Roy Kinnear (1934-1988): cast.
Er zijn 30 films gevonden.

A Hercegnö és a Kobold

1992 | Familiefilm, Animatie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Hongarije 1992. Familiefilm van Jóseph Gémez. Met o.a. Peter Murray, Peggy Mount, Rik, Mayall Sally Ann en Marsh.

Het plot van deze tekenfilm, die een hoog tempo kent maar routinematig gemaakt is, vertelt nauwkeurig hoe stoute ondergrondse schepsels het mensenrijk boven hen willen veroveren, door hun prinses, een kind nog, te kidnappen. Gelukkig houdt een dappere, jonge mijnwerker de gemene kabouters tegen, maar zoals altijd zijn de slechte jongens veel leuker en interessanter dan de helden. De dwaze Britse tv-komiek Rik Mayall levert de lispelende stem van de hoofdkabouter. Kleine kinderen behoren deze bewerking van het klassieke verhaal van George MacDonald leuk te vinden.

The Return of the Musketeers

1989 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1989. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Michael York, Oliver Reed, Geraldine Chaplin en Frank Finlay.

We schrijven het jaar 1649. Na twintig jaar zoekt luitenant D'Artagnan weer contact met de andere musketiers. Portos is inmiddels getrouwd met een rijke dame, Athos is aan de drank en Aramis is zowaar abt geworden, hoewel hij meer van vrouwen houdt dan van religie. D'Artagnan heeft hun hulp nodig, maar Porthos is aanvankelijk de enige die bereid is zijn degen weer uit het vet te halen. Matig vervolg op The Four Musketeers (1974) van dezelfde regisseur, opnieuw naar het verhaal van Alexandre Dumas.

Diamond's Edge

1989 | Mysterie, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Mysterie van Stephen Bayly. Met o.a. Colin Dale, Darsley McLinden, Susannah York, Michael Robbins en Bill Paterson.

Een jonge detective en zijn veel slimmere broertje moeten uitvinden waarom internationale boeven zo fervent achter een doos met chocoladebobons aanzitten. Woordspelingen te over in deze parodie op klassieke Amerikaanse detectivefilms, maar van de grond komen doet het niet echt (ondanks de onlogische Londense locaties). Anthony Horowitz bewerkte zijn eigen boek The Falcon's Malteser voor de film.

Just Ask for Diamond

1988 | Familiefilm, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Familiefilm van Stephen Bayly. Met o.a. Susannah York, Patricia Hodge, Roy Kinnear, Michael Medwin en Peter Eyre.

Een niet al te snuggere privé-detective wordt geholpen door zijn broertje. Op een dag overhandigt een dwerg hun een pakje, dat ze verschrikkelijk goed moeten bewaren. Wanneer de dwerg wordt vermoord, maken ze het pakje open, en ze vinden een doosje snoep. Waarom deed de dwerg zo geheimzinnig en waarom zit een hele reeks andere lugubere personages achter een doodgewoon doosje chocolaatjes aan?

A Man for All Seasons

1988 | Historische film, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Historische film van Charlton Heston. Met o.a. Charlton Heston, Vanessa Redgrave, John Gielgud, Richard Johnson en Roy Kinnear.

Remake van de film uit 1966, opnieuw met een uitstekende cast, met aan kop Heston als Thomas Moore, vertrouweling van King Henry VIII. Moore kan zich niet akkoord verklaren met het feit dat zijn koning breekt met de paus, teneinde te kunnen scheiden van zijn vrouw. Heston, die het personage meermaals op de planken vertolkte, is schitterend en draagt zijn zware rol schijnbaar moeiteloos, ook al liggen de accenten heel anders dan in de vroegere versie. De film zal toneelliefhebbers geen ogenblik vervelen, terwijl filmfanaten het theatrale minder zullen waarderen. Een plezierige aanwinst is Kinnear, die als 'gewone man' regelmatig commentaar levert op de gebeurtenissen. Zonder zich verantwoordelijk te voelen, als een soort personificatie van de geschiedenis. Robert Bolt schreef ook nu weer het scenario, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk. Denis Lewiston stond in voor het fraaie camerawerk.

The Boys in Blue

1983 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1983. Komedie van Val Guest. Met o.a. Bobby Ball, Tommy Cannon, Suzanne Danielle, Roy Kinnear en Eric Sykes.

