Buket Alakus

Regisseur, Scenarist

Buket Alakus is regisseur en scenarist.
Er zijn 7 films gevonden.

Der Hodscha und die Piepenkötter

2016 | Komedie

Duitsland 2016. Komedie van Buket Alakus. Met o.a. Hilmi Sözer, Anna Stieblich, Damian Hardung en Fabian Busch.

In de Duitse stad Lautringen is de burgemeestersverkiezing in volle gang. De zittende burgemeester Ursel Piepenkötter heeft toestemming gegeven voor de bouw van een moskee, maar haar uitdager Dr. Schadt wil de bouw terugdraaien wanneer zij de nieuwe burgemeester wordt.

Die Neue

2015 | Drama

Duitsland 2015. Drama van Buket Alakus. Met o.a. Iris Berben, Hans-Jochen Wagner, Martin Brambach en Sandra Borgmann.

In de Duitse stad Lautringen is de burgemeestersverkiezing in volle gang. De zittende burgemeester Ursel Piepenkötter heeft toestemming gegeven voor de bouw van een moskee, maar haar uitdager Dr. Schadt wil de bouw terugdraaien wanneer zij de nieuwe burgemeester wordt.

Einmal Hans mit scharfer Soße

2013 | Komedie

Duitsland 2013. Komedie van Buket Alakus. Met o.a. Idil Üner, Adnan Maral en Siir Eloglu.

Hatice heeft een man nodig.. haar jongere zuster is zwanger en moet trouwen, maar volgens de traditie kan dit niet voordat de oudere zus trouwt, dus Hatice moet op stel en sprong trouwen, maar met wie. Bij voorkeur geen echtgenoot van Turkse afkomst, maar het moet een Duitser met een bite zijn.

Freundinnen fürs Leben

2006 | Drama

Duitsland 2006. Drama van Buket Alakus. Met o.a. Anja Kling, Katharina Wackernagel en Jule Böwe.

Het wel en wee van drie vriendinnen. Sophie wil onafhankelijk blijven zonder vaste vriend en kinderen. Nele wil vreselijk graag zwanger worden, maar het wil maar niet lukken. Andrea is gescheiden en moet hard werken om haar twee kinderen te onderhouden.

Eine andere Liga

2005 | Sportfilm, Drama

Duitsland 2005. Sportfilm van Buket Alakus. Met o.a. Karoline Herfurth, Thierry van Werveke, Ken Duken en Zarah McKenzie.

De voetbalfilm Bend It Like Beckham zette de emotionele en sportieve finesses van damesvoetbal op de kaart. Eine andere Liga volgt het fris gebaande pad met een licht afwijkend scenario. De gepassioneerde twintigjarige voetballer Hayat (Herfurth) wil tegen de wil van haar vader (Van Werveke) doorgaan met voetballen na haar ingrijpende borstoperatie. Een bont samengestelde amateurploeg geeft haar de kans terwijl de aandacht van de irritante maar tegelijkertijd aantrekkelijke (mannelijke) coach langzaam haar geschonden zelfvertrouwen herstelt. Levenslust en liefde trekken aan het langste eind in regisseur Alakus' tweede speelfilm - na haar bejubelde debuut Anam in 2001. Winnaar van de publieksprijs op drie verschillende Duitse filmfestivals.

Anam - Meine Mutter

2001 | Drama

Duitsland 2001. Drama van Buket Alakus. Met o.a. Nursel Köse, Saskia Vester, Audrey Motaung, Navíd Akhavan en Patrycia Ziolkowska.

Turkse Anam (K[KA3]ose) is begin veertig. Ze werkt in Hamburg als schoonmaakster en kan goed opschieten met haar beide collega`s, de zwarte, bijgelovige Didi (Motaung) en de eenzame Rita (Vester) die van iedere one-night stand hoopt dat ze de ware gevonden heeft. Anam die al heel wat jaren in Duitsland verblijft, krijgt twee schokken te verwerken: haar man bedriegt haar met een ander en pakt tenslotte zijn koffers. Ze ontdekt dat haar zoon Deniz (Akhavan) die rond de twintig is, een junkie is als ze door het ziekenhuis wordt opgebeld, waar hij wegens een overdosis is opgenomen. Ze probeert met Deniz te praten en hem over te halen om af te kicken en het spul voortaan te laten varen. Er is geen beginnen aan, maar Deniz vraagt haar of ze zich wil bekommeren om zijn eveneens verslaafde vriendin Mandy (Ziolkowska). Deniz verdwijnt in de drugsscene, terwijl Anam voor Mandy zorgt. Smeris Bernd (Lansink) helpt haar Deniz weer op te sporen. Tussen haar en Bernd onstaat zelfs iets meer dan een goede verstandhouding. Ook Anams collega's ondersteunen haar en helpen waar ze kunnen. Als Mandy weer eens is teruggevallen, sterft zij aan het slechte spul dat zij van Deniz' maat, een minderwaardig dealertje, heeft betrokken. Nu besluit zij om alles op alles te zetten en Deniz niet langer zijn gang te laten gaan omdat ze hem niet wil verliezen. Alles culmineert in een confrontatie met de dealer van Deniz, waarbij het erop of eronder is. In het realistische scenario van regisseuse Alakus worden twee verschillende verhalen verteld: de geschiedenis van Anam, die emancipeert tot een zelfstandige vrouw en het Islamistische juk van onderdrukking van zich afschudt door haar hoofddoek weg te gooien en dat van de monsterlijke gemeenschap, waarin Deniz verkeert die hem bijna vernietigt. Köse is geloofwaardig in haar rol. De film geeft een uitstekende milieuschildering, die niet zonder spot en humor gedaan is. Het feministische ondertoontje en een paar al te gemakkelijke clichés vergeef je in de omstandigheden Alakus gauw. Het camerawerk is van Marcus Lambrecht. Opgenomen in de serie Das kleine Fernsehspiel in de reeks Gefühlsecht.

Anam

2000 |

Duitsland 2000. Buket Alakus. Met o.a. Audrey Motaung, Saskia Vester en Nursel Köse.

De 40-jarige Turkse schoonmaakster Anam ontdekt dat haar man vreemdgaat. Kort nadat hij haar verlaten hheft, wordt haar zoon Deniz in het ziekenhuis opgenomen vanwege een drugsvergiftiging. Ondersteund door haar collega's Rita en Didi zoekt ze Deniz op, die haar vraagt om zijn vriendin Mandy te helpen. Anams traditionele leven, in dienst van man en kroost, wordt volledig op z'n kop gezet

op televisie
1 uitzending

Einmal Hans mit scharfer Soße (2013) is deze week eenmaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
donderdag 03 januari
NDR Fernsehen
23:00 - 00:30

Reageer