Luis Alcoriza: regie, cast en scenario.
Er zijn 22 films gevonden.

La Sombra del ciprés es alargada

1989 | Drama

Spanje​/​​Mexico 1989. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. Emilio Gutiérrez Caba, Fiorella Faltoyano, María Luisa San José en Claudia Gravy.

Het verhaal speelt zich af rond 1900 in de Castiliaanse stad Avila waar een negenjarige jongen en zijn voogd in het huis van mijnheer Mateo gaan wonen. Deze bewerking van de beroemde roman met de gelijknamige titel van Miguel Delibes, is een slappe en zeer saaie co-produktie, literair in de ergste zin van het woord. De film markeert het verval van Luis Alcoriza, medewerker en leerling van Buñuel, die verschillende klassiekers van de Mexicaanse cinema op zijn naam heeft staan.

Lo que importa es vivir

1986 | Drama

Mexico 1986. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. Ernesto Gómez Cruz, Gonzalo Vega, María Rojo en Alejandro Parodi.

De relatie tussen een vrouw die een saai en onderworpen leven leidt en een jongen die naar haar huis komt op zoek naar werk, toont de sociale conventies en de valsheid van de kleinburgerlijke moraal die in een Mexicaans dorp heersen. Deze film betekent het begin van het einde van de voordien interessante Alcoriza.

Terror y encajes negros

1985 | Misdaad

Mexico 1985. Misdaad van Luis Alcoriza. Met o.a. Gonzalo Vega, Maribel Guardia en Jaime Moreno.

Een vrouw, gehuwd met een bezitterige en onuitstaanbare man, ontdekt bij terugkomst van een afspraak dat haar een beetje vreemde buurman druk bezig is om zich van een lijk te ontdoen. Deze achtenswaardige film mist echter de kracht en de deugdelijkheid van andere films van Alcoriza, de leerling bij uitstek van Buñuel.

Tac-Tac

1980 | Drama

Mexico​/​​Spanje 1980. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. Amparo Soler Leal, Héctor Alterio en Fiorella Faltoyano.

Een jonge vrouwelijke arts begint een relatie met een keurige jongen. Een feministisch liefdesdrama van de hand van een op zijn retour zijnde Alcoriza.

Presagio

1974 | Drama

Mexico 1974. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. David Reynoso, Fabiola Falcón, Lucha Villa en Pancho Córdoba.

In een armzalig Mexicaans dorp doet de vroedvrouw sombere voorspellingen als een zwangere vrouw per ongeluk een fles heeft gebroken. Een lofwaardige semi-allegorische film, die aan de hand van een verhaal van Gabriel García Márquez de fenomenen van het bijgeloof en van de collectieve hysterie analyseert.

Tarahumara

1964 | Drama

Mexico 1964. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. Ignacio López Tarso, Jaime Fernández, Aurora Clavel en Eric del Castillo.

Op het platteland in Mexico worden de Indianenvrouwen door het 'caciquismo' uitgebuit. Één van de beroemdste en meest geslaagde films van Alcoriza, die dikwijls als de tweede Luis Buñuel aangeduid wordt.

El gángster

1964 | Komedie

Mexico 1964. Komedie van Luis Alcoriza. Met o.a. Arturo de Córdova, Ana Luisa Peluffo, Angélica María en Sofía Alvarez.

Een gangster die zijn omzwervingen zat is, keert terug naar zijn vaderland Mexico om een rustig leven te leiden bij zijn familie. Zijn familie denkt daar echter anders over. Genietbaar dankzij de humor waarmee het verhaal verfilmd is.

Amor y sexo

1963 | Drama

Mexico 1963. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. María Félix, Julio Alemán, Julio Aldama en Augusto Benedico.

Een liederlijk en rijk meisje verslijt ontelbare mannen voordat ze ontdekt dat ze smoorverliefd is. Jammer dat de regisseur van belangrijke werken als TIBURONES en TLAYUCAN een film als deze maakte: grof en geforceerd, bovendien gevaarlijk tegen het vulgaire aan. Ondanks alles kan men merken dat Alcoriza betere films gemaakt heeft.

