Ralph E. Winters: montage.
Er zijn 32 films gevonden.

Cutthroat Island

1995 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1995. Avonturenfilm van Renny Harlin. Met o.a. Geena Davis, Matthew Modine, Frank Langella, Maury Chaykin en Patrick Malahide.

Voor Cutthroat Island had Geena Davis voornamelijk lievige meisjes gespeeld, al liet ze natuurlijk wel haar tanden zien in Thelma & Louise. Maar het was een weinig gelukkige keus van haar toenmalige echtgenoot, de oorspronkelijk Finse actieregisseur Harlin, om Davis de hoofdrol te geven in Cutthroat Island. Daarin krijgt de heldin een gedeelte van een schatkaart. Tijdens de zoektocht naar de andere delen en uiteindelijk de piratenschat worden zeeslagen en zwaardgekletter fraai in beeld gebracht, maar het werkt allemaal nét niet. Cutthroat Island werd een dure flop, Harlin kreeg een Razzienominatie.

Let's Get Harry

1986 | Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Alan Smithee en Stuart Rosenberg. Met o.a. Mark Harmon, Michael Schoeffling, Tom Wilson, Glen Frey en Gary Busey.

Harry (Harmon) wordt door de Colombiaanse drugsmaffia gegijzeld. Omdat de Amerikaanse regering niets met het zaakje te maken wil hebben, schakelt zijn broer (Schoeffling) enkele vrienden in. Onder leiding van huurling Jack (Duvall) trekt het would-be-legertje de jungle in om Harry te bevrijden. Zelden werd zo'n stompzinnige actiefilm afgeleverd. Alles is verschrikkelijk oppervlakkig en onrealistisch. Als klucht had dit er misschien nog mee doorgekund, maar de acteurs spelen hun rol met zoveel ernst, dat er niet te lachen valt. Regisseur Alan Smithee lijkt een niet-bestaand persoon, maar achter het pseudoniem schuilt ditmaal Stuart Rosenberg, die terecht zijn naam liet verwijderen. Charles Robert Carner schreef het script naar een verhaal van Mark Feldberg en Samuel Fuller en achter de camera stond James A. Contner. Ook bekend als THE RESCUE.

Victor Victoria

1982 | Musical, Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, James Garner, Robert Preston, Lesley Ann Warren en Lesly Ann Warren.

Filmnestor Blake Edwards (oa Breakfast at Tiffany's) regisseerde Julie Andrews uit de losse pols als Victoria, een sopraan die in het Parijs van de jaren 30 niet aan de bak komt. Ten einde raad gaat ze daarom de bühne op als een man die zich voordoet als vrouw. Gangster King Marchand (Garner) valt als een blok voor 'haar'. Energiek werk in het verlengde van La cage aux folles (1978), losjes gebaseerd op het Duitse succesnummer Viktor und Viktoria (1933). In 1999 bewezen Andrews en Garner in One Special Night dat ze zelfs uit de voeten kunnen met 65+ romantiek.

King Kong

1976 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1976. Avonturenfilm van John Guillermin. Met o.a. Jeff Bridges, Jessica Lange, Charles Grodin, John Randolph en Rene Auberjonois.

Remake van de gelijknamige film uit 1933. Onderzoeksteam vindt op een zoektocht naar olie een reuzenaap en neemt deze mee naar New York om tentoon te stellen. Al gauw terroriseert de aap de hele stad. Enige menselijkheid bezit Kong wel; hij wordt verliefd op Dwan, de debuterende Jessica Lange. Ondanks verbeterde special effects, is de film niet veel overtuigender dan de eerste versie. De grommende, alles vernielende reuzenaap werkt vooral op de zenuwen. Het best gelukte onderdeel van de film is de mooie, maar wel bombastische muziek. In 2005 maakte Peter Jackson een geslaagdere versie van King Kong.

The Spikes Gang

1974 | Misdaad, Western

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Lee Marvin, Ron Howard, Charles Martin Smith, Arthur Hunnicutt en Gary Grimes.

Een doorgewinterde revolverheld bouwt drie weggelopen jongens om tot een bende bankrovers. Een afgezaagd verhaal, nergens spannend geregisseerd. Irving Ravetch en Harriet Frank Jr. bewerkten een roman van Giles Tippette tot scenario. Camerawerk van Brian West.

The Outfit

1974 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Actiefilm van John Flynn. Met o.a. Robert Duvall, Karen Black, Joe Don Baker, Robert Ryan en Timothy Carey.

