Roger Pigaut: regie en cast.
Er zijn 33 films gevonden.

Euroflics : La bourse ou la vie

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Roger Pigaut. Met o.a. Jean-Pierre Bouvier, Etienne Chicot en Didier Sandre.

Over de mannen die bekender staan om hun gespierde doeltreffendheid dan om hun sociale vaardigheden. Deze keer besluiten vier rijkeluiskinderen met een HEAO-diploma hun talenten te bundelen om snel iets te bereiken in het leven. Enkele jaren later wordt een van hen, de zoon van een bekende bankier, vermoord aangetroffen in een parkeergarage, wat eigenlijk geen verbazing wekt gezien het volk waar hij mee omgaat. De Euroflics moeten op zoek naar de schuldige(n). De regisseur, een oude rot in het vak (geboren in 1919), werkt efficiënt als immer, maar er wordt gewoon niet gescoord in dit stripverhaal voor volwassenen. Desnoods

Sylvaine

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Roger Pigaut. Met o.a. Hélène Surgère, Georges Marchal en Christine Dejoux.

Een jonge vrouw die op vakantie gaat, komt op de laan van het buitenverblijf om bij een botsing tegen een stilstaande auto met gedoofde lichten. Een verdachte moord, temeer daar deze wagen van een van haar vroegere schoolvrienden is. Voormalig acteur en bioscoopregisseur Pigaut, die naar de tv is overgestapt, beschikt over degelijk vakmanschap. Hij weet het mysterie te laten voortduren en een schemerige en angstaanjagende sfeer te scheppen, bevolkt door dubbelzinnige personages.

Coeur de hareng

1990 | Misdaad, Drama, Film noir

Frankrijk 1990. Misdaad van Paul Vecchiali. Met o.a. Hélène Surgère, Nicolas Silberg, Anouk Ferjac, Dora Doll en Roger Pigaut.

Bewerking van de door Pierre Lesou geschreven roman uit de collectie Série noire. Het verhaal gaat over een op zijn retour zijnde pooier, en over inbraak en valstrikken. Ongetwijfeld goed uitgevoerd, maar deze film heeft niet het niveau van Vecchiali's beste produkties voor het witte doek. Overtuigende vertolking.

Ah! mon beau château

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Roger Pigaut. Met o.a. Jacques Debary, Caroline Silhol, Marc Adjadj en Denise Gence.

Een onderzoek van commissaris Cabrol (Debary) naar aanleiding van een misdaad, gepleegd in een groot hotel, en dat daarna naar een eigenaardig kasteel voert. Verre van de beste film uit de reeks, maar waar is dat het om een bewerking van een roman van Alain Demouzon gaat, die daarin blijk geeft van zijn gebruikelijke sarcasme en zijn vermogen om weinig alledaagse personages te cre[KA3]eren. Pigaut, die na een talentvolle doch moeizame carri[KA2]ere als cineast (LE CERF-VOLANT DU BOUT DU MONDE) zijn toevlucht zocht tot de tv, voegt er verder zijn kwaliteiten van subtiel psycholoog en strak verteller aan toe.

Euroflics

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Roger Pigaut. Met o.a. Jean-Pierre Bouvier, Etienne Chicot, Didier Sandre, Patrick Raynal en Yves Beneyton.

Vier bevriende briljante zakenlieden zetten met behulp van de kas van de bank van de vader van een van hen een frauduleuze beursoperatie op touw. De zaak loopt echter uit op een drama. De Franse golden boys in deze film zijn nauwelijks sympathiek te noemen en komen psychologisch niet behoorlijk uit de verf. De film is nogal summier: er was genoeg materiaal geweest voor een heuse speelfilm. Hoewel er voldoende spanning in zit en de muziek voor de verandering van aanvaardbare kwaliteit is, zijn we van deze regisseur meer gewend.

Les Héritières: Adieu l'h[KA1]ritière

1988 | Mysterie, Misdaad

Frankrijk 1988. Mysterie van Roger Pigaut. Met o.a. Paul Le Person, Patrick Bouchitey en Joëlle Bernard.

