Christopher Challis (1919): camera.
Er zijn 33 films gevonden.

Top Secret!

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Jim Abrahams, Jerry Zucker en David Zucker. Met o.a. David Zucker, Jerry Zucker, Val Kilmer, Lucy Gutteridge en Christopher Villiers.

Een leuke, doldwaze komedie van hetzelfde regie- en scriptduo dat AIRPLANE! maakte. Een rock-ster als Elvis raakt op tournee in Oost-Duitsland verwikkeld in spionage - met nazi's als de boeven en de strijders van het Franse verzet als zijn bondgenoten. Veel om te lachen, maar er zit weinig vaart in en het einde is helemaal zoekgeraakt.

Evil Under the Sun

1982 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1982. Mysterie van Guy Hamilton. Met o.a. Peter Ustinov, Nicholas Clay, James Mason, Roddy McDowall en Sylvia Miles.

De rol van de Belgische detective Hercule Poirot, geesteskind van detectiveschrijfster Agatha Christie, is door een tiental acteurs vertolkt, waarvan zes keer door Peter Ustinov. Eigenlijk leek hij helemaal niet op het romanpersonage, maar Ustinovs invulling past wonderwel in de sfeer van Christie's boeken. In Evil Under the Sun reist hij af naar een afgelegen eilandje in de Adriatische Zee, waar een moord is gepleegd op een rijke hotelgast. Bond-regisseur Hamilton (Goldfinger) gaf de film nog wat extra flair mee. Voor liefhebbers van lekker ouderwetse whodunnits.

The Mirror Crack'd

1980 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1980. Mysterie van Guy Hamilton en Hamilton Leithauser. Met o.a. Angela Lansbury, Edward Fox, Geraldine Chaplin, Elizabeth Taylor en Kim Novak.

Filmopnames in een kasteel in St. Mary Mead, woonplaats van amateurspeurder Miss Marple, worden al snel verstoord door een moord. Een reden voor de inspecteur van Scotland Yard (Fox) om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van wat er aan de hand is. Het blijkt niet te boteren tussen de twee vrouwelijke vedetten van die film (Taylor en Novak). Agatha Christie's Miss Marple kreeg een nieuw filmleven in de persoon van Lansbury, ze werd bijgestaan door hordes Hollywoodcoryfeeën, maar de film blijft aan de saaie en ouderwetse kant.

The Riddle of the Sands

1978 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1978. Oorlogsfilm van Tony Maylam. Met o.a. Michael York, Jenny Agutter, Simon MacCorkindale, Jurgen Andersen en Michael Sheard.

Een Engelsman ontdekt anno 1901, dat de Duitsers in het Waddengebied een invasie van Engeland voorbereiden. De gelijknamige, in 1903 gepubliceerde spionageroman van Erskine Childers schijnt de directe aanleiding te zijn geweest tot de installatie van enkele marinebases langs de Britse oostkust. De verfilming van dit boeiend gegeven mist de nodige spanning.

Force 10 from Navarone

1978 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1978. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Robert Shaw, Harrison Ford, Barbara Bach, Edward Fox en Franco Nero.

Het Britse team militaire specialisten dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zo succesvol strategisch geplaatste kanonnen uitschakelde op een Grieks eiland krijgt een nieuwe missie. Ze moeten een verrader opsporen die zich schuilhoudt tussen de partizanen in Joegoslavië. Bijna iedereen heeft een verborgen agenda in deze nogal ingewikkelde oorlogsfilm, die zeventien jaar na The Guns of Navarone volgens een producer werd gemaakt 'omdat de voorganger maar geld bleef opleveren'. Zo goed als het origineel is Force 10 from Navarone dan ook niet. Niettemin: een redelijk spannende oorlogsfilm. Laatste film van Robert Shaw.

The Deep

1977 | Avonturenfilm, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Peter Yates. Met o.a. Robert Shaw, Jacqueline Bisset, Nick Nolte, Louis Gossett jr en Eli Wallach.