Een aantrekkelijk, rommelig misdaadmelodrama, waarin ex- gevangene Duvall het syndicaat aanpakt dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn broer. Hij pleegt overvallen op hun speelholen en bankinstellingen. De gangsters onderschatten de wraaknemer ten zeerste. Goede bijrollen ondersteunen de film net zoals het voortreffelijke camerawerk en de passende muziek. Gebaseerd op de roman van Donald E. Westlake (die schrijft onder de naam van Richard Stark). Scenario van regisseur Flynn. Camerawerk van Bruce Surtees.

The Front Page

1974 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1974. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, Carol Burnett, Susan Sarandon en Vincent Gardenia.

Hoofdredacteur Walter Burns (Matthau) wil de andere dagbladen de loef afsteken door zijn sterreporter Hildy Johnson (Lemmon) stiekem een foto te laten nemen van een executie. Lemmon stuurt zijn plan in de war omdat hij uitgerekend op dit moment zijn job wil opgeven om in het huwelijksbootje te stappen.

Mr. Majestyk

1974 | Misdaad, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Charles Bronson, Al Lettieri, Linda Cristal, Lee Purcell en Paul Koslo.

Lang voor zijn revival in de jaren negentig (Get Shorty, Jackie Brown) werden boeken van Elmore Leonard minder hip verfilmd. Mr. Majestyk bijvoorbeeld. Bronson speelt de titelheld, een voormalige Vietnamsoldaat die nu alleen maar meloenen wil verbouwen. Na in aanraking te zijn gekomen met malafide personen, komt Majestyk in de bak, waarna een vendetta tegen de maffia begint. Het geteisterde gezicht van Bronson werkt altijd goed in wraakfilms. Hadden ze maar van de meloenen af moeten blijven!

Kotch

1971 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1971. Komedie van Jack Lemmon. Met o.a. Walter Matthau, Deborah Winters, Felicia Farr en Charles Aidman.

De oude excentrieke Kotch (Matthau), weduwnaar, woont in bij zijn zoon en schoondochter. Deze laatste vindt echter dat hij een slechte invloed heeft op haar zoontje. Ze neemt een babysit en laat zich ontvallen dat Kotch in een bejaardentehuis hoort. Kotch voelt zich vernederd en gaat in de tegenaanval. Een ontroerende kijk op de oude dag van een man die nergens meer thuis lijkt te horen. Soms amusant, dan weer sentimenteel. Het resultaat van de vrienschap tussen Lemmon en Matthau. Na hun langdurige samenwerking wist Lemmon precies waartoe Matthau in staat was, en hij slaagt erin om de knorrige acteur in zijn regiedebuut tot een topprestatie te brengen, waarbij de andere acteurs in de schaduw blijven. Knap scenario van John Paxton, die zijn inspiratie haalde uit een roman van Katherine Topkins. In beeld gebracht door Richard H. Kline.

The Hawaiians

1970 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Tom Gries. Met o.a. Charlton Heston, Geraldine Chaplin, Mako, Tina Chen en Alec McCowen.

In zijn bewondering afdwingende 1000 pagina-epos over Hawaii toonde schrijver James A. Michener de destructieve aard van de komst van de witte man, over een periode die eeuwen besloeg. De verfilming ervan, in de twee delen Hawaii (1966) en The Hawaiians, beperkt de tijd tot enkele decennia. Het thema blijft duidelijk, maar het eiland als karakter en de notie van bijna eeuwig leven blijven achterwege. In The Hawaiians speelt Heston Whip Hoxworth, kleinzoon van een personage uit deel 1. Whip komt met goedkope Chinese arbeiders (onder wie Mako en Chen) terug op Hawaii, en is verbijsterd dat zijn opa hem slechts kale akkers heeft nagelaten.

The Thomas Crown Affair

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston en Yaphet Kotto.

Miljonair Thomas Crown (McQueen) denkt de perfecte bankoverval te hebben gepleegd maar zijn handel en wandel wordt onderzocht door verzekeringsagente Vicki Anderson (Dunaway). Regisseur Norman Jewison (In the Heat of the Night) lijkt nauwelijks geïnteresseerd in een verhaal: hij heeft immers twee aantrekkelijke, goed geklede hoofdrolspelers! Hij laat ze maar liefst een volle minuut zoenen. Het met een Oscar bekroonde liedje The windmills of your mind was tevens te horen in de remake uit 1999 waarin Rene Russo en Pierce Brosnan ook een flinke serie kledingstukken showen.

