zwarte muziek. Het boerenmeisje uit Kansas is in deze versie een 24-jarige onderwijzeres uit New York (Ross, in werkelijkheid tien jaar ouder), die met hondje Toto terecht komt in een fantasiewereld. Regisseur Lumet maakt van deze swingende musical met geheel zwarte cast een liefdevolle ode aan New York. Jackson speelt de Vogelverschrikker, Quincy Jones arrangeerde de muziek. Het liedje A Brand New Day werd een stevige hit.

Slap Shot

1977 | Sportfilm

Verenigde Staten 1977. Sportfilm van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Jennifer Warren, Michael Ontkean, Strother Martin en Lindsay Crouse.

Newman speelt de coach van een ijshockeyteam vol losers en lomperiken, dat nog één kans heeft op succes. Een standaard sportfilmgegeven, ware het niet dat Slap Shot nu eens geen inspirerend familiedrama is, maar een rauw, politiek incorrect en bij vlagen hilarisch portret van een van de bruutste professionele sporten. De getoonde uitspattingen schijnen niet eens ver van de werkelijkheid te liggen: scenarist Nancy Dowd liet zich nauwkeurig voorlichten door haar broer Ned, een ijshockeyster. Newman en regisseur Hill maakten samen klassiekers als Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting - Slap Shot is van een andere orde, maar eveneens erg genietbaar.

The Missouri Breaks

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jack Nicholson, Kathleen Lloyd, Randy Quaid en Frederick Forrest.

Montana omstreeks 1880. Als Tom Logan (Nicholson), de leider van een agressieve bende paardendieven, een ranch koopt om als uitvalsbasis voor zijn activiteiten te gebruiken huurt een van zijn buren de excentrieke huurmoordenaar Lee Clayton (Brando) in om af te rekenen met de dieven. Schitterende anti-western die traag, maar fascinerend verloopt. Niet iedereen waardeerde het bizarre personage van Brando, of de abrupte overgangen tussen humor en ernst. The Missouri Breaks flopte jammerlijk en Penn (Bonnie and Clyde, Little Big Man) maakte daarna vijf jaar geen film.

Night Moves

1975 | Mysterie, Drama, Film noir, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1975. Mysterie van Arthur Penn. Met o.a. Gene Hackman, Jennifer Warren, Susan Clark, Edward Binns en Harris Yulin.

Privé-detective Harry Moseby (Hackman) krijgt van een uitgerangeerde actrice de opdracht om haar dochter, de zeventienjarige Delly (Griffith) op te sporen. Hij vindt het meisje bij haar stiefvader in Florida, komt op het spoor van liederlijk gedrag en moord, en moet en passant ook zijn eigen huwelijk zien te redden. Sterke, op een goede manier ouderwetse misdaadthriller met noir-elementen, met uitstekend spel van Hackman, een prima script naar een boek van hard-boiled detective-schrijver Ross Macdonald, met vaste hand geleid door regisseur Penn (Bonnie and Clyde).

Dog Day Afternoon

1975 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1975. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, James Broderick en Chris Sarandon.

Een jaar voor Network (1976) kwam Lumet met een gelijkgestemd werk waarin dertiger Al Pacino een fantastische bankovervaller neerzet te midden van een hels mediacircus. Het is een waar gebeurd verhaal dat begint op een warme zomerdag in het New York van 1972. Sonny Wortzik (Pacino) overvalt een lokale bank in Brooklyn samen met de niet al te snuggere Sal (Cazale). Het loopt uit op een gijzeling met de komst van de politie en de zaak krijgt nationale aandacht wanneer blijkt dat de buit bestemd was voor de geslachtsveranderingsoperatie van Sonny's minnaar (Sarandon). Geniale, met een Oscar bekroonde, dialogen van scenarist Frank Pierson leveren de munitie voor Pacino's verbale spervuur.

Serpico

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Biff McGuire en Barbara Eda-Young.

