Erwin Leiser

Regisseur

Erwin Leiser is regisseur.
Er zijn 4 films gevonden.

Zehn Brüder sind wir gewesen

1995 | Drama, Oorlogsfilm

Zwitserland/Duitsland 1995. Drama van Erwin Leiser.

Vijfendertig jaar nadat zijn wraakroepende documentaire MEIN KAMPF de wereld verstomd deed staan, monteerde Leiser een nieuwe spraakmakende reportage bestaande uit later teruggevonden filmmateriaal en getuigenissen betreffende de holocaust. Zowel gruwelijke beelden van o.a. de uitroeiingskampen van Bergen- Belsen en Auschwitz als gefilmde verslagen van de processen die hierop volgden komen aan bod. Het meest indrukwekkende zijn de gedetailleerde beschrijvingen die onbewogen sadistische moordenaars afleggen over de [KL]Entl[KA3]osung[KLE] voor zowel het Duitse gerecht (geleid door Amerikanen) als het Russische, waaruit duidelijk blijkt dat de aanstichters monsters waren zonder het minste geweten. Wie na het zien van deze mensonterende beelden nog sympathieën koestert voor het neo-nazisme of extreem rechts heeft een even ziekelijke geest als de onmensen van het Dritte Reich. Leiser schreef het scenario. Jean- Claude Piroué monteerde alles en Peter Warneke en Hans Rombach zorgden voor het nieuwe beeldmateriaal. De titel van de film komt van een Jiddisch aftelliedje dat gezongen wordt door Alex Kulisiewicz.

Die Mitläufer

1985 | Historische film, Documentaire

Duitsland 1985. Historische film van Erwin Leiser en Eberhard Itzenplitz. Met o.a. Felix von Manteuffel, Lissi Mangold, Gottfried John, Regina Lemnitz en Frank Strecker.

Deze film, waarin documentairemateriaal en gespeelde scènes elkaar afwisselen, schildert het leven van alledag van de 'kleine man' in het Derde Rijk. Aan de hand van individuele lotgevallen probeert regisseur Leiser te laten zien hoe het kon gebeuren dat zoveel Duitsers meelopers van het nazi- regime werden.

Eichmann und das Dritte Reich

1962 | Documentaire, Oorlogsfilm

Zwitserland 1962. Documentaire van Erwin Leiser.

Op 15 december 1961 werd Adolf Eichmann door het Israëlische oorlogstribunaal in Jerusalem ter dood veroordeeld wegens misdrijven tegen de mensheid. Met zijn veroordeling werd gelijktijdig het proces gemaakt van het Derde Rijk. De geschiedenis begon in 1933 toen Adolf Hitler in Duitsland aan de macht kwam. Enkele maanden later begon dan de carrière van SS-er Eichmann. Het was zijn taak om, van achter zijn bureau Duitsland te 'zuiveren' van de joden. Daarmee maakte Eichmann zich medeplichtig aan volkerenmoord: ruim zes miljoen joden, en een kleiner aantal zigeuners en andere regimetegenstanders van de nazi's. De beelden die Leiser toont zijn soms verschrikkelijk om aan te zien en zijn film is dan ook allerminst een prent om je lekker bij te ontspannen. Tussen de gruwelbeelden door monteerde Leiser regelmatig het onbewogen gezicht van Eichmann, de architect van de Entlösung tijdens het proces. De film werd destijds meervoudig bekroond. Leiser schreef het scenario en de commentaar werd ingesproken door Walter Wefel. Hans-Heinrich Egger tekende voor de montage. Een film die de toeschouwer niet vlug zal loslaten, zelfs niet na al die jaren. Door het realisme van de beelden af te raden aan mensen met zwakke zenuwen.

Mein Kampf

1959 | Documentaire

Zweden 1959. Documentaire van Erwin Leiser.

De Nederlandse versie van deze indrukwekkende documentaire werd bewerkt en ingesproken door prof. dr. L. de Jong, zodat het een opluchting is de gruwelijke beelden van het naziregime niet begeleid te horen door een Duitse commentaarstem. Leisers versie is een van de beste, doordachtste bioscoopdocumentaires over Hitler en het Derde Rijk. Ook bekend als DEN BLOTIGA TIDEN.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Erwin Leiser op televisie komt.

Reageer