Pertti Koivula

Acteur

Pertti Koivula is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Zugvögel - ... einmal nach Inari

1998 | Komedie, Romantiek

Duitsland/Finland 1998. Komedie van Peter Lichtefeld. Met o.a. Joachim Król, Outi Mäenpää, Peter Lohmeyer, Jochen Nickel en Nina Petri.

Een goedmoedige Duitse biervrachtwagenchauffeur met een maniakale voorliefde voor Europese spoorboekjes (Król), verheugt zich verschrikkelijk op de Internationale Treindienstregeling Competitie in Inari (Finland). Als zijn baas hem de broodnodige vrije dagen afneemt, slaan de stoppen door. Hij valt hem aan en vertrekt alsnog, op de hielen gezeten door de politie omdat de baas later dood wordt gevonden. 'Treinvogel' imponeert wat betreft karaktertekening en decor (de Finse verlatenheid). Duits-Finse railmovies zijn dun gezaaid maar Zugvögel …Einmal nach Inari kan zich meten met de beste.

Kivenpyörittäjän Kylä

1995 | Komedie

Finland 1995. Komedie van Markku Pölönen. Met o.a. Martti Suosalo, Henrika Andersson, Jarmo Mäkinen, Matti Varjo en Pertti Koivula.

Pekka (Suosalo) en Meeri (Andersson) zijn Finnen, die met hun dochtertje Jaana (Tanja Kortelainen) in het welvarende Zweden wonen. Pekka is afkomstig uit een dorpje dat Jerusalem heet en in het Noorden van Finland ligt. Het plaatsje heeft te kampen met leegloop naar de grote steden en het is zelfs zo erg dat in augustus de allerlaatste huwelijksplechtigheid zal worden afgesloten. De gelukkige is Eljas (Varjo), Pekka`s oom. Aan zo`n trouwerij doet altijd het hele dorp mee. Pekka gaat met zijn gezin naar Jerusalem om het huwelijk bij te wonen en de bruiloft mee te vieren. Zijn bezoek is slechts een voorwendsel, want hij zou `t liefst willen terugkeren naar zijn geboortedorp en zijn oude beroep van timmerman weer opnemen. Terwijl hij flirt met zijn oude vlam Ritva (Munsterhjelm) laat Meeri, die zich verveelt, inpakken door de rijke grootgrondbezitter van het dorp. Pölönen's streekroman is in feite opgebouwd uit een twaalftal komische schetsen van allerlei bonte types, die naarmate ze meer alcohol consumeren, meer uit hun bol gaan. De ingrediënten worden gevormd door vete's, achterklap en romances, die snel een hoogtepunt bereiken op een dag dat er voor iedereen wat te vieren valt. Er is ook nog een boodschap: het groen moet plaatsmaken voor beton en speculanten vullen er hun zakken mee. De titel in het Fins betekent: 'de steenroller van het dorp' en de kijker krijgt hem te zien als een jongen, die te pas en te onpas in het beeld verschijnt - een soort running gag. De film was in eigen land een zeer groot succes, maar daarbuiten is hij niet meer of minder dan een Duitse of Franse klucht, die aan de lopendeband voor de tv worden geproduceerd. Een curiosum voor de niet-Finse kijker. Het scenario is van regisseur Pölönen en het camerawerk is van Kari Sohlberg. Dolby.

The Land of Happiness

1993 | Komedie

Finland 1993. Komedie van Marku Pölönen. Met o.a. Katarina Kaitue, Pertti Koivula, Anja Pohjola, Veikko Tiitinen en Tuula Vȧȧnȧnen.

Pölönen draaide in 1993 een tweetal films. Deze werd bekroond op het filmfestival voor korte films in Tampere en gelouwerd met de Finse staatsprijs. De film speelt in 1960. De jonge Koivula keert terug naar de boerderij van zijn ouders na een mislukte periode in de grote stad. Hij ontmoet er de aantrekkelijke Kaitue, met wie hij een heftige romance beleeft. De tango is op dat moment populair... Het scenario is van de regisseur, wiens tweede film dat jaar één minuutje langer is. Hij moet nog worden ontdekt door de landelijke en internationale kritiek. Camerawerk van Kari Sohlberg.

Comet in Moominland

1992 | Komedie

Japan/Nederland 1992. Komedie van Hiroshi Saitô. Met o.a. Rabbe Smedlund, Jyrki Kovaleff, Elina Salo, Ulla Tapaninen en Pertti Koivula.

Wicky de Viking? Maya de Bij? Alfred J. Kwak? Allemaal tekenfilmseries gemaakt door Japanner Hiroshi Saitô. Comet in Moominland is een verfilming van het Moomin-boek 'Kometen kommer'. Tove Jansson was de geestelijk moeder van de lieve trolletjes genaamd Moomins ('Moems' in het Nederlands) in hun Moominvallei met Moominhuisjes. Zij schreef de kinderboeken en maakte de illustraties waarop te zien is dat de trolletjes eruitzien als kleine witte nijlpaardjes. In Comet in Moominland gaat het Moomin-kind met zijn vriendje Sniff naar een observatorium omdat er een komeetinslag dreigt. Onderweg komen allerlei grappige wezens het avontuur versieren, zoals postzegelverzamelaar Hemulen. Na de dood van Tove Jansson in 2001 werden in Finland Moomin-postzegels gedrukt met speciaal aaizachte trolletjes.

Tuntematon Sotilas

1986 | Oorlogsfilm

Finland 1986. Oorlogsfilm van Raumi Mollberg. Met o.a. Mika Makela, Pertti Koivula, Pirkka-Pekka Petelius, Tero Niva en Pauli Poranen.

Gebaseerd op de roman van Vaino Linna uit 1954: de film gaat over de bloedige wederwaardigheden van een peloton in de Fins- Russische oorlog van 1941-44 in de provincie Karelia. Hoewel Finland de strijd verloor, zien we hier de heroïsche daden van de Finnen. Anti-militaristisch zoals alleen Europese cineasten dat kunnen. In 1956 werd er een ZW-versie van uitgebracht. Indringend en knap gemaakt. Ook bekend als THE UNKNOWN SOLDIER.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Pertti Koivula op televisie komt.

Reageer