Agnes Moorehead: cast.
Er zijn 68 films gevonden.

Rolling Man

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Peter Hyams. Met o.a. Dennis Weaver, Don Stroud, Donna Mills, Slim Pickens en Jimmy Dean.

De levendig geschilderde sfeer in een klein stadje vormt een uitmuntend tegenwicht voor het verhaal van Lonnie McAfee (Weaver) die de ene klap van het leven na de andere te verwerken krijgt: vrouw er vandoor, moord, gevangenisstraf, op zoek naar kinderen... Sommige figuren zijn bijna clichés, maar het uitgangspunt van de film, de regie en het plot maken veel goed.

Night of Terror

1972 | Thriller

Verenigde Staten 1972. Thriller van Jeannot Szwarc. Met o.a. Donna Mills, Martin Balsam, Chuck Connors, Catherine Burns en Eddie Egan.

Deze gewelddadige, parano[KA3]ide thriller draait om een kwetsbare vrouw, die zich de essenti[KA3]ele aanknopingspunten niet kan herinneren, en een man op de loop voor een misdadige organisatie, die (dus) niets te verliezen heeft. Goed acteerwerk met de plot in een opeenstapeling van krankzinnige situaties.

Dear Dead Delilah

1972 | Horror, Misdaad

Verenigde Staten 1972. Horror van John Farris. Met o.a. Agnes Moorehead, Will Greer en Patricia Carmichael.

Erfgenamen van een fortuin worden één voor één in een oud huis in Nashville met een bijl om het leven gebracht. Moorehead speelt hier haar laatste rol. Farris schreef het gruwelijke verhaal zelf en regisseerde naar behoren.

Dead Delilah Dear

1972 |

1972. John Farris. Met o.a. Patricia Carmichael, Will Geer, Agnes Moorehead en Michael Ansara.

Erfgenamen van een fortuin worden één voor één in een oud huis in Nashville met een bijl om het leven gebracht. Moorehead speelt hier haar laatste rol. Farris schreef het gruwelijke verhaal zelf en regisseerde naar behoren.

What's the Matter with Helen?

1971 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1971. Horror van Curtis Harrington. Met o.a. Debbie Reynolds, Shelley Winters, Dennis Weaver, Agnes Moorehead en Micheál MacLiammóir.

Twee vrouwen, die ooit met moord te maken hadden, trekken naar Hollywood om een nieuw bestaan op te bouwen en openen een balletstudio voor jonge meisjes, maar het verleden blijft hen vervolgen. Gesitueerd rond 1935 en uitstekend vertolkt door Reynolds en Winters. In de traditie van BABY JANE, angstaanjagend griezelig, niet zonder de nodige ironie. Scenario van Henry Farrell.

The Strange Monster of Strawberry Cove

1971 | Familiefilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1971. Familiefilm van Jack Shea. Met o.a. Burgess Meredith, Agnes Moorehead, Annie McEveety, Patrick Creamer en Jimmy Bracken.

Meredith speelt een leraar die op een dag vertelt een prehistorisch monster gezien te hebben. Iedereen lacht hem aanvankelijk uit, maar enkele van zijn leerlingen gaan op onderzoek uit.

Suddenly Single

1971 | Komedie

Verenigde Staten 1971. Komedie van Jud Taylor. Met o.a. Hal Holbrook, Barbara Rush, Margot Kidder, Agnes Moorehead en Michael Constantine.

Een goed mengsel van komedie en drama als een jonge apotheker, zojuist gescheiden, het probeert te maken in het wereldje van vrijgezellen. Het enige twijfelachtige is het einde van de film.

Marriage: Year One

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van William Graham. Met o.a. Sally Field, Robert Pratt, Cicely Tyson, William Windom en Agnes Moorehead.

Een saai liefdesverhaal, met de moderne stad als belangrijke achtergrond, waarin een pasgehuwd stel zich door het eerste, moeilijke jaar probeert te worstelen. Uitstekende bijrollen zijn het enige winstpunt.

The Ballad of Andy Crocker

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van George McCowan. Met o.a. Lee Majors, Joey Heatherton, Jimmy Dean, Agnes Moorehead en Marvin Gaye.

De naam in titel refereert aan Vietnamveteraan (Majors) die naar huis terugkeert en daar geconfronteerd wordt met een paar belangrijke veranderingen: voormalige vriendin is getrouwd, voormalige zakelijke partner is misdadig. Niet helemaal een 'ballade', maar

The Singing Nun

1966 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1966. Biografie van Henry Koster. Met o.a. Debbie Reynolds, Ricardo Montalban, Greer Garson, Agnes Moorehead en Chad Everett.