Povere komedie opgezet als bioscoopdebuut voor de televisiekomieken Cannon & Ball. Hun toch al beperkte komische talenten worden zwaar op de proef gesteld in dit ondermaatse politieverhaaltje, overigens bijna letterlijk overgenomen van ASK A POLICEMAN, waaraan veteraan Guest meeschreef in 1939. Het geheel doet ongemakkelijk ouderwets aan en vertoont hier en daar zelfs storende montagefouten. Roy Kinnear als een excentrieke kunstverzamelaar is af en toe leuk. Maar dan nog.

Hammett

1982 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Wim Wenders. Met o.a. Frederic Forrest, Peter Boyle, Marilu Henner, Roy Kinnear en Elisha Cook jr.

Fictieve biopic over de schrijver van detectiveverhalen Dashiell Hammett, geproduceerd en (blijkbaar) grotendeels gedraaid door Francis Coppola. Hammett (Forrest) krijgt bezoek van Boyle, die ooit zijn leven redde en die nu een wederdienst vraagt: hij moet in de onderwereld van Frisco een Chinees meisje opsporen. In het hartje van Chinatown ontdekt hij een universum van corruptie, afpersing en moord. De goede sfeerschepping is het meest geslaagde aspect van dit Amerikaans filmdebuut van Wenders, waaraan meer dan twee jaar gewerkt werd. We herkennen heel wat bekende film-noir gezichten in cameorollen. Door de overdreven ambitie van Wenders werd de film echter een ontgoocheling. Het scenario van Ross Thomas en Dennis O'Flaherty, een moeizame bewerking van de roman van Joe Gores, is onsamenhangend. De echte Hammett zou er beslist niet gelukkig mee geweest zijn. Uitstekende score van John Barry. Het camerawerk is van Joseph Biroc.

Agatha Christie's 'The Girl in the Train'

1982 | Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1982. Misdaad van Brian Farnham. Met o.a. Jo Warne, Osmind Bullock, Matyelok Gibbs, James Grout en Ernest Clark.

Verfilming van de gelijknamige novelle van Agatha Christie, uit de bundel [KL]The listerdale mystery[KLE] (1934), over de poging tot moord op een jonge vrouw in een trein. Inspecteur Jarold (Pember) lost het raadsel op. Is het bekijken waard maar wel wat lang in verhouding tot de novelle, die amper twintig pagina's telt.

Hawk the Slayer

1980 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy, Animatie

Verenigd Koninkrijk 1980. Familiefilm van Terry Marcel. Met o.a. Jack Palance, John Terry, Bernard Bresslaw, Ray Charleson en Peter O'Farrell.

De twee broers Palance en Terry vechten in deze kostuumfilm om een magisch familiezwaard. Geforceerd en kunstmatig geregisseerd.

The London Connection

1979 | Komedie, Misdaad, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1979. Komedie van Robert Clouse. Met o.a. Jeffrey Byron, Larry Cedar, Lee Montague, Mona Washbourne en David Kossoff.

Een Amerikaanse geheim agent raakt in Londen betrokken bij de ontvoering van een Oosteuropese geleerde door een misdadige organisatie die aast op een geheime energieformule. Een onsamenhangende, flauwe Disney-film.

The Hound of the Baskervilles

1978 | Komedie, Horror, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1978. Komedie van Paul Morrissey. Met o.a. Dudley Moore, Peter Cook, Denholm Elliott, Joan Greenwood en Spike Milligan.

Een vreselijke parodie op het verhaal van Conan Doyle met een scenario van Cook (die Sherlock Holmes speelt), Moore (te zien als Watson en Holmes' moeder), en regisseur Morrissey. Na enkele lachjes aan het begin, vervalt de film tot een neerslachtigheid die niet meer opgeheven wordt. Wat een verspilling van talent! Moore componeerde ook de muziek. Het camerawerk is van Dick Bush en John Wilcox. Technicolor, Mono.

The Last Remake of Beau Geste

1977 | Komedie

Verenigde Staten 1977. Komedie van Marty Feldman. Met o.a. Marty Feldman, Ann-Margret, Michael York, Peter Ustinov en James Earl Jones.