Tiburoneros

1962 | Drama

Mexico 1962. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. Julio Aldama, Dacia González, Tito Junco en Enrique Lucero.

Een Mexicaans dorp wordt door 'caciquismo' beheerst... Het meesterwerk van de regisseur Alcoriza, dat de invloed van Buñuel onthult en bovendien een bijzonder gevoel voor humor aan de dag legt. Een klassieker van de Mexicaanse cinema.

Tlayucan

1961 | Drama

Mexico 1961. Drama van Luis Alcoriza. Met o.a. Julio Aldama, Norma Angélica, Jorge Martínez de Hoyos en Andrés Soler.

Het leven in een Mexicaans gehucht waar suikerriet geteeld wordt, met zijn kleine mis[KA2]eres en liefdesperikelen. Een van de belangrijkste films van Alcoriza. De invloed van Bu[KA6]nuel (met wie hij meer dan eens samenwerkte) is duidelijk waarneembaar.

La fièvre monte à El Pao

1959 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Mexico 1959. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Gérard Philipe, María Félix, Jean Servais, Domingo Soler en Raúl Dantés.

In het fictieve Midden-Amerikaanse El Pao - symboolmodel voor bestaande dictaturen - zuchten op een eiland politieke gevangenen onder dwangarbeid. Dan wordt de gouverneur van het regime vermoord. Wanneer zijn humanistische secretaris Vázquez (nobele vent Philipe) de pre-revolutionaire boel waarneemt, komt zijn maîtresse Inès (de warmbloedige Félix) tussen hem en de van hogerhand gezonden ordehandhaver Gual (Servais) te staan. Expliciet linkse, politieke film van Buñuel, naar roman van Henry Castillou, heeft ondanks de formulevorm zijn momenten en vooral: sfeer.

La mort en ce jardin

1956 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Mexico 1956. Avonturenfilm van Luis Buñuel. Met o.a. Simone Signoret, Georges Marchal, Charles Vanel, Michèle Girardon en Michel Piccoli.

Tijdens de Mexicaanse revolutie vlucht een klein groepje Fransen vanuit een garnizoensplaats het oerwoud in. Honger en ontberingen in de jungle brengen hun ware aard en conflicten boven, zodat slechts twee met een vliegtuigwrak kunnen ontsnappen. De film is de beste uit Buñuels gedwongen 'commerciële' periode dankzij een sterk scenario - waaraan Raymond Queneau meeschreef - dat in de persoon van de hypocriete priester (Piccoli) alle kansen geeft aan het anticlericalisme van de regisseur.

El Río y la muerte

1954 | Drama, Experimenteel

Mexico 1954. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Columba Domínguez, Miguel Torruco, Joaquín Cordero, Jaime Fernández en Joaqu´n Cordero.

In een Mexicaans dorpje hangt de dood in de lucht. Een van de vreemdste films van Buñuel: overdreven Mexicaans qua mentaliteit, maar wel met momenten van grote schoonheid. Scenario van Luis Buñuel en Luis Alcoriza. Camerawerk van Raúl Martinez Solares.

Él

1953 | Drama

Mexico 1953. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Arturo De Córdova, Delia Garcés, Aurora Walker, Luis Beristain en José Pidal.

Monumentaal werk van Luis Buñuel, waarin een vrome en toegewijde echtgenoot uit de hogere kringen (De ­Córdova in de beste rol uit zijn carrière) alle grip op de realiteit verliest tijdens een door extreme jaloezie aangewakkerde psychose. De film toont een ‘waarachtig portret van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis,’ volgens de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan. De beroemde psychiater, die alleen in Sigmund Freud zijn meerdere erkende, draaide Buñuels meesterstuk zelfs voor zijn studenten als lesmateriaal. Veel meer erkenning kreeg Buñuel aanvankelijk niet, maar inmiddels wordt Él ­terecht gezien als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

El Bruto

1952 | Drama

Mexico 1952. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Pedro Armendáriz, Katy Jurado, Rosa Arenas, Andrés Soler en Andres Soler.

