Geoffrey Simpson: camera.
Er zijn 18 films gevonden.

Cargo

2017 | Drama, Thriller

Australië 2017. Drama van Ben Howling en Yolanda Ramke. Met o.a. Martin Freeman, Simone Landers, Anthony Hayes, Susie Porter en Caren Pistorius.

Ambitieuze variatie op het zombiegenre over gezin (man, vrouw, baby’tje), dat in de Australische outback uit de greep probeert te blijven van de geïnfecteerden (ze worden in de film nooit zombies genoemd). Terwijl de witte Australiërs onderling weinig solidariteit vertonen, trekken de Aboriginals juist naar elkaar toe. Co-regisseur Yolanda Ramke schreef ook het scenario, wat wellicht verklaart waarom de nadruk in Cargo meer op uiteenvallende relaties ligt, dan op vleesetende ondoden. Freeman (The Office, Sherlock) is weer fantastisch als Andy, een gewone burger in een ongewone situatie.

The Sessions

2012 | Drama

Verenigde Staten 2012. Drama van Ben Lewin. Met o.a. John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood en Adam Arkin.

Grote-mensenfilm van Lewin (zelf polioslachtoffer) over een zwaar gehandicapte man (Hawkes), die zijn maagdelijkheid wil verliezen en daarvoor de hulp inroept van een sekstherapeute (Hunt). De vaak ongemakkelijke pogingen met de sekstherapeute worden mooi in evenwicht gehouden door de grappige en gevatte dialogen die de man heeft met een nonchalante priester (Macy). Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en onder andere winnaar van de publieksprijs op het Sundance Festival in 2012.

Sleeping Beauty

2011 | Drama

Australië 2011. Drama van Julia Leigh. Met o.a. Emily Browning, Michael Dorman en Mirrah Foulkes.

Een bloedmooie studente (Emily Browning, eerder te zien in Sucker Punch) laat zich tegen enorme bedragen in comateuze toestand misbruiken door rijke, oude mannen. Alles mag, alleen penetratie is niet toegestaan, waarschuwt de hoerenmadam de mannen van tevoren. Het speelfilmdebuut van de Australische schrijfster Julia Leigh wordt aan de man gebracht als erotisch sprookje, maar is veeleer een parabel over macht, seksualiteit, schoonheid en ouderdom, gecombineerd met een (wat mager) psychologisch portret.

Romulus, My Father

2007 | Biografie, Drama

Australië 2007. Biografie van Richard Roxburgh. Met o.a. Eric Bana, Franka Potente, Marton Csokas, Paula Mae Schwartz en Russell Dykstra.

Er valt weinig aan te merken op deze vakkundige verfilming van de memoires van de Australische schrijver Raimond Gaita, hoewel ie zich ook weinig onderscheidt van soortgelijke coming of age drama's. Bana (The Hulk) speelt de vader van de verteller, een Joegoslavische immigrant die in de steek wordt gelaten door zijn labiele vrouw. Hij probeert zijn depressie en woede de baas te blijven en de zoon zo goed mogelijk op te voeden. Verhaal ontwikkelt zich hier en daar nogal traag en ontaardt in melodrama. Regiedebuut van de Australische acteur Richard Roxburgh.

Last Holiday

2006 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2006. Drama van Wayne Wang. Met o.a. Queen Latifah, LL Cool J, Gérard Depardieu, Timothy Hutton en Alicia Witt.

Voormalig rapper Queen Latifah heeft zich, vooral na haar Oscargenomineerde rol in Chicago, ontwikkeld tot een gewild actrice. Last Holiday draait dan ook voornamelijk om haar performance. Ze speelt een wat verlegen huismus, die nooit eens voor zichzelf opkomt. Dan hoort ze van haar arts dat ze nog maar kort te leven heeft. Ze koopt van haar spaargeld een ticket naar de plaats waar ze altijd al naar toe wilde: Karlovy Vary in Tsjechië. Daar vindt de vrouw die het verwezenlijken van haar dromen altijd uitstelde, eindelijk de nodige levenslust, waarna al haar problemen op voorspelbare wijze worden opgelost.

