Leonard Rosenman (1924-2008): muziek.
Er zijn 47 films gevonden.

Levitation

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Scott D. Goldstein. Met o.a. Sarah Paulson, Ernie Hudson, Jeremy London, Ann Magnuson en Antonio Fargas.

The Face on the Milk Carton

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Kellie Martin, Jill Clayburgh, Edward Herrmann, Johnny Green en Sharon Lawrence.

Het gaat over de 16-jarige Janie (Martin) die haar lieve snuitje afgebeeld ziet op een kartonnen melkverpakking. Ze was toen dertien. Ze begint haar ouders te vragen waarom ze nooit eerder foto's van zichzelf gezien heeft, ook nog uit de periode dat ze een baby was.

Mrs. Munck

1995 | Komedie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1995. Komedie van Diane Ladd. Met o.a. Diane Ladd, Bruce Dern, Kelly Preston, Shelly Winters en Jim Walton.

Weduwe Rose Munck neemt haar bejaarde schoonvader Patrick Leary in huis. Zij had als naïef dienstmeisje ooit een affaire met hem toen hij al in de veertig was. Zij heeft hem nooit vergeven voor het onrecht wat hij haar toen had aangedaan. Ook geeft zij hem de schuld van de ontijdige dood van hun kindje.

Keeper Of The City

1992 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1992. Thriller van Bobby Roth. Met o.a. Louis Gossett jr, Anthony LaPaglia, Peter Coyote, Renée Soutendijk en Aeryk Egan.

Mafiabazen sneuvelen in Chicago. De politie staat voor een raadsel en de arrogante journalist Frank Nordhall (Coyote) schrijft in zijn column dat `waar de politie te kort schiet, doen burgers de schoonmaak`. In werkelijkheid is gangster Vince Benedetto (LaPaglia) bezig met de liquidaties van wat zijn grootmoeder noemt 'kerels met een kurkdroog hart'.

Ambition

1991 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Thriller van Scott D. Goldstein. Met o.a. Clancy Brown, Cecilia Peck, Richard Bradford, Willard E. Pugh en Grace Zabriskie.

Lou Diamond Phillips debuteert hiermee als scenarist. Hij speelt de rol van een schrijver die geobsedeerd raakt door het hoofdpersonage van zijn boek, een veroordeelde moordenaar. Een mislukte, krampachtige thriller. Het camerawerk is van Jeffrey Jur.

Aftermath: A Test of Love

1991 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1991. Thriller van Glenn Jordan. Met o.a. Richard Chamberlain, Michael Learned, Zeljko Ivanek, Lisanne Falk en Doug Savant.

Bij een overval door een sadist wordt de vrouw van dokter Chamberlain vermoord en zijn zoon voor dood achtergelaten. De jongen ontwaakt uit zijn coma, lijkt te genezen maar begint zich bizar te gedragen. De arts trommelt zijn familie op om zich te verweren. Het spel van Chamberlain is houterig. Naar het boek van Gary Kinder Victim dat door Gregory Goodell tot scenario werd bewerkt en dat op waar gebeurde feiten is gebaseerd. Niet onaardig moorddrama, dat te verteren valt. Op video uitgebracht als VICTIM. Ook bekend als THE OTHER SIDE OF MURDER.

Where Pigeons Go to Die

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Michael Landon. Met o.a. Michael Landon, Art Carney, Robert Hy Gorman, Cliff De Young en Ronne Troup.

De vijftig-jarige Landon keert terug naar het huis van zijn grootvader, dat op het punt staat afgebroken te worden. Hij denkt weer aan die zomer, veertig jaar geleden, toen hij en zijn minzame opa Carney het grootste deel van de dag doorbrachten met het voeden en africhten van de duiven. Een sentimentele jeugdherinnering aan een tijd die definitief afgesloten is. De nostalgische mijmeringen van Landon zullen veel mensen naar de zakdoek doen grijpen, maar uiteindelijk is het enkel gepolijst tv-voer. Landon speelde niet alleen de hoofdrol, hij voerde tevens de regie, produceerde en schreef het scenario, gebaseerd op het poëtische boek van R. Wright Campbell. De camera was in handen van Haskell B. Boggs en Leonard Rosenman componeerde de score.