The Party

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Claudine Longet, Steve Franken, J. Edward McKinley en Carol Wayne.

Regisseur Blake Edwards en acteur Peter Sellers maakten samen de fameuze reeks Pink Panther-films. In deze maffe, bont vormgegeven komedie speelt Sellers Hrundi V. Bakhsi, een bescheiden Indiase acteur die een sjiek feestje van een Hollywoodstudiobaas danig in de war schopt. Tikje gedateerd in sommige opzichten (bruine makeup voor een blanke acteur) is The Party tegelijkertijd een vrolijke opeenstapeling van slapsticktaferelen. Hrundi hannest onhandig met een knoppenpaneel, en zorgt met een papegaai en een beschilderde olifant voor chaos rond en in een onstuimig schuimend zwembad.

The Great Race

1965 | Avonturenfilm, Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Tony Curtis, Natalie Wood, Peter Falk en Keenan Wynn.

Als aan het begin van de twintigste eeuw een race wordt georganiseerd van New York naar Parijs zijn er twee rivaliserende teams. Favoriet is The Great Leslie (Curtis), even heldhaftig als charmant. Zijn tegenstrever is Professor Fate (Lemmon), immer in het zwart gehuld, immer broedend op vuile streken. Fate heeft zijn trouwe hulpje Meen (Falk), Leslie krijgt gezelschap van de beeldschone, geëmancipeerde journaliste Maggie Dubois (Wood). Uitbundige, vrolijke avonturenfilm, waarin Curtis geestig zijn imago van pretty boy op de hak neemt en Lemmon en Falk als komisch duo excelleren.

A Shot in the Dark

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders, Herbert Lom en Tracy Reed.

Op een nacht valt er in het Franse kasteel van Benjamin Ballon (Sanders) een schot. Om de moord te onderzoeken wordt Inspector Clouseau (Sellers) op de zaak gezet. Hoewel het dienstmeisje Maria (Sommers) de overduidelijke hoofdverdachte is gelooft Clouseau koppig in haar onschuld. Intussen ziet zijn superieur (Lom) met lede ogen aan hoe Clouseau zich door de zaak stuntelt. De tweede Pink Pantherfilm, de leukste uit de serie. Meer dan in de eerste film heeft Sellers de centrale rol. Hij moet zich onder andere vervoegen bij een nudistenkamp, zo'n typische o-la-la locatie uit de swinging sixties.

The Pink Panther

1963 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Claudia Cardinale en Capucine.

Levendige komedie introduceert het personage Jacques Clouseau (Sellers), de vriendelijke maar klunzige Parijse politie-inspecteur die overal waar hij komt de grootst mogelijke chaos veroorzaakt. Hij zit achter de mysterieuze dief aan die een onschatbare edelsteen, de 'roze panter' heeft gestolen. Vooral memorabel vanwege het inmiddels overbekende muzikale thema van Henry Mancini en natuurlijk de schitterende, geanimeerde openingstitels waarin een roze panter tussen de letters doorspringt. Malle misverstanden, charmante slechteriken, mooie vrouwen en exotische Europese locaties keerden steevast terug in de vele vervolgen, oa A Shot in the Dark en The Return of the Pink Panther.

Ada

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Susan Hayward, Dean Martin, Martin Balsam, Ralph Meeker en Frank Maxwell.

Een zeper van het type `van krantenjongen-tot-miljonair` over een arm meisje (Hayward) dat de gemakzuchtige Martin helpt gouverneur te worden, terwijl zij zelf een enorme standvastigheid aan de dag moet leggen om de politieke corruptie te overwinnen. Hayward contra Hyde-White in de volksvertegenwoordiging van de staat vormt het hoogtepunt van de film. William Driskill bewerkte de roman van Wirt Williams tot scenario. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Butterfield 8

1960 | Drama, Komedie, Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1960. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Elizabeth Taylor, Laurence Harvey, Eddie Fisher, Dina Merrill en Mildred Dunnock.

Gloria Wandrous (Taylor) wisselt regelmatig van partner en neemt het niet zo nauw met de (toen geldende zedelijke) moraal. Eigenlijk heeft ze een hekel aan haar leven als dure prostituee, en zou ze er graag mee willen ophouden, maar de wilskracht ontbreekt. Tenslotte wordt ze verliefd op twee mannen uit haar kringetje: jazz-musicus Steve (Fisher) en playboy Weston (Harvey) - de laatste voelt ook veel voor haar en wil zich laten scheiden van zijn vrouw Emily (Merrill). De film wordt gedragen door het degelijke acteerwerk van de hoofdrollen en Taylor kreeg een Oscar voor haar rol, want het smartelijke scenario (van Charles Schnee en John Michael Hayes) stelt niet zoveel voor. Gebaseerd op het boek van John O'Hara.

