Mardonkul Kulbobo

Acteur

Mardonkul Kulbobo is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Fararishtay kifti rost

2003 | Drama

Italië/Rusland/Zwitserland/Frankrijk/Tadzjikistan 2003. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Uktamoi Miyasarova, Maruf Pulodzoda, Kova Tilavpur, Mardonkul Kulbobo en Malohat Maqsumova.

Een islamitische legende vertelt dat op iedere schouder van een mens een engel zit. De linker houdt de slechte daden bij, de rechter de goede. Bij een gestorven ziel wordt de balans opgemaakt voor toegang tot hel of hemel. In het gemankeerde Tadjikistan van Fararishtay kifti rost zijn eigenlijk alle mensen keihard, oneerlijk en manipulatief, maar zij geloven wel in archaïsche wetten over Goed en Kwaad. Filmmaker Usmonov, zelf van oorsprong Tadjiek, observeert het Tadjiekse wel en wee en kan daarbij niet van snelheid worden beticht, maar oog voor mooie beelden en dwarse humor heeft hij zeker.

Parvaz-e zanbur

1998 | Drama

Zuid-Korea/Rusland 1998. Drama van Jamshed Usmonov en Min Biong Hun. Met o.a. Muhammadjon Shodi, Mastura Ortik, Taghoymurod Rozik, Fakhriddin Fakhriddin en Beknazar Kabirov.

Na de val van het communisme werd de voormalige Sovjetrepubliek Tadzjikistan zelfstandig. Mensen met goede verbindingen uit de dagen van de almachtige partij konden als plunderende roofridders snel rijk worden. Een `na[KA3]ieve` leraar (Shodi) met eerlijke opvattingen uit een veraf gelegen dorpje heeft een buurman (Rozik) die zich zo snel verrijkt heeft, dat hij er een priv[KA1]elegertje op na moet houden om zich de vijanden van het lijf te houden. Hij lonkt ongeg[KA4]eneerd naar de vrouw (Ortik) van de leraar en plaatst bovendien een schijthuis onder het raam van de leraar zodat het van de stank in huis niet meer uit te houden is. De leraar beklaagt zich bij de burgemeester (Kulbobo), maar die speelt onder één hoedje met de buurman. Daarop besluit de vertwijfelde leraar zijn schamele bezittingen te verkopen en koopt de aan het gemeentehuis grenzende grond van zijn grootvader. Hij wil daarop een openbaar toilet laten aanleggen, waarvan de bezoekers van de markt gebruik kunnen maken. Een heftige strijd met onaangename gevolgen wordt tijdig voorkomen als bij de graafwerkzaamheden een bron gevonden wordt, waarop het hele dorp, dat al honderden jaren zonder stromend water zat, aangesloten kan worden. Een gemakkelijk te begrijpen en te volgen parabel over recht en onrecht tegen de achtergrond van de niet te stuiten sociale ontwikkeling. Fraai spel en een scenario van regisseur Usmonov dat net zoals het camerawerk van Min Biong Hun geïnspireerd is op het realisme van de Indiase meesterfilmer Satyajit Ray, wiens muziek gebruikt werd. Meervoudig bekroond.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mardonkul Kulbobo op televisie komt.

Reageer