De vrouw van de even gewiekste als na[KA3]ive landbouwer S[KA1]everin (Le Person) heeft pas zelfmoord gepleegd. Hij vertrekt onmiddellijk om haar neef te zoeken en deze over te halen om de erfenis te weigeren. Voorwendsel? Er rust een vloek op de erfenis want de verschillende erfgenamen uit de familie hebben zich achter elkaar opgehangen! Natuurlijk bereikt Séverin zijn doel niet en men begint bovendien vragen te stellen over de redenen en de omstandigheden van de zelfmoord. Deze tv-film combineert de detectivefilm met een studie van de gebruiken op het platteland. Deze studie is nogal wreed, maar in ieder geval overtuigend: de camera is stevig geworteld in de streek en de personages zijn geloofwaardig. Deze film is een onderdeel van de serie Les Héritières.

Le Fantôme de la Villette

1988 | Fantasy, Misdaad

Frankrijk 1988. Fantasy van Nicole M. André en Roger Pigaut. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Caroline Silhol, Marc Adjadj en Jacques Frantz.

De zoon van commissaris Belmont ziet hoe een jonge vrouw wordt vermoord in een park, maar als zijn moeder op de plaats van het misdrijf aankomt, zijn zowel het lijk als de moordenaar onvindbaar. Een bijzonder onderzoek begint. De film is niet geniaal, maar vakkundig gemaakt.

Le jeune homme vert

1981 | Komedie

Frankrijk 1981. Komedie van Roger Pigaut. Met o.a. Christian Barbier en Anne de Broca.

De uitstekende roman van Michel Déon over de geschiedenis van enkele Normandische families tijdens het interbellum werd bewerkt tot een omvangrijke familiesaga. Het vermogen van de schrijver om de streek en het tijdperk nauwlettend te observeren, wordt aangevuld met de zuivere eigenschap van de tv-regisseur om zijn gevoeligheid via de film uit te dragen. Er wordt tegelijkertijd onbegrijpelijk en homogeen geacteerd, waarbij het subtiele talent van de van oorsprong Belgische acteur Barbier eruit springt.

Une histoire simple

1978 | Drama

Frankrijk 1978. Drama van Claude Sautet. Met o.a. Romy Schneider, Bruno Cremer, Claude Brasseur, Arlette Bonnard en Roger Pigaut.

Meedeinend op de tweede feministische golf van de jaren zeventig maakte schrijver-regisseur Sautet met zijn favoriete actrice Romy Schneider deze 'vrouwenfilm' over een einddertiger die na haar scheiding en een affaire op geheel eigen wijze richting aan haar leven geeft. Schneider, die met Sautet eerder ondermeer César et Rosalie, Mado en Les choses de la vie maakte, heeft een prachtrol, onderscheiden met een César. Ze wordt omgeven door andere prima acteurs, zoals Eva Darlan als Anna. De film werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Les Heritiers: Silencio

1977 | Mysterie

Frankrijk 1977. Mysterie van Roger Pigaut. Met o.a. Henri Marteau en Suzanne Flon.

Deze door de producenten genegeerde filmregisseur doet sinds 1977 klusjes voor de tv. Deze film maakt deel uit van de reeks Les Heritiers, bestaande uit zes delen, die elk over een bizarre erfeniszaak gaan. In deze aflevering krijgt een vroegere bediende, die leeft van de verkoop van zijn groenten, onverwachts een erfenis. Dat gaat niet zomaar. Er is duidelijk met weinig geld gefilmd. Een vindingrijk plot, een bekoorlijk landelijk sfeertje en hetzelfde geldt voor de personages. Het uiteindelijke resultaat is geen grootse film maar toch een succesje binnen het genre.

Le guêpier

1975 | Komedie, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1975. Komedie van Roger Pigaut. Met o.a. Claude Brasseur, Marthe Keller, Gabriele Ferzetti, John Steiner en Vittorio Sanipoli.

Brasseur is een gouwdief en een gokker. De onderwereld dwingt hem in de trein Lausanne-Dijon een koffer met geld te stelen. Keller is een hebzuchtige cabaretzangeres die in geldnood verkeert en ook achter de koffer aanzit. Ze is Brasseur te vlug af. Hij legt haar uit dat het geld naar de gangsters moet, maar zij wil geen afstand doen van de buit. Na allerlei achtervolgingen komt het geld toch in handen van de gangsters die elkaar stuk voor stuk neerknallen. Brasseur trekt zich terug in zijn huis in de Provence en Keller voegt zich bij hem. Deze onderhoudende misdaadkomedie biedt wat het scenario (André G. Brunelin) betreft weinig verrassingen, maar de hoofdrollen worden met aanstekelijke animo vervuld.

Le Guepier

1975 | Drama

Frankrijk 1975. Drama van Roger Pigaut.