Ben-Hur

1959 | Drama, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van William Wyler. Met o.a. Charlton Heston, Stephen Boyd, Martha Scott, Jack Hawkins en Sam Jaffe.

Deze magistrale film, destijds goed voor elf Oscars, heeft niets aan kracht ingeboet. Het hoogtepunt, de twintig minuten durende wagenrace is nog steeds adembenemend. De opnames van die race tussen Goed (Heston als de Joodse prins Ben-Hur) en Kwaad (Boyd in de rol van de Romeinse tribuun Massala) duurden drie maanden. Op een dag ging het bijna fout: de stunt-double van Heston werd zo goed als uit zijn wagen geslingerd. Hij klom echter zo fraai terug in zijn wagen dat Wyler besloot de scène in de film op te nemen.

The Sheepman

1958 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1958. Western van George Marshall. Met o.a. Glenn Ford, Shirley MacLaine, Leslie Nielsen, Mickey Shaughnessy en Edgar Buchanan.

Deze wat overgewaardeerde western heeft een komische noot die soms niet terecht is. Ford komt met een kudde schapen aan in het gebied waar rancher Nielsen de dienst uitmaakt. Nielsen wil de dieren niet in zijn buurt te hebben, en hij probeert eerst op vredelievende wijze - en later hardhandig - Ford en zijn kudde weg te krijgen. Shaughnessy is komisch, maar het neerschieten van schaapherder Gonzalez-Gonzalez is helemaal niet humoristisch. De film is niet echt grimmig, terwijl dat wel bij een dergelijke actiefilm hoort. James Edward Grant schreef het verhaal dat door William Bowers Grant en William Roberts bewerkt werd. Het camerawerk is van Robert Bronner.

Man on Fire

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Ranald MacDougall. Met o.a. Bing Crosby, Inger Stevens, Mary Fickett, E. G. Marshall en Malcolm Broderick.

Sinds de scheiding is Earl Carleton alleen verantwoordelijk voor de opvoeding van zijn zoontje Ted. Als op een dag zijn hertrouwde ex-vrouw Gwen op de stoep staat om te praten over gemeenschappelijk voogdijschap is dat het begin van een bittere juridische strijd.

Jailhouse Rock

1957 | Muziek, Musical, Drama

Verenigde Staten 1957. Muziek van Richard Thorpe. Met o.a. Elvis Presley, Judy Tyler, Vaughn Taylor, Dean Jones en Mickey Shaughnessy.

Tijdens een gevecht in een bar doodt de jonge, opvliegende Elvis per ongeluk een tegenstander en hij wordt veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Hij komt terecht in een cel, samen met Shaughnessy, die hem gitaar leert spelen. Dat Elvis een goede leerling is, blijkt uit het succes dat hij heeft in een live-tv- uitzending van een gevangenisshow. Een van de eerste films van rock-idool Elvis (zijn derde), toen hij nog een veelbelovend acteur was. Muziek en drama zijn uitstekend afgewogen in dit scenario van Guy Trosper, naar een verhaal van Ned Young, dat ons een onthullende blik toont achter de schermen van de muziekwereld met zijn onbetrouwbare managers en corrupte reclamejongens. Elvis zelf is verantwoordelijk voor de choreografie van de gevangenisshow. In beeld gebracht door Robert Bronner. Bestaat ook in een ingekleurde versie. Gedraaid in CinemaScope.

Tribute to a Bad Man

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Robert Wise. Met o.a. James Cagney, Don Dubbins, Stephen McNally, Irene Papas en Vic Morrow.

Deze trage western wordt door het grandioze spel van Cagney imposant en boeiend. Hij is de almachtige rancher die korte metten maakt met bandieten: liever hangen dan een rechtszaak. Papas is zijn huishoudster, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Maar zij kan niet tegen de hardheid waarmee hij tegenstanders behandelt. In de climax wordt de ex-voorman McNally een paardendief. De behandeling van Morrow door Cagney is een aparte gebeurtenis die de relaties Cagney-Papas-Dubbins (een jonge man die zijn leven redde en daarom door Cagney gastvrij werd opgenomen) sterk beïnvloedt. Michael Blankfort bewerkte het verhaal van Jack Schaefer. Robert Surtees maakte de fraaie beelden. Noot: Cagney's rol zou gespeeld worden door Spencer Tracy, maar die kreeg ruzie met Wise en liep weg.