De mooie Beau en de lelijke Digby zijn een tweeling. Ze worden geadopteerd door een weduwnaar, die zelf een dochter heeft. Jaren gaan voorbij. Vader komt terug uit de oorlog in het gezelschap van een betoverend mooie jonge vrouw, die slechts ge[KA3]interesseerd is in het erfstuk van de familie, de blauwe watersaffier. Ze probeert de steen te stelen als manlief een hartaanval krijgt. Maar Beau (York) is haar voor en vlucht naar het vreemdelingenlegioen, waar Digby (Feldman) hem gaat opzoeken. Niet bijzonder spirituele parodie op de filmklassieker van William Wellman, die vooral uitblinkt door smakeloosheid. Feldman is niet alleen te zien in een van de hoofdrollen, hij debuteerde tevens als regisseur en bovendien schreef hij het scenario, samen met Chris J. Allen, naar een verhaal van Sam Bobrick en... inderdaad Feldman. Enkele knappe bijrollen, vooral van Milligan als een niet-alledaagse butler, redden het geheel nog een beetje, evenals de prachtige fotografie van Gerry Fisher.

Herbie Goes to Monte Carlo

1977 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1977. Familiefilm van Vincent McEveety. Met o.a. Dean Jones, Don Knotts, Julie Sommars, Jacques Marin en Roy Kinnear.

In 1969 produceerde Disney een aardige komedie, The Love Bug genaamd, over een Volkswagen Beetle met een eigen wil. Dat gegeven werd vervolgens natuurlijk flink uitgemolken met meer films en een televisieserie. Dit tweede vervolg speelt zich af in Frankrijk, waar Herbie's bestuurder (Jones) wil meedoen aan een autorace van Parijs naar Monte Carlo. Wanneer een stelletje spionnen een diamant in het Kevertje verstopt wordt de tocht extra spannend. In 2005 verscheen het eigenwijze autootje nogmaals in een opgeruimde slapstickkomedie, nu met tienerster Lindsay Lohan achter het stuur.

Not Now, Comrade

1976 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1976. Komedie van Harold Snoad en Ray Cooney. Met o.a. Leslie Phillips, Roy Kinnear, Windsor Davies, Don Estelle en Michele Dotrice.

Flauwe klucht met Engelse onderbroeken-lol over een naar het Westen overgelopen Russische balletdanser, die de KGB en een verhitte striptease-danseres op zijn hielen heeft. Cooney probeerde het nog eens met een verfilming nadat zijn goedlopende platte Westend-komedie Not now, Darling als film vier jaar daarvoor geflopt was, eveneens met Phillips in de hoofdrol.

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother

1975 | Komedie, Misdaad, Mysterie, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Gene Wilder. Met o.a. Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman, Dom DeLuise en Leo McKern.

Omdat hij geen tijd heeft, vertrouwt de geniale detective Sherlock Holmes (Wilmer) een chantagezaak toe aan zijn jongere broer Sigerson (Wilder): een operazangeres (Kahn) wordt afgeperst door operazanger Eduardo Gambetti (DeLuise), die dreigt compromitterende liefdesbrieven openbaar te maken als zij hem geen geheime documenten van haar vader bezorgt. De jonge vrouw blijkt de dochter te zijn van de minister van buitenlandse Zaken. Voor het onderzoek krijgt Sigurson een agent van Scotland Yard toegewezen: Sgt. Orville Sacker (Feldman), een man met een fotografisch geheugen. Flauwe, langdradige komedie, die het vooral moet hebben van vulgaire grappen. De paar geslaagde gags, die meestal inspelen op het werk van Sir Arthur Conan Doyle, verzinken in een onaantrekkelijk geheel, dat is geschreven door Wilder zelf. Wel knappe beelden van cameraman Gerry Fisher. Wilders debuut als regisseur/scenarioschrijver (en tevens de hoofdrol). In Engeland gedraaid. Deluxe color, Mono.

One of Our Dinosaurs Is Missing

1975 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Peter Ustinov, Helen Hayes, Clive Revill, Derek Nimmo en Joan Sims.

Hét middel van de Disney-Studio's tegen slapeloosheid is een vervelende film over een spion met een geheime formule die verborgen is in een dinosaurus-bot en een groep kinderjuffen die vastbesloten is het gestolen skelet terug te vinden. Opgenomen in Engeland. Scenario van Bill Walsh naar een roman van David Forrest. Camerawerk van Paul Beeson.

Three for All

1974 | Komedie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1974. Komedie van Martin Campbell. Met o.a. Richard Beckinsale, Robert Lindsay, Jon Adams, Roy Kinnear en David Kossof.

Een popgroep wint een reis naar Spanje waar een snelle jongen hen zal lanceren als glittergroep. De achtergebleven dames laten zich niet afschepen en trekken ook naar Spanje. Grappig bedoeld maar daar blijft het bij.

