Geoffrey Richman is editor.
Er zijn 5 films gevonden.

Knight of Cups

2015 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2015. Drama van Terrence Malick. Met o.a. Christian Bale, Brian Dennehy, Natalie Portman, Cate Blanchett en Antonio Banderas.

Terrence Malick (The Tree of Life) beweegt met zijn films steeds meer richting een impressionistische stijl waarin hij zijn boodschap vertaalt in een collage van beelden. Met de existentiële crisis van Rick (Bale), een succesvolle scenarioschrijver in hedonistisch Hollywood, onderzoekt de regisseur de grenzen van zijn aanpak. Een gebrek aan dialogen en een coherent verhaal leveren een intrigerende, emotionele en filosofische puzzel op, maar maken van de film tevens een uitputtende kijkervaring. Bovendien schiet Malick zo nu en dan van poëtische fraaifilmerij door naar het potsierlijke.

Detachment

2011 | Drama

Verenigde Staten 2011. Drama van Tony Kaye. Met o.a. Adrien Brody, Marcia Gay Harden, James Caan, Christina Hendricks en Lucy Liu.

De gefrustreerde docenten in Dangerous Minds, Half Nelson en Entre les murs hadden het nog makkelijk in vergelijking met invalleraar Adrien Brody in Detachment. Regisseur Tony Kaye presenteert diens worstelingen op een probleemschool in de grote stad, en die van zijn al even onfortuinlijke collega’s, in de stijl die hij eerder hanteerde in American History X: rauw, melodramatisch en met veel visuele toeters en bellen. Het resultaat zit vol indrukwekkend acteerwerk en is beslist beklemmend, maar ook pretentieus en sensationeel.

The Cove

2009 | Documentaire

Verenigde Staten 2009. Documentaire van Louie Psihoyos.

Fraai staaltje activistisch documentaire maken, deed het prima op het IDFA. Dolfijnentrainer Ric O'Barry trainde diverse Flippers uit de beroemde jeugdserie, voordat hij het licht zag en zich begon in te zetten voor de vrijheid van de dolfijn. O'Barry’s pijlen zijn vooral gericht op het Japanse vissersdorp Taiji, waar jaarlijks duizenden dolfijnen worden afgeslacht in een baai. Met een team van bevlogen activisten probeert Barry heimelijk beelden te schieten van de zorgvuldig van de buitenwereld afgeschermde slachting. Barry: 'Ik wil iets op film vangen waardoor mensen een einde aan de slachting willen maken.' Spannend én schokkend.

Sicko

2007 | Documentaire

Verenigde Staten 2007. Documentaire van Michael Moore.

Even vermakelijke als doeltreffende documentaire waarin Michael Moore zijn pijlen richt op het Amerikaanse zorgsysteem. Sicko gaat niet over de 55 miljoen Amerikanen die onverzekerd rondlopen. De film concentreert zich op de 250 miljoen Amerikanen die wél een verzekering hebben afgesloten. Zij worden, betoogt Moore, door de commercialisering van het verzekeringswezen gereduceerd tot kostenplaatjes. Om zijn opvatting kracht bij te zetten, grossiert Moore - als vanouds - in simplificaties en provocaties. Hij lijkt geen middel te schuwen om zijn gelijk te halen. Dat is ook bij een deugdelijke boodschap een onaangename eigenschap.

Murderball

2005 | Documentaire, Sportfilm

Verenigde Staten 2005. Documentaire van Henry Alex Rubin en Dana Adam Shapiro.

Als een klassiek drama opgebouwde documentaire over murderball, rolstoelrugby, een snoeiharde sport waarbij de spelers met een lichamelijke handicap in Mad Max-achtige karretjes op elkaar inbeu­ken. Centraal in de documentaire staan de Amerikaanse Mark Zupan in de rol van good guy, en Joe Soares, de bloedfanatieke coach van het Canadese team, als slechterik. De spectaculaire beelden (die deels werden geschoten met aan de rolstoelen bevestigde camera’s) worden versneld en vertraagd, de camera zoomt in op de ogen van beide hoofdrolspelers, als in een western. Zeer spannend. Murderball kreeg de publieksprijs op het Sundance Festival en een Oscarnominatie en gooide hoge ogen op het IDFA.