Alan Jay Lerner: scenario, productie en muziek.
Er zijn 9 films gevonden.

The Little Prince

1974 | Fantasy, Muziek, Familiefilm, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Fantasy van Stanley Donen. Met o.a. Richard Kiley, Steven Warner, Bob Fosse, Gene Wilder en Joss Ackland.

Het kinderboek van Saint-Exupery wordt als klassiek beschouwd, maar deze film is hier geen rechtvaardiging van. Kiley is de vlieger die een jongen, die over het leven wil leren, raadgeeft en begeleidt. De liedjes van Lerner en Loewe kunnen vergeten worden en zo zijn er nog meer teleurstellingen in dit sprookje.

On a Clear Day You Can See Forever

1970 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1970. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Barbra Streisand, Yves Montand, Bob Newhart, Larry Blyden en Simon Oakland.

Kleurrijk amusement uit de Alan Jay Lerner-Burton Lane show over een meisje (Streisand), wier psychiater (Montand) ontdekt dat ze al eerder heeft geleefd in Engeland omstreeks 1850. De grote hoeveelheid scènes in flashback overtreffen het fragmentarische verhaal dat in het heden speelt en waarvan veel materiaal blijkbaar is blijven liggen op de snijtafel. Glanzend maar nimmer diepgaand.

Paint Your Wagon

1969 | Musical, Western, Komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Joshua Logan en Joshua Bachove. Met o.a. Lee Marvin, Clint Eastwood, Jean Seberg, Harve Presnell en Ray Walston.

‘Kunnen we niet proberen weer met elkaar te leven zoals voorheen..?’ smeekt de theatraal uitgelichte Elizabeth (Jean Seberg). Ze doelt op een westernleven met innig bevriende cowboys Pardner en Ben (Clint Eastwood en Lee Marvin). Maar dat gaat natuurlijk niet. Want Clint kreeg van z’n manager geen scripts met compromissen onder ogen. Hoewel, Clint's personage weet er nog wel een 1969-waardige ‘Ik heb nooit eerder een man zo gemogen als jij’ uit te persen richting Ben. En het is een musical. Clint's eerste en – wijs besluit – laatste.

Camelot

1967 | Musical, Fantasy, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Musical van Joshua Logan. Met o.a. Richard Harris, Vanessa Redgrave, Franco Nero, David Hemmings en Lionel Jeffries.

Miserabele filmversie van Lerner-Loewe musical, heeft alleen een goede orkestratie en sporadisch goed spel als aanbeveling; niemand kan zingen en de productie lijkt nogal goedkoop, in tegenstelling tot het geld dat erin is gestoken. De film kreeg desondanks Oscars voor kostuums, muziek en art-direction/set decoration. Voortdurende close-ups in de film bieden misschien meer mogelijkheden voor tv.

My Fair Lady

1964 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1964. Musical van George Cukor. Met o.a. Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Wilfrid Hyde-White en Gladys Cooper.

Audrey Hepburn speelt Eliza Doolittle, een Londense bloemenverkoopster met een onelegant Cockney-accent. Als linguïst professor Henry Higgins (Harrison) en zijn vriend kolonel Pickering haar horen praten, verklaart Higgins van Eliza binnen zes maanden een echte lady te kunnen maken, alleen maar door haar spraak aan te passen. Hier beginnen klassiek geworden liedjes en beroemde dialogen. Eliza: 'The rine in spine sties minely in the pline.' Higgins: 'The rain in Spain stays mainly in the plain.' Eliza: 'Didn't I sy that?' Natuurlijk wordt Eliza een dame, maar Higgins zal ondervinden dat zij niet zomaar een proefkonijn is. My Fair Lady won acht Oscars.

Gigi

1958 | Musical, Historische film

Verenigde Staten 1958. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Leslie Caron, Maurice Chevalier, Louis Jourdan, Hermione Gingold en Jacques Bergerac.

De laatste klapper van het grote MGM-musicaltijdperk is allesbehalve de minste. Sterren Caron en Chevalier, regisseur Minnelli en schrijvers Lerner en Loewe, ieder een rij aan beroemde musicals op hun cv, stuwen Gigi naar hoog niveau. Het is de Pretty Woman van de jaren vijftig. Jongedame Gigi in Parijs aan het begin van deze eeuw begrijpt de Franse obsessie voor liefde niet. Ondanks waarschuwingen van familie, blijft Gigi haar ongepolijste zelf. Als Gaston (Jourdan) ten tonele verschijnt wil Gigi zichzelf toch veranderen, maar voor Gaston hoeft het niet. Welgeteld acht Oscars en het liedje 'Thank Heaven for Little Girls' onderstrepen de klasse van Gigi.

Brigadoon

1954 | Musical, Fantasy

Verenigde Staten 1954. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Gene Kelly, Van Johnson, Cyd Charisse, Elaine Stewart en Barry Jones.

Op 24 mei 1754 vraagt de predikant van het Schotse dorpje Brigadoon God de bewoners te beschermen tegen heksen en demonen. Zijn bede zal worden verhoord, op één voorwaarde: Brigadoon moet verdwijnen. Slechts eens in de honderd jaar zal het een dag tot leven komen. Op 24 mei 1954 verdwalen Kelly en Johnson, twee Amerikanen, tijdens een uitstapje in de Highlands. Ze komen terecht in een dorpje dat op geen enkele kaart staat. Een sprookjesmusical met ingrediënten die aan LOST HORIZON doen denken. De muzikale fragmenten zijn sterk, maar het verhaal is te oppervlakkig uitgewerkt. Alan Jay Lerner adapteerde zijn Broadway-musical uit 1947, met songs van hemzelf en Frederick Loewe. In beeld gebracht door Joseph Ruttenberg. Charisse wordt als zangeres gedubd door Carole Richards. Gedraaid in CinemaScope.

Royal Wedding

1951 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1951. Musical van Stanley Donen. Met o.a. Fred Astaire, Jane Powell, Peter Lawford, Sarah Churchill en Keenan Wynn.

Broer en zus Bowen krijgen uitnodiging om hun succesvolle Broadwayshow (over een koning die elke avond opnieuw valt voor zijn geliefde) in Londen op te voeren. Het thema zal de Britten aanspreken want hun kroonprinses Elisabeth staat op punt van trouwen. En met zoveel love in the air zullen ook de Bowentjes ongetwijfeld de ware vinden. Verhaaltje van niks dus, maar de shownummers - waaronder een scène waarin Astaire op de muren en het plafond van zijn hotelkamer danst - maken veel goed.

An American in Paris

1951 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1951. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétary en Nina Foch.

Zevenvoudig Oscarwinnaar An American in Paris wordt samen met Singin' in the Rain beschouwd als het hoogtepunt onder de vele succesvolle MGM-musicals. Onder muziek van George Gershwin speelt/zingt/danst ster Kelly de opportunistische schilder Jerry die in Parijs woont. De pas de deux aan de Seine van de jonggeliefden Kelly & Caron (haar filmdebuut) is nog steeds indrukwekkend. Maar hoogtepunt van de film is ongetwijfeld Kelly's 18 min. durende 'ballet extravaganza' in een vormgeving van Preston Ames, geïnspireerd door Franse schilders als Raoul Dufy en Utrillo. Overigens werden alleen de openingsscènes in de Franse hoofdstad gedraaid, de rest in de Hollywoodse studio.