High Society

1956 | Musical, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1956. Musical van Charles Walters. Met o.a. Bing Crosby, Grace Kelly, Frank Sinatra, Celeste Holm en Louis Calhern.

Vermakelijke musicalversie van de romantische komedie The Philadelphia Story (1940). Society-meisje (Kelly) staat op het punt te trouwen als ze een verslaggever (Sinatra) tegen het lijf loopt. Bing Crosby is de jaloerse ex-echtgenoot. Sterke openingsscène met Louis Armstrong en de zijnen die in een rijdende bus de titelsong vertolken. Maar er staan meer mooie nummers op het programma: 'True Love', 'Who Wants to be a Millionaire?' en het Crosby-Sinatra duet 'Well, Did You Evah'. Grace Kelly ging vanaf 1957 als Gracia Patricia, prinses van Monaco door het leven.

Seven Brides for Seven Brothers

1954 | Musical

Verenigde Staten 1954. Musical van Stanley Donen. Met o.a. Howard Keel, Jeff Richards, Russ Tamblyn, Jane Powell en Marc Platt.

In een klein stadje in Oregon wonen tijdens de wild-westdagen tien keer zoveel mannen als vrouwen, zodat er heel wat huwelijkskandidaten zijn. Keel weet met zijn plattelandscharme en warme stem het hart te veroveren van de mooie Powell. Hij heeft nog zes broers, en die willen ook wel. Groots opgezette maar verouderde musical, waarvan dankzij uitstekende songs van Gene De Paul en Johnny Mercer en een briljante choreografie van Michael Kidd toch nog kan worden genoten. Frances Goodrich, Dorothy Kingsley en Albert Hackett baseerden hun scenario vrij op The Sobbin' Women van Stephen Vincent Benet. De camera van George Folsey is zeer beweeglijk en neemt deel aan de actie. Adolph Deutsch en Saul Chaplin stonden in voor de muzikale leiding en hielden er een Oscar aan over. Deze oorspronkelijk voor de film geschreven musical werd later aangepast voor Broadway en bewerkt tot een tv-serie.

Executive Suite

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Wise. Met o.a. William Holden, June Allyson, Barbara Stanwyck, Fredric March en Walter Pidgeon.

Een boeiende film - een van de eersten met een kritisch geluid over de Amerikaanse Big Business - en een topbezetting; het betreft de machtstrijd over de opvolging van de oprichter van een meubelconcern. Stanwyck is de hysterische erfgename, die van zijde wisselt en uiteindelijk kiest voor de oprechtheid van product-ontwikkelingsmanager Holden, een soort anti-held die in de finale als overwinnaar uit de bus komt. Ernest Lehman bewerkte de bestseller van Cameron Hawley. Het uitstekende camerawerk is van George Folsey. De film was de aanleiding voor een tv-serie. Nog altijd actueel.

Kiss Me Kate

1953 | Komedie, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Komedie van George Sidney. Met o.a. Kathryn Grayson, Howard Keel, Ann Miller, Keenan Wynn en Bobby Van.

De succesvolle regisseur Fred Graham (Keel) haalt zijn ex-vrouw Lilli Vanessi (Grayson) over de rol van opstandige echtgenote te spelen in een musicalversie van Shakespeares The Taming of the Shrew, waarin hij zelf ook meespeelt. In deze verfilming van Cole Porters Broadway-productie lopen de ontwikkelingen backstage parallel aan de gebeurtenissen op het toneel. Met mooie choreografieën van Hermes Pan, Bob Fosse danst even de sterren van de hemel en de liedjes, waaronder 'So in love', 'Wunderbar' en 'Too darn hot' zijn heel fijn. De muziek werd genomineerd voor een Oscar.

Quo Vadis

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Peter Ustinov, Deborah Kerr, Robert Taylor, Leo Genn en Patricia Laffan.

Rome, 64 n. Chr. Onder het bewind van de gewetenloze keizer Nero (Ustinov) vieren corruptie en losbandigheid hoogtij. Heel anders leeft een aantal gelovigen dat een nieuwe leer van liefde aanhangt. Een van hen is de mooie Lygia (Kerr), op wie de belangrijke Romein Marcus Vinicius (Taylor) zijn zinnen gezet heeft. Een groots epos uit de MGM-fabriek, overdadig tot in het kleinste detail en met een vakkundige rolbezetting. Op locatie gedraaid en de muziek van Miklós Rózsa zou gebaseerd zijn op melodieën uit die tijd. De christelijke boodschap is zeer prominent aanwezig.

