Julie Taymor (1952): regie, scenario en productie.
Er zijn 5 films gevonden.

The Glorias

2020 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2020. Biografie van Julie Taymor. Met o.a. Julianne Moore, Alicia Vikander, Ryan Kiera Armstrong, Lulu Wilson en Gloria Steinem.

Maar liefst vier actrices kruipen in deze kunstzinnige biopic in de huid van de invloedrijke Amerikaanse feminist Gloria Steinem (1934). Met als resultaat dat we haar in verschillende episodes uit haar leven te zien krijgen. Die zijn inhoudelijk wel verhelderend, maar door de continue tijdsprongen, de keuze ze alle vier in een soort mythische bus bij elkaar te laten komen, en enkele zeer theatrale intermezzo’s, is de film nogal een rommeltje geworden. En komen we – ondanks de lange speelduur van ruim twee uur – geen moment dichter bij de mens Steinem.

The Tempest

2010 | Komedie, Drama, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 2010. Komedie van Julie Taymor. Met o.a. Helen Mirren, Felicity Jones, Alfred Molina, David Strathairn en Alan Cumming.

Voor deze met CGI-effecten gesausde Shakespeare-adaptatie lijkt multidisciplinaire durfal Taymor opera-, theater- en filmregie te hebben willen samenballen. De poeha maakt het klassieke verhaal - wraakzuchtige Milanese hertog annex tovenaar veroorzaakt een schipbreuk en doet een groep Italiaanse edelen van zeer divers pluimage op zijn eiland aanspoelen - ietwat vermoeiend. De cast bestaat echter uit louter eerste garnituur-spelers. Atypische draai is de vervrouwelijking van de necromantiër Prospero: Mirren maakt van Prospera een intens kunststukje. De immer discreet voortreffelijke David Strathairn vertolkt koning Alonso. Grotendeels opgenomen op Hawaii.

Across the Universe

2007 | Musical

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Musical van Julie Taymor. Met o.a. Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson, Bono en Eddie Izzard.

Havenarbeider Jude (Sturgess) vertrekt eind jaren zestig vanuit Liverpool naar New York, om daar wat familiezaken te regelen. Hij raakt er bevriend met een groepje vrije vogels en krijgt een relatie met Lucy (Wood), wier vriendje in Vietnam vecht. Interessante musical, opgebouwd rond liedjes van The Beatles, die het verhaal meestal wonderwel ondersteunen. Regisseur Taymor (Frida) geeft de sfeer van flower power treffend weer, met hulp van het mooie production design en de Oscargenomineerde kostuums. Prima spel en zang. Goedgekeurd door onder andere Paul McCartney en Ringo Starr.

Frida

2002 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Mexico 2002. Biografie van Julie Taymor. Met o.a. Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd en Antonio Banderas.

Frida Kahlo was een beeldend kunstenares en politiek activiste uit Mexico. Het was het persoonlijke project van Salma Hayek, zelf Mexicaanse, om de biografische film over Frida van de grond te krijgen. Ze medeproduceerde de film en in de hoofdrol zou ze eindelijk eens al haar acteertalenten kunnen laten zien. Helaas kan het project zich, net als de meeste biografische films, niet ontworstelen aan het monotoon opdreunen van hoogte- en dieptepunten uit een roemrucht leven. Frida begint als eigenwijs politiek studentje, krijgt een zwaar verkeersongeluk, raakt al revaliderend gefascineerd door de schilderskunst, komt onder invloed van de beroemde schilder Diego Rivera (Molina), en vindt later meer haar eigen weg.

Titus

1999 | Drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Julie Taymor. Met o.a. Anthony Hopkins, Jessica Lange, Angus Macfadyen, Alan Cumming en Colm Feore.

Een van William Shakespeare's minder bekende (en minder geprezen) stukken gaat over krijgsheer Titus Andronicus die naar Rome terugkeert van een glorierijke veldslag met als trofee de koningin der Goten met haar zonen. Hun komst is het begin van een serie huiveringwekkende intriges en moorden aan het keizerlijke hof. Regisseuse Taymor, die furore maakte met de Broadway musicalversie van The Lion King, zorgt voor een visueel overweldigende interpretatie van dit zeer gewelddadige, met bloed doordrenkte verhaal dat zij, gezien haar verwijzingen naar de moderne tijd, nog hoogst actueel acht.