Pacino is verpletterend als Serpico, een New Yorkse undercover-agent die aanvankelijk idealistisch, vervolgens verbeten en tenslotte paranoïde de corruptie binnen het politiekorps aan de kaak probeert te stellen. In realistische stijl schetst Lumet met dit waargebeurde verhaal een indringend portret van een stad die in de jaren zeventig in de greep werd gehouden door criminelen en drugsboeren. Dat Pacino in deze uitmuntende fase van zijn loopbaan (The Godfather en Dog Day Afternoon stammen ook uit deze tijd), geen Oscar heeft gekregen valt nog steeds te betreuren.

Little Big Man

1970 | Western, Avonturenfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1970. Western van Arthur Penn. Met o.a. Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George, Aimée Eccles en Martin Balsam.

Na de slag bij Little Big Horn vertelt een 121-jarige overlevende zijn levensverhaal: ouders vermoord door indianen, opgevoed door andere indianen, later weer terug bij de blanken, waar hij bevriend raakt met de weduwe van een dominee die nu prostituee geworden is. Verder trekt hij een tijdje op met de legendarische Wild Bill Hickock en ontmoet hij Generaal Custer, die wordt afgebeeld als racistische gek. Een van de eerste westerns waarin de indianen niet de slechteriken zijn. Penn vertelt een geëngageerd en bloederig verhaal, maar houdt het draaglijk door humor. Prima spel, vooral van Hoffman en Dunaway. Inmiddels wel een tikje gedateerd.

Alice's Restaurant

1969 | Drama, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1969. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Arlo Guthrie, Patricia Quinn, James Broderick, Michael McClanathan en Geoff Outlaw.

Korte tijd was Arlo Guthrie, hippie­zoon van de grote Woody, beroemd om een bizar autobiografisch anti­Vietnamoorloglied. 'Alice's restaurant massacree' was de naam van het lied, en regisseur Penn was er meteen door gegrepen. Het lied vormt de basis van deze film, waarin Arlo zichzelf speelt. Na een feestelijk etentje in de tot restaurant omgebouwde kerk van Alice (Quinn) en haar man Ray (Broderick), wordt Arlo opgepakt wegens illegaal afval dumpen. Dit heeft grote implicaties. Penn houdt Alice's Restaurant gepast losjes en rommelig, ver van Hollywood waar hij zojuist gevierd was om Bonnie and Clyde. Met als resultaat een grappig, oprecht beeld van revolutionaire jaren.

Bonnie and Clyde

1967 | Misdaad, Drama, Thriller, Biografie

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Arthur Penn. Met o.a. Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard, Gene Hackman en Estelle Parsons.

Ongetwijfeld het bekendste ‘killers’-duo uit de misdaadgeschiedenis: Bonnie Parker en Clyde Barrow. Deze biografische prent – en vooral het controversiële geweld in het slot – was een inspiratiebron voor vele imitators, maar blijft onovertroffen. Elementen uit diverse genres – actie, thriller, melodrama, komedie, sociaal drama – worden gecombineerd tot een flamboyant geheel. Regisseur Penn en zijn scenaristentrio lieten zich niet al te veel leiden door de feiten, maar verweefden de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersonen met fraaie verhalen uit het roemruchte verleden van andere gangsters, en verzonnen waar nodig een interessante plotwending.

Terror from the year 5,000

1958 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1958. Sciencefiction van Robert J. Gurnley jr. Met o.a. John Stratton, Joyce Holden en Ward Costello.

Ongetwijfeld het bekendste ‘killers’-duo uit de misdaadgeschiedenis: Bonnie Parker en Clyde Barrow. Deze biografische prent – en vooral het controversiële geweld in het slot – was een inspiratiebron voor vele imitators, maar blijft onovertroffen. Elementen uit diverse genres – actie, thriller, melodrama, komedie, sociaal drama – worden gecombineerd tot een flamboyant geheel. Regisseur Penn en zijn scenaristentrio lieten zich niet al te veel leiden door de feiten, maar verweefden de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersonen met fraaie verhalen uit het roemruchte verleden van andere gangsters, en verzonnen waar nodig een interessante plotwending.