Een echtpaar op duikvakantie vindt een achttiende-eeuwse schat in een scheepswrak. Maar vlakbij ligt ook een gezonken oorlogsschip uit WO II, met in het ruim een grote hoeveelheid morfine-ampullen. Een gewetenloze drugsbaas wil die ampullen, het stel moet dus tijdens hun duiktochten oppassen voor boeven en gevaarlijke zeedieren. Naar een roman van Peter Benchley, die ook het bronmateriaal voor de klassieker Jaws schreef, maar The Deep is veel minder goed. Nolte klaagde later dat hij kon acteren wat hij wilde, maar dat iedereen alleen maar oog had voor Bissets natte T-shirt.

The Little Prince

1974 | Fantasy, Muziek, Familiefilm, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Fantasy van Stanley Donen. Met o.a. Richard Kiley, Steven Warner, Bob Fosse, Gene Wilder en Joss Ackland.

Het kinderboek van Saint-Exupery wordt als klassiek beschouwd, maar deze film is hier geen rechtvaardiging van. Kiley is de vlieger die een jongen, die over het leven wil leren, raadgeeft en begeleidt. De liedjes van Lerner en Loewe kunnen vergeten worden en zo zijn er nog meer teleurstellingen in dit sprookje.

Mary, Queen of Scots

1971 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1971. Historische film van Charles Jarrott. Met o.a. Vanessa Redgrave, Glenda Jackson, Patrick McGoohan, Timothy Dalton en Nigel Davenport.

Een weinig accuraat geschiedenislesje, maar goed kostuumdrama met sterke vertolkingen van Redgrave als Mary en Jackson als koningin Elisabeth, rivalen om de macht in Engeland tijdens de Tudor-periode. Scenario van John Hale. Camerawerk van Christopher Challis.

The Private Life of Sherlock Holmes

1970 | Mysterie, Drama, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Mysterie van Billy Wilder. Met o.a. Christopher Lee, Robert Stephens, Colin Blakely, Geneviève Page en Tamara Toumanova.

Oorspronkelijk bedoeld als 'een film over Holmes en Watson voordat ze beroemd werden', arriveerde Wilders koppijnproject met jaren vertraging en zonk vervolgens als een baksteen. Inmiddels geldt het apocriefe avontuur waarin het Baker Street-duo van de ene in de andere bizarre episode verzeild raakt (verdwijningen, acrobaatdwergen, spionage, Loch Ness) als fijnproeverstip. Hoe kan het ook anders, met de pointes van Wilder en kompaan I.A.L. 'Izzy' Diamond, decors van de grote Alexandre Trauner, Miklós Rósza-score en oogstrelende CinemaScope-fotografie van Christopher Challis? Stephens is een piekerende sombermans-Sherlock met vrouwenangst en incidentele cocaïnelapsus: niet ideaal gecast, wel verrassend.

Chitty Chitty Bang Bang

1968 | Musical, Komedie, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1968. Musical van Ken Hughes. Met o.a. Dick Van Dyke, Sally Ann Howes, Lionel Jeffries, Gert Fröbe en Anna Quayle.

'Wat maakt die auto een gek geluid!' kirt Jeremy tegen zijn vader. 'Hij praat tegen ons,' vertelt pa de uitvinder verheugd. 'Hij zegt chitty chitty bang bang.' Het opgewekte titellied volgt, terwijl Caractacus Potts en zijn twee koters door het Engelse heggenlandschap tuffen, ergens begin vorige eeuw. Niet veel later blijkt de wonderlijke wagen te kunnen varen en vliegen; het startsein voor een doldriest musical-avontuur met piraten en kastelen, aangelengd met kleurrijke typetjes in de marge (waaronder Benny Hill). Een succesnummer in 1968, en de belegen kolder is nog altijd vermakelijk.

Two for the Road

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Drama van Stanley Donen. Met o.a. Audrey Hepburn, Albert Finney, Eleanor Bron, William Daniels en Claude Dauphin.

