Attila Dargay

Regisseur, Scenarist

Attila Dargay is regisseur en scenarist.
Er zijn 5 films gevonden.

Az Erd[KA11]o Kapitánya

1987 | Familiefilm, Animatie

Hongarije 1987. Familiefilm van Attila Dargay en Attila Dargay.

In deze bijzonder leuke Hongaarse tekenfilm proberen inspecteur Ed en hoofdagent Piep Piepse om de gevaarlijke kater en crimineel Kobus bij de kraag te vatten. De inspecteur stelt zich op in de vermoedelijke schuilplaats van Kobus, het Ronde Bos. Piepse krijgt in de stad te maken met de ontvoeringen van een operazangeres-kanarie en een taalkundige prof-papegaai. Hij slaagt erin de gijzelaars te bevrijden maar Kobus weet te ontkomen en vlucht naar het Ronde Bos, waar... juist. Een pareltje. Scenario van regisseur Dargay, Istvan Imre en Jozsef Neep. Camerawerk van Iren Henrik en Arpad Lossonczy.

Szaffi

1986 | Animatie, Familiefilm

Hongarije 1986. Animatie van Attila Dargay.

De tekenfilmversie van het beroemde verhaal [KL]Der Zigeunerbaron[KLE]. In de 17e eeuw strijden de Turken tegen de Oostenrijkse monarchie over Hongarije. Ahmed Pasha, een vriend van de oude baron Botsinksy verbergt diens schat in het park van het paleis om hem uit handen van de Turken te redden en Pasha vlucht met zijn dochtertje (die uitgehuwelijkt zou worden aan de zoon van de baron) voor het naderende geweld. Het kind wordt opgevoed door een oude vrouw, en de zoon van de baron groeit op bij zigeuners. Tenslotte trouwt hij met het volwassen geworden meisje dat inmiddels een oogverblindende schoonheid is. Bovendien herkrijgt de jonge baron de familieschat en dan is hij zigeuner af. Een boeiende animatiefilm met de nodige actie voor de wat grotere kinderen.

Vuk, der Fuchs

1981 | Animatie, Familiefilm

Duitsland/Hongarije 1981. Animatie van Attila Dargay.

Vuk heeft zijn familie verloren door toedoen van jagers. De oude, wijze Karek trekt zich zijn lot aan en vertelt hem, wat men als vos in het bos allemaal moet weten om te overleven, en niet door de geweerlopen van de mensen geraakt te worden. De avonturen van de kleine Vuk zijn geheel in Walt Disney-stijl in beeld gebracht, en bieden degelijk vermaak voor het hele gezin.

Ludas Matyi

1978 | Animatie, Familiefilm

Hongarije 1978. Animatie van Attila Dargay.

Briljant getekende animatiefilm naar een in 1804 gepubliceerde en in Hongarije populaire vertelling van Mihaly Fazekas. Matti, het hoofdpersonage, is een eenvoudige boerenjongen die op zekere dag de hardvochtige landheer Steenhart ontmoet. De bruut eist meteen Matti's trouwe metgezel, een gans, op. Matti wil zijn vriendje niet afstaan. Als straf krijgt hij slaag en Matti gaat dit onrecht Steenhart in drievoud betaald zetten. Vlotte bewegingstechniek, knappe montage, heerlijke kleuren en als soundtrack enkele synchroon lopende Hongaarse Rapsodieën van Liszt. Er is een Nederlandse versie. Vanaf zes jaar.

Fablio le Magicien

1969 | Animatie

Frankrijk 1969. Animatie van Georges de la Grandière, Attila Dargay, Radka Badcharova en Victor Antonescu.

Zes fabels van La Fontaine worden door vier regisseurs, die werkzaam zijn bij drie verschillende tekenfilmstudio's, 'bewerkt' tot fabels van deze tijd. Origineel is anders, dat wel, maar wie van dit genre houdt kan zijn gang gaan. Er zijn wel slechtere dingen gemaakt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Attila Dargay op televisie komt.

Reageer