Under the Tuscan Sun

2003 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Italië 2003. Romantische komedie van Audrey Wells. Met o.a. Diane Lane, Sandra Oh, Lindsay Duncan, Raoul Bova en Vincent Riotta.

In 1990 kocht Frances Mayes, een Amerikaanse professor Creatief schrijven, een vervallen villa in Toscane die ze met haar toekomstige man renoveerde. Het boek dat ze over haar ervaringen schreef stond ruim drie jaar op de bestsellerlijst van de New York Times. Later werd het boek verfilmd als een ‘pittoreske romantische komedie’, waarin het personage van Mayes wordt neergezet als een emotioneel ontspoorde vrijgezel. Ze ontmoet tijdens de onbegonnen Toscaanse renovatie een bonte stoet paradijsvogels, van wie er één uiterst aimabel blijkt. Heerlijke film om bij weg te dommelen. Mooie beelden werden geschoten in en rond ­Siena en Florence.

Black and White

2002 | Drama

Australië​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Craig Lahiff. Met o.a. Robert Carlyle, Charles Dance, Kerry Fox, Ben Mendelsohn en David Ngoombujarra.

In een Australisch gehucht wordt eind jaren vijftig een negenjarig blank meisje vermoord. De politie pakt een Aboriginal jongeman op. Maar zijn bekentenis, waarvoor de doodstraf wordt geëist, lijkt niet te kloppen. De zaak wordt opgepikt door een krant in Adelaide die een campagne begint om de aangeklaagde vrij te krijgen. Eigenaar van de krant: Rupert Murdoch. Degelijk rechtbankdrama zonder al teveel verrassingen. Over de heldhaftige rol van de latere mediatycoon Murdoch - prima gespeeld door Ben Mendelsohn - zijn de betrokken partijen het nog altijd niet eens.

Glitter

2001 | Drama, Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 2001. Drama van Vondie Curtis-Hall. Met o.a. Mariah Carey, Max Beesley, Da Brat, Tia Texada en Valarie Pettiford.

Mariah Carey heeft een stembereik van vijf octaven, dat is bijzonder indrukwekkend. Maar acteren kan ze niet. In Glitter speelt Carey een gedramatiseerde versie van haar jeugd na: een arm meisje gaat zingen en na een lange en moeizame weg bereikt ze de top. Het verhaal is vaker verfilmd, maar niet eerder zo slecht. Het acteerwerk is bedroevend en het kostuumontwerp zorgde voor een Razzienominatie voor het slechtste filmkoppel: Mariah en haar decolleté. De film kreeg nog vijf andere nominaties, waarvan alleen die voor slechtste actrice werd toegekend.

Center Stage

2000 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 2000. Drama van Nicholas Hytner. Met o.a. Amanda Schull, Zoe Saldana, Susan May Pratt, Peter Gallagher en Donna Murphy.

Op de fictieve American Ballet Academy worden jaarlijks twaalf getalenteerde jonge dansers aangenomen, van wie ten slotte de helft zal doorstromen naar een professionele balletgroep. Rivaliteit alom dus. En andere voorspelbare dansfilmingrediënten: klassenverschillen, anorexia, complexe romances, de Grote Finale. Na films als Fame, Flashdance en The Cutting Edge heeft Center Stage qua plot niets nieuws te bieden, maar dat zal fans van het genre niet afschrikken. Die willen vooral enerverende dansscènes zien, en daarin komt deze titel hun ruimschoots tegemoet.

Life

1999 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1999. Drama van Ted Demme. Met o.a. Eddie Murphy, Martin Lawrence, Obba Babatundé, Nick Cassavetes en Anthony Anderson.