Een schitterend gespeelde film over het kemphanerig paar Hepburn en Finney, die de strijdbijl begraven om na te denken over hun twaalf jaar huwelijksleven om vervolgens te proberen het geluk terug te vinden. Een gevoelige, warme film, goed geregisseerd door Donen. Het scenario is van Frederic Raphael.

Kaleidoscope

1966 | Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Jack Smight. Met o.a. Warren Beatty, Susannah York, Clive Revill, Eric Porter en Murray Melvin.

Beatty en York samen, dat zou niet meer mis kunnen gaan, maar dat gebeurt wèl in deze komedie over een Amerikaanse playboy en valsspeler met kaarten, die ertoe wordt gedwongen een smokkelaar van verdovende middelen in de val te drijven, anders moet hij de nor in. Een flitsend idee, zeg! Opgenomen in Engeland.

Arabesque

1966 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1966. Thriller van Stanley Donen. Met o.a. Gregory Peck, Sophia Loren, Alan Badel, Kieron Moore en Carl Duering.

Peck speelt Egyptoloog professor Pollock die betrokken raakt bij een complot tegen een staatshoofd in het Midden-Oosten. In zijn pogingen de aanslag te voorkomen wordt hij bijgestaan door een exotische schone (Loren). Maar staat ze wel aan zijn kant? Vlotte spionagethriller naar de roman van Gordon Cotler heeft geestige dialogen, een vrolijke muziekscore van Henry Mancini en fraai camerawerk van Christopher Challis. Pollock: 'Volg die auto!' Taxichauffeur: 'Mijn hele leven heb ik gewacht op iemand die dat zou zeggen.' Peck en Loren zijn prachtig. Arabesque kreeg de BAFTA voor beste Britse film.

Those Magnificent Men In Their Flying Machines

1965 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Stuart Whitman, Sarah Miles, James Fox, Alberto Sordi en Robert Morley.

...or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes. Filmmaker Ken Annakin (The Longest Day) vond de lange titel wat 'pompeus', maar gaf naar verluidt ook toe dat de oorspronkelijke titel Flying Crazy waarschijnlijk geen kaskraker had opgeleverd. Het publiek smulde in elk geval van het vliegracespektakel, de slapstick, en van de vele Britse komieken (zoals Terry-Thomas, Eric Sykes en Benny Hill). Het draait om een vliegrace van Londen naar Parijs begin vorige eeuw, en de deelnemers komen uit alle landen waar voor het eerst vliegmachines van de grond kwamen. Alleraardigst.

Return from the Ashes

1965 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Thriller van J. Lee Thompson. Met o.a. Maximilian Schell, Samantha Eggar, Ingrid Thulin, Herbert Lom en Talitha Pol.

Een gewetenloze schaker (Schell) wordt na WO II geconfronteerd met zijn doodgewaande vrouw (Thulin) - ze overleefde Dachau - terwijl hij is verwikkeld in een relatie met zijn stiefdochter (Eggar). Return from the Ashes vraagt veel van het inlevingsvermogen vanwege de buitenissige verhaallijn. Het ijzersterke acteerwerk compenseert met gedistingeerde personages voor wie passie en misdaad samenvallen. In kleine kring gekoesterd vanwege de badscène van Eggar (vandaar de ongeëvenaarde slagzin 'Niemand de bioscoop in nadat Fabi (Eggar) in bad gaat'). Gebaseerd op het boek Le retour des cendres van voormalig geschiedenisleraar en Hitchcock-liefhebber Hubert Monteilhet (1928, Parijs).

The Long Ships

1964 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Joegoslavië​/​​Joegoslavië 1964. Avonturenfilm van Jack Cardiff. Met o.a. Richard Widmark, Sidney Poitier, Rosanna Schiaffino, Russ Tamblyn en Oskar Homolka.

