Oleg Mutu

Producer, Cameraman

Oleg Mutu is producer en cameraman.
Er zijn 10 films gevonden.

Donbass

2018 | Drama

Duitsland/Oekraïne/Frankrijk/Nederland/Roemenië 2018. Drama van Sergei Loznitsa. Met o.a. Valeriu Andriuta, Georgiy Deliev en Evgeny Chistyakov.

Het conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten aan de hand van een elftal vignetten, die (zeer) losjes met elkaar verbonden zijn. De regisseur - zelf in Oekraïne geboren - houdt zich niet in en geeft alle partijen er flink van langs in deze uitbundige, maar ook onevenwichtige film. Donbass wisselt namelijk vaak van toon, en is dan weer theatraal, dan weer gefilmd als een documentaire. De plot, voor zover aanwezig, is vanwege het fragmentarische karakter niet altijd even goed te volgen, en het ene vignet is een stuk beter dan het andere.

A Gentle Creature

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Sergei Loznitsa. Met o.a. Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Liya Akhedzhakova, Sergei Kolesov en Dimitry Bykovsky.

Wanneer een naamloze vrouw ('de zachtmoedige', naar Dostojevski) een pakket dat ze aan haar man in een Siberische gevangenis stuurde onbestelbaar retour krijgt, begint ze aan een lange reis om uit te zoeken wat er loos is. Het wordt een bureaucratische hordenloop langs machtsmisbruikers en uitbuiters die steeds absurdere, duistere trekjes aanneemt en uitmondt in een kafkaësk horrorsprookje over Rusland als gevangenissysteem waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Vlijmscherpe maatschappijkritiek met een begrijpelijk woedend, maar niettemin zichzelf overschreeuwend slot.

United States of Love

2016 | Drama

Polen/Zweden 2016. Drama van Tomasz Wasilewski. Met o.a. Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak en Marta Nieradkiewicz.

Polen, 1990. Vier vrouwen in een provinciestad worstelen met eenzaamheid en een gebrek aan affectie. Ze wonen in hetzelfde flatgebouw, in een omgeving die de bewoners lijkt te verstikken maar die vergroeid is met hun levens en dromen.

In Bloom

2013 | Drama

Georgië/Duitsland/Frankrijk 2013. Drama van Nana Ekvtimishvili en Simon Groß. Met o.a. Lika Babluani en Mariam Bokeria.

De veertienjarige hartsvriendinnen Eka en Natia bloeien op in het nieuwe Georgië, een jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Van blijdschap over de herwonnen vrijheid is weinig te merken: het dagelijks leven wordt gedomineerd door voedseltekorten, straatbendes en huiselijk geweld. Langzaamaan ontdekken ze dat volwassenwording niet altijd de belofte van een betere toekomst met zich mee brengt. Sociale conventies en tradities zijn soms sterker dan het individu, zelfs voor vrijgevochten types als Natia en Eka. Een bittere conclusie, maar wel één die wonderschone cinema oplevert.

In the Fog

2012 | Oorlogsfilm, Drama

Wit-Rusland/Rusland/Letland/Duitsland/Nederland 2012. Oorlogsfilm van Sergei Loznitsa. Met o.a. Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin en Sergei Kolesov.

De opvolger van Loznitsa's overrompelende My Joy (2010) is traag op het slepende af, maar blijft nog lang nagalmen. In the Fog is een WO II-drama over de Sovjet-Russische spoorwegwerker Sushenya (indrukwekkend gespeeld door Svirskiy), die in 1942 ten onrechte verdacht wordt van heulen met de Duitse bezetter en voor enorme morele dilemma’s komt te staan. Gebaseerd op een roman van de Wit-Rus Vasili Bykov en in 2012 winnaar van de FIPRESCI Prijs, de prijs van de internationale filmkritiek, op het festival van Cannes.

Beyond the Hills

2012 | Drama

Roemenië 2012. Drama van Cristian Mungiu. Met o.a. Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta en Dana Tapalaga.

