Gerry Mulligan

Acteur, Componist

Gerry Mulligan is acteur en componist.
Er zijn 9 films gevonden.

Jazz Collection: Gerry Mulligan

1996 | Biografie, Muziek

Frankrijk 1996. Biografie van Robert Mugnerot.

Van alle jazz-musici is Gerry Mulligan (1927-1996) zowat de belangrijkste bariton-saxofonist. Hij gaf samen met Miles Davis de Cool-jazz een gezicht, In 1949 richte hij met Chet Baker het allereerste kwartet op zonder piano. Op zijn zeventiende kreeg hij een job bij een orkest, maar werd korte tijd later ontslagen omdat hij te modern klonk. Daarna speelde hij een tijdje met Gene Krupa, tot hij op twintig jarige leeftijd samen met Davis Birth of The Cool uitbracht, een album dat een mijlpaal werd in de jazz-geschiedenis. We horen en zien hem met nummers als 'VIP's Boogie', 'Somebody Nobody Loves', 'The Duke', 'Walk on The Water', 'Black Night Gown', 'Go Home' en 'Indiana'. Getuigenissen worden geleverd door Pierre Olivier Govin, Lee Konitz, Bob Brookmeyer, Alain Tercinet, Henri Renaud, Alain Cugny en Art Farmer. Scenario is van Gérald Arnaud en commentaar wordt gesproken door Patrick Kuban. Voor de montage tekende Olivier Martin. Nieuw fotomateriaal van Anne Khripounoff en Jean- Pierre Daudet.

Jazz Collection: Count Basie

1996 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1996. Documentaire van Jean-Noël Cristiani en Elisabeth Kapnist.

Portret van de legendarische jazzpianist, -componist en orkestleider Count Basie, die in 1904 geboren werd als William Basie. Hij overleed in 1984. Samen met Duke Ellington behoorde hij tot de zgn. aristocraten van de jazz. Het geheel is uitstekend gedocumenteerd met soms nooit geziene filmbeelden. Hij begon als pianist in de bioscoop om daarna een veelgevraagde pianist te worden in diverse bigbands, tot hij in de jaren 1950 met een eigen band startte. We horen en zien uitvoeringen van enkele van zijn bekendste nummers, w.o. 'Fast And Happy Blues', 'Fine And Mellow', gezongen door Billie Holiday, 'One O'Clock Jump', 'I Left My Baby', gezongen door Jimmy Rushing, 'Rhytm In Harlem', 'Basie Boogie', 'Swinging The Blues', 'Goin' To Chicago', gezongen door Rushing en Joe Williams, 'Shake, Rattle & Roll', gezongen door Leon Thomas, 'Ride Red Ride', gezongen door Lucky Millinder en nog veel meer. Verder optredens van o.a. Coleman Hawkins, Gerry Mulligan, Lester Young, Ethel Waters, Frank Sinatra, Sammy Davis, Lena Horne, enz. Getuigenissen worden gebracht door Illinois Jacquet, John Hammond, Quincy Jones, Al Grey en Philippe Milanta. Scenario is van Gérald Arnaud. De commentaar wordt gesproken door Patrick Kuban, montage is van Paul Morris en Eric Perruchon en nieuw beeldmateriaal werd gefilmd door Martial Barrault en Christophe Palle.

I'm Not Rappaport

1996 | Komedie

Verenigde Staten 1996. Komedie van Herb Gardner. Met o.a. Walter Matthau, Ossie Davis, Amy Irving, Martha Plimpton en Craig T. Nelson.

Nelson. Gardner bewerkte zijn eigen zeer succesvolle toneelstuk en nam vervolgens ook nog eens de regie op zich. Wellicht net iets teveel van het goede. De kern van dit komische drama is sterk: Davis is een bejaarde congiërge die met ontslag bedreigd wordt. Hij wordt in zijn strijd geholpen door radikalinski Matthau die graag de kleine revolutie predikt. De gesprekken tussen de twee zijn prima, maar Gardner vertilde zich aan de plot waardoor de film hier en daar toch iets onbeholpens krijgt.