Een mierzoet stripachtig verhaal over een Belgische non (Reynolds als zuster Anne - je hoort haar ook zingen) die haar toewijding verdeelt tussen devotie en het opnemen van platen. Ze heeft echt bestaan. De liedjes zijn van Soeur Sourire en Randy Sparks. Scenario van Sally Benson en John Furia, Jr. Camerawerk van Milton Krasner.

Hush...Hush, Sweet Charlotte

1964 | Drama, Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1964. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Bette Davis, Olivia de Havilland, Joseph Cotten, Agnes Moorehead en Cecil Kellaway.

Voormalige Southern belle Charlotte Hollis, van wie men zegt dat zij veertig jaar eerder de hakbijlmoord op haar minnaar pleegde, woont met dienstmeid Velma in haar somber-statige herenhuis in Louisiana. Wanneer ze dreigt te worden onteigend roept ze de hulp in van nicht Miriam. Nichtlief, echter, heeft zo haar eigen agenda. Gillend gekke American gothic toont Aldrich op zijn genrebest. In de fantastische fotografie van Joseph F. Biroc (1903-1996), een spooksymfonie van halflicht en kruipschaduw, vervloeien het horrorhuis en de wilde gezichtsuitdrukkingen van de topspelers bijna met elkaar. Laatste (bij)rol van Mary Astor voor haar pensioen.

Who's Minding the Store?

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Jerry Lewis, Agnes Moorehead, Jill St. John, John McGiver en Ray Walston.

Lewis-komedie waarin een blunderende gek (raad maar wie!) losgelaten wordt in een warenhuis. De bijrollen zijn groots in hun welbekende komische typetjes, en er zit één vindingrijke scène in, maar de rest wordt gevormd door opgewarmde kliekjes uit het doorsnee kluchtenrepertoire.

Jessica

1962 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Italië 1962. Komedie van Jean Negulesco en Oreste Palella. Met o.a. Angie Dickinson, Maurice Chevalier, Noël-Noël, Sylva Koscina en Agnes Moorehead.

Dickinson speelt een Italiaanse vroedvrouw, op wie de meeste mannen uit het dorp een oogje hebben. Chevalier is de geestelijke van de parochie. Een onzin-film. Edith R. Sommer en Ennio de Concini bewerkten de roman van Flora Sandstrom The Midwife of Pont Clery tot scenario. Camerawerk van Piero Portalupi.

Twenty Plus Two

1961 | Mysterie

Verenigde Staten 1961. Mysterie van Joseph M. Newman. Met o.a. David Janssen, Jeanne Crain, Dina Merrill, Agnes Moorehead en Brad Dexter.

Het geringe budget vormt een onoverkomelijk bezwaar voor een in aanleg goed gegeven over speurder Janssen die een moord onderzoekt en allerlei verschillende mensen ontmoet.

Bachelor in Paradise

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Jack Arnold. Met o.a. Bob Hope, Lana Turner, Janis Paige, Jim Hutton en Paula Prentiss.

Een Hope-film over de enige vrijgezel in een gemeenschap van echtparen. Amusant, maar niet geweldig. Hope heeft betere films gemaakt; Paige is zoals altijd leuk. Het scenario is van Valentine Davies en Hal Kanter naar een verhaal van Vera Caspary. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Pollyanna

1960 | Familiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1960. Familiefilm van David Swift. Met o.a. Hayley Mills, Jane Wyman, Richard Egan, Karl Malden en Nancy Olson.

Een jong weeskind moet na de dood van haar ouders bij haar tante gaan wonen, in een dorp waar veel onderlinge ruzies zijn. Mede door haar goedhartigheid weet ze al snel vrienden te maken.

The war

1959 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1959. Drama van Crane Wilbur. Met o.a. Gavin Gordon, Agnes Moorehead en Vincent Price.

Een jong weeskind moet na de dood van haar ouders bij haar tante gaan wonen, in een dorp waar veel onderlinge ruzies zijn. Mede door haar goedhartigheid weet ze al snel vrienden te maken.

The Bat

1959 | Horror

Verenigde Staten 1959. Horror van Crane Wilbur. Met o.a. Vincent Price, Agnes Moorehead, Gavin Gordon, John Sutton en Lenita Lane.

Getrouwe, maar weinig geslaagde bewerking van het gotic toneelstuk van Mary Roberts Rinehart (eerder verfilmd in 1915, 1926 en - als THE BAT WHISPERS - in 1930), over een schrijfster van mysterie-verhalen, die in haar onschuld een oud en eng herenhuis huurt, waar een akelige maniak (Price) rondsluipt, die kelen doorhaalt. Toch nog redelijk spannend. Achter de camera stond Joseph Biroc.

Night of the Quarter Moon

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Hugo Haas. Met o.a. Julie London, John Drew Barrymore, Nat 'King' Cole, Dean Jones en James Edwards.