RoboCop 2

1990 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Sciencefiction van Irvin Kershner. Met o.a. Peter Weller, Nancy Allen, Tom Noonan, Gabriel Damon en Willard E. Pugh.

Kan-ie nog zo gepantserd zijn, RoboCop 2 werd gekraakt door de critici. Dit stalen product van Kershner (The Empire Strikes Back) is weliswaar minder intelligent dan Verhoevens origineel en hij rammelt hier en daar, de film staat wel degelijk garant voor spannende actie met heerlijke special effects en doses humor. De oude RoboCop met menselijke rudimenten (Weller) wordt van stal gehaald om de losgeslagen moordlustige moderne politierobot een kopje kleiner te maken. Dat belooft een spetterende climax, die bereikt wordt na een gewelddadige opbouw met een anarchistische lak aan structuur.

Star Trek IV: The Voyage Home

1986 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Leonard Nimoy. Met o.a. William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan en George Takei.

Een buitenaards ruimteschip bedreigt de aarde, en is op zoek naar bultrug-walvissen, zo blijkt uit de audio-signalen die het schip uitzendt. Maar bultruggen zijn in de 23ste eeuw uitgestorven. Daarom moet de Star Trek-bemanning door de tijd reizen naar twintigste-eeuws San Francisco, om daar de uitstervende zeezoogdieren én de mensheid uit de toekomst te redden. Het leven in 1984 vergt wel wat aanpassingen. Een van de betere afleveringen van de Star Trek-serie, met aardige grappen en een milde eco-boodschap. Genomineerd voor maar liefst vier Oscars.

Amazing Stories: No Day At The Beach

1986 | Fantasy

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Lesli Linka Glatter. Met o.a. Charlie Sheen, Larry Spinak, Ralph Seymour, Philip McKeon en Leo Geter.

De avond voor D-day. In angstige spanning proberen de soldaten afleiding te vinden in het kaartspel en het pesten van Spinak, de zwakste van het regiment. Wanneer het sein voor de aanval gegeven wordt stormen ze het strand van Normandië op. Een groepje raakt geïsoleerd in het spervuur, maar Spinak ontpopt zich tot een held die met ware doodsverachting zijn vrienden redt. Maar dan wacht hen allen een verrassing. Gedegen fantastisch verhaal met een onverwacht slot. Kort, bondig en uiterst sfeervol verteld zonder overbodige scènes. Goede vertolking. Mick Garris schreef het scenario naar een verhaal van Steven Spielberg. Gefilmd in zwart-wit door John McPherson.

Sylvia

1985 | Biografie, Drama

Nieuw-Zeeland 1985. Biografie van Michael Firth. Met o.a. Eleanor David, Nigel Terry, Tom Wilkinson, Mary Regan en Martyn Sanderson.

Deze film is gebaseerd op de boeken van Teacher en I Passed This Way van Sylvia Ashton-Warner, een onderwijzeres die een leesmethode ontwikkelde voor de autochtone Maori's. Ze moest heel wat afstrijden met de schoolinspectie die haar methode revolutionair vond en wilde afkeuren. Begonnen omstreeks 1935 en gesteund door haar man, krijgt ze na WO II erkenning voor haar werk. De enscenering en het spel van de hoofdrol zijn zo bijzonder, dat ze de film de moeite waard maken. Het scenario is van Michael Quill, F. Fairfax en de regisseur. Het camerawerk is van Ian Paul.

First Steps

1985 | Drama, Documentaire

Verenigde Staten 1985. Drama van Sheldon Larry. Met o.a. Judd Hirsch, Amy Steel, Kim Darby, Frances Lee McCain en John Pankow.

Een vrouw, die verlamd is na een auto-ongeluk en een toegewijd biochemicus, die experimenteert met gecomputeriseerde spierprikkels werken samen om haar weer aan het lopen te krijgen. Geinspireerd op de uitzending van Dr. Jerrold Petrofsky en een van zijn 'patienten', Nan Davis.

Making Love

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Arthur Hiller. Met o.a. Michael Ontkean, Kate Jackson, Harry Hamlin, Wendy Hiller en Arthur Hill.