A Great Day in Harlem

1994 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Jean Bach. Met o.a. Dizzy Gillespie, Art Blakey, Art Farmer, Chubby Jackson en Paula Morris.

VV.

Broken Noses

1987 | Documentaire, Sportfilm, Experimenteel

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Bruce Weber. Met o.a. Andy Minsker en Mt Scott Boxing Club.

Schitterende documentaire van Weber over de lichtgewicht prof bokser Andy Minsker en zijn kleine boksclub in het verre Oregon. Vaak onthutsend visueel essay over de loopbaan van Minsker, maar vooral indrukwekkend in de manier waarop de bokser omspringt met zijn leerlingen, die hij als zijn eigen zonen koestert. Geslaagd filmdebuut van Weber, een van de bekendste fotografen ter wereld, die in rokerige zwart-witbeelden, afgewisseld met kleurrijke fragmenten een soms uitdagende, soms subtiele sfeer oproept. Met de jazzy muziek van Chet Baker, Gerry Mulligan, Joni James, Julie London, Kenny Nordine, Danny Small en Robert Mitchum. In dezelfde stijl draaide Weber in 1989 de hit LET'S GET LOST.

Maledetti, vi amero!

1980 | Drama

Italië 1980. Drama van Marco Tullio Giordana. Met o.a. Flavio Bucci, Michaela Pignatelli, Biagio Pelligra, Agnès de Noblecourt en Alfredo Pea.

Een linkse militante Italiaan komt, na jaren in Venezuela, terug in Italië en vindt de kameraden van weleer ontgoocheld in hun vertrouwen in de revolutie en door de moord op Aldo Moro terug als bourgeois of als drugsverslaafde. Zijn eigen ontreddering leidt tot het uitgelokt neerschieten door een politieman. De film blijft beneden de interessante ambities, zowel door het scenario dat geen van de personages een eigen bestaansrecht geeft, maar tot spreekbuizen van mislukte ideeën maakt, als door de regie die een saaie registratie afwisselt met een misplaatste quasi-virtuositeit. Dit portret van een generatie biedt desondanks soms boeiende herkenningspunten.

La menace

1977 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Frankrijk/Canada 1977. Thriller van Alain Corneau. Met o.a. Yves Montand, Carole Laure, Marie Dubois, Jean-François Balmer en Marc Eyraud.

Henri Savin (Montand), bedrijfsleider bij een transportbedrijf, heeft een verhouding met zijn leidinggevende, Dominique, Als hij haar dumpt voor de jongere Julie, stort ze zichzelf van een klif. De politie denkt echter dat er sprake is van moord, met als hoofdverdachte Julie, die al snel wordt gearresteerd. Deels psychologisch drama, deels spectaculaire thriller, en in beide opzichten geslaagd. Tweede samenwerking tussen regisseur Corneau en zanger/acteur Montand, die een jaar eerder Police Python 357 maakten. Marie Dubois won een César voor haar rol als Dominique.

Bells are Ringing

1960 | Musical, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1960. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Judy Holliday, Dean Martin, Fred Clark, Eddie Foy Jr. en Jean Stapleton.

De blonde Ella Peterson werkt bij de boodschappendienst Susanswerphone. Ze onderhoudt contacten met talloze mensen en dringt hun levens binnen. Ella is verliefd op J. Otto Pranz, een illegale gokker, die haar dienst gebruikt om weddenschappen af te sluiten.

Jazz on a Summer's Day

1959 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1959. Documentaire van Bert Stern. Met o.a. Louis Armstrong, Big Maybelle, Chuck Berry, Dinah Washington en Gerry Mulligan.

Een ongedwongen, vermakelijk gefilmd verslag van het Newport Jazz Festival van 1958. Een must voor aan jazz verslaafden. Scenario van Arnold Pearl en Albert d'Anniable. Camerawerk van Bert Stern, Coutney Hafela en Ray Phealan.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Gerry Mulligan op televisie komt.

Reageer