Joanna Szczepkowska

Acteur

Joanna Szczepkowska is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Enak

1991 | Sciencefiction

Polen 1991. Sciencefiction van Slawomir Izdiak. Met o.a. Edward Zentara, Irène Jacob, Piotr Machalica, Joanna Szczepkowska en Zbigniev Zapasiewicz.

Enak (Zentara) is geluidsingenieur met speciale telepatische gaven. Hij kan niet alleen gedachten lezen, maar ook mensen beïnvloeden. Hij is het Oostblok ontvlucht en zoekt zijn heil in Amerika, waar militaire autoriteiten erg in zijn gaven geïnteresseerd zijn. Wanneer zijn vrouw sterft, verliest hij de zin om te leven tot hij de mooie Jacob ontmoet. Als hij ontdekt dat zij deel uitmaakt van een complot van de militairen die hem toch willen strikken voor hun plannen, bedenkt hij een schitterende wraak. Een film die haast zonder budget gedraaid werd door een ex-assistent van Kieslowski, die tevens het scenario schreef. Het is een love-story met spionage-trekjes, maar ook een fantastische film met realistische ondertoon, die enkele belangrijke vragen stelt over de tijd waarin wij leven. Knappe fotografie van Andrzej Jaroszewicz.

Dekalog III

1990 | Drama

Polen 1990. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Maria Pakulnis, Daniel Olbrychski, Joanna Szczepkowska, Artur Barcis en Henryk Baranowski.

Stanley Kubrick vond Kieslowski een genie. In zijn voorwoord bij een gedrukte uitgave van de scenario's voor de Decaloog schreef hij dat 'de ideeën niet verteld worden, maar gedramatiseerd. Zo zie je ze niet aankomen en ontdek je pas later hoe ze je in je hart hebben geraakt.' In de derde aflevering vertelt Kieslowski het verhaal van een man die op Kerstavond naar zijn minnares gaat in plaats van bij zijn gezin te zijn. Dat moet wel fout aflopen. 'Eert de sabbat' is immers het derde gebod.

Matka Królów

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Magda Teresa Wójcik, Zbigniew Zapasiewicz, Bogusław Linda, Franciszek Pieczka en Michał Juszczakiewicz.

Gefilmd in 1982, uitgebracht in 1987. Een sterke film over de stalinistische periode in Polen, gezien door de ogen van een ongeschoolde wasvrouw (W[KA1]ojicik) - de Moeder der Koningen uit de ironische titel. Klemens (Linda), een van haar zoons, wordt in de oorlog een communistische partij-activist en wordt in 1945 op valse gronden gearresteerd. Hij bezwijkt aan het wrede verhoor en sterft tijdens een hongerstaking in de gevangenis. Tijdens zijn gevangenschap valt de familie uit elkaar en ook de politieke veranderingen na de dood van Stalin kunnen de hulpeloze moeder niet redden. Deze film won de Zilveren Beer tijdens de Berlinale van 1988.

Kronika wypadków miłosnych

1986 | Romantiek

Polen 1986. Romantiek van Andrzej Wajda. Met o.a. Paulina Młynarska, Piotr Wawrzy[KA1]nczak, Bernadetta Machała, Jarosław Gruda en Dariusz Dobkowski.

De eerste film die Wajda in Polen maakte sinds CZLOWIEK Z ZELAZA (1981), werd gemaakt in 1985 en uitgebracht in 1986 en vertelt een nostalgisch liefdesverhaal over tieners. Als de jongen zakt voor zijn eindexamen, plegen de jonge geliefden symbolisch zelfmoord om wakker te worden geschud door het uitbreken van WO II. Deze schijnbaar a-politieke film is gebaseerd op de autobiografische roman van Tadeusz Konwicki, die in het verhaal voorkomt als melancholieke getuige. Op schitterende wijze wordt zijn geboortestreek Litouwen, die ten tijde dat de film gemaakt werd een deel was van de Sovjetunie, gereconstrueerd. Ook bekend als CHRONICLE OF LOVE AFFAIRS.

Jezioro Bodénskie

1986 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1986. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Krzysztof Pieczynski, Malgorzata Pieczynska, Joanna Szczepkowska, Maria Pakulnis en Gustaw Holoubek.

Herinneringen uit een Duits interneringskamp van 1940 waar een jonge Poolse intellectueel met een Frans paspoort wordt geconfronteerd met zijn onvermogen heroïsche acties te ondernemen en zich dientengevolge schuldig voelt. Een bewerking van de ironische debuutroman van Stanislaw Dygat uit 1946, die op het doek helaas wat tegenvalt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Joanna Szczepkowska op televisie komt.

Reageer