Een dokter die zijn homoseksualiteit onderdrukt brengt een acht jaar oud huwelijk in gevaar door het openlijk te bekennen en een relatie aan te knopen met een seksueel vrij-denkende schrijver. Dit melodrama is gemakkelijk te aanvaarden, maar dat is nu juist het probleem. Het scenario, de regie en de niet- stereotiepe rollen missen de prikkeling in een bedachtzame poging om het iedereen naar de zin te maken.

Murder in Texas

1981 | Misdaad

Verenigde Staten 1981. Misdaad van Billy Hale. Met o.a. Katharine Ross, Sam Elliott, Farrah Fawcett, Andy Griffith en Craig T. Nelson.

Dramatisering van het moordverhaal rond dr. John Hill, een plastisch chirurg uit Houston, die ervan werd beschuldigd zijn eerste vrouw, een vooraanstaande society-figuur, te hebben vermoord. John McGreevey baseerde het script op het boek [KL]Prescription: Murder[KLE], dat werd geschreven door Hills tweede vrouw, Ann Kurth (gespeeld door Ross). Andy Griffith kreeg een Emmy Award-nominatie voor zijn rol als Hills schoonvader, de rijke oliebaron Ash Robinson.

The Jazz Singer

1980 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1980. Drama van Richard Fleischer. Met o.a. Neil Diamond, Laurence Olivier, Lucie Arnaz, Catlin Adams en Franklyn Ajaye.

Voorzanger Olivier schreeuwt 'I hef no son!', een van de hoogtepunten van dit verouderde melodrama waarin Diamond een rockster wordt in ongeveer net zoveel tijd als iemand zijn haar laat knippen. Deze herverfilming zou wel eens meer clichés kunnen bevatten dan de versie uit 1927!

Hide in Plain Sight

1980 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1980. Drama van James Caan. Met o.a. James Caan, Jill Eikenberry, Robert Viharo, Joe Grifasi en Barbra Rae.

Caan maakte een verdienstelijk regiedebuut met dit waar gebeurde verhaal over een gescheiden man, wiens kinderen en hun stiefvader door de Amerikaanse regering worden ondergebracht op een onderduikadres binnen het kader van een speciale wet voor kroongetuigen. Recht-toe-recht-aan, maar goed gemaakt. Scenario van Spencer Eastman. Camerawerk van Paul Lohmann.

Prophecy

1979 | Horror

Verenigde Staten 1979. Horror van John Frankenheimer. Met o.a. Talia Shire, Robert Foxworth, Armand Assante, Victoria Racimo en Richard Dysart.

Klassieke musicienne en haar echtgenoot/arts voeren strijd met een reusachtige salamiworst in de staat Maine nadat een loodvergiftiging dieren verandert in grote mutanten of erger. Belachelijke horrorfilm die goed is voor een sporadische lach.

Promises in the Dark

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Jerome Hellman. Met o.a. Marsha Mason, Ned Beatty, Susan Clark, Michael Brandon en Kathleen Beller.

Een zeventien-jarig meisje (Beller) breekt een been bij een sportongeval. Na een onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat ze een terminale kanker heeft. Aanvankelijk willen haar ouders het verzwijgen, maar het wilskrachtige meisje is realistisch en na een shock aanvaardt ze haar toestand. Ze heeft slechts één wens: waardig sterven en niet kunstmatig vegeteren. Haar begrijpende arts Mason belooft haar te helpen, maar als ze in een coma raakt waar ze niet meer uit zal komen, proberen haar ouders toch haar lichaam nog te laten voortleven totdat dokter Mason het niet meer kan houden. Een deprimerende, maar decent gemaakte film over stervensbegeleiding. Naar het gelijknamige boek van Loring Mandel. De weinig bekende acteurs spelen goed en Bellers snoetje werd later bekend in de tv-serie Dynasty.

The Lord of the Rings

1978 | Animatie, Avonturenfilm, Fantasy, Historische film, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Animatie van Ralph Bakshi. Met o.a. William Squire, Christopher Guard, John Hurt en Michael Scholes.

