Lawrence Turman: regie en productie.
Er zijn 19 films gevonden.

What's the Worst That Could Happen?

2001 | Komedie

Verenigde Staten 2001. Komedie van Sam Weisman. Met o.a. Martin Lawrence, Danny DeVito, John Leguizamo en Glenne Headly.

Een komedie met DeVito en Lawrence, dat staat garant voor geslaagd vermaak. Of toch niet? De fysieke grappen en grollen van Lawrence komen hier helaas niet tot hun recht en DeVito wordt weer gereduceerd tot het karikaturale opgewonden standje. De een vertolkt hier een rijke zakenman, de andere een dief, maar allebei zijn het oplichters die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden. De criticus van The Observer gaf een voor de hand liggend antwoord op de in de titel vervatte vraag: 'een sequel van deze film'.

Kingdom Come

2001 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2001. Komedie van Doug McHenry. Met o.a. LL Cool J, Vivica A. Fox, Loretta Devine, Anthony Anderson en Toni Braxton.

Wanneer haar man tijdens het ontbijt overlijdt, roept Raynelle Slocumbe (Goldberg) haar volwassen kinderen bijeen om hem te begraven. En natuurlijk om allerlei vuile familiewas te laten wapperen, zoals dat gaat in films over mensen die plots in het ouderlijk huis met elkaar zitten opgescheept. Om te beginnen was de overledene een 'gemene, knorrige' man, volgens de kersverse weduwe. Verder tobt haar ene zoon (LL Cool J) met kinderloosheid en is de andere (Anderson) een overspelige echtgenoot. Kingdom Come begint als een vrolijk drama met wrange ondertonen en draaft vervolgens rap door naar het moment waarop iedereen elkaar goedmoedig in de armen sluit. Hoe dan ook: de cast is prima.

Miracle on the Mountain: The Kincaid Family Story

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Michael Switzer. Met o.a. Patty Duke, William Devane, Elisabeth Rosen, Kaj-Erik Ericksen en Natasha Melnick.

Wanneer haar man tijdens het ontbijt overlijdt, roept Raynelle Slocumbe (Goldberg) haar volwassen kinderen bijeen om hem te begraven. En natuurlijk om allerlei vuile familiewas te laten wapperen, zoals dat gaat in films over mensen die plots in het ouderlijk huis met elkaar zitten opgescheept. Om te beginnen was de overledene een 'gemene, knorrige' man, volgens de kersverse weduwe. Verder tobt haar ene zoon (LL Cool J) met kinderloosheid en is de andere (Anderson) een overspelige echtgenoot. Kingdom Come begint als een vrolijk drama met wrange ondertonen en draaft vervolgens rap door naar het moment waarop iedereen elkaar goedmoedig in de armen sluit. Hoe dan ook: de cast is prima.

Booty Call

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Jeff Pollack. Met o.a. Jamie Foxx, Tommy Davidson, Vivica A. Fox, Tamala Jones en Art Malik.

Ranzige condoomkomedie mikt op de onderbuik van de goegemeente met allerhande seksuele grappen en grollen rond 'that furry temptress'. Komiek Jamie Foxx leeft zich naar hartelust uit met zijn vertolkingen van beroemdheden (oa Jesse Jackson, Michael Jackson, Mike Tyson, Bill Cosby en Martin Luther King) om de liefdessappen van vriendin (Viveca A. Fox) op te stuwen. Uiteraard worden homofobie, xenofobie en seksisme van stal gehaald om beneden ieder peil de obligate lach te scoren. (VM/VPRO Gids)

The River Wild

1994 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Avonturenfilm van Curtis Hanson. Met o.a. Meryl Streep, Kevin Bacon, David Strathairn, Joseph Mazzello en John C. Reilly.

Jaren geleden was Gail (Streep) gids voor mensen die op een vlot een lokale, woest kolkende rivier willen afvaren. En ze herinnert zich nog dat je ‘The Gauntlet’, een levensgevaarlijk deel van die rivier, moet ­mijden als de pest. Inmiddels is ze een brave geschiedenislerares, die met haar werkverslaafde man en tienerzoon nog een keertje de rivier af wil varen. Ze ­krijgen gezelschap van drie ruwe kerels op een ander vlot. Tikje wisselvallig: soms ongeloofwaardig of voorspelbaar, dan weer spannend en spectaculair. Maar Streep doet het prima, net als Bacon, de leider van de rabauwen.

The Getaway

1994 | Actiefilm, Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Japan 1994. Actiefilm van Roger Donaldson. Met o.a. Alec Baldwin, Kim Basinger, Michael Madsen, James Woods en David Morse.

Crimineel echtpaar (Baldwin & Basinger) neemt na een uit de hand gelopen bankoverval de wijk naar Mexico. Gladde remake van de gelijknamige actiethriller (1972) van Sam Peckinpah - toen met Steve McQueen en Ali MacGraw - volgt goeddeels de gebaande paden van het origineel. Aan het begin van de film heeft scenarioschrijver Walter Hill, die ook voor Peckinpah schreef, nog wat variaties ingelast maar zodra de vlucht is ingezet valt er niets nieuws meer te beleven. De bijrollen zijn goed bezet met James Woods (heeft oogje op Basinger) en Michael Madsen (die het vooral om meer poen is te doen).