Een banale behandeling van een gevoelig thema: rassenvermenging. De goede cast volledig verspild. Hertiteld als FLESH AND BLOOD.

La tempesta

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Joegoslavië 1958. Avonturenfilm van Alberto Lattuada. Met o.a. Silvana Mangano, Van Heflin, Geoffrey Horne, Viveca Lindfors en Agnes Moorehead.

Deze nieuwe, spectaculair uitgebouwde verfilming van Poesjkin`s [KL]Kapiteinsdochter[KLE] - rebellie en liefde tijdens de regering van Catharina de Grote - kreeg een internationale sterbezetting. Omdat iedereen ten minste [KA1]e[KA1]en grote sc[KA2]ene moet hebben, worden tempo en overzichtelijkheid ietwat ondermijnd. (Een aantal actie- en massascènes werd anoniem geregisseerd door Michelangelo Antonioni in geldnood).

The True Story of Jesse James

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Nicholas Ray. Met o.a. Robert Wagner, Jeffrey Hunter, Hope Lange, Agnes Moorehead en Alan Baxter.

Wagner is Jesse en Hunter is Frank James, de broers die ook in deze versie door gebeurtenissen tijdens de Burgeroorlog in de misdaad zijn vervallen. Outlaws tegen wil en dank, gevangenen van de situatie waarop zij niet of nauwelijks invloed konden uitoefenen. Walter Newman schreef deze niet oninteressante western maar van het verhaal van Nunnally Johnson is de kern zeker niet overeind gebleven. Moorehead is de moeder van de broers, Hale is Cole Younger, Elliott is Jim Younger en Anthony Ray is Bob Younger. Meer dan een normale actiewestern is het niet. Goed camerawerk van Joe MacDonald. De herverfilming van de versie uit 1939 met Tyrone Power en Henry Fonda (JESSE JAMES). Gefilmd in CinemaScope.

The Story of Mankind

1957 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1957. Avonturenfilm van Irwin Allen. Met o.a. Ronald Colman, Hedy Lamarr, Groucho Marx, Harpo Marx en Chico Marx.

Een ambitieus idee, met een belachelijk resultaat! Hendrik van Loons boek over de hoogtepunten van het menselijk bestaan wordt een reeks clichématige historische afleveringen, met een slechte rolbezetting en belabberde regie.

Raintree County

1957 | Historische film, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1957. Historische film van Edward Dmytryk. Met o.a. Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Eva Marie Saint, Lee Marvin en Nigel Patrick.

Met zorg uitgewerkt epos over een romance tijdens de bloedige Burgeroorlog (1861-1865); het doet wat verward aan. Toch wel enige krachtsinspanning voor Taylor in haar rol als Zuidelijke schoonheid, die alles wil bezitten. Clift als voorwerp van haar liefde, is grillig. Deze film was een poging van MGM om GONE WITH THE WIND te evenaren en de studio smeet er een productiebudget van zes miljoen dollar tegen aan, wat voor die tijd niet gering was. Taylor en Clift moesten het romantische stel van de jaren 1950-1960 worden, maar een ongeluk tijdens het draaien had niet alleen gevolgen voor Clift, maar ook voor de film. Scenario van Millard Kaufman naar de roman Ross Lockridge, Jr. Camerawerk van Robert Surtees. Gedraaid in MGM Camera 65.

Jeanne Eagles

1957 | Misdaad

Verenigde Staten 1957. Misdaad van George Sidney. Met o.a. Kim Novak, Jeff Chandler, Agnes Moorehead, Gene Lockhart en Virginia Grey.

Novak probeert het, maar kan de beroemde actrice uit de jaren twintig toch niet goed neerzetten. Chandler is haar viriele minnaar.

Jeanne Eagels

1957 |

1957. George Sidney. Met o.a. Jeff Chandler, Agnes Moorehead, Gene Lockhart en Kim Novak.

Novak probeert het, maar kan de beroemde actrice uit de jaren twintig toch niet goed neerzetten. Chandler is haar viriele minnaar.

The Swan

1956 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1956. Komedie van Charles Vidor. Met o.a. Grace Kelly, Alec Guinness, Agnes Moorehead, Jessie Royce Landis en Brian Aherne.

Een aardige zedenkomedie van Franz Molnar met aantrekkelijke, maar weinig geïnspireerde spelers. Jourdan is goed als Kelly's vrijer, maar zij werd aan prins Guinness beloofd. Al eerder verfilmd in 1925 en 1930 als ONE ROMANTIC NIGHT. Dit was de laatste film van Kelly, die daarna Prinses Gracia van Monaco werd. Scenario van John Dighton. Camerawerk van Joseph Ruttenberg en Robert Surtees.

