Bruno Monsaingeon is regisseur.
Er zijn 3 films gevonden.

Richter, l'insoumis

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Nederland/Duitsland 1998. Documentaire van Bruno Monsaingeon.

Een uitgebreid gesprek met de in 1915 in de Oekraïne geboren componist Sviatoslav Richter, gestart twee jaar voor diens dood op 1 augustus 1997 en waaraan Monsaingeon meer dan een jaar gewerkt heeft. Richter praat over zijn leven en carrière. Uit dit gesprek komt een man naar voor met een eigenzinnig, onbuigzaam karakter, vooral wanneer het zijn kunst aangaat. Tijdens een van zijn monologen beweert hij trouwens dat hij 'het hart, de gedachten en de naakte waarheid van de componist' wil uitstralen. De documentaire is geïllustreerd met tientallen schitterende pianorecitals van Richter, tijdens dewelke hij werk uitvoert van de grootste componisten, zoals Schubert, Haydn, Chopin, e.d. Enkel hiervoor reeds - opnamen van 1950 tot eind jaren 1980 - is deze documentaire eten en drinken voor elke liefhebber van klassieke muziek. De beelden van de oude, zieke Richter die over zijn verleden praat zijn soms pijnlijk om aan te zien. Ook zijn vrouw, de zangeres Nina Dorliac, die korte tijd na hem overleed, komt overvloedig aan het woord. Voor de montage werd beroep gedaan op Sophie Vermersch en Manuel Gasquet. Fotografie is van Raphaël O'Byrne.

Julia Varady ou Le chant possédé

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland/Frankrijk 1998. Documentaire van Bruno Monsaingeon. Met o.a. Julia Varady, Dietrich Fischer-Dieskau en Viktoria Postnikova.

Geboren in Roemenië uit Hongaarse ouders tijdens WOII als Julia Tözser. Al op jonge leeftijd viel haar zangtalent op, maar ze voelde zich benauwd in het keurslijf van de communistische staatsvorm. Dankzij een partijfunctionaris die haar bewonderde slaagde ze erin om naar West-Duitsland uit te wijken om te studeren. Als Julia Varady groeide ze uit tot een van de grootste soprano's van de tweede helft van de 20e eeuw. Ze trad overal ter wereld op, maar de opera van Frankfurt blijft haar thuisbasis. We zien haar aan het werk tijdens repetities en optredens, afgewisseld met een lang interview waarin ze haar manier verklaart om een rol te benaderen. Voor liefhebbers van prachtige vrouwenstemmen is het ongetwijfeld een must, daar de makers heel wat aandacht besteed hebben aan haar performances. Monsaingeon schreef het scenario en Charlotte Tourrès stond in voor de montage. De camera was in handen van Eric Guichard, Claude Garnier, Martial Barrault, Christophe Michelet en Raphaël O'Byrne.

David Oïstrakh, artiste du peuple?

1994 | Documentaire, Biografie, Muziek

Frankrijk/Duitsland 1994. Documentaire van Bruno Monsaingeon. Met o.a. Igor Oïstrakh, Gidon Kremer, Guennadi Rojdestvensky, Yehudi Menuhin en Mstislav Rostropovitch.

Een opmerkelijk portret van de legendarische Russische violist David O[KA3]istrakh (1908-1974), die uiterlijk steeds de Russische vlag vertegenwoordigde, maar die innerlijk verscheurd werd door het feit dat hij steeds gebruikt werd als propagandamiddel voor de communistische partij. Hij kon er met niemand over praten, maar het was wel mede verantwoordelijk voor de hartziekte die zijn voortijdig einde veroorzaakte. De film is het resultaat van veertien jaar opzoekingswerk en langdurige interviews met mensen die hem intiem gekend hebben, zoals zijn zoon Igor en collega's Menuhin en Rostropovitch. De interviews worden afgewisseld met enkele op film bewaard gebleven pareltjes van de virtuositeit van Oïstrakh. We zien hem tevens bezig tijdens repetities met het orkest. Een schitterend kleinood dat liefhebbers van echte klassieke muziek niet mogen missen. Monsaingeon schreef het scenario. De tekst wordt gesproken door Danny Boon en Nicole Seres-Chamming's tekende voor de montage. Filmmateriaal werd geschoten door Eric Guichard, Eric Malinine en Alexandre Golovine.