Veel fans van deze eerste Tolkien-verfilming hebben meer dan twintig jaar gewacht op de twee vervolgen die nog moesten komen, maar nooit kwamen. Zij voelden zich zodanig in de aap gelogeerd dat zij de nieuwe Tolkien-verfilming van Stephen Jackson niet aandurfden, omdat ze zoiets niet opnieuw wensten mee te maken. Het tekent de impact die de roemruchte animator Bakshi maakte met The Lord of the Rings. Bakshi, diep geïnspireerd door het werk van de in 1975 overleden tekenaar-fantast Vaughn Bodé, gaf de wereld van Tolkien vorm door live opnames over te verven. Inhoudelijk bleef Bakshi dicht bij de roman, hoewel enkele zijkarakters geschrapt werden.

1955 September 30

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van James Bridges. Met o.a. Richard Thomas, Deborah Benson, Lisa Blount, Tom Hulce en Dennis Quaid.

Een student in Arkansas, goed gespeeld door Thomas, stort in als James Dean sterft, met tragische gevolgen voor zijn vriendin. Dit oorspronkelijke maar uiterst onevenwichtige drama verdient aandacht als één van de weinige films die de mystiek van het filmsterrendom serieus behandelt. Ook wel getiteld: 9/30/55. Op tv vertoond als 24 HOURS OF THE REBEL.

The Car

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van Elliot Silverstein. Met o.a. James Brolin, Kathleen Lloyd, John Marley, Ronny Cox en R.G. Armstrong.

Hocus-pocus-gedoe over een auto die op demonische wijze de meeste spelers doodrijdt. Helaas duurt dat meer dan 90 minuten, terwijl TWILIGHT ZONE ooit een veel aardiger, gelijksoortige tv- film was, maar dan in een derde van de tijd.

Mary White

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Jud Taylor. Met o.a. Ed Flanders, Kathleen Beller, Fionnula Flanagan, Tim Matheson en Donald Moffat.

Poëtische beschouwingen van enkele vrienden die zich Mary White herinneren, de in 1921 op tragische wijze omgekomen zestien-jarige dochter van auteur William Allen White. Gebaseerd op verhalen en gedichten van deze Pulitzerprijs-winnaar wordt het leven en de dood van het meisje weer samengesteld door scenarist Caryl Ledner, die er een Emmy-Award mee in de wacht sleepte. Het is meer een filmgedicht dan een verhaal, niet naar ieders smaak, maar toch straalt er uit het werk een gevoel van warme menselijkheid in een aantrekkelijke sfeer. Schitterende vertolkingen van Flanders als de dichter en Beller als Mary. Prachtige beelden geschoten door Bill Butler.

Sybil

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Joanne Woodward, Sally Field, Brad Davis, Martine Bartlett en Jane Hoffman.

Deze psychologische film over een jonge vrouw die door haar jeugdervaringen een zestienvoudige gespleten persoonlijkheid had, kreeg de tv-Oscar 'Emmy'. Field is opmerkelijk in de hoofdrol en Woodward geeft glans aan de psychiater. Een uiterst fascinerend, maar onthutsend drama.

Bound for Glory

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Hal Ashby. Met o.a. David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon, Gail Strickland en John Lehne.

Het leven van componist en volkszanger Woody Guthrie, uitmuntend gespeeld door Carradine, met veel gevoel gemaakt voor de periode 1936-40, als Guthrie het land afreist; vechtend en zingend voor de verschoppelingen, de slachtoffers van de Grote Depressie. Camerawerk van Haskell Wexler, waarvoor hij een Oscar kreeg, is steeds eersteklas, net als de soundtrack van Leonard Rosenman (eveneens een Oscar). Er bestaat een ingekorte versie. Scenario van Robert Getchell.

Race With The Devil

1975 | Horror, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Horror van Jack Starrett. Met o.a. Peter Fonda, Warren Oates, Loretta Swit, Lara Parker en R.G. Armstrong.