Gleaming the Cube

1989 | Familiefilm, Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Familiefilm van Graeme Clifford. Met o.a. Christian Slater, Steven Bauer, Ed Lauter, Richard Herd en Charles Cyphers.

Een opstandige jonge skateboard-enthousiast gaat er op uit om de moordenaars van zijn broer te vinden met de hulp van een doorgewinterde detective. De skateboard-stunts zijn opzienbarend maar het verhaal is typische tv-rommel. De titel betekent in het skateboard-taaltje 'het uiterste bereiken' - wat in deze film nergens gebeurt. Op de tv getiteld A BROTHER'S JUSTICE.

Short Circuit 2

1988 | Komedie, Sciencefiction, Familiefilm

Verenigde Staten 1988. Komedie van Kenneth Johnson. Met o.a. Fisher Stevens, Michael McKean, Cynthia Gibb, Jack Weston en Dee McCafferty.

Vervolg op de komedie rond een militaire robot die verandert in een geestig, vredelievend mechanisch wezen dat liefdevol wordt opgenomen in een mensengezin. In dit deel komt Johnny Five in New York terecht waar criminelen in hem een goudmijn zien. Deze sf-komedie voor het hele gezin probeert te appelleren aan de sentimenten die E.T. enkele jaren eerder had losgemaakt, maar komt vanzelfsprekend niet in de buurt van die klassieker. De film zit vol met komisch bedoelde taalverhaspelingen van de uit India afkomstige ontwerper van Johnny Five (Stevens). De effecten zijn voor 1988 heel behoorlijk.

Full Moon in Blue Water

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van Peter Masterson. Met o.a. Gene Hackman, Teri Garr, Burgess Meredith, Elias Koteas en Kevin Cooney.

Sinds de mysterieuze verdwijning van zijn vrouw laat Hackman die een restaurant exploiteert aan de Texaanse kust, zich helemaal gaan. Hij heeft niet de minste interesse meer in zijn zaak en er staan allerlei haaien klaar om het bedrijf over te nemen. De enige personen die hem helpen om terug te keren naar de werkelijkheid, zijn z'n schoonvader Meredith en spraakwaterval Garr die met een plaatselijke bus rijdt en die nog een appeltje met hem te schillen heeft. Een nogal tranerig scenario van Bill Bozzone, dat echter grotendeels gered wordt door het spirituele en inventieve spel van Hackman, Garr en Meredith. Hun prestaties waren ongetwijfeld een beter scenario waard. De camera werd gehanteerd door Fred Murphy.

Short Circuit

1986 | Sciencefiction, Familiefilm, Komedie, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van John Badham. Met o.a. Ally Sheedy, Steve Guttenberg, Fisher Stevens, Austin Pendleton en G.W. Bailey.

Militaire robot Number Five wordt tijdens een demonstratie geraakt door de bliksem en gaat er vandoor. Hij komt terecht bij Stephanie (Sheedy), die arme en gewonde dieren opvangt; Number Five kan er ook nog wel bij. Zij voorziet hem van boeken met informatie over de wereld, hij leert snel. Als oorlogszuchtige militairen hun gevechtsmachine terug willen, vluchten ze met behulp van vriendelijke robotontwerper Newton (Guttenberg). Aardige sf voor een jong publiek stelt de vraag of 'een robot die kan denken dan ook leeft'. Twee jaar later verscheen Short Circuit 2.

Running Scared

1986 | Komedie, Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1986. Komedie van Peter Hyams. Met o.a. Gregory Hines, Billy Crystal, Joe Pantoliano, Darlanne Fluegel en Steven Bauer.

Rechercheurs Hughes (Hines) en Costanzo (Crystal) verstoren in Chicago per ongeluk een onderzoek naar een grote maffiabaas. Ze worden geschorst en gaan een tijdje naar het zonnige Key West, Florida. Het bevalt ze daar uitstekend, zozeer zelfs dat ze besluiten uit het politievak te stappen om er een bar te beginnen. Maar eerst willen ze toch nog die maffiabaas inrekenen. Niet origineel maar wel leuk, vanwege de goed op elkaar ingespeelde, geestige hoofdrolspelers en vanwege een paar aardige vondsten, zoals een autoachtervolging op een spoorbaan. Mooie bijrol van Joe Pantoliano.

The Mean Season

1985 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1985. Thriller van Phillip Borsos. Met o.a. Kurt Russell, Richard Jordan, Mariel Hemingway, Richard Masur en Joe Pantoliano.

Phillip Borsos koos voor de moordenaar die in The Mean Season een hotline heeft naar een krantenjournalist, voor acteur Richard Jordan. Geen voor de hand liggende keus, omdat Jordan een beetje een babyface heeft, en in eerdere films altijd de mooie, goeiige jongen speelde. Toch een goede keus, want Jordan (dan 47) is de jongste niet meer en vrat zich voor de film nog eens goed vol. Veel vlees op een gezicht dat ooit mooi is geweest past niet; er wringt iets, en alleen door de geslaagde casting weet The Mean Season dus al een zekere spanning op te roepen.

