Fjodor Dostojevski (1821-1881) is auteur.
Er zijn 9 films gevonden.

Stoedjent

2012 | Drama

Kazachstan 2012. Drama van Darezhan Omirbayev. Met o.a. Nurlan Bajtasov, Edige Bolysbaev en Darezhan Omirbayev.

Een naamloze student sloft apathisch door het leven, tot hij een docent het sociaal darwinisme hoort aanprijzen en vanuit het niets voor een beetje geld een moord pleegt. Darezhan Omirbayev verplaatst in zijn losse bewerking van Misdaad en straf de gebeurtenissen uit de roman van Dostojevski naar het moderne Kazachstan en hanteert een fraaie, klassieke manier van filmen om het morele bankroet van zijn thuisland te tonen. Zijn ingetogen stijl balanceert op de grens van subtiliteit en simplisme, terwijl de boodschap weer veel te luid wordt geschreeuwd.

The Double

2013 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2013. Drama van Richard Ayoade. Met o.a. Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska en Wallace Shawn.

Richard Ayoade, komedie-acteur en regisseur van de frisse coming-of-age-film Submarine, is niet de eerste van wie je een Dostojevski-verfilming zou verwachten. The Double is ook zeker geen stoffige literatuurfilm geworden: het verhaal over een timide man (Eisenberg) die op kantoor wordt geconfronteerd met een extraverte dubbelganger, is een vervreemdende trip vol visuele vondsten en absurde humor. Van begin tot eind vermakelijk, ook al blijven de personages schetsen en is de invloed van films als Brazil en Eraserhead wel erg evident.

Yeralti

2012 | Drama

Turkije 2012. Drama van Zeki Demirkubuz. Met o.a. Engin Günaydin, Serhat Tutumluer en Nihal Yalcin.

Muharrem is een dwarse, destructieve non-conformist van middelbare leeftijd, die ruzie maakt met Jan en alleman. Hij minacht zijn collega's op kantoor, schoffeert de mannen die hij zijn vrienden noemt, en beledigt de prostituees die hij oppikt van de straat. Zelfs zijn beklagenswaardige huishoudster weet hij tegen zich in het harnas te jagen, in een gestileerde, in bleke tinten en lang aangehouden shots gegoten bewerking van Dostojevski's Aantekeningen uit het ondergrondse. Engin Günaydin werd op meerdere festivals bekroond voor zijn formidabele hoofdrol.

Die Spielerin

2005 | Drama

Duitsland 2005. Drama van Erhard Riedlsperger. Met o.a. Hannelore Elsner, Erwin Steinhauer en Nina Petri.

Oudere gescheiden vrouw raakt via een bevriende advocaat en leeftijdgenoot verslaafd aan het gokken in een casino.

Crime and Punishment

2002 | Misdaad, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2002. Misdaad van Julian Jarrold en Julian Jarroid. Met o.a. Kate Ashfield, Lara Belmont, Gemma Bourne, Katrin Cartlidge en Alice Connor.

TASHet scenario is van Tony Marchant naar de roman van Fyodor Dostoyevsky. Het camerawerk is van Eigil Bryld.

The Shade

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Raphaël Nadjari. Met o.a. Richard Edson, Lorie Marino, Jeff Ware en Barbara Haas.

Een pandjesbaas uit de New Yorkse wijk Harlem is zo onder de indruk van een jonge vrouw die plotseling in zijn winkel opduikt, dat hij haar vrijwel meteen ten huwelijk vraagt.

Les possédés

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Lambert Wilson, Isabelle Huppert, Omar Sharif, Jutta Lampe en Philippine Leroy-Beaulieu.

Rusland, 1870. Militante antitsaristen willen de politieke en maatschappelijke orde omver werpen. Met de nihilistische aristocraat Nikolái Stavrógin begint de tweespalt onder de revolutionairen. Wajda, die Fjodor Dostojevski's roman Demonen/Boze geesten uit 1872 in Polen al tot een succesvol toneelstuk had bewerkt, transporteerde die tekst met Franse financiering en acteurs naar film. Daarin komt, ondanks het uittrekselscenario, Dostojevski's boodschap dat despotisme inherent is aan de ideologische mens goed over. De pompeus-theatrale dialogen en het vaak geëxalteerde acteerwerk maken de bijna twee uur historisch drama echter tot een lange zit.

L' amour braque

1985 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1985. Drama van Andrzej Zulawski. Met o.a. Francis Huster, Sophie Marceau, Tchéky Karyo, Christiane Jean en Michel Albertini.

Een vrije bewerking van Dostojewski's De idioot. Nog nooit durfde Zulawski zo ver te gaan in zijn wereld van waanzin en dood als in deze hedendaagse bewerking van het werk van de Russische romanschrijver. Zó ver dat hij zelfs zijn bewonderaars met deze totale overdrijving tot het uiterste brengt. Er worden teveel grenzen verlegd, met een bijsmaak van extreme zelfingenomenheid.

Crime et châtiment

1956 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1956. Drama van Georges Lampin. Met o.a. Robert Hossein, Jean Gabin, Marina Vlady en Bernard Blier.

Berooide student René Brunel (Hossein) vermoordt een woekeraarster als bevestiging van zijn superioriteitstheorieën. Een kat-en-muisspel met politiecommissaris Gallet (Gabin) en verliefdheid op prostituee Lili (Vlady) doen zijn geloof daarin wankelen en hij laat zich arresteren. Intelligente bewerking van Dostojevski's klassieker Schuld en boete geeft een uitgelezen rolbezetting de ruimte om uitstekend te acteren, zonder gebondenheid aan literatuur en periode. De film is daardoor in sommige opzichten interessanter dan veel andere versies.