Ten tijde van de drooglegging moeten New Yorkers Claude (Lawrence) en Ray (Murphy), een bankbediende en een klein boefje, een lading drank ophalen in het diepe zuiden van de VS. Het gaat mis, ze belanden (onschuldig) in de bajes in Mississippi, waar ze dwangarbeid moeten verrichten. Gedurende de decennia die volgen proberen ze de moed erin te houden en te ontsnappen. Uitstekende chemie tussen de twee komieken, in een film die regelmatig grappig is, maar soms ook serieus, en die ook nog wat te zeggen heeft over het racisme in de VS. Onderschat.

Some Mother's Son

1996 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten 1996. Drama van Terry George. Met o.a. Helen Mirren, Fionnula Flanagan, Aidan Gillen, David O'Hara en John Lynch.

Indringende film over de hongerstaking van Bobby Sands en andere IRA-leden in een Britse gevangenis in 1981. Ze eisten betere omstandigheden en een status als politieke gevangene of krijgsgevangene, maar de Britse regering hield vol dat ze terroristen waren, zonder bijzondere rechten. De film is een aanklacht tegen de Thatcher-regering, maar is niet simpelweg pro-IRA, ook al ziet Sands eruit als Jezus. Dat het niet zo zwart-wit ligt in Noord-Ierland, maakt de film duidelijk door zich te concentreren op de moeders van twee gevangenen. Annie Higgins (Fionnula Flanagan, foto), is zelf IRA-activiste, Kathleen Quigley (een indrukwekkende rol van Helen Mirren) verafschuwt geweld en wil niets met de IRA te maken hebben. Aanvankelijk staan de twee tegenover elkaar, maar als hun zoons in hongerstaking gaan schept dat een band en moet Kathleen haar felle anti-IRA-mening bijstellen. Haar pogingen een weg te zoeken in de waanzin zijn roerend, zonder dat de film te sentimenteel wordt.

Shine

1996 | Biografie, Muziek, Drama

Australië 1996. Biografie van Scott Hicks. Met o.a. Geoffrey Rush, Armin Mueller-Stahl, Noah Taylor, Lynn Redgrave en John Gielgud.

Fraaie filmbiografie over pianovirtuoos David Helfgott, die door zijn goedwillende maar tirannieke vader (een Poolse Jood die Auschwitz overleefde) krijgt ingeprent dat perfectie het enige aanvaardbare niveau is. De jonge Helfgott wint de ene muziekprijs na de andere, maar na een uitvoering van Rachmaninovs schrikwekkend moeilijke Derde pianoconcert, stort hij in. Volgen jaren van verwarring, in en buiten inrichtingen. Geoffrey Rush, die de volwassen Helfgott vertolkt, won een Oscar. Op het IFFR met de publieksprijs bekroond.

Little Women

1994 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada 1994. Drama van Gillian Armstrong. Met o.a. Winona Ryder, Susan Sarandon, Gabriel Byrne, Trini Alvarado en Samantha Mathis.

Vijfde verfilming van Louisa May Alcotts roman (1868) verhaalt fraai over de lotgevallen van de familie March ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Pater familias is legerpredikant en schrijft zo nu en dan een brief naar het thuisfront. Moeder Marmee (Sarandon) legt haar vier dochters prettig in de watten en vermoeit ze maar hoogstzelden met wijze levenslessen. De zusjes March varen er wel bij. Jo, de meest getalenteerde van het stel (Ryder) schopt het tot schrijfster. En als het even meezit komt de school die ze wil stichten - 'een school die open is voor iedereen die wil leren' - ook nog wel van de grond.

Mr. Wonderful

1993 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1993. Romantische komedie van Anthony Minghella. Met o.a. Matt Dillon, Annabella Sciorra, William Hurt, Dan Hedaya en Carol Honda.