Twee vrienden, Fonda en Oates, hebben besloten met hun respectievelijke vrouwen per caravan op vakantie te trekken. Alles verloopt prima, maar tijdens een stop zijn ze in een bos getuige van een menselijke offerande door de volgelingen van een satanische sekte. Ze worden opgemerkt en de duivelsaanbidders trachten hen naar de hel te zenden. Leuke, verrassende horror road-movie die zichzelf nergens serieus neemt. Actie en verrassingen van begin tot einde. Schitterende off-beat vertolkingen van beide hoofdrolspelers. Lekkere ontspanning die je kippevel bezorgt. Groeide uit tot cult-film. Lee Frost en Wes Bishop schreven het scenario in een hels ritme. Robert Jessup volgde hen met de camera.

The Phantom of Hollywood

1974 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1974. Horror van Gene Levitt. Met o.a. Skye Aubrey, Jack Cassidy, Jackie Coogan, Broderick Crawford en Peter Haskell.

Studiobaas Lawford kan een bom duiten maken (negen miljoen dollar) als hij het afgedankte backlot verkoopt aan een stel onroerendgoed speculanten. Hij wordt echter aardig van de wijs gebracht als er een paar lijken op het terrein worden gevonden. Er wordt een figuur gesignaleerd wiens gezicht verhuld wordt door een beulskap (Cassidy). De verleiding voor het geld is echter zo groot dat Lawford zijn angst overwint en een met decors opgesmukt afscheidfeest organiseert. Iedereen draagt een legendarisch kostuum uit de 'wardrobe' en trotseert tegen beter weten in de spookachtige belager. Een variant op THE PHANTOM OF THE OPERA - hoewel een genreliefhebber daar kritiek op zal hebben, maar algauw voor het overlekkere horrorvoer door de knieën gaat. Gewone kijkers zien een aardige griezel-thriller over het scherm trekken. Het scenario is van George Schenk en Robert Thom. Achter de camera stond Gene Polito.

Battle for the Planet of the Apes

1973 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van J. Lee Thompson. Met o.a. Roddy McDowall, Claude Akins, Natalie Trundy, Severn Darden en Paul Williams.

De apen proberen in vrede te leven met de menselijke mutanten, die zo geworden zijn als gevolg van een atoomoorlog. Maar de mensen beramen een aanval op de apen-beschaving. Ook binnen de rangen van de apen komt het tot onenigheid wanneer een gorilla (Akins) de regering omver wil werpen ten gunste van een militaire junta. In deze vijfde (en laatste) aflevering van de Planet of the Apes-epigonen willen de makers een parallel trekken met het racisme in de maatschappij, maar die boodschap komt amper over. Het is de zwakste aflevering en de enige acteurs die (in hun apenpakkie) kunnen boeien, zijn McDowell en (in een cameo-verschijning) Huston als de 'Lawgiver'. Het magere scenario is van de hand van John William Corrington en Joyce Hooper Corrington. Richard H. Kline bemande de camera. Gevolgd door een tv-serie. Gefilmd in Panavision.

Vanished

1971 |

Verenigde Staten 1971. Buzz Kulik. Met o.a. Richard Widmark, Skye Aubrey, Arthur Hill, Robert Hooks en E. G. Marshall.

Een adviseur van de president verdwijnt op geheimzinnige wijze. De FBI beweert te weten dat de man homoseksueel was. Waarom geeft de president geen verklaring? De oplossing is interessant, maar het uitgangspunt lijkt te veel op een doorsnee- mysterieverhaal. Het scenario is naar Fletcher Knebels bestseller door Dean E. Riesner tot scenario bewerkt. Overigens zijn de spelers goed.

The Bravos

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Ted Post. Met o.a. George Peppard, Peter Duel, Pernell Roberts, Belinda J. Montgomery en L.Q. Jones.

Standaardwestern geconcentreerd rond een beroepsofficier die de opdracht krijgt een klein fort te leiden aan het einde van de Burgeroorlog. Scenario van Christopher Knopf en de regisseur.

Beneath the Planet of the Apes

1970 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1970. Sciencefiction van Ted Post. Met o.a. James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans, Linda Harrison en Charlton Heston.

