Freddy Charles

Regisseur

Freddy Charles is regisseur.
Er zijn 11 films gevonden.

La Passion

1991 | Familiefilm, Drama

België 1991. Familiefilm van Freddy Charles.

Een wat typisch werk van Michel de Ghelderode, met poppen als acteurs, maar beslist niet geschikt voor kinderen vanwege het bonte taalgebruik. Voor deze Passie van Christus heeft hij zich laten inspireren door een nogal wrede Brusselse traditie uit de Middeleeuwen, waarbij de rol van Christus werd gespeeld door een crimineel. Als deze overleefde, werd hem gratie verleend. Met de theatrale en verwrongen bezieling die de toneelschrijver eigen is, en de al generatieslang wereldberoemde marionetten van Toone. Jammer dat de regie, die stapje voor stapje de originele bewerking en regie van José Géal volgt, niet van wat meer vindingrijkheid getuigt.

Appels à Témoins

1990 | Komedie

België 1990. Komedie van Freddy Charles. Met o.a. Jean-Marc Montel, Jean-Pierre Friche en Cyrille Artaux.

In feite een bewerking van de roman [KL]Ferdydurke[KLE], het eerste werk van Witold Gombrowicz (1904-1969), die in 1938 verscheen en de kwalijke gevolgen van de opvoeding aan de kaak stelt. Het absurde, getikte en bespottelijke karakter van dit werk daargelaten, treft de kijker een krachtige en diepzinnige uiteenzetting aan over het mislukken van het mens-zijn in de 20e eeuw. De dertigjarige Jojo, geestelijk nog een kind, wordt teruggestuurd naar de schoolbanken. De personages heten Défé, Barbichu, Fonfon en Hielenlikker of zoiets. Grombrowicz komt absoluut niet ongeloofwaardig over maar het is jammer dat het zo vlak is verfilmd. De televisieregisseur heeft zich in feite beperkt tot het registreren van de mise en scène van Montel. Wat resteert zijn de woorden van de schrijver.

Le Pélican

1989 | Drama

België 1989. Drama van Freddy Charles. Met o.a. Colette Emmanuelle, Robert Gilmard, Yvette Merlin, Evelyne Rambeaux en Bernards Sens.

De trieste familiegeschiedenis van August Strindberg (1907), gespeeld door studenten die voor professionals kunnen doorgaan. Zij belichamen op ongekende wijze de gekwelde en verwarde personages. Wat de camera betreft, daarmee wordt strikt genomen niets gedaan op filmisch gebied en ideeën waren er ook al niet. Zien vanwege Strindberg en zijn acteurs. Met medewerking van de leerlingen van de Theaterschool van de IAD.

La puce à l'oreille

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Freddy Charles. Met o.a. Serge Michel, Jean-Pierre Loriot, Raymond Pera, Robert Roanne en Jacques Lippe.

Bewerking van één van de beroemdste komedies van Georges Feydau, die sinds haar verschijning bijna een eeuw geleden, voortdurend opnieuw werd opgevoerd. De regisseur stelt zich ermee tevreden de overigens opmerkelijke enscenering van Jean-Pierre Rey te verfilmen met een bezetting waarbij alleen Michel en Lippe boven het gemiddelde uitsteken.

Dans le petit manoir

1989 | Experimenteel, Komedie

België 1989. Experimenteel van Freddy Charles. Met o.a. Anne-Sophie de Bueger, Evelyne Rambeaux, Catherine Bady, Luc Van Grunderbeeck en Annette Brodkom.

De televisiebewerking van een stuk van Stanislas Witkiewicz (1855-1939). Op een klein, afgelegen kasteeltje komt de moeder, die een week eerder is overleden, bij haar gezin terug om te spoken en verwarring te zaaien. Typerend voor de visie van deze filmer is dat hij in deze zedensatire op de nogal stijve hogere burgerij niet echt kiest tussen het laten schrikken of laten lachen van het publiek, ongeveer zoals Frank Capra in ARSENIC AN OLD LACE te werk ging. Echter, de regie van deze film houdt niet meer in dan sec het verfilmen van het stuk.

Emballage perdu

1988 | Komedie

België 1988. Komedie van Freddy Charles. Met o.a. Hélène Theunissen en Patricia Ide.