Brasseur is een gouwdief en een gokker. De onderwereld dwingt hem in de trein Lausanne-Dijon een koffer met geld te stelen. Keller is een hebzuchtige cabaretzangeres die in geldnood verkeert en ook achter de koffer aanzit. Ze is Brasseur te vlug af. Hij legt haar uit dat het geld naar de gangsters moet, maar zij wil geen afstand doen van de buit. Na allerlei achtervolgingen komt het geld toch in handen van de gangsters die elkaar stuk voor stuk neerknallen. Brasseur trekt zich terug in zijn huis in de Provence en Keller voegt zich bij hem. Deze onderhoudende misdaadkomedie biedt wat het scenario (André G. Brunelin) betreft weinig verrassingen, maar de hoofdrollen worden met aanstekelijke animo vervuld.

Trois milliards sans ascenseur

1972 | Komedie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1972. Komedie van Roger Pigaut. Met o.a. Serge Reggiani, Michel Bouquet, Marcel Bozzuffi, Dany Carrel en Bernard Fresson.

Een tentoonstelling van juwelen brengt vijf bevriende kneusjes op het idee om een kraker tot roof aan te zetten waarna zij hem zullen bestelen. Deze misdaadkomedie heeft innemende aandacht voor milieu- en karaktertekening en een sterke rolbezetting, maar verliest daarbij tempo en verrassingen van de intrige uit het oog. Scenario van Anfré G. Brunelin.

Comptes à rebours

1970 | Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1970. Misdaad van Roger Pigaut. Met o.a. Serge Reggiani, Jeanne Moreau, Simone Signoret, Charles Vanel en Michel Bouquet.

Een gangster heeft door verraad tien jaar in de gevangenis gezeten en wil zich wreken op de medeplichtigen van weleer. Deze speelfilm van de acteur Pigaut rond de vaak onderschatte Reggiani kreeg de steun van een reeks bevriende, beroemde acteurs wier inbreng van personages en scenario het maar net boven de middelmatige voorspelbaarheid weet uit te tillen. Scenario van André G. Brunelin en de regisseur. Camerawerk van Jean Tournier.

Catherine, il suffit d'amour

1968 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1968. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Olga Georges-Picot, Roger Van Hool, Claude Brasseur, Horst Frank en Francine Bergé.

Parijs wordt in de 15e eeuw verdeeld in een strijd tussen de Bourgondiërs en de Armagnacs. Tegen die achtergrond beleeft Catherine amoureuze en andere avonturen die haar van de gevangenis tot aan het hof van hertog Philippe brengen. Een poging van de regisseur om na de ANGELIQUE-serie met een verwante film te komen heeft dezelfde aanpak en een hoofdrolspeelster die mooier is en beter acteert, maar het succes en de vervolgen bleven onverklaarbaar uit. Het scenario is van regisseur Borderie en Antoine Tudal naar een roman van Juliette Benzoni. Het camerawerk is van Henri Persin en Gilles Donneau.

Angélique et le Sultan

1968 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1968. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Jean-Claude Pascal, Roger Pigaut, Bruno Dietrich en Sieghardt Rupp.

Laatste deel van avonturen van Angélique die eindelijk met echtgenoot De Peyrac herenigd wordt, maar eerst nog op de slavenmarkt van Algiers wordt verkocht en favoriete in de harem van een sultan wordt. Mercier blijft bij alle ontberingen expressieloos als altijd. Pascale Jardin, Francis Cosne en de regisseur bewerkten de roman van Anne en Serge Golon tot scenario.

J'ai tué Raspoutine

1967 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland 1967. Drama van Robert Hossein. Met o.a. Gert Fröbe, Peter McEnery, Geraldine Chaplin, Robert Hossein en Ira von Fürstenberg.

De monnik Raspoetin heeft door zijn invloed op de tsarina de macht aan het hof en over de Russische staat overgenomen. Een revolutionaire jonge prins weet zijn vertrouwen te winnen, zodat hij hem met zijn politieke medestanders in de val weet te lokken en te doden. Het vaak geromantiseerde brok historie krijgt een getrouwere filmverbeelding naar de memoires van Prins Joessoepov zelf, maar dat maakt het resultaat ondanks de verzorgde aankleding en reconstructie overtuigender noch boeiender. Zwak spel, met uitzondering van McEnery als weifelende moordenaar. Het acteren van Fröbe gaat alle perken te buiten en maakt onwaarschijnlijk dat iemand de monnik serieus heeft kunnen nemen.