Deze tweede Planet of the Apes-film gaat verder waar de eerste ophield; Heston ontsnapt aan de stad Ape City en trekt het land in, waar hij verloederde menselijke mutanten tegenkomt die onderworpen zijn aan de apen; ze leveren slag met elkaar. Op zoek naar de verongelukte derde astronaut, ontdekt hij duistere, maar intelligente wezens. Een aardige film, al is de verrassing van de eerste wel weg. Werd uiteraard weer vervolgd, getiteld Escape from the Planet of the Apes.

A Man Called Horse

1970 | Western

Verenigde Staten 1970. Western van Elliot Silverstein. Met o.a. Richard Harris, Judith Anderson, Jean Gascon, Manu Tupou en James Gammon.

De Britse aristocraat John Morgan (Harris) wordt halverwege de negentiende eeuw gevangen genomen door de Sioux-indianen. Zachtzinnig zijn ze niet, en dan wordt hij ook nog als slaaf, als 'paard', aan een van de oude vrouwen van de stam gegeven. Maar nadat Morgan de taal leert spreken wint hij het respect van de Indianen, al zal hij uiteindelijk nog een gruwelijke beproeving moeten ondergaan. Een van de eerste westerns die Indianen niet als stereotiepe bad guys portretteerde, met een uitstekende rol voor Harris. Tikje traag. Er kwamen twee, veel mindere, sequels.

Hellfighters

1969 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1969. Avonturenfilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. John Wayne, Katharine Ross, Jim Hutton, Vera Miles en Bruce Cabot.

Niet meer dan een verhaal uit een striproman over stoere mannen die hevige oliebranden bedwingen. Te verdragen vanwege de goede rolbezetting. De rol van Wayne is gebaseerd op het leven van Red Adair. Clair Huffaker schreef het scenario. William H. Clothier keek door de lens.

Shadow Over Elveron

1968 | Misdaad

Verenigde Staten 1968. Misdaad van James Goldstone. Met o.a. James Franciscus, Shirley Knight, Leslie Nielsen, Franchot Tone en James Dunn.

Corruptie in een stadje komt een jonge arts de keel uit. Hij ziet zijn kans schoon er iets aan te doen, tijdens een moordzaak, waar de daders worden vrijgepleit. De meeste dialogen en handelingen zijn goed, evenals het spel, maar de film als geheel is onevenwichtig. Scenario van Chester Krumholz.

Fire-Fighter

1968 | Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Actiefilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Barbara Stuart, Jim Hutton, Jay C. Flippen, Katharine Ross en Bruce Cabot.

Corruptie in een stadje komt een jonge arts de keel uit. Hij ziet zijn kans schoon er iets aan te doen, tijdens een moordzaak, waar de daders worden vrijgepleit. De meeste dialogen en handelingen zijn goed, evenals het spel, maar de film als geheel is onevenwichtig. Scenario van Chester Krumholz.

Stranger on the Run

1967 | Western, Drama

Verenigde Staten 1967. Western van Don Siegel. Met o.a. Henry Fonda, Michael Parks, Anne Baxter, Dan Duryea en Sal Mineo.

Oude zwerver Ben Chamberlain (Fonda) arriveert in een stadje langs de spoorlijn in New Mexico, op zoek naar de zus van een medegevangene. Ze is net vermoord als hij haar vindt. Achtervolgd door de spoorwegpolitie, die eerder zijn dood dan zijn arrestatie op het oog heeft, wordt hij geholpen door weduwe Valverda Johnson (Baxter). Een vlotte psychologische western, met iets teveel dialogen en te weinig actie, gedragen door een uitstekende cast. Scenarist Dean Reisner demonstreert de vijandigheid tussen cowboys en spoorweg. Fonda domineert moeiteloos de rollen in deze zeldzame tv-film van Don Siegel. Naar een verhaal van Reginald Rose. Camerawerk van Bud Thackery.

Countdown

1967 | Drama, Sciencefiction, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Drama van Robert Altman. Met o.a. Robert Duvall, James Caan, Charles Aidman, Joanna Moore en Steve Ihnat.

