Eduard Tisse

1897 -1961 Acteur, Cameraman

Eduard Tisse (1897-1961) is acteur en cameraman.
Er zijn 7 films gevonden.

Sergej Ejzentejn. Mexikanskaya Fantasija

1998 |

Rusland 1998. Oleg Kovalov.

Ivan Groznyy

1945 | Biografie, Drama, Historische film

SU 1945. Biografie van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Nikolay Cherkasov, Lyudmila Tselikovskaya en Serafima Birman.

Laatste project van Sovjetfilmmaker Eisenstein, die met politieke films als October en Pantserkruiser Potemkin, én met baanbrekende montagetechniek, begin vorige eeuw een grote impuls gaf aan de vroege cinema. Ivan de Verschrikkelijke (of: Ontzagwekkende, 1530-1584) was de eerste zelfverklaarde tsaar, die met veel bloedvergieten een groot Russisch rijk creëerde. Gemaakt tijdens de oorlog met goedkeuring van Stalin, die de uitbreng van deel 2 overigens tegenhield. Artistiek fascinerende film met een fraaie muziekscore van Sergej Prokofjev, is eerder een must see-klassieker voor liefhebbers dan een emotionele filmervaring.

Alexandr Nevsky

1938 | Oorlogsfilm

SU 1938. Oorlogsfilm van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Vassily Novikov, Dmitri Orlov, Alexander Abrikossov, Nikolai Okhlopkov en Nikolay Cherkasov.

Rusland, 1242. Het land is nog niet van de Mongoolse bezetter verlost als de Duitse bezetter zich alweer aandient. De bevolking komt in opstand. Ook de vrienden Wasilij Buslai en Gawriele Olaxitsch sluiten zich aan bij het vrijwillige leger van de dappere vorst Alexander Newski. Bij een treffen tussen beide partijen raakt Olaxitsch zwaargewond. Het legertje weet de tegenstander echter terug te dringen op een bevroren meer, waar langzaam maar zeker de dooi zijn intrede doet

Staroye i novoye

1929 | Drama, Zwijgende film

SU 1929. Drama van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Marfa Lapkina, Vasya Boezenkov, Kostja Vasiliev, Kostja Wassiliew en Wasja Busenkow.

Handelend over de veranderingen als gevolg van de collectivisering van de landbouw, gaat Eisenstein in op de voordelen van dit socialiseringsproces, de reactionaire houding van de arme boeren en de tegenwerking van de grootgrondbezitters. Zijn theorieën over montage, beeldmontage en continuïteit zijn ruimschoots terug te vinden. Van een sterke propagandistische teneur is de film echter niet gespeend, desalniettemin wordt hij tot de grootste klassiekers gerekend. Ook bekend als GENERALNAIA LINIA. Engelse titel OLD AND NEW.

Oktyabr

1928 | Zwijgende film, Drama, Historische film

Rusland 1928. Zwijgende film van Sergei M. Eisenstein en Grigori Aleksandrov. Met o.a. Vasili Nikandrov, Vladimir Popov, Boris Livanov en Eduard Tisse.

Na het enorme succes van zijn fameuze Battleship Potemkin maakte regisseur Eisenstein nog zo'n film over heldhaftige revolutionairen. In October beschrijft hij hoe in oktober 1917 de bolsjewieken onder leiding van Lenin de macht overnemen van de voorlopige regering van Kerenski. Vasili Nikandrov, de acteur die Lenin speelt, leek zo op de echte revolutionair dat fragmenten uit de film jarenlang werden aangezien voor echte nieuwsbeelden. Op dringend verzoek van Stalin werden overigens later de scènes met Trotski uit de film geknipt.

Stachka

1925 | Zwijgende film, Drama

SU 1925. Zwijgende film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov, Grigori Aleksandrov, Yudif Glizer en Boris Yurtsev.

In een Russische spoorwegfabriek tijdens het tsaristische regime zijn de arbeiders ontevreden vanwege de belabberde arbeidsomstandigheden. Beducht voor opstand huurt de directie van de fabriek onderkruipers en spionnen in om de boel in de gaten te houden. Tijdens een staking escaleert de zaak. Stachka is niet zo goed als Eisensteins latere propagandistische meesterwerk Pantserkruiser Potemkin, vanwege nogal platte humor en een gebrek aan finesse. Toch is al duidelijk te zien dat de regisseur heel goed weet wat je met kadrering en montage kunt bewerkstelligen.

Pantserkruiser Potemkin

1925 | Zwijgende film, Drama, Oorlogsfilm, Historische film

SU 1925. Zwijgende film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Mikhail Gomorov, Aleksandr Levshin en Grigori Aleksandrov.

Regisseur Eisenstein (1898-1948) kreeg in 1925 van de Russische partijleiding opdracht een film te maken naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de revolutie van 1905. Honderden pagina's script werden overboord gegooid toen Eisenstein vanwege slecht weer gedwongen werd Baku te verlaten om in Odessa verder te filmen. Daar besloot hij de muiterij op de pantserkruiser Potemkin en de daarop volgende opstand in Odessa te gebruiken als symbool voor de hele revolutie. Het resultaat was een tijdloos meesterwerk, dat voor sommige critici nog steeds de Beste Film Aller Tijden is. Vaak geciteerd, maar ook vaak geparodieerd.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Eduard Tisse op televisie komt.

Reageer