Juggernaut

1974 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Richard Lester. Met o.a. Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins en Shirley Knight.

De Britannic (een passagiersschip met 1200 opvarenden) maakt een routinevaart naar Amerika. Dan vertelt een mysterieuze stem de eigenaars dat er een bom aan boord is, die de volgende ochtend zal ontploffen tenzij een immens losgeld wordt betaald. Explosievendeskundige Fallon (Harris) komt aan boord om de bom onschadelijk te maken, maar hij staat voor een haast onmogelijke opdracht. Kippevel bezorgende suspenser, waarvan de spanning handig wordt opgevoerd tot een adembenemende climax. Harris is formidabel als de arrogante deskundige. Richard Alan Simmons schreef het goed opgebouwde scenario, dat door Lester met veel gevoel voor humor in beeld werd gebracht. Gerry Fisher stond achter de camera.

The Three Musketeers

1973 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Michael York, Oliver Reed, Frank Finlay en Richard Chamberlain.

Vermakelijke avonturenfilm naar het bekende verhaal van Alexandre Dumas père over de jonge D'Artagnan (York) die zich aansluit bij 's konings musketiers en prompt betrokken raakt bij complotten en intriges. Een van de leukste verfilmingen van het verhaal, met veel humor, wervelende zwaardgevechten en een vleugje romantiek. Reed is sterk als de wat humeurige Athos en Faye Dunaway is uitstekend als de wraakzuchtige Milady De Winter. Tegelijk opgenomen met vervolgfilm The Four Musketeers: Milady's Revenge (1974).

Willy Wonka & the Chocolate Factory

1971 | Musical, Familiefilm, Fantasy, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1971. Musical van Mel Stuart. Met o.a. Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum, Roy Kinnear en Julie Dawn Cole.

Roald Dahl bewerkte zelf zijn bekende jeugdboek tot een scenario voor deze fraai vormgegeven musical. De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film, die af en toe te eng is voor al te jeugdige kijkers, is het hoogtepunt in het verder weinig opmerkelijke oeuvre van regisseur Stuart.

Madame Sin

1971 | Misdaad

Verenigde Staten 1971. Misdaad van David Greene. Met o.a. Robert Wagner, Bette Davis, Roy Kinnear, Paul Maxwell en Denholm Elliott.

Een duivels genie (Davis) gebruikt een voormalige CIA-agent als pion in de machtsstrijd om een Polaris-onderzeeër. Een uitgesponnen produktie waarin het Slechte het Goede op het eind te slim af is; met Bette aan de leiding beslist de moeite waard om te zien.

Madam Sin

1971 | Thriller

Verenigde Staten 1971. Thriller van David Green. Met o.a. Paul Maxwell, Denholm Elliott, Robert Wagner, Roy Kinnear en Bette Davis.

Een duivels genie (Davis) gebruikt een voormalige CIA-agent als pion in de machtsstrijd om een Polaris-onderzeeër. Een uitgesponnen produktie waarin het Slechte het Goede op het eind te slim af is; met Bette aan de leiding beslist de moeite waard om te zien.

The Firechasers

1970 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Misdaad van Sidney Hayers en Cirio Santiago. Met o.a. Chad Everett, Anjanette Comer, Keith Barron, Joanne Dainton en Rupert Davies.

Een verdienstelijke productie met het bekende verhaaltje over verzekeringsinspecteur Everett en verslaggever Comer die jacht maken op een pyromaan, die dertien grote branden in Londen veroorzaakte. Scenario van Philip Levene. Camerawerk van Alan Hume.

Taste the Blood of Dracula

1970 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1970. Horror van Peter Sasdy. Met o.a. Christopher Lee, Geoffrey Keen, Gwen Watford, Linda Hayden en Roy Kinnear.

Dracula (Lee) herrijst wederom (voor de vierde keer) om de dood te wreken van een grote tovenaar, een meester van de zwarte magie, die door het toedoen van een stelletje arrogante Victoriaanse snobs naar de andere wereld was geholpen. Typisch Hammer-werkje dat volledig aan de genrenormen beantwoordt en volgde op DRACULA HAS RISEN FROM THE GRAVE. Het vervolg dat niet uitbleef, heet SCARS OF DRACULA. Scenario van John Elder.

How I Won the War

1967 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1967. Komedie van Richard Lester. Met o.a. Michael Crawford, John Lennon, Roy Kinnear, Lee Montague en Jack MacGowran.