The Revolt of Mamie Stover

1956 | Muziek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1956. Muziek van Raoul Walsh. Met o.a. Jane Russell, Richard Egan, Joan Leslie, Agnes Moorehead en Jorja Curtright.

Verrukkelijke Jane, in Technicolor nog verrukkelijker, is zangeres in een dansclub in Honolulu ten tijde van WO II. Ze verdient hier een fortuin. Overigens is dit melodrama zwak. Jane zingt 'Keep Your Eyes On Your Hands'

The Opposite Sex

1956 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1956. Musical van David Miller. Met o.a. June Allyson, Joan Collins, Dolores Gray, Ann Sheridan en Joan Blondell.

Deze stevig staande muzikale herverfilming van George Cukors THE WOMEN naar het toneelstuk van Clare Booth Luce heeft een rolbezetting van sterren, maar verbleekt toch nog naast het broos origineel (met Shearer, Crawford, Russell, etc.). Belangrijk verschil: aan deze uitgebreidere versie zijn muziek en mannen toegevoegd. Scenario van Fay Kanin en Michael Kanin. Camerawerk van Robert Bronner.

The Conqueror

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1956. Avonturenfilm van Dick Powell. Met o.a. John Wayne, Susan Hayward, Pedro Armendáriz, Agnes Moorehead en Thomas Gomez.

De Mongolen tegen de Tartaren. John Wayne in de belachelijkste rol van zijn carrière, als Dzjenghis Khan. Dure film waarbij Powell als regisseur debuteerde, maar noch hij, noch de eerlijke Wayne konden de absolute idioterie van het hele idee goed maken. Scenario van Oscar Millard. Camerawerk van Joseph LaShelle, Leo Tover, Harry J. Wild en William Snyder.

Pardners

1956 | Musical, Komedie, Western

Verenigde Staten 1956. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Jerry Lewis, Dean Martin, Lori Nelson, Jackie Loughery en John Baragrey.

Lewis en Martin zijn Newyorkers, waarvan de overgrootvaders uit het Wilde Westen afkomstig zijn. Ze besluiten daar eens een kijkje te gaan nemen. In hun voorvaderlijke stadje stuiten ze algauw op het nazaten-gespuis van de bandieten, die ooit de boel daar onveilig maakten. Miljonair Lewis geeft zich uit voor een revolverheld, Killer Jones, maar valt snel door de mand. Toch lukt het aan het komische duo ze te verjagen. Een leuke parodische herverfilming van RHYTHM ON THE RANGE uit 1936 met Bing Crosby. Veel muziek, romantiek en geschiet! Scenario van niemand minder dan Sidney Sheldon. Gedraaid in VistaVision.

Meet Me in Las Vegas

1956 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1956. Musical van Roy Rowland. Met o.a. Dan Dailey, Cyd Charisse, Agnes Moorehead, Lili Darvas en Jim Backus.

Charisse`s dansen vormen hoogtepunten in de tamme musical waarin veefokker Dailey en sterdanseres Charisse iets met elkaar krijgen in de gokhoofdstad. De korte optredens van vele topsterren (o.a. Lena Horne, Paul Henreid) zijn leuk. Scenario van Isobel Lennart. Camerawerk van Robert Bronner.

Untamed

1955 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Susan Hayward, Agnes Moorehead, Richard Egan en Rita Moreno.

Katie, de Ierse dochter van een grootgrondbezitter, wordt verliefd op de Zuid-Afrikaan Paul van Riebeck, die te gast is op het landgoed van haar vader. Op een gegeven moment keert Paul terug naar zijn vaderland om te vechten. Als er in Ierland hongersnood ontstaat, gaat Katie, die inmiddels getrouwd is met John, samen met haar man naar Zuid-Afrika. Hier ontmoet ze Paul weer, maar er is nog iemand die een oogje op haar heeft. (IdH/VPRO Gids)

The Left Hand of God

1955 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Humphrey Bogart, Gene Tierney, Lee J. Cobb, Agnes Moorehead en E.G. Marshall.

Het lukt Bogart om overtuigend te zijn als Amerikaan die in het China van na WO II vastzit en zich als geestelijke vermomt, en zo iedereen om de tuin weet te leiden.

All That Heaven Allows

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead, Gloria Talbot en Virginia Grey.

Melodrama van Douglas Sirk (Detlef Sierck), die in 1937 voor de nazi's naar de VS vluchtte en daar in de jaren 50 furore maakte. Gefortuneerde weduwe Cary Scott (Wyman) legt het aan met jongere tuinman Ron Kirby (Hudson) en roept daarmee de afkeer van familie en vrienden over zich af. All That Heaven Allows zal niet iedereen bekoren, maar de sociaal verstikkende omgeving van de twee gelieven wordt goed neergezet. Prima bijrol van debuterende Gloria Talbott als Wymans dochter. In 1995 werd de film opgenomen in de National Film Registry, de monumentenzorg voor film in de VS.