Second Thoughts

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Lawrence Turman. Met o.a. Lucie Arnaz, Craig Wasson, Ken Howard, Anne Schedeen en Arthur Rosenberg.

Het vervelende en belachelijk onrealistische relaas van de juriste Arnaz die scheidt van bankmanager Howard om iets moois te kunnen beginnen met de idealistische Wasson. Deze leeft nog in de jaren zestig en vervolgens krijgt mevrouwtje dáár weer spijt van.

The Thing

1982 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1982. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter, David Clennon en Keith David.

In deze sterke horrorfilm van John 'Halloween' Carpenter proberen wetenschappers op Antarctica korte metten te maken met een vers ontdooid ruimtewezen, een Ding dat voortdurend van gedaante verandert. Als blijkt dat het wezen ook de gedaante van de collega's aan kan nemen, groeit, niet onbegrijpelijk, het onderlinge wantrouwen. Kurt Russell (Breakdown) speelt een van zijn betere rollen in deze duistere remake van het door Carpenter zeer bewonderde The Thing from Another World (1951) van Howard Hawks. Fraaie, nauwelijks gedateerde special effects. Ennio Morricone componeerde de angstaanjagende score.

Heroes

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Jeremy Kagan. Met o.a. Henry Winkler, Sally Field, Harrison Ford, Val Avery en Olivia Cole.

Acteur Henry Winkler was halverwege de jaren zeventig razend populair vanwege zijn vertolking van eendimensionale gladjakker The Fonz in de sitcom Happy Days. Dat de man niet geschikt was voor een serieuze filmrol werd pijnlijk duidelijk in Heroes, een film waarin Winkler een doorgedraaide Vietnamveteraan verbeeldt die zijn wapenbroeders wil opzoeken. In handen van komediant Winkler wordt gekte koddig en misère lollig. Voeg daarbij lichtgewicht Sally Field als de vrouw die valt voor de stakker, en je hebt een film die alleen hoog scoort op curiositeitswaarde.

The Drowning Pool

1975 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1975. Thriller van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Murray Hamilton, Gail Strickland en Melanie Griffith.

Negen jaar na Harper vertolkt Newman opnieuw met verve de gelijknamige privédetective-met-een-geweten. Ingehuurd door een oude vlam met lokale connecties (Woodward), speurt hij in de bayou van Louisiana naar een afperser en krijgt er nog een boel ellende gratis bij. Zompige doolhofnoir naar Ross Macdonald blinkt uit in geweldige sfeertekening en nevenkarakters met raadsels en reliëf. De visuelen van Gordon Willis zijn top en het prijsnummer op de soundtrack is het omineuze ‘Killing me softly with his song’. Evenmin te missen: een ontluikende Melanie Griffith en de akelige bijna-verdrinkingsscène.

The Marriage of a Young Stockbroker

1971 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Lawrence Turman. Met o.a. Richard Benjamin, Joanna Shimkus, Elizabeth Ashley, Adam West en Patricia Barry.

Een tragikomisch verslag van een huwelijk op de klippen; de echtgenoot geeft toe aan voyeursneigingen, de vrouw heeft zelf haar problemen. De goede acteurs werken met een script dat niet weet welke richting het op wil.

The Graduate

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1967. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross, William Daniels en Murray Hamilton.

Hoffman werd een ster met dit vrolijke portret van de jonge Ben, die valt voor de charmes van Mrs. Robinson (Bancroft), een goede vriendin van zijn ­ouders, en dan verliefd wordt op haar dochter(Ross). De film, destijds innig gekoesterd door jongeren die zich net als het hoofdpersonage afzetten tegen hun burgerlijke ouders, werd een hit en rijk bedeeld met Oscarnominaties. Overigens was de dertigjarige Hoffman in werkelijkheid slechts zes jaar jonger dan Bancroft. Mis niet de schitterende opening, een visueel hoogstandje van cameraman Robert Surtees, en zeker ook niet het inmiddels klassieke ­einde.

I Could Go on Singing

1963 | Drama, Musical

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Judy Garland, Dirk Bogarde, Jack Klugman, Aline MacMahon en Gregory Phillips.

De internationaal beroemde zangeres Garland komt na jaren weer naar Engeland. Ze zoekt haar vroegere minnaar Bogarde op met de bedoeling het voogdijschap te eisen over hun onwettige zoon, die echter sterk gehecht is aan zijn vader. In haar laatste film kreeg Garland een rol die heel wat elementen uit haar leven bevat, ook al is het geen biografie. Spijtig genoeg zijn het juist de melodramatische elementen die de film doen mislukken. Het is allemaal wat dik in de verf gezet. Als ze begint te zingen, spatten de vonken ervan af. Het speciaal op maat gesneden scenario is van de hand van Mayo Simon en Robert Dozier, die er als het ware een one-woman-show voor Garland van maakten.