Een kostuumfilm. Een goed uitgewerkt avonturenrelaas maar op stripboekniveau, over Vikingen die met Moren vechten om een legendarische schat. De acteurs hadden beter verdiend. Scenario van Berkley Mather en Beverly Cross naar een roman van Frans Bengtsson.

A Shot in the Dark

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders, Herbert Lom en Tracy Reed.

Op een nacht valt er in het Franse kasteel van Benjamin Ballon (Sanders) een schot. Om de moord te onderzoeken wordt Inspector Clouseau (Sellers) op de zaak gezet. Hoewel het dienstmeisje Maria (Sommers) de overduidelijke hoofdverdachte is gelooft Clouseau koppig in haar onschuld. Intussen ziet zijn superieur (Lom) met lede ogen aan hoe Clouseau zich door de zaak stuntelt. De tweede Pink Pantherfilm, de leukste uit de serie. Meer dan in de eerste film heeft Sellers de centrale rol. Hij moet zich onder andere vervoegen bij een nudistenkamp, zo'n typische o-la-la locatie uit de swinging sixties.

The Victors

1963 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1963. Oorlogsfilm van Carl Foreman. Met o.a. George Hamilton, Vince Edwards, Jeanne Moreau en Romy Schneider.

Een wijdlopig WO II-drama over geallieerde soldaten op mars door Europa, over hun liefdes en hun gevechtsacties. Een goede rolbezetting en een goede regie overwinnen het zwakke scenario van Foreman naar de roman van Alexander Baron. Camerawerk van Christopher Challis.

H.M.S. Defiant

1962 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1962. Avonturenfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Alec Guinness, Dirk Bogarde, Maurice Denham, Nigel Stock en Richard Carpenter.

Bogarde contra Guinness in dit stoere verhaal over een Engels oorlogsschip tijdens de Napoleontische oorlog. Deze produktie heeft veel aandacht besteed aan historische details.

The Grass Is Greener

1960 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Robert Mitchum, Jean Simmons en Moray Watson.

Engelse edelman Victor, Count of Rhyall (Grant) en zijn gade Hilary, Countess of Rhyall (Kerr) kunnen alleen nog maar in stijl blijven leven, als zij het voorouderlijke slot openen voor het publiek. Als toerist en oliebaron Charles Delacro (Mitchum) langskomt, raakt alles in rep en roer vooral als hij Hilary het hof gaat maken. De vriendin van Hilary, Hattie Durant (Simmons), laat het niet op zich zitten en begint Victor te veroveren. Heel leuk, luxueus geproduceerd, maar helaas denken de spelers af en toe dat ze op het toneel staan tussen hun fraaie decors. Het scenario is van Hugh Williams en Margaret Vyner. Het camerawerk is van Christopher Challis. Gefilmd in Technirama.

Sink the Bismarck!

1960 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1960. Oorlogsfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Kenneth More, Dana Wynter, Laurence Naismith, Geoffrey Keen en Karel Stepanek.

Adolf Hitler speelt zichzelf in Sink the Bismarck! Hij is te zien in archiefbeelden uit 1939, waarin het Duitse slagschip Bismarck feestelijk te water wordt gelaten. Dankzij Howard Lydecker, de meester van miniatuureffecten in Hollywood, kunnen we het schip volgen gedurende deze noeste en spannende oorlogsfilm. Het vaartuig wordt de vrees van de zeeën voor de geallieerden. Onder directe orders van Winston Churchill coördineert kapitein Shepherd (More) vanuit een ondergronds tactisch centrum de vernietiging van de Bismarck. Shepherd verloor zijn vrouw tijdens een nazi-bombardement, en lijkt door zijn verdriet om haar soms strategische gokjes te wagen die de levens van honderden op het spel zetten.

Blind Date

1959 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1959. Misdaad van Joseph Losey. Met o.a. Hardy Krüger, Stanley Baker, Micheline Presle, Robert Flemyng en Gordon Jackson.