Magnificent Obsession

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead, Otto Kruger en Barbara Rush.

In dit heerlijk soapy melodrama voelt een roekeloze, verwende playboy (Hudson) zich verantwoordelijk voor de dood van een in-goede man en besluit zijn leven te beteren. Ondertussen probeert hij de weduwe (Wyman), wier blindheid hij ook nog eens heeft veroorzaakt, voor zich te winnen. Fraaie Technicolor kleuren in een film die Jane Wyman (voorheen getrouwd met Ronald Reagan) haar vierde Oscarnominatie opleverde. Melodrama-meester Sirk had veel succes met de film en maakte vervolgens met All That Heaven Allows (eveneens met Wyman en Hudson), Written on the Wind en Imitation of Life nog mooiere voorbeelden binnen dit genre.

Those Redheads from Seattle

1953 | Musical, Western

Verenigde Staten 1953. Musical van Lewis R. Foster. Met o.a. Rhonda Fleming, Gene Barry, Agnes Moorehead, Teresa Brewer en Guy Mitchell.

Een bescheiden geproduceerd muzikaal niemendalletje uit de tijd van de goudkoorts. Moorehead neemt als moeder van vier meisjes haar kroost mee naar Alaska.

The Story of Three Loves

1953 | Drama, Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1953. Drama van Vincente Minnelli en Gottfried Reinhardt. Met o.a. James Mason, Moira Shearer, Leslie Caron, Farley Granger en Ricky Nelson.

De film is opgedeeld in drie verhalen die zich afspelen op een oceaanstomer. In het eerste verhaal wordt een choreograaf (James Mason) gevraagd waarom hij zijn ballet 'Astarte' slechts één keer uitvoerde, waarop een tragisch antwoord volgt. De volslagen onbekend gebleven Gottfried Reinhardt tekende voor de regie. Zou zijn aandeel aan The Story autobiografische elementen bevatten? In het tweede verhaal zien we Leslie Caron (ook van de partij in Minnelli's musicalhits An American in Paris en Gigi) als Franse au-pair. Het derde gaat over een trapeze-artiest met schuldgevoel.

Scandal at Scourie

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Donna Corcoran, Agnes Moorehead en Arthur Shields.

Een lauwe Garson-Pidgeon-productie, spelend in Canada, over een protestants echtpaar dat de gemeente shockeert door een katholiek kind te adopteren. Scenario van Norman Corwin, Leonard Spiegelgass en Karl Tunberg naar een verhaal van Mary McSherry. Camerawerk van Robert Planck.

Main Street to Broadway

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Tay Garnett. Met o.a. Tom Morton, Mary Murphy, Tallulah Bankhead, Ethel Barrymore en Lionel Barrymore.

Een mager verhaaltje over een meisje dat moet kiezen tussen een zogenaamde toneelschrijver en een succesvolle zakenman uit New York. De film heeft interessante gastrollen van theaterpersoonlijkheden.

The Blazing Forest

1952 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Edward Ludwig. Met o.a. John Payne, Agnes Moorehead, William Demarest, Susan Morrow en Richard Arlen.

Bomen kappen en het nichtje van Moorehead (Morrow) achternalopen, houdt Payne bezig totdat het grote vuur hem afleidt, maar niet de verveelde kijker.

The Blue Veil

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Jane Wyman, Charles Laughton, Joan Blondell, Richard Carlson en Agnes Moorehead.

Wyman is een zichzelf opofferend kindermeisje wier levensverhaal te boek gesteld wordt met dooreen gevlochten episodes over haar werken bij verschillende families.

Show Boat

1951 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1951. Musical van George Sidney. Met o.a. Kathryn Grayson, Ava Gardner, Howard Keel, Joe E. Brown en Marge Champion.

Derde filmbewerking van de musical van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II, die vanaf 1927 anderhalf jaar op Broadway stond, is een kleurrijk visueel feest met uitstekende acteurs en fijne muziek. Denk aan liedjes als 'Ol' Man River' en 'Make Believe'. Op een Mississippi-boot raakt Magnolia (Grayson), de dochter van kapitein Hawks (Brown), verliefd op een gokker (Keel), die onweerstaanbaar is, maar misschien niet zo betrouwbaar. Serieuze thema's als interraciale liefde en slavernij komen langs in deze levendige musical die Oscarnominaties kreeg voor camera en muziek.