Wanneer blijkt dat de Russen de wedloop naar de maan gaan winnen, besluiten de Amerikanen een noodprogramma in te schakelen om toch de eersten te zijn. Duvall is de aangewezen persoon voor het karwei, maar hij is militair, en de regering wil haar vreedzame bedoelingen duidelijk maken door een burger te sturen. De keuze valt op Caan, die psychisch echter minder sterk is. Goede SF-film met typische Altman-trekjes. Het scenario van Loring Mandel, geïnspireerd door een roman van Hank Searls, kabbelt rustig voort, zonder hoogtepunten maar doorlopend boeiend. Achter de camera stond William W. Spencer, en Leonard Rosenman tekende voor de muzikale omlijsting.

Fantastic Voyage

1966 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1966. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien, Donald Pleasence en Arthur O'Connell.

Een belangrijke Russische geleerde loopt over naar Amerika, maar door de spanning dreigt hij te sterven aan een bloedprop in de hersenen. Daarom geeft de regering toestemming voor een nieuw project: een tot microscopische afmetingen verkleinde duikboot met een groep medici wordt bij de man geïnjecteerd om de bloedprop te verwijderen. Maar er is een verrader aan boord. Een visueel magistrale SF-film, die een reis door een menselijk lichaam in beeld brengt. De gevaren onderweg tarten iedere vorm van verbeelding. Knap scenario van Harry Kleiner en David Duncan, naar een verhaal van Otto Klement en Jay Lewis Bixby. Het nevenplot van de spion is overbodig: zonder hem zou de film even spectaculair geweest zijn; bovendien is het door het wegebben van de Koude Oorlog achterhaald. De special effects van L.B. Abbott, Art Cruickshank en E. Kosa, Jr. leverden een Oscar op, evenals de artistieke leiding. Schitterende fotografie van Ernest Laszlo.

Hell Is for Heroes

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Portugal 1962. Oorlogsfilm van Don Siegel. Met o.a. Steve McQueen, Bobby Darin, Fess Parker, Harry Guardino en James Coburn.

Een harde, gespannen film over een klein eskadron dat tijdens WO II gedwongen wordt een Duitse aanval tegen te houden door zich talrijker en sterker voor te doen dan het is. Deze film neemt zijn tijd om op gang te komen, maar de intensiteit wordt gaandeweg opgevoerd om ten slotte een geweldige climax te bereiken. De enige valse noot betreft de aanwezigheid van de jonge Newhart, die zelfs een variant op één van zijn eigen telefoonmonologen in de dialoog weet in te lassen! Robert Priosh, een specialist op het gebied van WO II, schreef mee aan het scenario.

The Outsider

1961 | Oorlogsfilm, Biografie

Verenigde Staten 1961. Oorlogsfilm van Delbert Mann. Met o.a. Tony Curtis, James Franciscus, Bruce Bennett, Gregory Walcott en Vivian Nathan.

Diepzinnige biografische film, waarin Curtis een van zijn beste rollen neerzet als een schoorvoetende Amerikaanse held. Hij speelt hier Ira Hamilton Hayes, de Pima-indiaan die bij de mariniers hoorde die de Amerikaanse vlag op Iwo Jima plantten. Scenario van Stewart Stern naar het verhaal The Hero of Iwo Jima van William Bradford Huie. Camerawerk van Joseph LaShelle.

The Savage Eye

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Ben Maddow, Sidney Meyers, Joseph Strick en J. Strick. Met o.a. Barbara Baxley, Herschel Bernardi, Gary Merrill, Jean Hidey en Barbara Harris.

Een drama in documentaire-stijl over de gescheiden Baxter die in Los Angeles een nieuw leven wil beginnen. Bedacht maar intrigerend.

The Rise and Fall of Legs Diamond

1960 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1960. Misdaad van Budd Boetticher. Met o.a. Ray Danton, Karen Steele, Elaine Stewart, Jesse White en Warren Oates.

In 1925 vestigen Jack Diamond (Danton) en zijn broer Eddie (Oates) zich in New York. De charmante Jack windt iedereen om zijn vinger. Na enkele kleine diefstallen en een poging zich met Alice Schiffer (Steele) op te werken in de entertainment-wereld, besluit hij toch lijfwacht te worden van gangsterbaas Arnold Rohstein (Lowery). De weg van daar naar de top, midden in de drooglegging, was niet moeilijk. Dramatisch verslag van de carrière van een van de legendarische Amerikaanse gangsterbazen uit die tijd. Danton is subliem als Jack 'Legs' Diamond, en tussen 'zijn meisjes' herkennen we Elaine Stewart en Dyan Cannon. Het documentaire scenario is van Joseph Landon. Sfeervolle zwart-wit-fotografie van Lucien Ballard.