Kafka-achtig verhaal over een schilder die opzettelijk vals beschuldigd wordt van moord op zijn vriendin. Aanvankelijk een intrigerend mysterie, maar het wordt een praatfilm en verliest de vaart, waarmee hij begon. Scenario van Ben Barzman en Millard Lampell naar de roman van Leigh Howard. Camerawerk van Christopher Challis. Amerikaanse titel: CHANCE MEETING.

Windom's Way

1957 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Peter Finch, Mary Ure, Michael Hordern, Natasha Parry en Robert Flemyng.

Koloniaal drama over de toegewijde dokter Alec Windom (Peter Finch) die praktijk houdt in een afgelegen dorpje in Maleisië. Net als in het boek van James Ramsey Ullman verdeelt hij zijn tijd tussen zijn overmatig chique, maar vooral ontheemde vrouw (Mary Ure); een bloeiende romance en; het lot van de uitgebuite arbeiders die zich een slag in de rondte werken op de lokale rubberplantage. De laatste verhaallijn - passend in een tijd waarin communisten stakingen organiseerden en rubber nog een strategisch product was - is verreweg het meest interessant maar dat dringt pas laat door bij de regisseur.

Ill Met by Moonlight

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1957. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Dirk Bogarde, Marius Goring, David Oxley, Cyril Cusack en Michael Gough.

Laatste productie van The Archers (door Powell & Pressburger opgerichte film'studio') is een bovenmodale, zij het voor hun doen teleurstellende oorlogsfilm over leden van de Kretenzische Force 133 - een verzetsorganisatie bestaande uit Britse officieren en plaatselijke guerrillero's - die er anno 1944 in slagen om een beruchte Duitse generaal te ontvoeren. De dialogen zijn hier en daar niet onaardig. 'I understand that your plan is to take me to Cairo.' 'Yes sir - field-marshall Rommel didn't make it, but you will.' Wat overigens nog staat te bezien. Muziek: Mikis Theodorakis.

The Battle of the River Plate

1956 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1956. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. John Gregson, Anthony Quayle, Peter Finch, Ian Hunter en Bernard Lee.

Dit project van het hogelijk succesvolle koppel Pressburger en Powell (The Red Shoes) wordt - voor wat het waard is - beschouwd als een van de beste Britse oorlogsdrama's uit de jaren vijftig. De kracht zit 'm in de documentaire stijl en de spanning van het wachten op actie. Een paar dagen na het uitbreken van WO II krijgt de bevelhebber van de Duitse oorlogsbodem Graf von Spee opdracht elk geallieerd schip dat hij tegenkomt tot zinken te brengen. Bij Uruguay moet hij het opnemen tegen kapitein Gregson en zijn geallieerde vloot. Prachtige fotografie van Christopher Challis.

The Adventures of Quentin Durward

1955 | Historische film, Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Historische film van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Kay Kendall, Robert Morley, George Cole en Alec Clunes.

De verfilming van een historische roman van Sir Walter Scott in 1814 geschreven, over de held uit de titel, gespeeld door Taylor, die door zijn oom, een Schotse graaf, naar het hof van Karel de Stoute wordt gestuurd om de hand te vragen van Isabelle (Kendall), de gravin van Marcroy. De schone jonkvrouw gaat dwarsliggen, want ze wenst geen pion te worden in een politiek spel. Ze schaart zich onder protectie van Lodewijk XI (Morley). Een fraai aangeklede, maar enigszins statische kostuumfilm. Gesitueerd in Frankrijk in de late middeleeuwen. Het scenario werd geschreven door Robert Ardrey. Fotografie van Christopher Challis. Ook bekend als QUENTIN DURWARD.

The Flame and the Flesh

1954 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1954. Romantiek van Richard Brooks. Met o.a. Lana Turner, Pier Angeli, Carlos Thompson, Bonar Colleano en Charles Goldner.

