Mohamed Bouamari: regie en cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Bye-Bye

1995 | Familiefilm, Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1995. Familiefilm van Karim Dridi. Met o.a. Sami Bouajila, Nozha Khouadra, Philippe Ambrosini, Frédéric Andrau en Sofiane Mammeri.

Boeiende en pijnlijke milieuschets waarin jonge Parijse Tunesi[KA3]ers, de 25-jarige Isma[KA3]el (Bouajila) en zijn veertien-jarig broertje Mouloud (Embarek) die na een familiedrama in een knalgele eend naar een oom-landgenoot in Marseille rijden om er onder te duiken. De overtocht van Mouloud naar zijn ouders moet worden geregeld die na het drama zijn teruggegaan naar hun vaderland. Mouloud weigert te gaan en kan dankzij zijn nicht, het vriendinnetje van een plaatselijk drugsdealertje, verdwijnen. Isma[KA3]el komt weer in het reine met zichzelf door zijn broertje te redden uit de klauwen van de gemene handelaar in verdovende middelen. Het siert regisseur Dridi die ook het scenario schreef, dat hij nauwelijks een standpunt inneemt in de problematiek der illegale immigranten, terwijl hij als (legale) immigrant de ruimte voor interpretatie laat. Oprechte film met inspirerende score van Steve Shehan en Jimmy Oihid. Cameraman John Mathieson geeft een realistisch beeld van een drukkend Marseille op de achtergrond. Bekroond op het Festival van Cannes met de Prix de la Jeunesse.

La citadelle

1989 | Komedie

Algerije 1989. Komedie van Mohamed Chouikh. Met o.a. Khaled Barkat, Djillali Ain-Tedeles, Fettouma Ousliha, Fatima Belhadj en Momo.

Een rijke ambachtsman, zelf in het bezit van drie vrouwen, kan zijn achterlijke zoon maar niet aan de vrouw krijgen en biedt hem tenslotte een plastic pop aan. De jongeman, die zo de risee van het hele dorp wordt, pleegt zelfmoord. Dit ietwat lompe maar Buñuel-achtige gegeven is de aanleiding voor een meedogenloze beschrijving van de besloten Moslimsamenleving, waarin de regisseur heel wat zaken aan de orde stelt: de ongelijkheid tussen de seksen, de vernederende rituelen en de manier waarop het sociale leven is geregeld. Op den duur wordt het wat veel allemaal, omdat hij niets lijkt te hebben willen overslaan. Maar de uitstekende scènes waarin het dorp in zijn geheel wordt geschetst zitten vol wrange humor.

L'Héritage

1974 | Oorlogsfilm, Drama

Algerije 1974. Oorlogsfilm van Mohamed Bouamari. Met o.a. Fattouma Ousliha, Mohamed Debbah, Habib Réda en Ahmed Mahmoudi.

De commissaris heeft jarenlang als enige in het dorp gewoond en is niet echt blij als in maart 1962 de tijdens de Algerijnse oorlog naar de landsgrenzen gevluchte plaatselijke bevolking terugkeert. Hij is eerst getuige van en werkt later mee aan de langzame en moeizame reorganisatie van het gemeenschappelijke leven in een streek die vol ligt met mijnen: de erfenis van de koloniale tijd. De nauwkeurige beschrijving van de personages en van hun onderlinge relaties is zeer overtuigend, het spel is spontaan, en het camerawerk van Youssef Sahraoui is geraffineerd en poëtisch.