De naar Duitsland geëmigreerde Roemeense Alina (Flutur) keert terug naar Roemenië om Voichita (Stratan), haar goede vriendin van vroeger (de film suggereert een jeugdliefde), op te halen. Maar die blijkt inmiddels in een streng klooster te leven en wil niet mee. Zodat Alina ook maar in het klooster gaat wonen. Op feiten gebaseerd drama van Mungiu, de regisseur van 4 maanden, 3 weken & 2 dagen, laat prachtig zien hoe de goede bedoelingen van de priester die het klooster leidt uiteindelijk catastrofaal zijn voor de eigenzinnige vrouw.

My Joy

2010 | Drama

Oekraïne/Duitsland/Nederland 2010. Drama van Sergey Loznitsa. Met o.a. Victor Nemets, Olga Shuvalova en Vladimir Golovin.

Met de lijfspreuk 'realisme is geen kunst' ging voormalig documentairemaker Loznitsa in 2009 in de leegte van landelijk Oekraïne aan de haal met het stereotiepe beeld van corruptie, misdaad en moreel verval in de post-Sovjetsamenleving. De kapstok voor zijn overtreffende trap-film werd een vrachtwagenchauffeur die ergens een verkeerde afslag neemt, waarna de ongelukkige transformeert van passieve toeschouwer van allerhande misère tot fanatieke uitbater. Kijk de film voor de levenloze vergezichten, voor de gesublimeerde aftakeling, maar weet dat de maker zweert bij de kunst van het overdrijven.

Tales from the Golden Age

2009 | Komedie

Roemenië/Frankrijk 2009. Komedie van Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu en Ioana Uricaru. Met o.a. Vlad Ivanov, Tania Popa en Liliana Mocanu.

Vijf korte verhalen die allemaal plaatsvinden in de laatste 15 jaar van Ceauşescu’s schrikbewind. Drijvende kracht achter deze tragikomische episodenfilm was regisseur Cristian Mungiu (4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen), die alle delen - gebaseerd op beroemde Roemeense broodjeaapverhalen - schreef en er zelf ook een regisseerde. Uit collegialiteit met de andere makers heeft hij nooit gezegd welke. Onze gok: The Legend of the Chicken Driver, met afstand de beste van de vijf. De andere vier waren voor jonge Roemeense regisseurs.

4 Months, 3 Weeks & 2 Days

2007 | Drama

Roemenië 2007. Drama van Cristian Mungiu. Met o.a. Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov en Alexandru Potocean.

Imposante sfeerschets van het Roemenië onder dictator Ceaucescu. Wanneer de jonge Gabita (Vasiliu) in het illegale circuit op zoek gaat naar een oplossing voor haar ongewenste zwangerschap, besluit haar vriendin Otilia (Marinca) haar hoe dan ook bij te staan. Ze vinden een arts die bereid is haar zwangerschap te beëindigen. Illegaal. Onder door hem strikt geformuleerde voorwaarden. 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile is het bewijs dat de Roemeense film bijna twintig jaar na de revolutie in topvorm verkeerde.

The Death of Mr. Lazarescu

2005 | Drama, Komedie

Roemenië 2005. Drama van Cristi Puiu. Met o.a. Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu en Doru Ana.

Meneer Lazarescu is een knorrige, morsige zestiger met pijn in zijn hoofd. Een ambulance haalt hem op en dankzij de toegewijde, maar door ervaring ook gefrustreerde verpleegster Mioara komt Lazarescu in vier verschillende ziekenhuizen in Boekarest terecht voordat iemand hem behandelt. Regisseur Puiu volgt de treurige tocht van de stervende man langs bureaucratische obstakels en murw medisch personeel in documentaire stijl én met gevoel voor humor. Hij vindt een uitstekende balans: de film werd gelauwerd op diverse festivals en kreeg in Cannes de Un Certain Regard prijs.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Oleg Mutu op televisie komt.

Reageer