Onduidelijke Turner-romance, gefilmd in Europa, met Lana als brunette, die het hof gemaakt wordt door Europeaan Thompson; een hoop ellende als resultaat. Lana Turner is onder haar pruik nauwelijks herkenbaar. Scenario van Helen Deutsch naar een roman van Auguste Bailly.

Malaga

1954 | Misdaad, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Richard Sale. Met o.a. Maureen O'Hara, Macdonald Carey, Binnie Barnes, Guy Middleton en Hugh McDermott.

O'Hara komt goed over als dienaar der wet, die naar Afrika reist om een organisatie van drugssmokelaars op te rollen. Ter plekke gefilmd. Scenario van Robert Westerby. Camerawerk van Christopher Challis.

Genevieve

1954 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Komedie van Henry Cornelius. Met o.a. Dinah Sheridan, John Gregson, Kay Kendall, Kenneth More en Geoffrey Keen.

Een heerlijke komedie over twee echtparen die besluiten op de terugweg van de London-Brighton-rally voor old-timers een race aan te gaan met als inzet wie het eerst aankomt op de Westminster Bridge. Wat begon als een vriendelijke, speelse uitdaging eindigt in een spannende krachtmeting die van iedereen het uiterste vergt. Typisch Britse humor die het zo`n klassieke film maakte. De beste Engelse film van 1953 met uitstekend acteerwerk, ook in ondergoed! Muziek van de harmonicavirtuoos Larry Adler (staat niet op de aftiteling).

Angels One Five

1952 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Oorlogsfilm van George More O'Ferrall. Met o.a. Jack Hawkins, Michael Denison, Dulcie Gray en John Gregson.

Eind 1940 versloeg de RAF de Luftwaffe in The Battle of Britain, en voorkwam daarmee een Duitse invasie van Engeland. Angels One Five is de zwaar gesubsidieerde Britse filmversie van de luchtslag, waarin met Brits tea & biscuits-understatement een beeld wordt neergezet van heroïsche mannen die kalmpjes Duitsers uit de lucht schieten. Slagzin: The stirring film tribute to the gallant few who won the battle of Britain. Weinig actie in de lucht, ten faveure van de camaraderie op de grond. Gekuist beeld van een slag waarin de helft van de Britse vliegeniers sneuvelden.

Tales of Hoffman

1951 | Muziek, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1951. Muziek van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Moira Shearer, Robert Rounseville, Robert Helpmann, Pamela Brown en Frederick Ashton.

Jacques Offenbachs sprookjesachtige opera over een student en zijn buitenissige dromen werd opvallend en ongewoon verfilmd. De VS-versie werd tot 118m gecoupeerd. Het scenario is van beide regisseurs Powell en Pressburger. Het camerawerk is van Christopher Challis.

The Wild Heart

1950 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1950. Drama van Emeric Pressburger en Michael Powell. Met o.a. Edward Chapman, Sybil Thorndike, David Farrar, Jennifer Jones en George Cole.

Jacques Offenbachs sprookjesachtige opera over een student en zijn buitenissige dromen werd opvallend en ongewoon verfilmd. De VS-versie werd tot 118m gecoupeerd. Het scenario is van beide regisseurs Powell en Pressburger. Het camerawerk is van Christopher Challis.

The Elusive Pimpernel

1950 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1950. Komedie van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. David Niven, Margaret Leighton, Cyril Cusack, Jack Hawkins en Arlette Marchal.

Uitbundige avonturenfilm naar de legende van de Scarlet Pimpernel (opgepend door Barones Orczy), de Engelse snob die in het geheim Franse aristocraten redde van de guillotine tijdens de Terreur na de Franse Revolutie. David Niven blijkt een goede keus voor de dualistische Brit die met gevaar voor eigen leven de Fransozen het Kanaal overzet. Cyril Cusack is de man die hem probeert te ontmaskeren middels chantage van zijn verveelde echtgenote. Oorspronkelijk gefilmd als musical maar uitgebracht zonder de zangnummers.