Een verhaal over het leven van een slachter die te lomp is om zijn vrouw seksueel te bevredigen. Een bijna vulgair melodrama dat wordt gered door het vermogen van Buñuel omgeving en mensen te observeren.

Los olvidados

1950 | Drama, Experimenteel

Mexico 1950. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Alfonso Mejía, Alfonso Mejia, Alfonso Meija, Roberto Cobo en Estela Inda.

Pedro en Jaibo leven in een achterbuurt van Mexico City en maken deel uit van een bende. Ze proberen onder meer een blinde straatmuzikant te beroven. Pedro; die gefascineerd wordt door Jaibo maar tevens bang voor hem is; is er getuige van dat Jaibo een moord pleegt. Later verraadt Pedro Jaibo; die zijn vriend vervolgens te pakken neemt. Intussen maakt de politie jacht op Jaibo. Klassieker van Bunuel; die herinnert aan het Italiaanse neo-realisme

Tú, sólo tú

1949 | Komedie

Mexico 1949. Komedie van Miguel M. Delgado. Met o.a. Rosita Quintana, Luis Aguilar, Luis Alcoriza en Arturo Soto Rangel.

Als een jongeman naar de stad gaat om zijn verloofde op te zoeken, blijkt dat zij bij een cabaret werkt. Vanaf dat moment geraken de personages in allerlei verwikkelingen, die ertoe moeten leiden dat zij bij hem terug komt. Onsamenhangend en absurd; de regisseur heeft geen flauw idee gehad van wat hij aan het filmen was.

El Gran calavera

1949 | Komedie

Mexico 1949. Komedie van Luis Buñuel. Met o.a. Fernando Soler, Rubén Rojo, Andrés Soler en Luis Alcoriza.

Een man geniet van het leven zonder zich ergens zorgen over te maken. Een behoorlijke film waarmee Buñuel na twee jaar rust weer begon te regisseren.

Flor de caña

1948 | Drama

Mexico 1948. Drama van Carlos Orellana. Met o.a. María Antonieta Pons, Víctor Manuel Mendoza en Luis Alcoriza.

Door een misverstand denken alle bewoners van een dorp dat een jong meisje is verkracht door een voorman. De film is z[KA1]o slecht en z[KA1]o in haast geregisseerd (de opnamen duurden slechts drie maanden) dat hij onwillekeurig humoristisch is geworden.

Reina de reinas

1945 |

Mexico 1945. Miguel Contreras Torres. Met o.a. Luana Alcañiz, Luis Alcoriza en Tiko Junco.

Het leven van de Maagd Maria. Het succes van MARIA MAGDALENA moedigde Contreras Torres aan om door te gaan met films rond bijbelse thema's; het resultaat was een dermate grote flop dat de film pas na twee jaar in première ging.

María Magdalena

1945 |

Mexico 1945. Miguel Contreras Torres. Met o.a. Medea de Novara, Luis Alcoriza en Luana Alcañiz.

Het leven van Maria Magdalena, de beroemde door Jezus geredde hoer. Slaat werkelijk alles in lachwekkendheid (Contreras Torres waande zich met deze film de Mexicaanse Cecil B. de Mille, en ziehier het resultaat).

La sombra del cipres

-1 |

Spanje. Luis Alcoriza. Met o.a. Juanjo Guerenabarrena, Fiorella Faltoyano en Emilio Gutierrez Caba.

Het leven van Maria Magdalena, de beroemde door Jezus geredde hoer. Slaat werkelijk alles in lachwekkendheid (Contreras Torres waande zich met deze film de Mexicaanse Cecil B. de Mille, en ziehier het resultaat).