Captain Blackjack

1951 |

1951. Julien Duvivier. Met o.a. Patricia Roc, Agnes Moorehead, George Sanders en Herbert Marshall.

Derde filmbewerking van de musical van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II, die vanaf 1927 anderhalf jaar op Broadway stond, is een kleurrijk visueel feest met uitstekende acteurs en fijne muziek. Denk aan liedjes als 'Ol' Man River' en 'Make Believe'. Op een Mississippi-boot raakt Magnolia (Grayson), de dochter van kapitein Hawks (Brown), verliefd op een gokker (Keel), die onweerstaanbaar is, maar misschien niet zo betrouwbaar. Serieuze thema's als interraciale liefde en slavernij komen langs in deze levendige musical die Oscarnominaties kreeg voor camera en muziek.

Adventures of Captain Fabian

1951 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van William Marshall. Met o.a. Errol Flynn, Micheline Presle, Agnes Moorehead en Vincent Price.

Slordig sterk verhaal over scheepskapitein Flynn die te maken krijgt met meisje dat beschuldigd is van moord; kostuumfilm zonder glans. Scenario van Flynn.

Caged

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van John Cromwell. Met o.a. Eleanor Parker, Agnes Moorehead, Ellen Corby, Hope Emerson en Jan Sterling.

Bijzondere spelprestaties van alle medespelers naast sterke rol van Parker, die naar de gevangenis gaat en door het harde leven daar nog crimineler wordt. Zowel Parker als Emerson werd voorgedragen voor een Oscar.

Without Honor

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Irving Pichel. Met o.a. Laraine Day, Dane Clark, Franchot Tone, Agnes Moorehead en Bruce Bennett.

Eindeloos gepraat door goede spelers in een melodrama over een vrouw die denkt dat zij een man vermoordde.

The Stratton Story

1949 | Sportfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1949. Sportfilm van Sam Wood. Met o.a. June Allyson, James Stewart, Frank Morgan, Agnes Moorehead en Bill Williams.

Stewart is prima als Monty Stratton, de baseballspeler wiens verlies van een been niet het einde betekende van een carrière. Goed spel van de hele bezetting. Jimmy Dykes en Bill Dickey spelen zichzelf. Douglas Morrow kreeg een Oscar voor zijn verhaal. Bestaat ook als computer-gekleurde versie.

The Great Sinner

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Robert Siodmak. Met o.a. Gregory Peck, Ava Gardner, Melvyn Douglas, Walter Huston en Ethel Barrymore.

1860. Op weg naar Parijs stapt de Russische schrijver Peck uit in Wiesbaden, op uitnodiging van de mysterieuze generaalsdochter Gardner. Hij ontdekt dat zij bezeten is door het spel, evenals haar vader Huston. Hij wil haar genezen maar komt tot de ontdekking dat ze eigenlijk door haar schulden al het eigendom is van casino-baas Douglas. Om haar te kunnen vrijkopen begint ook Peck te spelen, en na aanvankelijke winst blijkt ook hij bezeten door de gokkoorts. Vergezocht en niet overtuigend melodrama, dat wordt gered door het fantastische spel van een aantal schitterende acteurs. Het scenario van Ladislas Fodor en Christopher Isherwood is gebaseerd op een vrije interpretatie door Fodor en René Fülöp-Miller van Dostoievsky's De Speler. Fotografie van George Folsey. De score van Bronislau Kaper werd gedirigeerd door André Previn.

Black Jack

1949 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1949. Misdaad van Julien Duvivier. Met o.a. George Sanders, Patricia Roc, Herbert Marshall, Agnes Moorehead en Aline MacMahon.

Een aan lager wal geraakte advocaat hoopt met de opiumhandel een grote slag te slaan en dan stil te gaan leven. Bij een schipbreuk leert hij een meisje kennen dat zijn betere ik naar boven brengt en voor wie hij de zaak opgeeft, echter te laat voor de politie die hem al op het spoor is. Deze internationale avonturenfilm heeft een verward en praterig scenario met een tegenstrijdige psychologische tekening, waardoor de sfeervolle fotografie en een aantal virtuoze scènes slechts bij vlagen kunnen boeien.

The Woman in White

1948 | Horror

Verenigde Staten 1948. Horror van Peter Godfrey. Met o.a. Alexis Smith, Eleanor Parker, Gig Young, Agnes Moorehead en John Emery.

Een openhartige, bloedige thriller naar het boek van Wilkie Collins over een vreemd huishouden en een opgejaagde Parker. Greenstreet heeft een kwaadaardige rol. Het scenario is van Stephen Morehouse Avery. Het camerawerk is van Carl Guthrie.

Station West

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Sidney Lanfield. Met o.a. Dick Powell, Jane Greer, Agnes Moorehead, Tom Powers en Gordon Oliver.