Een bewerking van een toneelstuk van Vera Feyder. De twee hoofdpersonen zijn niet steeds samen in beeld, aangezien een van beiden uit werken gaat, terwijl de ander thuis blijft. Het is eigenlijk meer een dubbele monoloog over de eenzaamheid, de vlucht voor de werkelijkheid en de fantasie. Om dit nog enigszins verteerbaar te maken waren talentvolle spelers nodig gweest, maar helaas.

San Francisco

1986 | Komedie

België 1986. Komedie van Freddy Charles. Met o.a. Rufus, Mimi Bedin, Henry Guybet, Michel Israel en Jean Noben.

Nestor is een verlegen, teruggetrokken en onbeholpen jongeman. In stilte verliefd en vaak het slachtoffer van de grappen van zijn vrienden. Dan doet hij op een dag iedereen versteld staan door in het bezit te zijn van een retourtje San Fransisco... Een veel te mager thema voor deze uitgerekte en langdradige speelfilm, die op goed geluk aan elkaar is geplakt en een grote hoeveelheid opvulling bevat. Allemaal nietszeggend, ook al doet Rufus nog zo zijn best. Ook bekend als AEROPORT.

Les magiciens du mercredi

1984 | Familiefilm

België/Frankrijk 1984. Familiefilm van Freddy Charles. Met o.a. Fanny Roy, Yann Debray, Henri Courseaux, Nadia Gray en Vivianne Collet.

Twee kinderen, Julie en Thomas, hebben elkaar beloofd dat ze later met elkaar zullen trouwen. De een heeft een ongehuwde moeder en de ander een gescheiden vader. De zaken van de vader gaan niet zo goed en hij besluit een baan in Canada aan te nemen. Dan blijft er voor de kinderen nog maar een oplossing over: ervoor zorgen dat hun ouders met elkaar trouwen. Uitsluitend de twee jonge, spontane en innemende hoofdrolspelers zijn de moeite waard. De volwassenen zijn nogal kleurloos en de regie is slecht.

Les fugitifs

1981 | Misdaad

België 1981. Misdaad van Freddy Charles. Met o.a. Bernard Menez, Erika Maaz, Claude Gensac en Eddie Constantine.

Een EG-functionaris treft bij hem thuis het lijk van een vermoorde vrouw aan. Vanaf dat moment worden hij en zijn vriendin meegesleept in een reeks van avonturen waarin echte en nep- agenten, zwervers en autodieven alsmede zeven miljoen dollar in goudstaven een rol spelen. De televisieregisseur is er niet in geslaagd vat op het scenario te krijgen, zodat de film al gauw zo verwarrend wordt dat niemand er nog een touw aan vast kan knopen.

La mésaventure

1980 | Misdaad

België 1980. Misdaad van Freddy Charles. Met o.a. Jean-Paul Dermont, Idwig Stephane, Sylvie Milhaud, Nicole Colchat en Jean-Marie Deblin.

Of hoe een respectabele verzekeraar die het zakelijk goed gaat, ervan wordt beschuldigd een meisje verkracht te hebben, nadat hij een op het grasveld achtergelaten fiets had gebruikt. Klassiek politiethema, overduidelijk met weinig geld en op een vrij onbeholpen, bijna amateuristische wijze opgenomen. De acteurs, die nauwelijks werden begeleid, proberen er nog het beste van te maken. Maar dat is tevergeefs.

L'homme brun

1980 |

België 1980. Freddy Charles. Met o.a. Lesly Burton, Joris Gilleir, Serge Kribus, Jean-Paul Dermont en Guy Barbier.

Een Waals dorp in 1948. Een kleine jongen woont met zijn moeder in een groot huis. Hij mist een vader, die in Congo is achtergebleven, en zoekt een voorbeeld in achtereenvolgens zijn leraar en een jonge avonturier die in een woonwagen woont, terwijl zijn moeder en vader zich uiteindelijk met elkaar verzoenen. Een gevoelig thema, een onbeholpen aanpak, teveel anecdotes, en dit alles in een tempo dat maar niet wil vlotten. Aan de oprechtheid hoeft niet te worden getwijfeld, maar aan de gemeenplaatsen evenmin.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Freddy Charles op televisie komt.

Reageer