Indomptable Angélique

1967 | Avonturenfilm, Romantiek, Erotiek, Actiefilm

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Roger Pigaut, Ettore Manni, Bruno Dietrich en Sieghard Rupp.

Angélique weet dat haar echtgenoot nog leeft en gaat hem in de Middellandse Zee-havens zoeken. Van aanranding door de kapitein van een galeischip wordt ze gered door piraten van wie de aanvoerder haar óók begeert. Later verkoopt hij haar teleurgesteld als blanke slavin. Deel vier uit de serie is de minst geslaagde door herhaling van eerdere perikelen en een zwakke rolbezetting zodat de expressieloosheid van Mercier niet door tegenspel wordt gecompenseerd. Scenario van Pascal Jardin, Francis Cosne en Borderie.

Napoléon

1955 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk 1955. Avonturenfilm van Sacha Guitry. Met o.a. Jean-Pierre Aumont, Pierre Brasseur, Gianna Maria Canale, Jean Chevrier en Danielle Darrieux.

Een film over het leven van Napoleon Bonaparte, met meer aandacht voor zijn liefdes, familie-affaires en politieke intriges dan voor zijn militaire en politieke verrichtingen. (Alle veldslagen zijn houterig geënsceneerd op zichtbaar steeds dezelfde locatie en met dezelfde figuranten.) In de opmerkelijke sterbezetting, die weinig te doen krijgt, speelt Gélin de jonge Bonaparte, terwijl Pellegrin de rol van keizer halverwege overneemt - hoewel de acteurs ongeveer even oud zijn en helemaal níet op elkaar lijken. Guitry zelf speelt Talleyrand. Het scenario is van de regisseur. Het camerawerk is van Pierre Montazel.

La Lumière d'en face

1955 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1955. Drama van Georges Lacombe. Met o.a. Raymond Pellegrin, Brigitte Bardot, Roger Pigaut, Claude Romain en Jean Debucourt.

Na een ongeluk trouwt een impotente vrachtrijder met een mooie jonge vrouw die een verhouding krijgt met de overbuurman. Het taboe-onderwerp en de beginnende reputatie van Bardot maakten de broeierige film destijds spraakmakend. Pellegrin overacteert zijn dramatische effecten, Bardot acteert nog heel onzeker, wat haar personage aandoenlijk maakt.

Gli Amori di Manon Lescaut

1955 | Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1955. Romantiek van Mario Costa. Met o.a. Myriam Bru, Franco Interlenghi, Jacques Castelot, Roger Pigaut en Louis Seigner.

Novice wordt verliefd op jonge losbol en gaat met hem naar Parijs, waar gewenning aan luxe-leven tot veel intriges en tegenslagen leidt. Vaak verfilmde roman kreeg typisch Italiaanse melodramatische aanpak die eerder op lachlust dan op traanklieren werkt.

Le comte de Monte-Cristo

1954 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1954. Avonturenfilm van Robert Vernay. Met o.a. Jean Marais, Lia Amanda, Roger Pigaut, Daniel Ivernel en Folco Lulli.

Al in 1943 draaide Vernay (1907-1979), scenarist-regisseur van goeddeels vergeten genrefilms in alle soorten en prijsklassen, een adaptatie van de avonturenklassieker van Alexandre Dumas père en diens ghostwriter Auguste Maquet. Tien jaar later ontfermde hij zich over deze fraaie naoorlogse versie in Gevacolor. In de ambachtelijk geënsceneerde tweedeler van 90 minuten elk speelt ster Marais de stuurman/kapitein Edmond Dantès die door gekonkel anderhalf decennium gevangen komt te zitten. Na zijn ontsnapping vindt hij op het eiland Monte-Christo een fabelachtige schat. Tijd om oude rekeningen te vereffenen. Deel 1: La trahison. Deel 2: La vengeance.

Teodora, imperatrice di Bisanzio

1953 | Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1953. Avonturenfilm van Ricardo Freda. Met o.a. Gianna Maria Canale, Georges Marchal, Renato Baldini, Irene Papas en Roger Pigaut.