Antioorlog-komedie van regisseur Richard Lester, de Britse filmmaker die in de jaren 60 razend populair werd dankzij de Beatles-films A Hard Day's Night en Help! Zijn relaas over gemankeerde Britse manschappen tijdens WO II (waaronder John Lennon) zit weer vol met zijn gepatenteerde technieken, zoals verschillende kleuren voor dito plaats en tijd, een non-lineaire verteltrant en acteurs die zich direct tot het publiek richten. Lennon gaf zelf het beste commentaar: Naar verluidt vroeg Lester tijdens de productie aan Lennon om het acteervak serieus te overwegen, waarop Lennon antwoordde: 'But it's a bit silly, isn't it?'

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum

1966 | Komedie, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1966. Komedie van Richard Lester. Met o.a. Buster Keaton, Zero Mostel, Phil Silvers, Michael Crawford en Jack Gilford.

Op weg naar het Forum in het oude Rome ontwikkelt zich een onontwarbare intrige. Het mooie slavinnetje Philia (Annette Andre) dat te koop wordt aangeboden door Marcus Lycus (Silvers), weet het hart te winnen van patriciërszoon Hero (Michael Crawford), maar wordt verkocht aan de ruige kapitein Gloriosus (Leon Greene). De minnaars in kwestie kunnen elkaar dus niet zomaar krijgen. Jaloerse echtgenoten laten van zich horen, slaven speculeren op de zwakheden van hun meesters. Verfilming van de gelijknamige Broadwaymusical is een parodie op epische Hollywoodfilms over het Romeinse rijk, zoals Ben Hur. Veel meligheid in dit verhaal, maar een gave rol van Buster Keaton als gladiator Erronius maakt veel goed.

The Hill

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Harry Andrews, Ian Hendry, Michael Redgrave en Ian Bannen.

Sean Connery was definitief James Bond af na zijn prachtrol in The Hill, een veelgeprezen en in Cannes gelauwerd WO II-drama over een Brits strafkamp in de Libische woestijn voor militairen die van onder meer dronkenschap, desertie of insubordinatie beschuldigd zijn. Het door Connery geleide verzet tegen de dienstdoende sergeant-bewaker (overtuigend sadistisch gespeeld door Ian Hendry) was voor regisseur Lumet een metafoor voor de 'strijd' tegen het establishment 'that in most areas really keeps control'. Van de zes BAFTA-nominaties werd die voor het camerawerk verzilverd.

Help!

1965 | Muziek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1965. Muziek van Richard Lester. Met o.a. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr en Leo McKern.

Met de Beatlemania in volle gang en het kassagerinkel van de eerste Beatles-film A Hard Day's Night nog nagalmend, mochten regisseur Lester en The Beatles een film maken met driedubbel budget, kleurenbeelden en exotische locaties. Tegelijk werd getracht de losse nouvelle vague-stijl en de Marx Brothers-achtige nonsens van de eerste film in ere te houden. Object van verlangen in Help! is een mystieke ring die drummer Ringo van een fan heeft gekregen. Kijkend naar het resultaat, een lange malle achtervolgingsclip, zeiden The Beatles zich 'figuranten in eigen film' te voelen.

French Dressing

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1964. Komedie van Ken Russell. Met o.a. James Booth, Roy Kinnear, Marisa Mell, Alita Naughton en Bryan Pringle.

Een strandstoelenman en een journaliste organiseren een filmfestival, om een kwijnende badplaats nieuw leven in te blazen. Wat Brigitte Bardot kan voor Saint Tropez moet Marisa Mell doen voor een onooglijk Engels kuststadje. Een anarchistisch debuut van een door Jacques Tati geïnspireerde Ken Russell die zo'n beetje het 'enfant terrible' van de film is, en het geheel hangt tegen het surrealisme aan. Soms leuk, maar meestal nogal vermoeiend kluchtwerk.

Sparrows Can't Sing

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Joan Littlewood. Met o.a. James Booth, Barbara Windsor, Roy Kinnear, George Sewell en Avis Bunnage.

Een zeeman komt thuis in Londen en ontdekt dat zijn vrouw samenwoont met een buschauffeur. Een memorabel filmdebuut van het non-conformistische theaterdier Joan Littlewood. Ze is weliswaar niet helemaal op het niveau van haar toneelwerk, maar het is toch een leuke, goedgespeelde film geworden. Naar het gelijknamige toneelstuk van Stephen Lewis. De enige film die toneelregisseur Littlewood ooit draaide.