D.H. Lawrence (1885-1930): schrijver.
Er zijn 6 films gevonden.

Lady Chatterly's Lover

2022 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2022. Drama van Laure De Clermont-Tonnerre. Met o.a. Emma Corrin, Jack O'Connell, Faye Marsay, Joely Richardson en Ella Hunt.

Lady Chatterly is niet meer verliefd op haar man en gaat een verhouding aan met de jachtopziener op hun landgoed. Gebaseerd op de roman van D.H. Lawrence.

Lady Chatterley's Lover

2015 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 2015. Drama van Jed Mercurio. Met o.a. Holliday Grainger, Richard Madden, Edward Holcroft en Jodie Comer.

De schandaalroman van D.H. Lawrence uit 1928 - in Engeland pas in 1960 na een waterscheidende rechtszaak op de markt gebracht - mag wereldwijd van grote invloed zijn geweest op literaire censuur, de zoveelste verfilming anno nu draagt weinig bij aan het historische gewicht van het werk. Deze degelijke, uiterlijk goed verzorgde televisiebewerking is evengoed niet onaardig om te zien. Na de Eerste Wereldoorlog ziet Lady Chatterley (Grainger) haar echtgenoot (Norton) grotendeels verlamd thuiskomen. Ze begint een affaire met de jager van het landgoed (Madden). De gevolgen zijn groot.

Lady Chatterley

2006 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2006. Drama van Pascale Ferran. Met o.a. Marina Hands, Jean-Louis Coullo'ch, Hippolyte Girardot, Hélène Alexandridis en Hélène Fillières.

Het klassieke verhaal van D.H. Lawrence - over de jonge vrouw van een invalide man die wegkwijnt in een saai huwelijk, maar helemaal opleeft als ze een knappe tuinman leert kennen - werd al meerdere malen verfilmd, met gemengd resultaat. Ferran is de eerste vrouwelijke regisseur die zich aan het verhaal waagt. Ze baseerde zich niet op de uiteindelijk gepubliceerde versie van het boek, maar vond een eerdere, minder grove en meer liefdevolle versie. Perfectioniste Ferran liet haar acteurs lang repeteren, en dat wierp vruchten af: ze kreeg een César, net als haar hoofdrolspeelster.

The Rainbow

1989 | Drama, Romantiek, Erotiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Drama van Ken Russell. Met o.a. Sammi Davis, Amanda Donohoe, Paul McGann, Christopher Gable en David Hemmings.

De meest teruggehouden film (relatief gesproken dan) die regisseur Russell in jaren gemaakt heeft is in feite een voorloper van Women in Love, zijn zo geslaagde verfilming van het boek van D.H. Lawrence. De wereldse Donohoe neemt Davis, een jonge onderwijzeres uit een beschermd milieu, onder haar vleugels. Op veel mooie en treffende scènes zit te weinig vlees, maar de film als geheel is zeker het aanzien waard. Jackson speelt de moeder van de figuur die ze speelt in Women in Love. Scenario van de regisseur en Vivien Russell.

Women in Love

1969 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ken Russell. Met o.a. Alan Bates, Oliver Reed, Glenda Jackson, Jennie Linden en Eleanor Bron.

Een cause célèbre, deze D.H. Lawrence-adaptatie van die andere Britse taboebreker: Russell. De film - die evengoed Men in Love had kunnen heten - vertelt met een stevige pot durf en pathos over de turbulenties van de zussen Gudrun en Ursula en hun respectievelijke liefdes, Gerald en diens boezemvriend Rupert. In een mijnstadje in de Midlands drijft het amoureuze viertal elkaar in het Interbellum tot woede, wanhoop en de rest. Seksuele explicietheid van het materiaal - naaktworstelscène met Bates en Reed trompettert herenliefde - zorgde voor gefronsde censorvoorhoofden. Oscar voor Jackson.

L'amant de Lady Chatterley

1955 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1955. Drama van Marc Allégret. Met o.a. Danielle Darrieux, Leo Genn, Erno Crisa, Janine Crispin en Jean Murat.

D.H. Lawrence's boek Lady Chatterley's Lover, voor het eerst verschenen in 1928, heeft in diverse landen keurings- en censuurcommissies de gordijnen in gejaagd. Het verhaal van een Britse aristocrate die, gefrustreerd in haar huwelijk, een affaire begint met een arbeider, was vanwege z'n expliciete taalgebruik inzet van diverse rechtszaken. Terwijl het boek nog lang niet overal legaal verkrijgbaar was maakte de Franse Allégret alvast deze eerste, tamme, verfilming, die vervolgens óók weer op verzet van moraalridders stuitte. Opmerkelijk, want de erotische momenten worden opvallend zedig in beeld gebracht.