Privédetective Heaven onderzoekt incognito de moord op twee cavaleristen. In een grensplaatsje ontmoet hij saloonzangeres en femme fatale Charlie en zij neemt hem in dienst. Ondertussen werkt hij aan de zaak en verzamelt hij ook bewijzen tegen deze aantrekkelijke dame.

Johnny Belinda

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Jane Wyman, Lew Ayres, Charles Bickford, Jan Sterling en Agnes Moorehead.

Gevoelig gespeeld en sfeervol drama over een jong doofstom meisje (Wyman) met een verschrikkelijke vader en een dokter (Ayres) die zich over haar ontfermt en haar leert liplezen. Het hele dorp kijkt op haar neer, maar door de arts bloeit ze op. Dan verkracht een van de macho's uit het provinciegat haar. Het decor waartegen dit hartverscheurende drama zich voltrekt, is een provinciale gemeenschap die van de visvangst leeft en het is allemaal heel levendig in beeld gebracht. Wyman kreeg een Oscar voor haar mooie rol. Elf nominaties waren daaraan voorafgegaan. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Irmgard von Cube en Allen Vincent naar een toneelstuk van Elmer Harris. Camerawerk van Ted McCord.

The Lost Moment

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Martin Gabel. Met o.a. Robert Cummings, Susan Hayward, Agnes Moorehead, Joan Lorring en Eduardo Ciannelli.

'The Aspen papers' van Henry James, door scenarioschrijver Leonardo Bercovici gereduceerd tot een eigenzinnig drama. Amerikaanse uitgever annex literatuurcriticus Lewis Venable (Cummings) gaat in Venetië op zoek naar brieven van een op mysterieuze wijze verdwenen dichter. Venable belandt in het spookachtige huis van de ontvanger van de brieven, een 105-jarige blinde vrouw (een imposant en overdadig geschminkte Agnes Moorehead) en raakt onder de indruk van haar mooie nichtje, dat ernstig in de war is. Bij tijden spannend drama, dat James' proza goed weet te verbeelden.

Dark Passage

1947 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1947. Film noir van Delmer Daves. Met o.a. Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Bruce Bennett en Agnes Moorehead.

Vincent Parry (Bogart) zit onschuldig in de gevangenis, omdat hij zijn vrouw zou hebben vermoord. Hij ontsnapt, duikt onder bij een meisje (Bacall) en laat zijn gezicht veranderen door een plastisch chirurg, zodat de politie hem niet zal herkennen. Een gedurfde keuze van de regisseur - het eerste half uur komt het gezicht van Bogart niet in beeld - werkt aanvankelijk prima maar gaat na een minuut of tien een beetje irriteren. Toch is deze film noir prima te verteren, vooral vanwege de chemie tussen de in 1945 getrouwde Bogart en Bacall, met als bonus mooie beelden van San Francisco.

Our Vines Have Tender Grapes

1945 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1945. Drama van Roy Rowland. Met o.a. Edward G. Robinson, Margaret O'Brien, James Craig, Frances Gifford en Agnes Moorehead.

Een uitstekende blik op het Amerikaans leven in een stadje in Wisconsin, met de onopvallende Robinson als O'Brien's vriendelijke en begrijpende vader.

Keep Your Powder Dry

1945 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Edward Buzzell. Met o.a. Lana Turner, Laraine Day, Susan Peters, Agnes Moorehead en Bill Johnson.

Een afgezaagd verhaal over marva's uit WO II, glanzend aan de buitenkant, leeg van binnen.

Her highness and the bell boy

1945 | Komedie

1945. Komedie van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Walker, June Allyson, Agnes Moorehead, Hedy Lamarr en Carl Esmond.

Een afgezaagd verhaal over marva's uit WO II, glanzend aan de buitenkant, leeg van binnen.

Her Highness and the Bellboy

1945 | Komedie

Verenigde Staten 1945. Komedie van Richard Thorpe. Met o.a. Hedy Lamarr, Robert Walker, June Allyson, Carl Esmond en Agnes Moorehead.

Sentimentele onzin over een piccolo in New York (Walker), zijn kreupele vriendin (Allyson) en de oogverblindende prinses (Lamarr) die hij begeleidt. Een beetje krakerig.

Tomorrow the World

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van Leslie Fenton. Met o.a. Fredric March, Betty Field, Agnes Moorehead, Skippy Homeier en Joan Carroll.

Een bedachtzaam drama over een Amerikaans paar dat een Duits jongetje adopteert en hem wil ontdoen van een starre nazi- ideologie.

The Seventh Cross

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Spencer Tracy, Signe Hasso, Hume Cronyn, Agnes Moorehead en Jessica Tandy.

Zeven mannen ontsnappen uit een nazi-concentratiekamp en worden door de Gestapo op de hielen gezeten. Een opwindende film die duidelijk maakt hoe een cynicus zijn hoop terugkrijgt nadat de anderen hun leven voor hem riskeren. Helen Deutsch bewerkte de roman van Anna Seghers tot scenario. Karl Freund stond achter de camera.