King Solomon's Mines

1950 | Avonturenfilm, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Compton Bennett en Andrew Marton. Met o.a. Deborah Kerr, Stewart Granger, Richard Carlson, Hugo Haas en Kimursi.

De mooie Elizabeth (Kerr) en haar broer (Carlson) roepen de hulp in van een ervaren gids (Granger) om Elizabeths man te vinden die verdwenen is tijdens een expeditie naar de legendarische Solomon-mijnen in Afrika. Het drietal gaat op pad en opdrachtgeefster en gids kunnen het (nog) niet bepaald met elkaar vinden. Schitterende avonturenfilm - mede dankzij het camerawerk van Robert Surtees, waarvoor hij een Oscar kreeg - laat veel ruimte voor romantiek. Uitstekend geacteerd, vooral door Kerr en Granger. Het filmen in Afrika was nogal een beproeving: de hitte, exotische ziektes en enge beesten.

On the Town

1949 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1949. Musical van Stanley Donen en Gene Kelly. Met o.a. Gene Kelly, Frank Sinatra, Jules Munshin, Betty Garrett en Ann Miller.

Energieke en vrolijke musical over de drie matrozen Gabey (Kelly), Chip (Sinatra) en Ozzie (Munshin), die 24 uur verlof krijgen in New York en in hun kekke matrozenpakjes de Stad Die Nooit Slaapt gaan verkennen, beginnend en eindigend om zes uur ’s ochtends. Ze pikken meisjes op en worden achterna gezeten door politieagenten. Dit laatste samenwerkingsverband tussen Kelley en Sinatra was gebaseerd op een danstheaterstuk uit 1944, dat wat donkerder van toon was. De toen 37-­jarige Kelly was coregisseur, de liedjes werden geschreven door onder ­anderen Leonard Bernstein. De score werd beloond met een Oscar.

Little Women

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. June Allyson, Margaret O'Brien, Elizabeth Taylor, Janet Leigh en Peter Lawford.

Teerhartige verfilming van het gelijknamige wereldbefaamde autobiografische werk van schrijfster Louisa May Alcott (1832-1888), in Nederland uitgebracht onder de titel Onder moeders vleugels. Actrice June Allyson speelt Jo, één van vier zussen die rond 1860 in New England een pover maar opgewekt bestaan leiden met hun moeder terwijl vader vecht in de burgeroorlog. De triomfen en tragedies van de opgroeiende meisjes spelen tegen de achtergrond van prachtige decors (goed voor een Oscar). Little Women is vele malen verfilmd met deze versie en die uit 1933 en 1994 (met respectievelijk Katharine Hepburn en Winona Ryder in de rol van Jo) als positieve uitschieters.

Gaslight

1944 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1944. Drama van George Cukor. Met o.a. Ingrid Bergman, Charles Boyer, Joseph Cotten, Dame May Whitty en Angela Lansbury.

In deze sfeervolle klassieker trouwt Paula Alquist (Bergman) met Gregory Anton (Boyer). Ze trekken in het huis van haar recent overleden tante. Al snel gebeuren er geheimzinnige dingen, lampen beginnen onverklaarbaar zwakker te branden, ze hoort vreemde geluiden. Volgens haar man verbeeldt ze zich dingen, en ze begint aan zichzelf te twijfelen. Gelukkig krijgt ze hulp van Brian Cameron (Cotton). Zeer sfeervolle thriller is gebaseerd op een toneelstuk, wat te zien is, maar allerminst stoort. Veel mooie zwart/wit opnamen van mistig Londen. Bergman won een Oscar voor haar rol.

Kid glove killer

1942 | Thriller

Verenigde Staten 1942. Thriller van Fred Zinnemann. Met o.a. Cliff Clark, Lee Bowman, Samuel S. Hinds, Marsha Hunt en Van Heflin.

Gerald I. Ladimer is een advocaat met politieke ambities die zich voordoet als een fanatiek strijder tegen de georganiseerde misdaad, maar ondertussen nauwe contacten onderhoudt met de maffia. Zo zorgt hij ervoor dat er een officier van justitie wordt uitgeschakeld, zodat hij diens plaats in kan nemen. En zodra burgemeester Daniels wantrouwen begint te krijgen, vermoordt Ladimer hem in koelen bloede. Een jonge politielaborant blijkt de beslissende schakel te zijn in de opheldering van de moord.