Mierzoet verhaal over twee ex-geliefden die elkaar wederom vinden. Gus (Dillon) heeft geld nodig voor zijn bowlingbaan en gaat voor Leonora (Sciorra) op zoek naar haar Mr. Wonderful, zodat hij geen alimentatie meer aan haar hoeft te betalen. Ze spenderen veel tijd met elkaar en de uitkomst laat zich raden. Het verhaal is doorzichtig en de film moet het duidelijk hebben van de charmes van de acteurs. Deze zijn dan ook volop aanwezig, hoewel zowel Dillon als Sciorra betere films op hun naam hebben staan.

Fried Green Tomatoes

1991 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1991. Drama van Jon Avnet. Met o.a. Kathy Bates, Mary Stuart Masterson, Mary-Louise Parker, Jessica Tandy en Cicely Tyson.

De als filmregisseur debuterende Avnet wist een gevoelige bewerking te maken van Fannie Flaggs boek 'Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe'. De film maakt gebruik van de (te) vaak toegepaste techniek van de flashback. In de tegenwoordige tijd helpt een oude vrouw (Jessica Tandy) een ongelukkige vriendin (Kathy Bates) met een verhaal over twee vriendinnen in een klein plaatsje in het zuiden van de VS, begin jaren dertig. De moraal van die vertelling - laat je leven niet door mannen vergallen, wees eigen baas, en vooral, grijp in als je ongelukkig bent - is bekend, maar het verhaal wordt met verve gebracht.

Green Card

1990 | Romantische komedie

Australië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Romantische komedie van Peter Weir. Met o.a. Gérard Depardieu, Andie MacDowell, Bebe Neuwirth, Gregg Edelman en Robert Prosky.

Georges (Depardieu in zijn eerste Amerikaanse film), trouwt met Brontë (MacDowell) om zo een verblijfsvergunning te bemachtigen. Om het schijnhuwelijk gestalte te geven moeten ze instanties én familie en vrienden zien te overtuigen van hun wederzijdse liefde, wat resulteert in een aaneenschakeling van hilarische scènes. Depardieu is fantastisch als de rokende, koffie drinkende en rood vlees etende Fransman tegenover de frêle gezondheidsfreak Brontë. De Australische regisseur Peter Weir (Witness, Fearless, The Truman Show) kreeg een Oscarnominatie voor zijn scenario. Fraai camerawerk van Geoffrey Simpson, terwijl Hans Zimmer componeerde.

The Navigator: A Mediaeval Odyssey

1988 | Fantasy, Avonturenfilm

Australië​/​​Nieuw-Zeeland 1988. Fantasy van Vincent Ward. Met o.a. Hamish McFarlane, Bruce Lyons, Chris Haywood, Sarah Peirse en Marshall Napier.

Halverwege de veertiende eeuw wordt een dorp in het Noord-Engelse Cumbrië bedreigd door de pest. Dan krijgt de negenjarige Griffin (McFarlane) een visioen: hij moet een kruis hangen aan de hoogste kerk ter wereld. Hij gaat samen met zijn broer en enkele moedige kameraden door een lange tunnel waarvan beweerd wordt dat hij naar de andere kant van de wereld leidt en belandt in het twintigste-eeuwse Nieuw-Zeeland. De Middeleeuwers schrikken zich wild. Fraai sprookje, waarbij de Middeleeuwse episodes in stemmig zwart-wit gefilmd werden, en de tegenwoordige tijd in kleur.

Celia

1988 | Thriller, Drama

Australië 1988. Thriller van Ann Turner. Met o.a. Rebecca Smart, Nicholas Eadie, Maryanne Fahey, Victoria Longley en William Zappa.

In haar debuutfilm, waarvoor zij ook het scenario heeft geschreven, heeft regisseuse Turner geprobeerd een beeld te geven van de angstsyndromen van een negen-jarig meisje. Ze heeft het geheel verpakt in een suspense-verhaal, maar het is helaas vlees noch vis. Jeugdige kijkers zullen er niet naar kunnen kijken, omdat het misschien net iets te eng is, terwijl volwassenen het niet spannend genoeg vinden. Camerawerk van Geoffrey Simpson.