Een circusmeisje wordt de echtgenote van Keizer Justinianus en brengt hem democratischer opvattingen bij, waarna hofintriganten haar met verdachtmakingen proberen uit te schakelen. Het oppervlakkige scenario kreeg een stevige en spectaculaire verfilming van Freda, die de decoratieve kwaliteiten van zijn echtgenote Canale méér naar voren liet komen dan het veronderstelde idealisme van het personage dat zij uitbeeldt. Het scenario is van regisseur Freda en Anfré Paul Antoine. Het camerawerk is van Rodolfo Lombardi.

La Maison dans la dune

1951 | Misdaad

België​/​​Frankrijk 1951. Misdaad van Georges Lampin. Met o.a. Roger Pigaut, Ginette Leclerc, Jean Chevrier, Marie-Claire Olivia en Arthur Devère.

Een smokkelaar heeft per ongeluk een douanier gedood en wordt als hij een tijdje onderduikt verliefd op een jong meisje, wat jaloezie en wraakzucht van zijn geliefde uitlokt. De smokkelaarsromantiek was een inmiddels vergeten standaardgenre in de jaren vijftig, wat de film nu een curiositeitswaarde geeft die hij destijds niet had.

Les frères Bouquinquant

1948 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1948. Drama van Louis Daquin. Met o.a. Madeleine Robinson, Mona Dol, Denise Kerny, Louise Fouquet en Nicole Desailly.

Een weinig geïnspireerde produktie naar de roman van Jean Prévost, wiens zeer verouderde werk terecht in de vergetelheid is geraakt. Niettemin is deze film nog het bekijken waard dankzij enerzijds het briljante spel en anderzijds de dialogen van Roger Vaillant, die erin slaagt de stijl van het oude boek te vernieuwen.

Bagarres

1948 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1948. Drama van Henri Calef. Met o.a. María Casares, Orane Demazis, Roger Pigaut, Jean Murat en Jean Brochard.

Stoffig boerendrama naar de roman van een zekere Jean Proal, terwijl André Beucler voor de dialogen tekent. Een merkwaardige rolbezetting redt deze saaie geschiedenis niet van de vergetelheid.

Antoine et Antoinette

1947 | Komedie, Drama

Frankrijk 1947. Komedie van Jacques Becker. Met o.a. Roger Pigaut, Claire Mafféi, Noël Roquevert, Annette Poivre en Gaston Modot.

Kleurrijke evocatie in zwart-wit van het naoorlogs Parijs der gewone mensen, in de vorm van een naturalistische romantische komedie. Waarin meesterfilmer Becker (1906-1960) de alledag volgt van de gelukkige geliefden Antoine, een drukkerijarbeider, en Antoinette, die de fotocabine bedient in de Champs-Élysées-Prisunic. Een winnend loterijbiljet veroorzaakt deining, een slijmerige kruidenier die het op ‘Nette voorzien heeft, krijgt z’n vet. Prachtige milieuschildering vol bijrolpareltjes, daaronder twee van een jonge Louis de Funès. Innemende hoofdrollen van Pigaut en Mafféi, sappige dialogen, joyeuze slotscène, kortom: Franse filmpoëzie die het leven viert. Palme d’Or 1947.

La Rose de la Mer

1946 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk 1946. Avonturenfilm van Jacques de Baroncelli. Met o.a. Fernand Ledoux, Roger Pigaut, Noël Roquevert, Pierre Palau en René Géhin.

Nauwkeurige verfilming van een roman van Paul Vialar La Rose de la Mer. Het verhaal speelt zich af op een boot gedurende een oversteek van de Middellandse Zee. Een beetje melodramatisch scenario maar goede mise-en-scène en geloofwaardige vertolking. Mooie plaatjes van Jean Isnard. Regie-assistent: Stellio Lorenzi.

Sortilèges

1945 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 1945. Avonturenfilm van Christian-Jaque. Met o.a. Renée Faure, Madeleine Robinson, Fernand Ledoux, Lucien Coëdel en Roger Pigaut.

Deze getrouwe verfilming van de roman Le Chevalier de Riouclare van Claude Boncompain speelt zich af in de XIXe eeuw tijdens een ijzige winter aan de voet van de bergen in Auvergne met tovenarij, verwikkelingen en een gelukkig eind. Het verhaal is minder belangrijk dan de gedragen en drukkende sfeer van deze film, dankzij de schitterende fotografie van Louis Page, een duidelijk poëtische inspiratie en een samenhangende vertolking. Misschien het meesterwerk van Christian-Jaque, en de dialogen van Jacques Prévert zijn ook erg goed. Met een figurant genaamd Piccoli.