The Bramble Bush

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Richard Burton, Barbara Rush, Jack Carson, Angie Dickinson en Henry Jones.

Het verhaal van Charles Mergendahls als broodschrijver wordt kunstmatige glitter met Burton die zich volslagen 'unhappy' voelt met het spelen van een dokter uit New England die naar Cape Cod terugkeert waar hij verliefd wordt op de vrouw van zijn stervende vriend.

Pork Chop Hill

1959 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Gregory Peck, Harry Guardino, Rip Torn, George Peppard en James Edwards.

Harde oorlogsfilm uit de Koreaanse tijd met Peck en de zijnen, ruig en geloofwaardig. Scenario van James R. Webb. Camerawerk van Sam Leavitt.

Edge of the City

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Martin Ritt. Met o.a. John Cassavetes, Sidney Poitier, Jack Warden, Kathleen Maguire en Ruby Dee.

Blanke jongeman (de latere regisseur Cassevetes) is getuige van moord op zwarte collega (Poitier), maar doet niets. Waarna hij door schuldgevoel verteerd wordt. Moedige, en voor de tijd baanbrekende film. Robert Alan Aurthur bewerkte zijn eigen tv-film voor de film, getiteld A Man Is Ten Feet Tall, dat twee jaar daarvoor voor het eerst was uitgezonden. Sommige scènes werden op locatie in New York opgenomen, wat de authenticiteit van deze realistische, sobere film nog verder vergroot. Het is bovendien het filmdebuut van regisseur Martin Ritt, die later naam zou maken met onder meer Hud, Sounder en The Front.

The Cobweb

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Richard Widmark, Lauren Bacall, Gloria Grahame, Charles Boyer en Lillian Gish.

Dr. Stewart McIver is sinds kort het nieuwe hoofd van een psychiatrische privé-kliniek. Hij krijgt met veel spanningen te maken, want het vorige hoofd werkt nog steeds in de kliniek en kan het niet verkroppen dat McIver nu zijn baas is. Ook met zijn huwelijk gaat het slecht omdat zijn vrouw zich verwaarloosd voelt, en hij zoekt troost bij een knappe vrouwelijke collega. Als dan ook de patiënten nog problemen veroorzaken, ontlaadt de spanning zich explosief... (IdH/VPRO Gids)

Rebel Without a Cause

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus en Ann Doran.

‘Teenage terror torn from today’s headlines!’ Zo werd het publiek lekker gemaakt voor dit moralistische, maar nog altijd erg vermakelijke melodrama over de met het leven worstelende, eenzame tiener Jim Stark (Dean), die de naoorlogse frustraties niet bepaald ­terughoudend ventileert. Mooie rollen van de piepjonge Wood en Mineo. James Dean is ontegenzeglijk cool in de hoofdrol, maar ook een beetje over the top wanneer hij zijn ouders huilend toeschreeuwt: ‘You’re tearing me apart!’ De klassieke autorace­scène heeft een wrange bijsmaak omdat de jonge ster een maand voor verschijning van de film omkwam bij een auto-ongeluk.

East of Eden

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Elia Kazan. Met o.a. James Dean, Julie Harris, Raymond Massey, Richard Davalos en Jo Van Fleet.

Naar de roman van John Steinbeck. De VS tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoe hij ook zijn best doet, het lukt Cal Trask (Dean) niet om waardering van zijn vader (Massey) te krijgen, die alleen oog heeft voor zijn andere zoon Aron (Davalos). Op een dag raakt de oude Trask een enorme som geld kwijt. Cal doet slim zaken en kan het volledige bedrag aan zijn vader teruggeven, maar die weigert geld van het zwarte schaap aan te nemen. Dean was de ideale acteur om de onbegrepen, gekwelde jongeman te spelen. Het was de eerste van zijn drie hoofdrollen voor hij in 1955 tragisch verongelukte.