Jean-Pierre Sergent

Acteur, Scenarist

Jean-Pierre Sergent is acteur en scenarist.
Er zijn 2 films gevonden.

La petite prairie aux bouleaux

2003 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk/Duitsland/Polen 2003. Drama van Marceline Loridan-Ivens. Met o.a. Anouk Aimée, August Diehl, Marilu Marini, Zbigniew Zamachowski en Claire Maurier.

Filmmaker Marceline Loridan-Ivens (1928) was de vrouw en rechterhand van cineast Joris Ivens (1898-1989). In 2003 debuteerde ze als regisseur met de autobiografische film La petite prairie aux bouleaux (Birkenau und Rosenfeld) waarin haar alter-ego Myriam (Anouk Aimée) vanuit woonplaats New York terugkeert naar Auschwitz-Birkenau, de plek waarnaar Loridan-Ivens in 1944 werd gedeporteerd. In droombeelden en herinneringen herleeft de oude Myriam de traumatische ervaringen van het vijftienjarige meisje dat ze ooit was, samen met een Duitser die een heel andere band heeft met de onheilsplek. Een fraai en betekenisvol egodocument. Internationale titel: The Birch-Tree Meadow.

Windsbraut

1998 | Documentaire

Duitsland 1998. Documentaire van Daniela Schulz. Met o.a. Marceline Loridan-Ivens, Jean-Pierre Sergent en Daniela Schulz.

De weduwe van wereldburger en cineast Joris Ivens (1898-1989) praat over haar leven met de kunstenaar. Ze bezoekt de plaatsen die een speciale herinnering bevatten met Joris. Samen met hem werkte ze aan een twintigtal films sinds hun ontmoeting met LE 17[KA2]eme PARALLEL (1967). Zelf was ze toen actrice. Ze debuteerde in de film CHRONIQUE D`UN ETE van Jean Rouch (1960). Voor hem gaf ze haar beloftevolle carri[KA2]ere op. Ze haalt herinneringen op aan Auschwitz waar ze de meeste van haar familieleden verloor. Dank zij Ivens kon ze terug van het leven genieten. Ze praat over de vele internationale bekroningen die hij kreeg en over zijn communistische idealen, waardoor een deel van de wereld voor hem gesloten bleef. Voor haar was Joris Ivens als de wind. Het was als de wind dat hij in haar leven verscheen en er ook weer uit verdween. Het is geen toeval dat zijn laatste film UN HISTOIRE DE VENT (1988) heet. Momenteel droomt ze ervan een autobiografisch scenario, dat ze samen met Jean-Pierre Sergent schreef, te verfilmen. We krijgen ook nog beelden te zien uit het laatste interview dat Ivens gaf, enkele dagen voor zijn dood. Een weinig kritische benadering van leven en werk van deze cineast van Nederlandse origine. Wie hem niet kent wordt er niet veel wijzer door. Schulz schreef het scenario. Dieter Jaufmann stond in voor de montage en Gerd Conradt voor de fotografie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean-Pierre Sergent op televisie komt.

Reageer