Joachim Lang

Regisseur, Scenarist

Joachim Lang is regisseur en scenarist.
Er zijn 2 films gevonden.

Brecht: Denken heißt verändern

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Joachim Lang en Christina Brecht-Benze. Met o.a. Rose Marie Aman, Paula Banholzer, Babette Daigl, Otto Bezold en Ernestine Müller.

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Bertolt Brechts geboorte (op 10 februari 1898) verwezenlijkte Lang deze gedetailleerde biografische documentaire over het leven van de grote Duitse schrijver. De film is gevuld met beelden die slechts zelden te zien waren van Brecht priv[KA1]e zowel als op offici[KA3]ele gelegenheden. Vele medewerkers, leerlingen en kenners komen aan het woord in fragmenten uit interviews uit de jaren 1960-80 en de cineast sprak zelf met nog overlevende mensen die de literator goed gekend hebben. Zelden werd zulk een volledig beeld van een complex man als Brecht gevangen in een enkele documentaire. Ze bestaat dan ook uit drie delen. Het eerste, met als ondertitel [KL]In die Asphaltst[KA3]adte verschlagen[KLE] brengt het tijdsbeeld van de wereld waarin Brecht geboren werd, waarin hij opgroeide en zich ontwikkelde tot een door de overheid minder geliefde rebelse schrijver. Het eindigt met het uitbreken van WO II en Brechts vlucht naar het buitenland. Het tweede, [KL]Die M[KA3]uhen der Gebiege und der Ebenen[KLE] brengt verslag van zijn Amerikaans avontuur, zijn terugkeer naar Duitsland, waar hij nog steeds tegengewerkt werd en zijn vestiging in Oost-Duitsland waar hij het communisme omarmde. Het eindigt met zijn dood in 1956. In dit deel zien we Brecht o.a. aan het werk als regisseur. Deel drie, [KL]Vom Umgang mit Brecht und seinem Werk[KLE], werd gemaakt door Christina Brecht-Benze en toont de invloed van Brechts werk op latere generaties. Het geheel wordt ge[KA3]illustreerd met fragmenten uit films en toneelstukken waaraan Brecht meegewerkt heeft. Een gigantische verwezenlijking, geschreven door Lang en Brecht- Benze. Montage was van Monika Spannenberger (eerste twee delen) en Ute Schick (deel drie). Teksten werden ingesproken door Matthias Ponnier, Bodo Primus, Christiane Timerding en Jo Jung, terwijl ook Brecht zelf regelmatig citaten uit eigen werk leest. Voor de fotografie werd beroep gedaan op Werner Schmidtke, Heribert Schuster, Christoph Liepkemann, Gernot Heilemann, Thomas Weber, Marita Hällfor en Markus Stecher. Een must voor iedere Brecht-fan en voor iedereen die belang stelt in de literatuur van de twintigste eeuw.

Bertolt Brecht (1898-1956)

1997 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1997. Documentaire van Joachim Lang en Guy Andreani. Met o.a. Barbara Brecht-Schall, Manfred Wekwerth, Hanne Hiob, Hans Mayer en Ekkehard Schall.

Een portret van de linkse schrijver Brecht, waarin we zijn jeugd volgen in Berlijn, nadien zijn verblijf in Denemarken. Tijdens WO II zijn vlucht naar Finland en Rusland en zijn verblijf in Amerika. We zijn getuige van zeldzame opnamen van zijn werk met Charles Laughton aan het toneelstuk Galileo en aan de speelfilm HANGMEN ALSO DIE, samen met Fritz Lang; zijn verklaringen tijdens het verhoor voor het McCarthy-tribunaal en tenslotte zijn terugkeer naar Berlijn waar hij zich in de Oost-zone vestigde. De documentaire beelden worden afgewisseld met interviews, zijn sociaal en politiek getinte liedjes en fragmenten uit DIE DREIGROßENOPER en KŸHLE WAMPE. Voor de interviews werd dankbaar gebruik gemaakt van fragmenten uit de lange en definitieve Brecht-biografie BRECHT: DENKEN HEISST VERANDERN van Joachim Lang, die daarvoor gecrediteerd werd als co-regisseur. Regisseur Andreani schreef het scenario. Voor de montage werd beroep gedaan op Jean-Paul Hertzog. Fotografie is van Frédéric Variot.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Joachim Lang op televisie komt.

Reageer