Andrea Weiss

Regisseur

Andrea Weiss is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

Flucht ins Leben - Die Erika und Klaus Mann Story

2001 | Drama, Documentaire

Duitsland/Verenigd Koninkrijk 2001. Drama van Andrea Weiss en Wieland Speck. Met o.a. Conny Appenzeller, Albrecht Becker, Sol Bondy, Thomas Bronner en Michael Callahan.

De titel van deze documentaire die vermengd is met docudrama, is ontleend aan een boek van Klaus en Erika Mann uit 1939. In de Engelstalige versie is de verhaalstem te horen van Vanessa Redgrave - in de Duitstalige versie is het Barbara Nusse - en Corin Redgrave, resp. Ulrich Matthes, die artikelen uit kranten en tijdschriften, gedichten of gedeeltes uit de boeken voorlezen. Verder bevat de film fragmenten uit interviews en oude journaalopnames. Uit de boeken en toneelstukken van Klaus Mann (o.a. Der fromme Tanz, Der Vulkan en Speed) worden scène's nagespeeld die dan weer het docudrama gedeelte vormen. Zo ontstaat er een beeld van Klaus en Erika die doorgingen voor een tweeling, maar bijna twee jaar scheelden en beiden tijdens hun bohemiène-achtige leven in Berlijn, hun biseksualiteit ontdekten, nadat ze hun geboorteplaats München verlaten hadden. Dat hadden ze van geen vreemde, want hun vader, de beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann, was ook biseksueel. Erika trouwde twee maal; eerst met Gustaf Gründgens, een opportunist die onder de nazi's het schouwburgwezen onder zijn beheer kreeg, en later met de Britse dichter W.H. Auden, waardoor ze de Engelse nationaliteit kreeg. Klaus had een ongelukkig huwelijk met Pamela Wedekind en was een somber mens - in 1949 pleegde hij zelfmoord. Zijn zus overleefde hem bijna twintig jaar, zij ging tenslotte kapot aan de drugs en de alcohol. De film bevat een interview in het Engels met Marianne Breslauer-Feilchenfeldt en Elisabeth Mann-Borgese, die het langst leefde; zij stierf in februari 2002 aan longontsteking na een uiterst kort ziekbed. De compositie van de film is rommelig, het materiaal betrekkelijk en hij kan zich niet meten aan zowel de miniserie als de documentaire, beiden in drie delen, van Heinrich Breloer. Anderzijds heeft de familie Mann zijn stempel gedrukt op de Duitse literatuur uit de twintigste eeuw en in dit opzicht is deze film voor kijkers die steeds meer willen weten natuurlijk heel interessant. Het scenario is van Weiss en Speck. Het camerawerk is van Uli Fischer, Ann T. Rossetti en Nuala Campbell.

A Bit of Scarlet

1996 |

Verenigd Koninkrijk 1996. Andrea Weiss.

Grappige, flitsende montage uit zestig jaar Britse cinema en hoe die homo`s en lesbiennes voorstelt. Enigszins vergelijkbaar met Epstein en Friedmans THE CELLULOID CLOSET. Uit films, tv- series, documentaires en ander beeldmateriaal laat Weiss blijken dat deze `bevolkingsgroep` steeds in sfeer van criminaliteit en neurose gesitueerd werd. Weiss bloemleest uit meer dan zestig (!) films, monteerde de stukjes in snel tempo thematisch, waardoor zij kan aanwijzen hoe bepaalde visies, clichés e.d. doorheen verschillende genres en periodes steeds opnieuw aan de oppervlakte komen. Doeltreffende montagetechniek. Boeiend en intrigerend. Ian McKellen is de verteller.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Andrea Weiss op televisie komt.

Reageer