Nuits d'alerte

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1945. Oorlogsfilm van Léon Mathot. Met o.a. Hélène Perdrière, Simone Cerdan, Jane Marken, Régine Montlaur en Roger Pigaut.

Iemand is neergeschoten door de Gestapo op de landingsbaan van een Engels vliegtuig op Franse bodem. Zijn vriend, de verzetsstrijder Pierre, kan intussen zijn activiteiten voortzetten. Vandaag de dag komt deze situatieschets schematisch, overdreven, sentimenteel en langdradig over. Op z'n minst zit het hecht in elkaar. Voorstelbaar dat zo'n film ten tijde van de Bevrijding een groot succes was.

L' Invité de la onzième heure

1945 | Sciencefiction, Thriller

Frankrijk 1945. Sciencefiction van Maurice Cloche. Met o.a. Roger Pigaut, Blanchette Brunoy, Jean Tissier, René Génin en Junie Astor.

Een jonge uitvinder ontdekt een geheimzinnige straal die zowel gedachten kan doorgronden als een dodelijke werking heeft. Omdat hij het fatale nut daarvan voor de militaire strategie beseft, wil hij zijn vinding geheim houden, maar een doortastende journalist komt achter de waarheid met noodlottige gevolgen voor zichzelf. Deze bescheiden, maar boeiende SF-film heeft de voor de ontstaansperiode kenmerkende pacifistische strekking die hem van het genre-gemiddelde onderscheidt. Het decor van een oude villa zonder enig modern comfort geeft een werkzaam contrast.

Premier de cordée

1944 | Drama, Sportfilm

Frankrijk 1944. Drama van Louis Daquin. Met o.a. Irène Corday, Lucien Blondeau, André le Gall, Yves Furet en Louis Seigner.

Een jongeman moet vanwege hoogtevrees afzien van de carrière die hij hoopte te maken als berggids en zoekt het in de horeca, waar hij door zijn verbittering zichzelf en anderen het leven zuur maakt. Als zijn vader in de bergen verongelukt, moet hij zijn hoogtevrees overwinnen om diens lijk te zoeken. Door de documentaire aanpak en natuuropnamen is het ondanks het eenvoudige verhaal een boeiende en soms zelfs imponerende film, ondanks het eenvoudige verhaal.

Douce

1943 | Drama

Frankrijk 1943. Drama van Claude Autant-Lara. Met o.a. Odette Joyeux, Madeleine Robinson, Marguerite Moreno, Gabrielle Fontan en Marie-José.

Het aristrocratische gezin De Bonaf[KA1]e bewoont een chique herenhuis in Parijs in 1887. Madame de Bonaf[KA1]e (Moreno) is mater familias en de moeder van Engelbert de Bonaf[KA1]e (Debucourt), die weduwnaar is. Hij heeft een houten been. Ir[KA2]ene Comtat (Robinson) is de gouvernante van Engelberts zeventien-jarige dochter Douce (Joyeux) en de ma[KA4]itresse van rentmeester Fabien Marani (Pigaut). Engelbert verlangt naar een vrouw en wil desnoods trouwen met iemand uit de lagere stand; Irène wil wel een stapje omhoog, maar Madame de Bonafé is furieus als haar zoon haar zegen vraagt om met Irène te mogen trouwen. Ondertussen heeft Fabien Douce verleid en het tweetal gaat na hun romantische interlude naar de Opéra- Comique, waar brandt uitbreekt. Douce weet dat de knappe Fabien van plan is met Irène naar Canada te gaan, nu Madame de Bonafé vertoornd is op haar zoon. De wanhopige en vernederde Douce stort zich in het vuur en Irène en Fabien worden ontslagen. In de slotscène's wordt het huis voorgoed gesloten. Deze geweldige draak scoorde qua genre best hoog toen hij uitkwam. Hij werd echter beroemd na de première, omdat de censuur de producent dwong de scène's van een bezoek aan de armen te couperen, omdat men deze te vernederend vond. Vijftig jaar later volslagen belachelijk, al was de strekking natuurlijk onjuist - dat blijft onveranderd. Het scenario is van Pierre Bost en Jean Aurenche naar de roman van Michel Davet. Het camerawerk is van Philippe Agostini. Geproduceerd onder de Duitse bezetter toen de middelen schaars werden; toch kwamen er in dat jaar nog zestig films uit, maar dat was weinig vergeleken met het bevrijdingsjaar 1944, waarin er 73 uitkwamen en het jaar ervoor met 77.