Mrs. Parkington

1944 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1944. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Edward Arnold, Gladys Cooper en Agnes Moorehead.

De kordate Garson heeft vergaande ambities, huwt de gefortuneerde maar huiselijk aangelegde Pidgeon en beklimt de sociale ladder. Een lange maar verzorgde smartlap. Robert Thoeren en Polly James bewerkten een roman van Louis Bromfield tot scenario. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Dragon Seed

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jack Conway en Harold S. Bucquet. Met o.a. Harold S. Bucquet, Katharine Hepburn, Walter Huston, Aline MacMahon en Turhan Bey.

Goedbedoelde maar veel te lange film naar Pearl Buck's verhaal over een Chinese stad die wordt verscheurd door de Japanse bezetting. Fascinerende pogingen om de oosterse sfeer te schetsen.

The Youngest Profession

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Lana Turner, Greer Garson, Walter Pidgeon, Robert Taylor en William Powell.

Weidler en Porter zijn ongeneeslijke handtekeningenjagers in een onschuldige, kleine film waarin vele MGM-sterren een gastrolletje hebben waardoor dit gevalletje flink opgeblazen wordt.

Government Girl

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Dudley Nichols. Met o.a. Olivia de Havilland, Sonny Tufts, Anne Shirley, Jess Barker en James Dunn.

Tufts heeft alle keus in Washington tijdens de oorlog, maar De Havilland krijgt hem te pakken. Dat is zo'n beetje het verhaal in deze luchtige komedie.

The Magnificent Ambersons

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Orson Welles. Met o.a. Joseph Cotten, Dolores Costello, Agnes Moorehead, Tim Holt en Anne Baxter.

De studiobazen hadden weinig respect voor de man die zo geniaal debuteerde met Citizen Kane. Toen Welles na de ruwe montage van The Magnificent Ambersons in Brazilië was, sneden ze een dikke veertig minuten uit de film (en vernietigden het materiaal!) en gaven de film bovendien een happy end. Toch is ook deze kapotte versie technisch knap en bij vlagen zeer de moeite waard. Het is een epos over de teloorgang van een rijke Amerikaanse familie, en over de vooruitgang die onstuitbaar oprukt, ditmaal in de vorm van de automobiel. Ondanks de ingreep van de studio was de film een commerciële flop.

The Big Street

1942 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1942. Misdaad van Irving Reis. Met o.a. Henry Fonda, Lucille Ball, Barton MacLane, Eugene Pallette en Agnes Moorehead.

Barman Fonda is smoorverliefd op de mooie maar verschrikkelijk ego[KA3]istische Ball. Ze aanvaardt zijn hulp, maar ziet meer in een verhouding met een rijke zakenman. Ongewone film, een mengeling van melodrama, humor en een vleugje film noir. Vooral het knappe samenspel van Fonda en Ball redt de film, want het scenario van Leonard Spiegelglas, gebaseerd op het verhaal [KL]Little Pinks[KLE] van Damon Runyon (die de film produceerde), stelt niet veel voor. Russell Metty fotografeerde en Roy Webb componeerde.

Journey into Fear

1942 | Oorlogsfilm, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Norman Foster en Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Joseph Cotten, Dolores Del Rio, Ruth Warrick en Agnes Moorehead.

Howard Graham (Cotten), ingenieur in dienst van de Amerikaanse marine, ontsnapt in Istanbul aan een aanslag. Hij vlucht per schip, maar het lijkt erop dat de nazi's die het op hem hebben voorzien hem zijn gevolgd. Fraaie film noir, die waarschijnlijk zonder de bemoeienis van studio RKO – de film werd meer dan twintig minuten ingekort – nog beter was geweest. Geafficheerd als een film van Foster, maar geschreven en geproduceerd door grootmeester Orson Welles (Citizen Kane), die ook een klein rolletje speelt als Turkse kolonel.

Citizen Kane

1941 | Mysterie, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigde Staten 1941. Mysterie van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead en Everett Sloane.

Volgens velen de beste speelfilm aller tijden. Orson Welles - toen 25 jaar! - experimenteerde in deze visionaire film over de achterkant van het Amerikaanse kapitaal met make-up, geluid en vooral met lenzen en cameratechnieken. Die brachten zowel voorgrond als achtergrond scherp in beeld - met oogstrelend en baanbrekend resultaat. Het spannende verhaal cirkelt om krantenmagnaat Kane (Welles zelf) die bij zijn eenzaam sterven het woord 'Rosebud' fluistert. Een inventieve en gevoelige zoektocht naar de betekenis van het woord en de persoon Kane volgt.